Geland op Gatwick na een korte vlucht vanaf Schiphol. Overnachten in een AirPort hotel en morgen door richting St Lucia. Eerst nu regen en wind.
Zaterdag/zondag 9-10 maart : Vandaag vertrokken na een goede nachtrust vanuit Rodney Bay. Gisteren aangekomen op St Lucia. Vanwege (te)laat vertrek vanaf London Gatwick en fikse wind tegen(!) ruim 2
1/2 uur later op Hewanorra AirPort, waar local Kevin toch nog met zijn taxi op me staat te wachten! Een ‘James Bond’rit (relax man) over de wegen van het palmbomeneiland volgt. Na zonsondergang een stukje met de dinghy en een warm welkom aan boord. Borrel, bijkletsen en slapen. Na heerlijk ontbijt met grapefruit en
zelfgebakken brood varen we naar Anse Cochon- na een nat vertrek in een tropische bui.
Beste wind dus dubbel rif en een half uitgedraaide genua. Anse Cochon is een baai, prachtig om te snorkelen: onderwater zie ik voor het eerst van mijn leven allerlei soorten koraal: cilindervormige bruine vazen, mosterdgele ‘cactussen’ en rode stengels op de rotsen, die meewiegen op de stroming. Allerlei gekleurde vissen doen hun best de aandacht te trekken, terwijl ze tussen het koraal naar voedsel zoeken.
Op het zwemplateau het zoute water afspoelen en klaarmaken voor het eten: tunasteak , rijst , mangosalsa en paksoi !
Groen, geel rood en wit op het bord!! Ondertussen knalt de zon onder in recordtijd en klinken er krekelgeluiden uit de omliggende heuvels. Snurken op de lome deining in de nog warme avond.
Maandag 11 maart: onder St Lucia langs richting Pitons: 2 groen begroeide steile heuvels, die oprijzen uit de zee.

Vandaag een bescheiden afstand afgelegd, dus mooi op tijd aan de mooring. Een lokale boat-boy in een met felle kleuren geschilderde boot heeft zijn inkomsten uit het aanpakken van de lijnen.
Is de boot afgemeerd dan komt er een scala aan mogelijkheden qua fruit en visaanbod op je af: ‘Hi man how are you doing’ ; ‘welcome to paradise’ ; ‘I’ve got some nice fruit for you’.
Met de dinghy naar het plaatsje Castries: veel kleurige houten huisjes met golfplaten en veranda’s. Veel mensen hangen wat om, doen de was of roken een joint in de schaduw.
We wandelen langs het pad terug langs het water: een prachtig bos met palmen, bananenbomen en andere tropische begroeiing. Het wemelt er van de vogelgeluiden en we spotten kleine groen glanzende vogeltjes met een kuif op hun kop, die als een straaljager langsvliegen. Eenmaal terug aan boord determineren we ze als de Antilliaanse kuifkolibrie!! Mijn dag kan niet meer stuk!

Dinsdag 12 maart: vroeg ontbijt en los van de mooring om half acht in de ochtend. Na het vrijvaren van de lijzijde van het eiland krijgen we de wind te pakken: een
mooie windkracht 5! Vliegende vissen gaan ons voor en de zon maakt er een prachtig plaatje van. Na 25 mijl varen krijgen we een knobbelig stuk water voor de kiezen bij aantrekkende wind en een fikse stroom tegen. Het 2e rif er maar weer in en de genua weer een stuk ingedraaid.
Afmeren in Cumberland Bay (St Vincent) een prachtige komvormige inham, waar we de Full Circle ankeren met vervolgens ook een lange lijn op de wal.

Zwemmen en een moijto in de bar op het strand! In de heuvels wolken en wat regen, even later een prachtige zonsondergang. Vegetarische Japanse curry
in de kuip.
Woensdag 13 maart : rustig op gang komen , met een ochtendduik & snorkelen met afdouchen op het zwemplateau. Na het ontbijt met grapefruit, papaya, limoen en guave ankerop.

Paul bakt een brood in de oven, de hengel wordt uitgegooid -jammer genoeg zonder resultaat- al zien we wel weer vliegende vissen voor ons uit stuiven.
Tussen de eilanden in het zeegat weer een beste puist wind van 25 knopen. In de baai van Bequia (back-way) ankeren voor het zandstrand. Via het idyllische kustpad naar het dorp. Ik kan het niet laten om ook even in het lokale ziekenhuis van Port Elizabeth rond te snuffelen. Er is slechts 1 arts voor zo n 5000 zielen , er zijn er wel
meer maar dat is in ‘private practice’. Fregatvogels cirkelen imposant in de lucht boven de baai, om te kijken of er wat te eten valt. Met hun imposante aan de punt gekromde snavel schijnen ze het voedsel van andere zeevogels te kunnen afpakken en hoeven ze zelf geen nat pak te halen.
Rumpunch op het terras bij ‘Whoopy’ een sociaal bewogen ‘mamma’, die naast het runnen van een restaurant ook knutsel en leesmiddagen organiseert voor de kinderen van Beaquia!

Donderdag 14 maart: vandaag blijven we hier. We beginnen de dag met een ochtendduik en het ontbijt, dat wordt gadegeslagen door een op 10 meter afstand van de boot zwemmende waterschilpad, die zich laat bewonderen terwijl hij/zij lucht komt happen.
Paul en ik gaan op pad voor een wandeling over het eiland naar de windkant. We lopen langs tropische begroeiing, zien de lokale varianten van de merel en de vink en zijn zo maar bij Friendship Bay!

Langs het bountystrand lopen we richting Paget Farm. Overal klinkt muziek uit de huizen en wanneer we op de terugweg een lift krijgen blijkt waarom: het is vandaag ‘heroes day’ een lokale feestdag. Bij lower beach is het ook drukker dan anders: hele families vermaken zich met waterpret aan het strand. Lezen en snorkelen. Marjolein nodigt ons uit voor het diner, omdat zij overmorgen jarig is en ons reisdoel voor die dag (Tobago Cays) geen horeca kent! We eten een caribbean pizza met 
goede wijn. Als toetje krijgen we een prachtig optreden van een swingende steelband in de ‘Frangipangi’!
Vrijdag 15 maart: ankerop in alle rust en met ruim 25 knopen wind langs de uitlopers van het eiland. Tussen de rotsen ligt nog wat oud ijzer in de vorm van een scheepswrak.
Eenmaal op volle zee buiten de invloed van het eiland blijkt de voorspelling van 18-21 knopen wind te kloppen. De overheersende
windrichting is oostelijk met soms wat meer noord of zuid erin. Ons doel is vandaag Tobago Cays een hoefijzervormig koraalrif met azuurblauw water dat je beschermd
tegen de oceaandeining, maar vol in de wind ligt. Alle begroeiing is door de wind bijgebogen naar het westen, precies andersom dan op de wadden. De maan is hier overigens ook vreemd: eerste kwartier kenmerkt zich weliswaar ook door een sikkel, echter deze is een kwartslag gedraaid en ‘ligt op zijn rug’. Bij het wassen vult de maan zich dan naar boven op!
De deels onder water liggende rotsen ontwijkend, varen we het natuurpark binnen. Ankeren op azuurblauw water. Omdat de zon schijnt laat het gebied zich van zijn mooiste kant zien:zeer helder water met de wereld aan onderwaterfauna. Al snel ontdekken we naar lucht happende ‘seaturtles’ ,die zich onderwater tegoed doen aan zeegras.

Op het kleine eilandje -met wit zandstrand- waar we heen zwemmen, doen we de zwemvliezen uit en gaan Paul en ik wandelen om van het uitzicht te genieten. Dwars over het voetpad beweegt zich traag een 30 cm lange landschildpad ! Allerlei niet te rubriceren tropische vogels vliegen er rond op zoek naar voedsel. De dag kan niet meer stuk, wanneer we ook nog een bleekroze leguaan spotten, die zich in de zon warmend, vermaakt met een middagslaapje op een horizontale tak! Het is hier prachtig. Ik koop een Keith Haring-achtig T-shirt van een mooie local op een oranje boot.

Hij werkt al 30 jaar op de Cays en vertelt over zijn reis naar Ethiopië en de wens van zijn vrouw om daar ooit nog te gaan wonen. Hij woont op Union-Island. Met aan
aantal andere eilandbewoners heeft hij net een ‘license’ rondgekregen voor medicinale marihuanateelt o.a. bedoeld voor de Canadese markt (CBD-olie)! Zo hoor je nog eens wat.
Heerlijk voldaan slapen met de passaatwind door het luik blazend.
Zaterdag en zondag 16-17 maart: 1 week voorbij en de slingers hangen in de kajuit. Vandaag is Marjolein jarig: ontbijt met feestelijke pancakes met heerlijke rijpe mangostukjes. Na de koffie erop uit met de dinghy om te snorkelen bij het rif.

Door de wind erg knobbelig water, maar onderwater een groot tropisch aquarium: groot en klein, blauw geel en rood. Gespikkeld, egaal of gestreept. 

Naast al deze vissen ook nog verschillende soorten koralen.

In het witte zand spotten we ook nog een grote pijlstaartrog, die omgeven wordt door koffervissen!

Met de stroom en wind mee terug naar de boot om op het zwemplateau het zout af te spoelen. Lunch in de middenkuip met uitzicht rondom.
Monique en Marjolein bakken worteltaart en Paul bakt alvast weer brood voor morgen.
We kopen- na een stevig rondje afdingen- een verse halve Kingfish van een man, die op zoek is naar klandizie voor zijn watertaxi. Hij wordt voor ons schoongemaakt op de romp van zijn boot.

De witvis smaakt heerlijk met een uit Zuid-Afrika meegevaren witte Sauvignon blanc. Slapen nog een nacht op de Cays, waar de wind gewoon rond de 20 knopen blijft hangen.
Voor het ontbijt nog even snorkelen: zeeschildpadden zijn ook al vroeg op: zij grazen het gras alweer van de zeebodem. Na ontbijt en koffie gaat het anker eruit en het zeil erop. We laten de Tobago Cays achter ons en zetten koers naar Carriacou, een eiland dat hoort bij Grenada. Na een mijl of wat ruime wind gaan we overstag en
varen richting Union Island. Behalve zeewier levert mijn hernieuwde poging een vis te vangen weinig op.
Het betrouwbare Rocna-anker ligt er vlot weer in en tegen de middag eten we lunch aan boord.
Met de dinghy s’middags snorkelen, waar dichter bij zee het zicht steeds beter wordt en het tropisch aquarium zowel qua flora als fauna zich kan meten met Tobago Cays. Op de rotsen zitten bovendien een stuk of vijf pelikanen, die op ons snorkelaars zo dichtbij weinig acht slaan. Na afspoelen en opfrissen een bier aan het strand van Chatham Bay (Union Island)

Maandag 18/3
In alle Caribische rust opstaan, ontbijten koffie en vervolgens afspoelen in de zee. Ankerop met enige moeite omdat we een fikse hijsband-die blijkbaar op de 5 meter diep bodem lag te wachten om te worden opgeruimd-mee naar boven takelen. Met dubbelrif en half uitgedraaide genua richting Saline Bay op Mayreau. De zeehengel vangt slechts wier en in de verte drijft een buiencomplex voorbij met tijdelijk aantrekkende wind.
Na het ronden van het Catholic Island vallen we weer even naar het zuiden af en passeren Salt Whistle Bay op Mayreau. Nog weer zuidelijker gaan we voor anker in Saline Bay, dichtbij een prachtige snorkelplek. Na een afkoelend middagbuitje met de dinghy
naar de planken steiger. We lopen steil omhoog naar de kerk die op het hoogste punt is gebouwd. Vanaf hier is er een prachtig uitzicht richting Tobago Cays aan de oostkant maar ook naar het zuid-westelijk gelegen Union Island.

Daarna brood scoren bij de zeer kleinschalige bakker, die zijn broden bakt in een soort ouderwetse Etna oven!

en vervolgens voor een refreshment even naar de kroeg.

Dinsdag 19/3
Carribean witbrood met pindakaas, thee van verse gember en een stralende ochtendzon. Vandaag doen we de t-shirt slogan ‘Sail fast, live slow’ eer aan. 

Rustig op gang komen, alles zeeklaar maken, maar eenmaal onder zeil weer snel op tegen de zeven knopen snelheid. De hengel wordt weer uitgegooid, maar nu is het ergens in de middag raak: een adolescente barracuda heeft zijn tanden gezet in onze fel gekleurde nepinktvis. Paul is geroutineerd in het binnen halen en creëert rust bij het spartelende beest door zijn ogen de bedekken met een handdoek. We weten zeker, dat de op de huid gebakken vis vanavond vers is !
Inmiddels liggen we weer in de baai van Bequia na een prachtig stuk zeilen en lees ik in de schemering mijn boek van Eerde Beulakker uit.

Woensdag 20 maart
Heerlijk gepit, na het ontbijt een fikse ochtendwandeling, terwijl Paul en Monique uitklaren en alle papierwerk verrichten.

Daarna worden alle doorslagen afgestempeld door een officiële beambte en e.e.a. komt volgens mij daarna op een grote stapel terecht, waar niemand ooit meer naar
kijkt.....
Oversteken naar St Vincent met de mooi lopende oostenwind. Afmeren in de prachtige Cumberland Bay met weinig ruimte en met achterlijn naar de wal.

Tijdens het snorkelen worden we opgehaald door Alex ( een oude bekende van Paul en Monique ), die meldt dat de boot niet lekker ligt.

Eenmaal aan boord de boel verlegd naar een betere stek en bier aan boord.
Volle maan in de baai met een ietwat ‘valse’ steelband op de achtergrond.
Donderdag 21 maart
Op tijd opstaan en ontbijt, vervolgens de ‘nieuwe’ achterlijn los van de kant. Dit ivm het (toch nog) in de schroef van een catamaran raken van onze oorspronkelijke lijn gisterenavond ......
Na het vrijvaren van het eiland de wind vol oost rond de 20 knopen, dus het ontreefde grootzeil maar weer ingekort en de zeehengel uitgegooid. We hebben zo’n 40 mijl voor de boeg! Het wordt een prachtige zeildag met overheerlijke mango-papaya smoothie onderweg. Onder St Lucia zakt de wind in en varen we verder op het ijzeren zeil. Ankeren in Anse Cochon waar enige swell staat en het snorkelen prachtig is. Paul bakt een mooie pizza ,naast het brood voor de dag van morgen.
Vrijdag 22 maart
Laatste zeildag richting Rodney Bay: nu eens aan de wind varend met een mooie bries. Met lekkere oude disco-hitjes over de speakers en gereefd zeil knallen we over de hobbelige baren. Al meeblèrend zijn we al met 2 lange slagen rond het middaguur in de baai. Met de dinghy naar de wal, waar we nog wat nadreunend inklaren.
Vanavond aan de wal uiteten en dan morgen met taxi-Kevin hopelijk nog een mooie tour over St Lucia!