imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.
Monique heeft zijn/haar biografie nog niet ingesteld

Indian cooking Class en Cruising Fiji seminar

Eigenlijk sinds we uit Tonga zijn vertrokken en in Fiji zijn aangekomen is het weer minder stabiel. Het regent (bijna) iedere dag. Vandaag was het wel heel bar. Bijna de hele dag regen. Het plan was om al 2 dagen geleden te vertrekken richting Nadi. Maar we kunnen nog niet vertrekken vanuit Savu Savu vanwege de harde wind en het slechte zicht.

Tja, wat doe je dan op zo’n regenachtige dag......?

Dan sluit je aan bij de Crew van de Adina (Tom en Susie uit Londen) en doe je mee met de Indiase Kookworkshop georganiseerd door Mala. In de ochtend gaan we met zijn allen naar de lokale markt om inkopen te doen voor de gerechten die we gaan maken.

Op het menu staan vandaag de volgende ‘dishes’; Dahl (een soort linzensoep), tomaten chutney, chicken curry en ten slotte roti.

De specerijen zijn natuurlijk erg belangrijk dus ik besluit gelijk maar een voorraadje in te slaan voor op de Full Circle. Er vanuitgaande dat wat we gaan maken erg lekker wordt en dus opgenomen kan worden inde Full Circle menu’s!

Snel wandelen we terug naar de dinghy in de plensregen en varen we naar de Adina om te beginnen. We hijsen ons allemaal in een schort en verdelen de taken. Tom schrijft de receptuur, Paul fotografeert en Susie en ik helpen met het bereiden van de gerechten. Het gaat steeds lekkerder ruiken op de Adina en het wordt steeds warmer. We kunnen geen ramen (luiken) openzetten omdat de regen nog steeds met bakken uit de hemel komt zetten.

Het is een reuze gezellig. Nadat alle gerechten zijn bereid dekken we de tafel en luchen we met zijn 5-en. Het is allemaal heerlijk . Zodra we van Tom de receptuur gemaild krijgen zal ik de gerechten in de rubriek Mniekookt zetten. Zodat jullie het ook kunnen maken. Wij waren eigenlijk verbaasd over hoe makkelijk de receptuur was!

Rond 2 uur wagen we ons weer door de regen om bij de ‘house boat’ van Curly Carswell een seminar te volgen over Fiji, de te varen routes en het weer en de gebruiken op de eilanden hier. Deze man zeilt al meer dan 35 jaar rond in de wateren van Fiji en is een soort van Fiji-Goeroe. Hij doet ’s morgen ook ‘het netje’. Rond 8 uur kunnen alle cruisers luisteren naar o.a. weerverwachtingen, tips van andere cruisers, dingen die er in Savu-Savu en omgeving te doen zijn. Kortom na 3 uur gaan we terug naar de boot met heel veel informatie.

We nodigen Tom en Susie nog uit voor een drankje, wat we dit keer geen sundowner noemen omdat de zon zich de hele dag niet heeft laten zien. Maar het was een prima verregende dag!!

 

Lees Meer
1777 Hits
0 reacties

Met de Limbo's on tour...... Oftewel, zeilen met de zachte ?G?

Na 50 uur reizen, doordat ze wel 3 x over moesten stappen en de aansluitingen niet optimaal waren, kwamen onze gasten aan op de meest noordelijke groep eilanden (Vava’u) van Tonga. Het was een geweldig weerzien. Verleden jaar op Bonaire kwamen zij voor het eerst op de Full Circle.

Vava’u is voor zeilers een fantastisch gebied. De vele ankerplaatsen liggen dicht bij elkaar. Er zijn vele riffen die de eilanden omringen zodat er bijna geen golven staan. Waardoor het zeilen relaxt is. Het water is helder. Voeg een beetje zonneschijn toe. Een snufje prachtig koraal en je hebt de beste ingredienten voor een geweldige vakantie!

We schreven eerder al over het zwemmen met walvissen (bultruggen), dat was ongetwijfeld het hoogtepunt van deze vakantie. Bijna elke nacht liggen we weer op een andere ankerplek met steeds een ander decor. Iedere dag begint met een relaxt ontbijtje. We kijken naar de kaart waar we die dag heen zullen varen en wat er te doen is. Dicht bij de Coral Garden proberen we eerst met laag water naar een prachtig koraalgebied te komen. Maar het koraal loopt zo steil naar beneden en er komen golven over het rif, zodat dit geen goed plan is. De volgende ochtend is het hoog water en varen we dicht naar ‘de rand’. We laten op een zand patch het ankertje van het bijbootje zakken. Wat we zien is een schitterend, uitgestrekt gebied met de mooiste koralen in prachtige kleuren. We hebben nog niet eerder zo mooi blauw koraal gezien!

Op een middag lunchen we aan de mooring voor een soort van prive-eiland met een Eco Lodge erop op Eueki. Van de eigenaren mogen we wel een uurtje over het eiland banjeren. We lunchen in een leuk lokaal restaurantje’the three little birds’ op het eiland Pangaimotu. Zoveel verschillende lokale gerechten. Er spelen 3 mannen gezellige lokale muziek, onderwijl Cava drinken (een lokale drank). Iedereen is welkom om een kommetje mee te drinken. Op Lape, een eilandje met ongeveer 40 inwoners komen we een onderwijzeres tegen die een van haar jonge leerlingen het schooltje open laat doen, zodat we een kijkje kunnen nemen. Trots dat die jongen is! We zoeken zeldzame schelpen op Ofu. Zomaar een greep uit de weken met de Limbo’s.......

We moeten echter nog mijlen maken om de Limbo’s, laten we ze eigenlijk gewoon Eric & Renée noemen, af te zetten op het zuidelijkste eiland vanwaar ze weer huiswaarts vliegen. De 60 mijl naar de Ha’apai groep zeilen we ’s nachts. Deze groep is begin van het jaar getroffen door een cycloon. De bevolking is druk bezig met de wederopbouw, maar er zijn nog veel duidelijke sporen aanwezig. Vooral in de hoofdstad Pangai waar we op zondag zijn. We wonen een gedeelte van een mis bij. De Tonganezen zingen graag. Een volume wat ze voort kunnen brengen! Wauw! Het schijnt dat de Tonganezen de dikste mensen ter wereld zijn. Vandaar dat volume, het lichaam fungeert als grote klankkast!

Iedere dag dat we varen in de Ha’apaigroep zien we walvissen. Geweldig. Ze geven een show en springen bijna compleet uit het water (ik zei nog zo : ‘Geen bommetje’). En dan te bedenken dat zo’n kolos wel 20 ton weegt! De laatste stop op de Ha’apai groep is op Ha’afeva. Terwijl Paul & Eric gaan snorkelen wandelen Renée en ik naar het dorpje aan de andere kant van het eilandje. We worden aangesproken of we fruit willen. Het landje (moestuin) van deze jongeman ligt echter niet achter zijn huis. Gewapend met groot hakmes loopt hij voor ons uit. Je zou er bijna lugubere dingen bij gaan bedenken.... Maar er schuilt geen kwaad in hem en hij sjouwt een flinke tros bananen dwars door de bush-bush voor ons naar de boot. Mijn tas zit vol papaya’s en Renée sjouwt een grote kokosnoot.

We hebben al de tijd prima weer en de passaatwind uit het oosten. Uitgerekend voor de laatste 80 mijl draait de wind naar zuidwest. De kant waar we naar toe m oeten! We moeten flink laveren. In de nacht draait de wind door naar zuid, waardoor het iets gemakkelijker wordt Na 24 uur leggen we aan in een lokaal haventje aan een wankel steigertje. Straks gaan de Limbo’s weer ‘on tour’, naar Maastricht dit keer. Goede reis.... Het was super Gezellig met een zachte ‘G’!!

 

Lees Meer
1847 Hits
0 reacties

Baby Walvis heeft plezier

Lees Meer
1658 Hits
0 reacties

Zwemmen met walvissen

Bultrugwalvissen komen in alle oceanen voor. In de lente, zomer en herfst zijn ze te vinden rond de poolgebieden waar ze zich voeden. In de winter trekken ze naar de gebieden rond de evenaar om te paren en te baren in warmer water. Het bijzondere is dat ze elk jaar dezelfde route volgen en steeds terugkeren naar de plek waar ze zijn geboren.

Aangekomen in Tonga, we liggen nog aan de ‘Wharf’ waar we mét de boot in moeten klaren komen we al bekende zeilers tegen die zo enthousiast zijn over hun ervaring ‘zwemmen met walvissen’ dat we al overstag zijn! Een dag later komen we Nederlanders uit Australie tegen die speciaal voor het zwemmen met walvissen naar Tonga zijn gekomen. Ze gaan maar liefst 3 x! Het is best een kostbaar uitstapje maar het is meer dan de moeite waard!

Onze gasten, De Limbo’s arriveren een paar dagen later en voelen er ook wel voor om dit ‘uitstapje’ te doen. Nadat we een week van het ene mooie plekje naar het andere mooie plekje van de Vava’u- groep zeilen, snorkelen, zwemmen en wandelingen maken en een lokale lunch met Tonganeze muziek mee maken varen we terug naar het hoofstadje Neiafu. Morgen is het zover! Om kwart voor zeven zijn we paraat en varen we met een snelle boot zuidwaarts. Onderweg pikken we nog 3 Nieuw-Zeelanders op van een catamaran. Eén van de gidsen zit op het dak van de boot en tuurt de horizon af, op zoek naar een ‘fontein’ van lucht die de walvissen uitblazen uit hun spuitgat.

We hebben geluk en vinden een moeder met haar kalf! De eerste keer dat we ons in het water laten glijden zien we alleen de enorme staart van de moeder onder ons wat al veel indruk maakt. Er mogen steeds maximaal 4 mensen met de gids het water in. Dus we wisselen steeds af met de Nieuw Zeelanders. In totaal gaan we wel 5 keer het water in. Steeds moeten we ons weer moeite geven om de moeder met haar kalf te spotten. Vaak zit het kalf als het ware onder haar moeder ‘geplakt’. De laatste keer dat we te water gaan is het meest indrukwekkend, het kalf is heel nieuwsgierig en komt heel erg dichtbij op zo’n 1½-2 meter afstand, terwijl de moeder ‘m in de gaten houdt op zo’n 8 meter onder ons! Het kalf buitelt en duikt dat het een lieve lust is. Je ziet dat ze ons in de gaten houdt wat een bijzondere dieren zijn dit. Het is niet te bevatten wat is dít mooi! Het kalf is maar een paar weken oud maar al zo’n 5 meter! Bij de geboorte weegt een ‘baby-walvis’ ongeveer een ton! Terwijl moeder ongeveer de grootte heeft van de Full Circle (15 meter) en tot 45 ton kan wegen! Dit enorme beest heeft al 6 maanden niet gegeten! Vanaf het vertrek van de Antarctische wateren tot hier (meer dan 3000 km) teert ze op de dikke laag blubbervet. En dat terwijl haar kalf zo’n 500 liter melk drinkt per dag! Pas als ze in november terug is in de Antarctische Oceaan zal ze zich weer tegoed doen aan enorme hoeveelheden krill (een soort plankton), zo’n 1 tot 2 ton per dag!

Je kan het je bijna niet voorstellen dat er zoveel op deze dieren is gejaagd. Op het dieptepunt van de walvissenjacht in de jaren 80 bedroeg de grootste populatie bultruggen slechts 60 vrouwtjes. Gelukkig werd in 1986 de jacht op walvissen wereldwijd verboden. In Tonga werd dit al een aantal jaar eerder verboden. Een goede zet, omdat de walvissen naar hun ‘geboortegrond’ terugkeren. Heb je je eigen wateren leeggeharpoeneerd, dan zie je nooit meer een walvis! Dat is bij Fiji het geval.

Het was een ervaring die je waarschijnlijk maar 1 keer in je leven meemaakt en die we niet snel zullen vergeten!

Door dit overweldigende gebeuren zou ik bijna vergeten dat we tijdens dit tripje ook prachtige snorkelsspots hebben bezocht. Bij de Mariners Cave moet je onder een rotswand doorzwemmen om in een grot te komen met een spectaculaire lichtinval.......

Lees Meer
3532 Hits
0 reacties

Waarom stoppen we op Niue?

Na het zwaaien naar Palmerston trok de wind alleen maar meer aan. 25 Knopen en meer. Weer geen relaxte zeiltocht. Van alle weersites en informatiebronnen die we raadplegen als voorbereiding en tijdens een zeiltocht, begrijpen we dat 2014 waarschijnlijk de boeken in gaat als een ( zij het een zwak ) El Nino jaar. Verklaart misschien het een en ander?

Na een aantal dagen op zee met zoveel wind ben je dan ook blij als er nog een eiland op je route ligt. Als de wind was afgenomen waren we direct naar Tonga gevaren. Maar we zijn blij dat we Niue hebben ontdekt! Het is een land op zich, hoort niet bij andere eilanden, een van de kleinste landen ter wereld, maar ze hebben wel een connectie met Nieuw Zeeland.

 

Een heel bijzondere plek! Vroeg in de ochtend vissen we de mooring op. Uitgepierd.... Dus we pakken een paar uurtjes slaap. Jammer blijkt achteraf...... Het schijnt dat op 50 meter van onze boot een groep walvissen een mooie show heeft gegeven. En wij zijn daar gewoon doorheen geslapen! Niue is een van de 3 plekken in de wereld waar je met walvissen kunt zwemmen! En het heeft nog veel meer te bieden......

 

We wachten bij de wharf op de douane en immigratie. Hier hebben ze wel een hele bijzondere manier om je dinghy aan te leggen. Er is een hoge kademuur met een kraan erboven. Nadat iedereen uitgestapt is, haak je de kraan aan een strop aan je dinghy en hijs je 'm zo op de kant. Er staan lijnen geschilderd op de kade, niet voor auto's maar om je dinghy tussen te parkeren. Het is de eerste keer effe wennen, maar het is wel te doen! De ene zeiler helpt de andere zeiler die voor het eerst aankomt.....

 

Bij de Niue Yacht Club, the 'biggest little yacht club in the world', waar we moeten betalen voor de mooring, worden we heel vriendelijk ontvangen. Er is internet, zij het supersloom en we kunnen er boeken 'swoppen'. We besluiten de boot eens flink op te ruimen en veel spullen aan de Yacht Club te schenken, waar ze heel blij mee zijn.

 

Voor een schappelijke prijs huren we een autootje. Laden de snorkelspullen, camera's en lunchpakketjes in en ontdekken steeds meer van dit bijzondere eiland.

 

We zijn zo blij dat we per ongeluk op Niue verzeild zijn geraakt. Het is het grootste koraalatol eiland in de wereld. Met zoooooo ongelofelijk helder water overal! Er zijn plekken waar je wel tot 80 meter diep kan kijken! De plekken die we willen zien staan perfect aangegeven. Prachtige grotten, een soort van natural pool met prachtig koraal, we klimmen & klauteren naar een plek waar de natuur prachtige arcadebogen heeft uitgehouwen in dit poreuze 'lime stone'. Wat bijzonder is, is dat dit gesteente makkelijk water doorlaat. Regenwater wordt hierdoor gefilterd en komt in het water terecht. Voordat dit echt mengt met het zeewater, ziet het er wazig uit, duik je een halve meter naar onder is alles cristal clear!

 

Ja, dus we zijn blij met onze stop op Nieu! De walvissen hebben we 's nachts horen zingen. Dat resoneert door de hull van de boot. Echt heel bijzonder! Dus wat wij nu zeggen = NIUE DOEN!

Lees Meer
1664 Hits
0 reacties

Visjes

Voor het eerst een filmpje geplaatst met 'dit' internet hier, 20 sec........ duurt uren!! We hebben wel geduld!

Lees Meer
1510 Hits
0 reacties

Finding Nemo in the Coral Garden

Tahaa,

Vaak staan ankerplekken heel mooi beschreven in de pilots. Als plekken die je echt niet mag missen en te mooi om waar te zijn. Soms valt het tegen. Dus ook deze keer waren de verwachtingen niet al te hoog.....

 

Bij een heel mooi hotel in de buurt, je weet wel op van die palen boven het water, op dan rand van een ondiepte droppen we het anker op een stuk zand. Het water is weer prachtig blauw en we liggen redelijk rustig. We liggen naast het eiland Tahaa dat samen met het eiland Raiatea binnen een rif ligt. Ook als er wat meer wind staat lig je vaak redelijk rustig omdat de golven zich niet op kunnen bouwen.

 

Het is prachtig weer geen wolkje aan de lucht. We stappen i n de dinghy met een duikpakje aan ( shorty), duikbril met snorkel mee en niet te vergeten schoenen. We gaan naar de Coral Garden en koraal kan heel scherp zijn dus we proberen ons zo goed mogelijk te beschermen.

 

Het is werkelijk prachtig. Het is een soort van doorgang door het rif, dus er staat stroom! Eigenlijk hoef je niet te zwemmen, alleen maar een beetje ' bij te sturen' . Je zweeft als het ware langs het schitterende koraal. Met een horde nieuwsgierige vissen achter ons aan. Geweldig! Adembenemend! Het water is zo helder en het koraal en de vissen zo kleurrijk!

 

Huehhh.... Wat is dat? In mijn ooghoek zie ik een groot beest. Hij schrikt net zo van mij als ik van hem! Het is een octopus! Wauw, wat een gaaf beest. Roodbruinig en best grote ogen. Hij is heel schuw, probeert onder een stuk koraal te kruipen en neemt zelf ook deze vorm aan! Bijzonder! Ik roep Paul die de onderwatercamera heeft . Hij slaagt erin een mooi filmpje te maken! Later als we verder drijven, komen we 'm weer tegen en Paul filmt 'm zwemmend!

 

In de middag komen Bella en David aan en wij besluiten nog een nachtje te blijven. De volgende dag drijven we vanaf de andere oever en zien weer hele andere vissen en koraal en prachtige zee-anemonen. We hebben een stukje stokbrood mee. Ik voel me net de Rattenvanger van Hamelen. ik ben werkelijk omgeven door vissen! Mooi!!!

 

Verhip kijk nou eens, daar is Nemo! Precies zoals de film begint, zwemt hij ' in en uit' de anemoon! Finding NEMO. Een echt clown fish! We waren 'm nog niet eerder tegen gekomen!

 

 

 

 

 

Lees Meer
2375 Hits
0 reacties

Pancake Pick-Nick

Moorea,

De Full Circle is gereed om te vertrekken. Alles is goed opgeruimd, weggestopt en geborgd. Het bijbootje hangt in de davits, de huiken zijn van de zeilen. Het grootzeil is aangeslagen. De motor is gestart. Dus anker op en op naar Huahine.

Ik zet mijn voet op de knop en....... he ik hoor alleen maar klik-klak. Ik roep naar Paul: “de ankerwinch doet het niet!” Ja, da’s balen, zonder anker kom je niet ver hier in de Pacific. Motor uit en maar wat checks doen. Ik schreef in mijn vorige blog dat we zoveel zelf kunnen en zo handig worden......

Het is niet iets wat we zomaar op kunnen lossen en van de technische zaken op de Full Circle kunnen we nog steeds veel leren. Er liggen hier in de baai aardig wat boten, maar eens kijken of we hulp kunnen krijgen. We varen met de dinghy naar 3 boten en sparren wat met de zeilers. Iedereen heeft wel een paar tips. Het beste is om maar dingen uit te sluiten. Terug naar de boot en maar wat testjes doen. We hebben een apparaatje om te meten of er spanning staat op draden etc. De voltage die we meten is ruim 24 V dus dat is in orde.

Bella en David die ons al eerder hebben geholpen met wat technische zaken zijn helaas al een paar eilanden verder. Maar we kunnen een mail sturen. Ook lezen we in de Compendium (soort van zeilersverslag die op de Society eilanden waren) dat er op Raiatea een goede maritieme electicien zit, ook daar maar een mailtje aan wagen. Er zijn trouwens slechtere plekken om met een probleem te liggen. We liggen op een paar uur zeilen van Tahiti (waar veel te krijgen is) en het plekje achter het rif is schitterend.

Van beiden krijgen we direct de volgende ochtend een antwoord. Met goede info, maar weer aan de slag. Er komt een ‘verkiwide’-Engelsman langs gevaren met zijn zoontje om te vragen waar de rogknuffelspot precies. Hij blijkt technisch erg goed te zijn en geeft Paul nog een aantal adviezen. We mogen hem altijd roepen als we ergens niet verder kunnen.

Ondertussen hebben we vastgesteld dat de motor in de winch niet kapot is en hebben we de motor al gedemonteerd. Waarschijnlijk ligt het aan de koolborstels, maar daar hebben we geen ervaring mee. Adrian maar even ophalen. Hij helpt ons een paar uur en samen maken we de koolborstels schoon. En het blijkt dat ie niet 1 kind heeft maar wel 4. Als dank vragen wij of zijn kinderen het leuk zouden vinden om pannenkoeken te komen eten op de Full Circle.

Het blijkt een schot in de roos! Met matrozen petjes op gaan we ze halen. Ze staan al klaar voor de Pancake Picknick. We hebben ontzettend veel plezier met zijn allen en borrelen en eten ’s avonds met Adrian en zijn vrouw Lucy. Erg gezellig! De volgende dag vertrekken we alsnog. Vanaf het strand worden we uitgezwaaid door de hele familie en moeten we beloven ze in Nieuw Zeeland op te zoeken!

Lees Meer
1610 Hits
0 reacties

Knuffelen en Buffelen

Moorea

We liggen achter het rif bij Moorea. Het weer is veranderd. Op hele grote afstand is een enorme depressie. Voor de zeilers onder jullie of meteorologen..... Om een lagedruk gebied hier op het zuidelijk halfrond draait de wind met de klok mee, anders dan op het noordelijk halfrond. Daar is het net andersom. Daardoor waait het nu hier op Moorea opeens uit een andere hoek. Bijna uit het noorden ipv de normale oostenwind. Onze volgende stop is Huahine, dat ligt nu bijna recht tegen de wind in. Dus wachten we een paar dagen totdat de wind weer uit de normale hoek komt. Dan kunnen we weer gewoon ruime wind varen.

 

Wat je echt niet mag missen hier is het zwemmen met roggen. Ze worden regelmatig gevoerd waardoor ze niet bang zijn voor mensen. Ze komen je gewoon 'knuffelen'! Klein beetje eng is het wel, maar ze doen echt niets en hebben plezier. Net als de black-tip sharks die ook gewoon tussen je benen door zwemmen.....Cool hoor! Hadden we een paar maanden geleden ook niet kunnen bedenken, dat we dat bijna 'normaal' zouden gaan vinden.

 

Vanuit onze vorige ankerplek hebben we op krakkemikkige fietsen al een deel van Moorea ontdekt. Geen goed plan bleek achteraf. Vandaag (bijna een week later) hebben we voor het eerst geen zadelpijn meer! Het waren fietsen zonder versnellingen, stand hopeloos, veel te zwaar. Met terugtraprem....... Ahum...... Maar het eiland is mooi!

 

Buiten het uitstapje naar het Hilton om voetbal te kijken en af en toe ergens de mail te checken vertoeven we dus op de boot. Paul is al twee dagen bezig met het servicen van de lieren, wat al lang geleden is. De hele lieren gaan uit elkaar. Ieder onderdeeltje wordt schoongemaakt en opnieuw weer ingevet en weer teruggezet....je wil niet weten hoe groot sommige lieren zijn. Enorme klus dus, wetende dat we 12 lieren op de Full Circle hebben! En ondertussen zit ik ook niet stil. Voor de Sailrite naaimachine ben ik ook niet meer bang en heb plezier in het maken en repareren van allerhande zaken. Vandaag heb ik hoezen voor de kussens binnen gemaakt. Al zeg ik het zelf, het ziet er strak uit.... En dat voor een beginner. Dus al die mensen die denken dat we constant vakantie aan het vieren zijn..... Er wordt hard gewerkt op de Full Circle. Het onderhoud van de boot is belangrijk..... En het leuke is, we doen bijna alles zelf, we worden steeds handiger. Maar we hebben nu wel weer zin om een stukje te zeilen...

Lees Meer
2051 Hits
0 reacties

Tahiti voor uw betere kluswerk en al uw booTschappen

Tahiti

Ondertussen vliegt de tijd voorbij en zijn we alweer ruim 2 weken binnen het rif van Tahiti. Een mooie ankerplek, maar dat vinden wij niet alleen. Er liggen hier honderden boten. Na maanden van kleine eilandjes waar als het er al is alleen piepkleine supermarktjes te vinden zijn, is het een walhalla hier op Tahiti! Met een grote booTschappenwagen door de Carrefour sjeezen! Heeeeeerlijk. Waar wij al niet blij van worden! Stiekem eten we hier wel 3 x in de week maaltijdsalade en hebben we al heel wat puntjes brie achter de kiezen! Vanaf Panama hebben we geen grote inkopen meer gedaan. Maar al zeg ik het zelf, de bevoorrading was perfect! We hebben niet 1 x de misgegrepen. En nu is het sjouwen geblazen om te bevoorraden tot Nieuw Zeeland. Want ook nu zullen we alleen maar kleine eilandjes aandoen.

Maar niet alleen voor het fourageren is Tahiti geweldig, ook voor de klussen aan de boot kun je hier van alles krijgen. Zoals we in de vorige mail al schreven hebben we hier onze Genua (fok) naar de zeilmaker gebracht. Deze is weer gerepareerd terwijl ikzelf met behulp van Bella (een Oostenrijkse zeilster die ook onze dinghy cover heeft gemaakt) de kotterfok gerepareerd heb. Onze Sailrite naaimachine is goedgekeurd en is al helemaal ‘ingenaaid’!! De Lazy Bag (waar het grootzeil in opgevangen wordt) heeft wat lapjes gekregen. Paul heeft de furlings (waar de fokken op gerold worden) onder handen genomen. Het buitenboordmotortje heeft een beurt gehad. De man van Bella (David) hebben we verschillende malen de mast in gehezen om daar inspecties te doen en alles te checken. Verstaging controle. Ankerkluis schoongemaakt en de houten planken gelakt...... Dus als jullie denken dat we vakantie aan het vieren zijn.......

Tahiti zelf........ is een groot eiland, waar zelfs een soort van snelweg is! Er wonen hier heel veel Fransen. Papeete is een grotere stad waar van alles te krijgen is. Wij hebben er bijvoorbeeld prachtige stoffen gekocht met exotische prints waar ik (natuurlijk met de Sailrite) mooie lakens van maak. De mensen zijn extreem aardig hier. Doordat de bus onregelmatig rijdt en wij het leuker vinden om bijzondere onmoetingen te hebben, steken we bijna altijd onze duim op en krijgen we vaak al snel een lift. Gister nog, werden we meegenomen door een gepensioneerde advocaat, die ons bij hem thuis voor een drankje uitnodigde. Genietend van een lekker slokje hadden we een geweldig uitzicht op Moorea!

Wat een bijzondere ervaring was, was de Roulotte. In de stad aan het water komen ’s avonds net voor de zon onder gaat allemaal bestelbusjes aangereden op een grote plek. Er gaat een soort van luik open, tafels/stoeltjes/kleedjes etc komen naar buiten en in een mum van tijd ontstaat er een gastronomisch plein...... Heel gezellig, errug lekker..... Wij hebben na 3 x rondgelopen te hebben besloten om Chinees te eten. De prijzen zijn zeer acceptabel, alleen serveren ze geen alcohol (da’s nou weer jammer)! Maar we hebben een geweldige avond! Tahiti is leuk, gastvrij ...... op verder naar de Society Islands.

Lees Meer
2088 Hits
0 reacties

Haaibaai...... Valse Pas,

Tuamoto's - Anse Amyot

Lisa van het restaurantje op Fakarava-Zuid had het voorspelt, er komt wind uit het noorden in plaats van de normale wind uit het oosten. En dat brengt heeeel veeeel regen. Terugvarend naar Fakarava-Noord was de wind al aan het draaien, maar de zon bleeft uitbundig schijnen, zodat we prima de ondieptes konden spotten.

 

Terug op Fakarava-Noord kregen ontvingen we een nieuwe gast, een verFranste Nederlander die tegenwoordig ook een periode van het jaar op Tahiti doorbrengt en graag wil zeilen. Nou, dan is ie bij ons aan het juiste adres!

 

’s Nachts worden we wakker omdat het gaat regenen, gauw de luiken sluiten! En de regen houdt vervolgens de hele dag niet op... We hebben een vage associatie met Nederland...... We kunnen niet weg met dit weer, geen zon, dus we kunnen de ondiepe plekken niet spotten! Niet alles is even goed in kaart gebracht in dit gebied. De volgende ochtend kijken we naar buiten, wéér bewolking....... Maar plots trekt de lucht open en besluit Paul richting Toau te varen, de volgende en voor ons tevens laatste atol van de Tuamoto’s die we aandoen. Een goed besluit blijkt later. Het wordt een prima zeildagje, geen regen, wel zon, met wel de wind uit het noorden zodat we moeten laveren. Maar de afstand is niet zo groot. Precies met de kentering zijn we bij de pas om Toau binnen te varen. Volgens onze pilot ligt er op 2 mijl een mooie ankerplek waar je je Robinson Crusoe waant. In de 2 dagen dat we hier liggen zien we inderdaad geen levende ziel en de vervallen hutjes op het strand worden alleen bewoond door enorme krabben. We struinen over het strand op zoek naar mooie schelpen en waden door het water naar een mooi rif. Maar het blijft regenachtig en 100% bewolkt.

 

Het blijkt dat de volgende dag de wind weer in het oosten zit. Meteen schijnt het zonnetje weer en de windkracht is ook prima. Op naar de laatste stop op de Tuamoto’s! Anker op! Hee, dat lukt niet! Ik kan nog geen 3 meter ketting binnen krijgen! Dan staat ie al strak terwijl er 60 meter in ligt! Ooops... da’s balen. Het stikt hier van de ‘coral heads’, enorme koraal partijen waar je ankerketting door het draaien van de boot met die rare winden lekker omheen geslagen wordt! En het is niet zo helder en behoorlijk diep, je kan echt niets zien! We kijken steeds welke kant de ketting op staat en proberen te redeneren hoe we de ketting ‘los’ kunnen varen. En JOEPIE, het lukt! Een half uurtje later zijn we op weg naar de pas om naar buiten te varen. En ook hier worden we verrast! Het is nét na de kentering, maar er staan al veel golven, waarschijnlijk doordat de wind pal op de pas staat en de diepte van honderden meters in één keer naar een meter of 6 gaat! Voor de stabiliteit hebben we het grootzeil alvast gezet. Paul stuurt de Full Circle zonder problemen door het onstuimige water. Wauw...... adrenaline....... het is voor ons de meest spectaculaire passage van de Tuamoto’s.

 

20 Mijl noorwaarts ligt onze laatste stop. Het is een valse pas, een inham in het rif, maar je kan er niet doorheen varen! Het is een schittereende beschutte plek waar we zelfs aan een mooring kunnen liggen. Dus geen gedoe met ankerren tussen de coral heads. De aanloop is bijzonder en wordt nog mooier doordat er plots zo’n 30 dolfijnen rond de boot zwemmen. Even snel als ze gekomen zijn, zijn ze ook weer verdwenen.

 

We genieten nog 3 dagen van dit bijzondere gebied op deze bijzondere plek, waar heeeel veeeel haaien zwemmen! We dopen deze plek dan ook om in HAAI-BAAI. Blacktip- sharks. In het begin is het een beetje eng, maar ze blijken banger van jou te zijn dan jij van hen! We snorkelen gewoon tussen hen in! Er is een restaurantje hier, gerund door Gaston (nee, een andere! De mijne zit nog steeds op Aruba!) en Valentine en dat blijkt dus zus van Lisa te zijn..... Soms is de wereld klein!! Met nog 12 andere zeilers genieten we op de laaste avond van een heerlijk lokaal dinertje!

 

Lees Meer
1486 Hits
0 reacties

Station Fakarava - Zuid

Tuamoto's - Hirifa,

Wij hebben beide het boek van Paul Theroux, De gelukkige eilanden gelezen op de oversteek naar de Galapagos naar Frans Polynesië. Een informatief leuk geschreven boek. Maar ik las keer op keer dat de bevolking van veel eilanden minder vriendelijk, lui en slordig zouden zijn..... Onze ervaring hier in Frans Polynesië is compleet anders zoals we al eerder in onze blogs beschreven. Het plekje waar we nu liggen komt wel heel dicht bij het gevoel: Paradijs! Fakarava is het op een na grootste atol. Aan de noordkant voeren we na een dag op de motor varen (geen wind) het atol binnen. Precies met de kentering, dus geen spectaculaire golven of stromingen.

Bij het dorpje Rotoava gaan we voor anker. Tegen zonsondergang komt er een Fransman langs die op de boot naast ons woont. Hij heeft een bedrijfje en verhuurt oa fietsen. Leuk! De volgende dag huren we 2 degelijke fietsen en trappen heel wat km-tjes weg. We trappen naar een zwarte parel farm en maken nogmaals een stop om even af te koelen in het prachtige blauwe water. Terug bij het dorpje doen we nog een paar boodschappen. Scheelt weer een hoop gesjouw!

We lezen in onze mooie pilot dat we nog een stop moeten doen op Fakarava, aan de zuidkant, bij Hirifa. Zeilend door de atol, steeds goed spottend of we ondieptes zien, varen we in een dag naar de zuidkant. Onderweg komen er 2 kitesurfers langs met volledige bepakking op de rug. En grappig..... ze roepen ons op via marifoon! Zij surfen van de zuid naar de noordpas! (Station Zuid naar Noord). Stoer hoor! Ze zijn blij op hun trip nog iemand te zien! Voor een roze gekleurd strand met talrijke palmbomen gaan we voor anker.

Slechts 1 andere boot deelt deze paradijselijke plek met ons. De volgende ochtend gaan we aan land en komen er achter dat er zelfs een restaurantje is hier! Lisa een goedlachse vrouw met enorm veel humor verwelkomt ons. Je merkt dat ze graag mensen om zich heen heeft en betrekt ons bij van alles. Zo leert ze mij palmbladeren vlechten. Paul weet nu hoe hij de buitenste 'schil' van een kokosnoot moet verwijderen zodat de kokosnoot zoals wij 'm kennen tevoorschijn komt.

We gaan mee vissen en ik mag steeds om een hoekje gluren in haar keuken en helpen met het bereiden van gerechten! Natuurlijk eten we gezellig een avondje in het restaurantje. Het smaakt ons voortreffelijk! Het is hier heerlijk! Tijdens onze wandelingen zien we haaien zwemmen tussen het koraal door. Het water is zo helder! Dit zijn van die plekken waar je eigenlijk wel een maand wil blijven. Dus als je weer eens in de trein zit, uitstappen in Fakarava Zuid...

Lees Meer
1491 Hits
0 reacties

50 tinten BLAUW

Tuamoto's - Kauehi,

Vandaag is het exact 3 jaar geleden dat we in Harlingen werden uitgezwaaid met windkracht 7 en veel regen door familie en heel veel vrienden. 3 mooie jaren waarin we veel hebben beleefd, vele mijlen hebben gevaren met veel leuke en gezellige gasten aan boord. Het log staat bijna op 21.000 zeemijlen! De Full Circle brengt ons overal. We zijn nog steeds blij met ons stoere schip. Er is veel gebeurd in die 3 jaar. Leuke en minder leuke dingen.......

Vooral de laatste paar maanden hebben we veel mijlen afgetikt. De Pacific heet niet voor niets ook De GROTE Oceaan! Tussen de eilandengroepen moet je vaak flinke stukken afleggen. Maar iedere keer is de beloning GROOT bij aankomst. Zo ook dit keer weer. Na de prachtige Marquesas, met de pure natuur voeren we van de week 'onze' eerste atol binnen van de Tuamoto's. Je moet het je voorstellen als een grote ring van koraal en land om een grote plas water. De atollen hebben bijna allemaal 1 of meerder doorgangen waar door het getijde het water naar binnen en buiten stroomt. Er moet een enorme massa water door een relatief smalle doorgang. Dus er kan een enorme stroming staan bij de pas. Zaak is het dan om rond de kentering zo'n atol in of uit te varen. Het schijnen trouwens hele oude vulkanen te zijn waarvan alleen de rand (van de krater) boven water steekt!

Hebben we de afgelopen maanden steeds een groen uitzicht gehad, nu is het decor blauw. Waanzinnige kleuren blauw, alle tinten die je maar kan verzinnen, tussen licht en donker tot turquoise aan toe. Fotograferen is hier een feestje met deze 50 tinten blauw! Alle plaatjes zijn stuk voor stuk een schilderij.

We hebben amper de dinghy vastgelegd of er wordt ons al een kokosnoot in de handen gedrukt. Heerlijk dorstlessend dat sap! Tijdens een mooie wandeling jutten we langs de buitenkant van het atol en scoren 30 meter lijn. Vlakbij de steiger zit een groepje mannen te genieten van 'bierre locale', natuurlijk worden we gewenkt en uitgenodigd om een glaasje mee te drinken. We stappen later weer in de dinghy met een fles zelf gebrouwen 'bier', een pannetje met kleine sardiene-achtige visjes en een paar zwarte parels, die hier worden gekweekt. Ook hier zijn we weer geraakt door de vriendelijke gastvrije houding van de bevolking! We zijn net terug op de boot of er komt een grotere vissersboot langs die Paul een grote moot tonijn toewerpt. Weten we gelijk wat we vanavond eten!

Lees Meer
1453 Hits
0 reacties

Ik zou de Markiezen kiezen

Marquesas - Nuku Hiva,

Yeah!!!!!!! Eindelijk weer internet, eindelijk weer een blog van het Full Circle-Front! In het begin was het wel heel erg balen en wennen... Bijna nergens internet op deze bijzondere eilanden. Zo moet het ongeveer gevoeld hebben toen mensen zo’n 20 jaar geleden een zeilreis rond de wereld gingen maken. Wij zijn blij dat we het in deze tijd doen. Heerlijk om berichten van het thuisfront te lezen. Net zo leuk als jullie het vinden om onze berichten te lezen......


De Marquesas (Markiezen eilanden). Het was voor Paul één van de doelen van onze wereldomzeiling..... het graf van Jacques Brel bezoeken op Hiva Oa. Daar zijn we ondertussen geweest. Gelijk op het zelfde kerkhof Paul Gaugin met een bezoek vereerd! We schreven al over Fatu Hiva, het eiland waar Thor Heijedahl een poos gewoond heeft. De eerste baai waar we voor anker gingen na onze oversteek van ruim 3 weken. De eilanden zijn stuk voor stuk weer anders. Maar wat ze allemaal gemeen hebben...... ze zijn allemaal adembenemend mooi, ruig, puur, heel groen en totaal niet gevonden door de toeristen. Een paar handen vol zeilers komen hier en een gecombineerde vracht-cruiseboot, de Aranui, vaart hier rond. Daar kun je voor een flink bedrag op aanmonsteren om de Marquesas te bekijken.

De bevolking is ongekend vriendelijk. Bedelven je werkelijk onder fruit; pompelmoezen, sinaasappelen, limoenen, papaya’s, mango’s. Scheurbeuk kunnen we echt niet oplopen hier. De eilanden lenen zich uitstekend voor het maken van schitterende wandelingen. Hele steile paadjes dwars door de ongerepte natuur naar bijzondere watervallen. Al zwetend bereik je dan weer een heel bijzonder punt met een geweldig vergezicht. De eilanden hebben een paar wandelpaden, soms een ‘echte’ weg en verder zijn hele gedeelten ontoegankelijk! Vanmorgen hebben we tomaten gehaald bij wat we in Nederland een biologisch boerderijtje zouden noemen.... De mensen moeten een paar keer per week te voet of te paard naar een ander gedeelte van het eiland om hun oogst aan de man te brengen. We kregen er trouwens nog 2 meloenen in ruil voor een leesbril!

Maar als je echt mag kiezen, ga dan voor de Markiezen..! Het is een echt paradijs op aarde! Wij zijn nog lang niet uitgenoten! Het enige wat heel lastig is hier, zijn de namen van de eilanden en de plaatsen. We zijn nu op Nuku Hiva en gaan nog naar Ua Pou (heb ik de hele dag op geoefend). Dus we hebben nog even de tijd voordat we naar de volgende eilandengroep varen! De Tuamoto’s! Ook iets bijzonders.... O, ja en die Thor Heijedahl is hier met zijn vlot De Kontiki na een lange zeereis vanuit Peru aangekomen!

Lees Meer
1439 Hits
0 reacties

Fatu Hiva - Beautiful Island en People

Marquesas - Fatu Hiva,

Wat een verademing om na 3 weken niets dan water opeens een schitterend groen ongerept eiland uit het niets op te zien doemen! Zoals we in een eerder blog al schreven hebben we best een vermoeiende tocht gehad, doordat we de helft van het aantal te varen mijlen op de hand hebben gestuurd! Dus...... happy......land in zicht!!

We worden beloond! De gidsen en pilots melden dat dit één van de mooiste baaien van de Pacific moet zijn. Eerder hebben we lopen mopperen op de boten van de ARC, ook hier liggen er weer veel, maar blij zijn we met de hulp van een Engelsman die ons helpt met zijn dinghy om ons hek-anker uit te brengen. Doordat de baai niet al te groot is brengt iedereen een 2e anker uit om de cirkel die je normaal achter je anker draait te verkleinen, zodat er meer boten kunnen liggen.

 

We liggen als een huis en zijn van plan hier voorlopig niet weg te gaan. Morgen gaan we aan land om na 3 weken de benen weer eens te strekken. Maar eerst lekker bijkomen en een normale nachtrust! We gaan lekker vroeg naar bed en slapen bijna klokje rond en met zijn tweeen tegelijk!

 

Achter een breakwater hebben ze een mooie plek gemaakt voor hun eigen vissersbootjes en de dinghys van de jachten. We worden direct vriendelijk begroet in het Frans. Zo, da’s lekker, effe wandelen! Je waant je in een tropisch paradijs. Er staan bananen, sinaasappel, broodvrucht, limoentjes en kweet niet wat voor andere bomen allemaal. Er bloeit van alles en alles is zo intens groen!

 

We willen de eerste dag niet meteen overdrijven en de spieren eerst maar weer een beetje laten wennen. Dus keren we om en worden na een tijdje ingehaald door een man die aan het trainen is voor voetbal vertelt ie ons. Wij hebben nog geen lokaal geld maar wel allerlei spulletjes om te ruilen in een tasje en vissen er een Nederlands voetbalshirtje voor om een bierblikje voor hem uit (zo’n reclame ding). Hij is er dolblij mee en vraagt of wij pompelmoesen willen (een heerlijk vrucht die lijkt op een grapefruit, maar dan nóg lekkerder). We wandelen mee naar zijn eenvoudige huisje waar hij met een soort schepnet de vruchten uit de boom haalt. We worden ook nog voor een kopje koffie uitgenodigd die we drinken uit een schaaltje. Er komen allemaal foto’s tevoorschijn en hij showt ons een voetbalshirtje van Dennis Bergkamp!

 

Een eindje verder worden we volgepropt met limoentjes, bananen en papaya’s. Deze mensen verkopen Tiki’s, prachtige houtsnijwerk. We besluiten er één te kopen en gelukkig accepteren ze Euro’s. We moeten ergens op de boot nog wat Euro’s hebben. Het houtsnijwerk mogen we alvast meenemen, dat geld komt wel!! De mensen hebben niet veel hier, maar zijn gelukkig met wat ze hebben en geven heel veel weg....... Bijzonder om dit te ervaren! Het staat zo ver weg van ons leven in het rijke westen. De mensen hebben bijna niets, er is hier geen internet, bij de haven is een voetbalveldje waar volop gesport wordt. Iedere dag! Zo beleven we iedere dag hoe gastvrij en aardig de lokale bevolking is. Eén van de hoogtepunten van ons verblijf op Fatu Hiva is de hike naar een prachtige waterval, waar we een verfrissend bad nemen. Het letterlijke hoogtepunt is onze wandeling richting het andere dorpje op Fatu Hiva. Zo steil zijn we nog nooit omhoog gelopen. Na 2½ uur wandelen besluiten we om te keren. We hebben geen één auto gezien als we doorlopen naar het andere dorp hebben we niet voldoende tijd en puf om de hele wandeling terug nog te maken. Maar het was er één die zeker de spieren heeft losgemaakt!

Lees Meer
1562 Hits
0 reacties

Coconut(s) Milk Run

Pacific Ocean,

Zo wordt de route ook wel genoemd die wij dit jaar varen. Redelijk relaxt en veel voor de wind zeilen. We lazen in boekjes en spraken zeilers die het alleen maar over de stabile passaatwind hadden... Dagenlang achtereen met je spinnaker op varen zonder deze voor de nacht weg te nemen. Nou, aan me hoela!

 

Het zou wel even duren voordat je zuidelijk van de Galapagos de passaatwind op pakt. Het enige wat wij op pakten na een lange periode van weinig wind was een ‘stabiele depressie’ met veel buien en rond de 30 knopen wind die 48 uur aan hield! Tijdens zo’n depressie sturen wij altijd veel op de hand om de stuurautomaat te sparen.

De meeste rond-de-wereld-zeilerts hebben een windvaanstuurinrichting. Een windvaan met roer die je boot op koerts houdt zonder dat er een motor aan te pas komt! Slim, want je moet altijd je stroomhuishouding in de gaten houden, Je wilt je sapje natuurlijk koel drinken en je verse spullen zo lang mogelijk goed houden in de koelkast. Bovendien wil je blijven monitoren waar je positie is met behulp van de plotter.

Er zat een goede windvaanstuurinrichting op de Full Circle toen we haar kochten. Maar na heel lang wikken en wegen en dubben hebben we deze geofferd voor een zwemplateau, davits voor de bijboot en de zonnepanelen.

Zal je altijd zien, op onze koninginne-etappe, midden in de nacht tijdens mijn wacht, vaart de boot opeens de andere kant op. Windshift...? Nee! Meteen roep ik Paul. De stuurautomaat blijkt niet meer te werken. Na inspectie blijkt de ketting gebroken die het roer met de automaat verbind.

De volgende dag probeert Paul de ketting te fiksen. Maar er blijkt een aantal zwakke schakels tussen te zitten. En de zwakste schakel moet eruit... Tot ziens (waar doet me dat aan denken?!)

Zoveel reserve onderdelen aan boord, maar helaas geen nieuwe ketting. Die komt over 2 weken met onze nieuwe gast mee. Dank je wel Guido. Dank je wel Marjan! Maar nu zijn we al halverwege de oversteek. Al.. of pas? 1500 mijl achter de rug, maar ook nog 1500 te gaan! En dat betekent 1500 mijl op de hand sturen, 24 uur per dag!

Niet veel tijd meer om een boek te lezen. Geen spelletjes samen doen. Niet meer sámen eten maar om de beurt. En proberen voldoenden slaap te krijgen. ’t Sturen vergt veel inspanning en concentratie om de boot constant op koers te houden!

Maar er blijft voldoende tijd over om muziek te luisteren (Heimwee CD), een goed gesprek, lekker eten (om de beurt) en waar we enorm van genieten zijn de prachtige zonsopkomsten – en ondergangen en de de waanzinnig mooie sterrenhemel!

Ruim 3 weken op zee. Zeeen van tijd waarin je gedachten alle kanten op flitsen. Prachtige ideeen komen op. Je denkt aan mooie, bijzondere en emotionele momenten. Aan mensen die je lang niet hebt gesproken of juist heel vaak. Het werkt helend, meditatief, therapeutisch. Het leven op zee is heerlijk en eenvoudig!

Ongelofelijk dat er zoveel water is op deze aardkloot! 3 weken alleen maar water, water, water! Niet één schip, geen dolfijnen, wel apart genoeg iedere dag 1 of meerdere vogels!

Via de sailmail hebben we onze (zeil) vrienden Tom & Marieke gevraagd om het weer voor ons in de gaten te houden. Thx!! De voorspelling klopt aardig. De laatste paar honderd mijl weinig wind. We moeten soms uren achtereen op de motor varen...... Met nog 40 mijl op de teller hijsen we de zeilen weer. Het laatste stuk kunnen we weer zeilen! Langzaam komt Fatu Hiva in zicht. Eén van de eilanden van de Marquesas, een schitterend ruig & groen eiland! Om 16.00 uur laten we het anker vallen. Na 22 dagen zeilen! We zijn er!! De baai, de baai van de Maagden genoemd is adembenemend mooi en ruig! Hier willen we wel lekker bijkomen..... Heerlijk straks uren achter elkaar slapen!

Onze Coco Milk Run, maakte ons af en toe wel NUTS!

Lees Meer
1645 Hits
0 reacties

Galapagos - dierenparadijs in de Pacific

Galapagos,

Na ruim een week zeilen eindelijk weer land in zicht. We hebben de doldrums achter ons gelaten en zetten straks voet aan wal op het eiland San Christobal. We hebben veel gelezen over de Galapagos, vooral ook blogs van andere zeilers, om ons voor te bereiden op wat ons te wachten staat.

Eén ding staat wel vast het is niet goedkoop om hier te verblijven.... Maar alle Zeeleeuwverhalen zijn anders; ...je zou amper je anker uit kunnen gooien, verkeerde uitklaringspapieren vanaf Panama, binnen 48 uur vertrekken...... noem maar op. Zoals altijd blijkt dat je gewoon je eigen plan moet trekken. Het enige jammere bij aankomst is dat de baai hier vol met boten van de ARC ligt, waar we het al eerder over hadden. Tip voor andere zeilers die ons blog lezen: hou rekening met de ‘Round the world ARC’ en zorg dat je ze voor blijft of dat ze jou voorblijven........ Veel te massaal!

Binnen een half uur stapt er een agent aan boord, Carmela, een dame die al hetReuzenschildpad papierwerk voor ons gaat regelen. Ze spreekt helaas geenEngels. Paul’s Spaans is toereikend! Onze planning is zo’n week of 2 te blijven. Waarschijnlijk komen we hier nooit meer, en om deze eilanden nu over te slaan!? Wij hebben de permit niet maanden van te voren geregeld, dus met onze eigen boot mogen we alleen bij dit eiland liggen. Er wordt maar een aantal permits uitgegeven aan schepen die bij meerdere eilanden mogen liggen. De ARC heeft dit wél geregeld en de boten verdwijnen dan (gelukkig) ook binnen een paar dagen. Heerlijk de rest van de tijd liggen we hier dan ook maar met een zeilboot of 5 (of minder).

De zeeleeuwen zwemmen hier rond je boot en gebruiken ons zwemplateau als duikplank. We hebben verschillende keren geprobeert het zwemplateau te blokkeren met stootwillen. Maar iedere ochtend als we wakker worden ligt er weer een zeeleeuw z’n roes uit te slapen... Enfin zolang het bij een kleintje blijft! Ze zijn koddig zolang ze maar geen ruzie maken (om ons zwemplateau) dan zijn het echt net mensen! Dat is ook de reden dat we hier gebruik maken van een watertaxi. Om nou elke keer een zeeleeuw uit je dinghy weg te jagen.... en die lucht dan..... ze stinken behoorlijk! In de haven zwemmen de roggen rond, soms wel meer dan 10! De rood/oranje Sally Lightfoot krabben steken mooi af tegen de zwarte lava stenen.

Henry rijdt ons in zijn taxi het eiland rond. Vriendelijke Ecuadoriaan, ook zijn kennis van het Engels gaat niet verder dan yes/no. Dan blijkt dat je toch meer Spaans verstaat en spreekt dan je zou denken. Hij laat ons een 300 jaar oude boom zien waar een kamer in is gemaakt die je kan huren. Met een hangbrug loop je er naar toe. We lopen rond de krater van een vulkaan die zich heeft gevuld met zoetwater. Het hoogtepunt is wel het reservaat van de grote landschildpadden. Wat een enorme beesten die wel 200 – 300 jaar oud worden. Wij krijgen beiden een associatie met E.T. als we ‘m zijn nek uit zien steken. Helaas is Lonesome George niet meer in leven. Deze schildpad was de laatste van zijn soort en is helaas uitgestorven. Tijdens het zwemmen zien we de blauwvoetrotspelikaan(mooi woord voor galgje) ook wel blauwvoet-Jan-van-Gent genoemd.

Aangezien we toch meer van deze bijzondere archipel willen zien varen we een met een soort van Miami Vice boot in 2 uurtjes naar Santa Cruz. Om daar wat meer tijd te hebben zoeken we er een Bed & Breakfast. Voor de volgende dag boeken we een snorkel & ontdekkingstochtje. Vandaag vullen we de dag met een bezoekje aan het Darwin Research Center en luieren we wat op een strandje waar de zeeleguanen om je heen zwemmen. Grappig dat alles zo snel went en normaal voelt!

Het snorkeltripje is bijzonder en de gids (spreekt Engels) is een ontzettend enthousiaste knul trots op zijn baan als gids en trots op de bijzondere Galapagos Eilanden . In die paar uur wandelen we hele stukken en zwemmen op verschillende mooie, bijzonder plekken. Een dag met een gouden randje! Als laatste excursie zullen we van de week nog een keer gaan snorkelen dit keer bij de Kicker Rock en dan wordt het tijd om voor 3 weken verse spullen aan boord te brengen nog even een wasje te doen ..........

Lees Meer
1473 Hits
0 reacties

Dol dol doldrums en Neptunus

Pacific Ocean,

Iedere zeiler praat erover, als je de Volvo Ocean race volgt hoor je erover. Doldrums. Maar wat is het nu precies, hoe ziet het er uit? Hoe voelt het?

Dit zegt Wikipedia over de doldrums:

De intertropische convergentiezone (ITCZ) is de zone met stijgende luchtbewegingen in de buurt van de evenaar. Deze zone wordt ook wel de paardenbreedten genoemd. De ITCZ verplaatst zich gedurende het jaar onder invloed van de zonnestand. De ligging ervan ijlt ongeveer drie maanden na op de hoogste stand van de zon.

De intertropische convergentiezone staat ook bekend om zijn rustige perioden. Dan kan de wind soms dagen of weken zeer zwakjes waaien, of zelfs helemaal gaan liggen.

Maar hoe ervaren wij het? Op moment van schrijven is het dag 5 op weg naar de Galapagos. En volgens mij zijn we door de 'doldrums-band' heen, denk ik, hoop ik..... Vandaag hebben we een heerlijke zeildag...... 10-12 knopen wind, normaal niet veel, maar er staan nauwelijks golven, dus ons varende huisje gaat met een vaartje van 5-6 knopen door de Grote Oceaan. En die is groot. Sinds vertrek hebben we alleen vlak bij Panama nog wat schepen gezien op weg naar het kanaal. Maar nu al dagen niet. Het wacht lopen is dan ook anders dan anders. Een van ons ligt op bed en de ander zit/ ligt in de kuip. Met een eierwekker naast zich. Elk half uur gaat deze af om even in de rondte te kijken voor eventueel scheepvaart, te kijken of de zeilen goed staan en of er eventueel een rif moet worden gezet of juist eruit gehaald moet worden.... Verder een beetje proberen te maffen.

 

Nu is het relaxt maar de afgelopen dagen was 'druk', motor aan, motor uit, genua uitrollen, nee, toch weer inrollen, schuilen voor de enorme buien, kussens naar binnen, weer naar buiten, zelf sturen, weer op de stuurautomaat, rif in het grootzeil, rif eruit.......... En jullie maar denken dat het altijd vakantie is op de Full Circle.

 

Maar we zijn nu heel blij dat de motor niet zo snel aan moet en we weer blauwe lucht zien en de regenjas uit kan blijven. Weer tijd om verder te lezen in het zoveelste boek. Net nog even de sailmail gecheckt. We hebben een e-mail systeem waar we overal mail kunnen ontvangen, zelfs midden op de Oceaan. Dit gaat via een korte golf radio. Wel prettig, bereikt er nog iets van 'die andere wereld' ons. Wij zijn natuurlijk reuze nieuwsgierig wat Nederland op de Olympische spelen doet. Dat gaat prima horen wij, super! Zoveel goud, zilver en brons, ... Wauw.

 

Voor ons op deze etappe maar liefst 2 mijlpalen! Op 15 februari voeren we over de 86e lengtegraad west wat betekent dat we een kwart van de wereld zijn rondgezeild! Harlingen ligt op de 4e oost. Niet echt een supertempo, we zijn al 3½ jaar onderweg, maar toch het vermelden waard....... En dan te bedenken dat we het volgende kwart in iets meer dan een half jaar doen. We hopen eind oktober in Nieuw Zeeland te zijn.

 

Ja en we hebben midden op het water iemand aan boord gekregen... Neptunus, precies op het moment dat we de EVENAAR over gingen! Hij zag de Nederlandse vlag en dacht: " Daar is wel een borrel te halen... Het was een warme, gezellige ontmoeting. Na de jonge klare achterover te hebben geslagen wenste hij ons goede wind en een behouden vaart en plonste weer in het water. Wie weet zien we 'm weer eens!

Nu nog een mijl of 50 dan zijn we op de Galapagos vinden we stiekem ook nog een mijlpaal. Er liften een aantal vogels mee op de Full Circle, red footed boobies, deze vogels hebben we in grote getale op de Aves eilanden bij Venezuela gezien. Beetje sullige vogels, leuk, maar ze schijten wel hele dek onder. Na aankomst gelijk maar dekzwabberen.....

Lees Meer
1594 Hits
0 reacties

Mmmmmoooie ppparels fffijne pppparels

Las Perlas,

Doordat we op de afgesproken datum door het kanaal konden. Hebben we letterlijk nog een zee van tijd over..... Genoeg tijd om ook nog een stuk te gaan zeilen! Op de Pacific, waar er weer een enorm getijde verschil is en het water al een stuk koeler dan de Atlantic. Daardoor is het ook niet meer zooo warm om te slapen. Je merkt het ook al aan het water wat uit de kraan komt. Een stuk koeler!

Met het bootje vol zetten we koers naar de Las Perlas eilanden. Er blijkt bijna geen wind te staan dus dan maar op de motor! Na 2 uur komt er eindelijk wind en kunnen we nog een mooi stuk zeilen.

 

Voor het hotelletje waar Marilou en Frans later in hun vakantie nog zullen overnachten op het eiland Contadora droppen we het anker en wordt het tijd voor een duik. Hmmmm.... Lekker fris. We zwemmen naar het strand.. Er staat wel stroom waar je rekening mee moet houden! We blijven nog een dagje bij dit eiland liggen en iedereen trekt zijn eigen plannetje om het eiland te verkennen. Het blijkt dat het stikt van de Nederlanders op het eiland. Er wordt een datingprogramna opgenomen. Nicolette Kluiver zien we ook rondbanjeren. Wie weet zien jullie de Full Circle nog wel een keertje in beeld als het wordt uitgezonden!

 

Dan wordt het tijd voor een ander Pareltje. Zeilen hijsen en de hengel uit! Jaaaaa, hoor...tsjjjjjjjjiiieeeuwwww daar loopt de lijn af. Er blijkt een dikke vis aan te zitten die we nog niet eerder hebben gevangen. Na het bestuderen van diverse kaarten met vissoorten erop denken we dat het een Vreval Jack is. Marilou appt met het thuisfront wat de Nederlandse naam van dat beest is. Waarschijnlijk een paardenmakreel, geen idee dat deze bestond. We krijgen ook het bericht dat deze vis licht giftig kan zijn!?!?!?! Het visvlees ziet er donkerrood uit en de plakken die we snijden lijken wel biefstuk. Op die manier bereiden we 'm ook. Lekker met veel tenen knoflook in de roomboter. De volgende dag voelen we ons allemaal prima en zijn we nog springlevend......

 

Met zoveel testoron aan boord, de mannen zijn in de meerderheid, wordt er natuurlijk een fikkie gestookt. Of heet dat gewoon een kampvuurtje maken op het strand? Er wordt flink hout gesprokkeld. Het heeft in tijden niet geregend dus het hout is lekker droog. We genieten van een drankje bij de knapperende vlammen. Het heeft een hoog Robinson Crusoe gehalte. Wat kan het leven eenvoudig zijn..... Volgens mij staat er maar 1 huis op dit eiland (Chapera). Weer terug op Contadora stappen Chris en Bote helaas weer af. Zij vliegen met een heel klein vliegtuigje terug naar Panama City. Marilou en Frans blijven nog een paar dagen op verschillende eilanden van deze archipel. Met Marieke en Michel varen we weer naar Panama City. Daar is ook nog heel veel te zien.....

Lees Meer
1713 Hits
0 reacties

Een bijzonder mens......

San Blas,

Eerste kerstdag, in plaats van bij de San Blas eilanden voor anker, ligt de Full Circle sinds gisteren in de Marina van Colon. Bij de ingang van het Panamakanaal. Straks nemen we het vliegtuig naar Nederland.

Op 23 december in alle vroegte kregen we een telefoontje van mijn zus Els dat mijn vader die nacht was overleden. He? Dat kan bijna niet. 2 dagen ervoor had ik ‘m nog v ia de satteliettelefoon gesproken. En zoals altijd was hij reuze enthousiast en zei ie dat ie zo blij was dat ik belde. Zoals velen van jullie weten, zag mijn vader de laatste tijd bijna niets meer. Iets wat ie verschrikkelijk vond, maar niet liet merken. Maar hij was bij de oogarts geweest en die had ‘m letterlijk een lichtpuntje gegeven! Ze zouden in februari zijn ene oog en in maart zijn andere oog gaan opereren, en er zou grote kans zijn dat ie meer licht in zijn ogen zou krijgen. Wat was ie blij! Met de belofte ‘m met kerst weer te bellen namen we afscheid. Niet wetende dat dit de laatste keer zou zijn dat ik zijn stem zou horen.....

Ja, we hebben het er vaak over gehad. Eén van de keerzijdes van ons zeilende leven. Met Paul zijn moeder van 88 en mijn vader met zijn broze gezondheid weet je dat je op een dag een telefoontje kan krijgen..... En toch kun je je er niet echt op voorbereiden en is de schok groot.

Blij zijn wij dat we niet ergens op de Grote Oceaan dobberen maar dichtbij Panama waren. En binnen een paar dagen in Nederland kunnen zijn. 2 dagen varen en de Full Circle ligt veilig in de haven en wij kunnen haar met een gerust hart achterlaten.

Lief ook alle tekenen van medeleven van zovelen, dat doet ons heel goed. Met de social media van tegenwoordig is een bericht snel verspreid. Fijn ook om te horen dat veel mensen laten weten dat óók zij mijn vader een bijzonder mens vonden. Dat was ie!

Lieve, lieve Paps... Wat zullen we je missen! Dat is niet in woorden uit te drukken... je optimisme, enthousiasme, interesse in alles. Ik ben er heel trots op dat jij mijn vader bent. Dat heb ik gelukkig ook veel kunnen zeggen toen we in oktober en november in Nederland waren.

Je blijft altijd in mijn hart lieverd,

XXXX Monique en Paul ook natuurlijk

Lees Meer
1862 Hits
0 reacties