imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.
Monique heeft zijn/haar biografie nog niet ingesteld

Waterpokken en blauwe Smurfen

Trinidad,

We zijn na een heerlijke tijd in Nederland weer terug in Trinidad, waar we Full Circle weer aantroffen zoals we haar achter hadden gelaten. Zoals afgesproken met Peake Yacht Services (de werf waar we nu zijn) hadden ze de boot weer naar het terrein ‘gereden’ waar we er op mogen overnachten. Ben nog steeds niet blij als ik die hoge ladder op moet klimmen….. De 3 weken dat we in Nederland waren stond ze op een zwaar bewaakt terrein, waar de honden aan je broek gaan hangen als je je er toch op waagt!!

In Nederland was het geweldig na een jaar familie en vrienden weer te zien. Overal werden we hartelijk en gastvrij ontvangen en overal ……mee-eten!! Zoals vanouds… heel gezellig. Daar heb je wel wat kilometertjes rijden voor over. Trouwens, we moeten ook onze driving skills een beetje bijhouden. Daar komt het hier niet echt veel van!!

 

Na aankomst gelijk in de kluskleren en aan de bak. De lagers van de schroefas zijn ondertussen vervangen. Paul heeft al aardig wat kilometers in de benen met het lopen naar alle chandlery’s en andere bedrijfjes waar ze nautische zaken verkopen of diensten verlenen om nog wat klussen gedaan te krijgen.

 

Gister, hadden we zo in een videoclip van Vader Abraham mee kunnen spelen. Compleet blauw van het schoonmaken van het onderwaterschip. Vooral door het schuren met een scots brite, zo’n soort pannenspons waardoor we niet meer op een roze wolk zaten maar op een blauwe!!

 

Maar sinds vandaag zit ook de onderkant van de Full Circle weer strak in de verf! Door de onwijze hoge temperatuur hier (rond de 30 graden= zweten dus) konden we al snel een 2e laag aanbrengen. Langs de waterlijn zelfs een 3e!!! En nu maar hopen dat de pokken en ander gedierte de pokken kunnen krijgen en voorlopig niet met de Full Circle gratis mee gaan liften!

 

De stapel bonnetjes rees ook de pan uit, dus het inkoopboek heeft ook weer een pagina erbij. Vandaag hebben we ons dus zeer nuttig gemaakt. Nog effe onder de douche jumpen en dan genieten van een lekker biertje. Dat hebben we wel verdiend!

Lees Meer
1576 Hits
0 reacties

Zonnige FULL CIRCLE-vrienden open dag

Uithoorn,

Zoals velen van jullie weten hebben wij als we iets organiseren niet altijd mooi weer! Dit stukje schrijvende komt de regen trouwens met grote druppels uit de hemel! Maar gister waren de weergoden ons goed gezind! Een mooie zonnige dag! Michel was al vroeg op het ‘Fort’ om de deuren te openen. Onze ‘hulptroepen’ stonden meteen klaar. Hierbij alvast een grote pluim en heel veel dank voor jullie hulp, Manon, Els, Corrie, Iris, Marijke, Corine, Leon, Eric en andere die ik misschien vergeten ben. En dan niet te vergeten de lekkere hapjes van Marilou, Els, Manon, Marijke en Marianne. Heerlijk allemaal.

Onze ‘volgers’ gaan elkaar al herkennen en het is altijd ontzettend gezellig! Het voelt altijd een klein beetje als een reünie. Mensen die al bij ons aan boord zijn geweest maakten anderen enthousiast. De mooie diaserie ondersteunde het geheel met mooie beelden van de Atlantische oversteek en het Caribische gebied. Het werd een gezellige dag. Voor ons een geweldige manier om vrienden & bekenden te zien in de 3 weken die we in Nederland zijn. Een dag is natuurlijk veel te kort om met iedereen uitgebreid ‘bij’ te kletsen. Maar het was heerlijk iedereen weer te zien……….

 

De beide fotografen (Leon & Eric) hebben mooie plaatjes geschoten die we binnenkort op de website zullen zetten!

 

Lees Meer
1906 Hits
0 reacties

‘Vrienden van de Full Circle-dag’ bij Maison Vinocerf

Uithoorn,

De Full Circle staat inmiddels hoog en droog op de wal in Trinidad. Wij zijn een paar weken in Nederland. Heerlijk om familie en vrienden weer te zien. Wij rijden heel wat kilometers door het land tegen 1,65 de liter… Maar dan zien we lang nog niet iedereen! Daarom is er zondag 17 juni de ‘Vrienden van de Full Circle-dag’. Wij zien jullie graag ergens tussen 10:30 en 18:00 in Uithoorn bij Maison Vinocerf, een prachtige locatie ter beschikking gesteld door een grote vriend van de Full Circle. De hele dag vertonen we mooie foto’s en draaien we fraaie films. Maar we kijken ook vooruit. Het programma voor 2013 is klaar. Met weer hele mooie reizen in het Caribische gebied. Daarnaast is Maison Vinocerf het adres voor lekkere wijnen. Maison Vinocerf is makkelijk te bereiken.

Dus, komt allen!

P.S. Jaap de Aap is deze middag ook aanwezig en verheugt zich er al op al zijn fans te ontmoeten. Wil je met Jaap op de foto? Dan is dit je kans.

Lees Meer
1951 Hits
0 reacties

De wonderen zijn de wereld nog niet uit

St. Maarten,

Vanaf het moment dat we zijn gaan ‘oversteken’ was het afgelopen met het kopen van lekker(e) brood(jes). Op de reis langs de Europese kust, trok Paul bijna ieder ochtend zijn hardloopschoenen aan nam een ‘euroflapje en in Engeland een pondflapje’ mee in een klein stoffen tasje. Om na een lekker joggingrondje weer bij de boot te verschijnen met nog warm, lekker vers brood.

Nu hadden we zeer ruim allerlei varianten meel ingeslagen om vers brood te bakken op de oversteek. Dus bijna dagelijks werd er in de kombuis een brood gebakken. In een flexibele siliconen cakevorm. Het werd met smaak gegeten, maar dat we iets niet helemaal goed deden bleek veel later pas…….

 

Op Bequia leerden we Tom en Marieke kennen van de IImpuls. Zij maken ook een wereldreis en wij komen hen dan ook regelmatig tegen. Binnenkort hebben we een ‘domino-afspraak’ op St. Maarten.

 

Enfin….. we werden op de IImpuls voor een borrel uitgenodigd en daar horen natuurlijk lekkere hapjes bij. We roken het al toen we de dinghy aan hun boot vastknoopten……. Mmmmmm vers brood. En wat ons voorgezet werd was ook verrukkelijk! Waar ons zelfgebakken brood (heel) stevig is en soms meer op een baksteen lijkt dan op brood, was dit brood heerlijk luchtig en smakelijk.

 

Het heeft even geduurd voordat ze hun geheim prijs gaven (geintje)…….. DE WONDERPAN !!

 

Dit is een aluminium pan die vroeger door heel veel mensen werd gebruikt, maar toen de oven gemeengoed werd is de wonderpan uit beeld geraakt. Het principe van de wonderpan is heel eenvoudig; er is een bodemplaat bij de pan geleverd die verwarmd wordt, de warmte stijgt op door het gat in de pan en verlaat de pan weer door de ventilatiegaten. De warmte wordt hierdoor gelijkmatig verdeeld, waardoor het ‘baksel’ gelijkmatig gaar wordt.

 

Enne…. Wat ook belangrijker is; het bespaart ons veel energie. Een oven moet je eerst voorverwarmen en op hoge temperatuur houden. De wonderpan zet je op een heel laag pitje, de pan in als het ware de oven zelf. Doordat je het gas op de laagste stand zet zal het baksel ook niet snel verbranden!

 

Dat was natuurlijk niet het enige waardoor ons brood minder lekker was. 2 Weken geleden nadat Marilou & Franswindkr8 met wonderpan aanmonsterden op de Full Circle, kwamen we ‘The Friends’ een andere vertrekkersboot weer tegen. Peter heeft ons een cursus broodbakken gegeven, veel handige tips gegeven en zie op de foto het resultaat. Het bleek dat we niet lang genoeg kneedden!! En zie, ons brood is nu ook lekker luchtig en rijst werkelijk de pan uit!!! 

Lees Meer
1464 Hits
0 reacties

Een zwaanzinnig mooie tocht

St. Maarten - Nevis - Barbuda - St. Barth,

We keken er al een poosje naar uit. De komst van Marilou en Frans (windkracht8) Burger naar Sint Maarten. Met foto- en videocamera gingen we naar het vliegveld om ze op te halen. Voor we de aankomsthal binnen gingen zagen we de bekende blauwe zwaan al landen. Weerzien met goede vrienden…

Een uur later op de Full Circle, onder het genot van een lekkere rumpunch werden de tassen uitgepakt. Het leek wel Sinterklaas…. Een wonderpan, waterpomp, usb-stick met Dexter 6 (bedankt Iris), megapack gele doekjes, drop, stroopwafels, Japanse curry, zuurkool, rode kool met stukje appel en zelfs een paasbrood kwamen te voorschijn. Ja, als je 2 * 23 kg P.P. mag meenemen…

 

Nu zijn Frans en Marilou geen ‘echte’ zeilers. En toch… de eerste dag naar St Barth stuurde Marilou al geweldig en sliep Frans lekker uit. Het ging al maar beter en de ‘burgertjes’ slingerden lekker in. Bij St. Kitts werd eindelijk verse vis gevangen en bij Nevis werd die opgegeten. Om vijf uur ’s morgens op staan om naar Barbuda te gaan varen, aan de wind en dat in je vakantie. We deden het met veel plezier. Ja, Barbuda met dat zwaanzinnig blauwe water, mooie stranden. Schildpadden rond de boot (nog veel meer dan laatst) Met snorkelen weer koffervissen en roggen gezien. Het is prachtig.

 

Op weg naar St Barth was Marilou weer aan het whale watchen… en ja hoor, walvissen! Prachtig, eerst een spuit water en dan zie je zo’n enorm beest tevoorschijn komen. Je wordt er stil van……

 

Maar aan alles komt een eind en op Sint Maarten stond helaas vanmorgen de blauwe zwaan weer te wachten. Dag Marilou en Frans windkracht 8, het was geweldig met jullie. Maar toch jammer om met domino met slechts één punt verschil te verliezen…

Lees Meer
1531 Hits
0 reacties

Klussen bevoorraden schoonmaken wassen en poetsen

St. Maarten,

Sinds vrijdag in de middag liggen we in Simpson Bay op Sint Maarten. Dimitri & Doremieke hebben we op zaterdag uitgezwaaid. Dit keer is de gastenwissel niet op dezelfde dag, maar zitten er (gelukkig) een paar dagen tussen. Er zijn wat zaken die aandacht vragen, de watermaker en de ankerwinch. Ook hebben we een bestelling klaar liggen bij Budget Marine! Dat is een hele grote watersportzaak met verschillende vestigingen door de hele Carieb. Best handig als je een onderdeel wil bestellen wat ze niet direct op voorraad hebben. Dan kun je dat naar een andere vestiging laten sturen waar je een week of wat later langs vaart!

Na het inklaren (dat moet op bijna elk eiland weer opnieuw) hebben we met Doremieke & Dimitri de Mac Donalds ontdekt! Yeh…! De eerste sinds Madeira! Dat maakt ons zoooo blij! Niet zozeer om het eten, hoewel we wel direct een vette bek hebben gescoord, maar om het feit dat ze er geweldig internet hebben! Daar schort het nog wel eens aan hier!We lopen sowieso altijd met de laptop en de I-pad in een waterdichte rugzak in het rond naar een Wifi-spot te zoeken! Hebben we dan een Wifi-restaurantje of zo gevonden dan is of het internet traag, of er zitten al 10 mensen met de laptop voor zich, of de verbinding plopt er steeds uit! Maar hier op Sint Maarten bij de Mac kunnen we zelfs zware bestanden binnenhalen!

 

We hebben voordat we weer in de Dinghy stapten een supermarkt gezocht en vonden een Chinese variant, met redelijke prijzen en goed assortiment, maar hadden geen boodschappentassen mee!! De Chinese dame vertelde ons dat ze de boodschappen wel naar de dinghy wilden brengen. Yessssss….. dat scheelt echt veel gesjouw, dus gelijk maar wat grotere hoeveelheden inslaan!

 

Gister (zondag) is Paul druk aan het klussen en heb ik ondertussen de wasmachine aanstaan, nou ja wasmachine, draaiende emmer!!! En heb ik de helft van de was al gedaan! We wassen veel met de hand (draaiende emmer) alleen handdoeken en lakens laten we wassen of wassen we zelf in een wasserette. En het is mooi zonnig weer met niet al teveel wind (anders wappert het overboord)!!

 

Het badkamertje heeft ook weer een grondige beurt gekregen, de bedden zijn weer gelucht. Ons eigen bedje ook maar weer eens van een schoon lakentje voorzien. Morgen maak ik het bed op voor de nieuwe gasten!! Alle kastjes en de koelkast zijn weer gevuld. Alleen de versproducten nog maar die halen we op het laatste moment!

 

Ze komen straks de bestelling van Budget Marine langs brengen op de boot (wat een service)! Daarna gaan we weer naar de Mac Donald om onder andere deze blog te plaatsen en de voorbereidde mail te versturen. Dan gaat Paul verder met het klussen en ik verder met de schoonmaak & poetsen. Morgen nieuwe gasten! Maar daar meer over in de volgende blog! Wij zien heel erg naar ze uit!!

 

Lees Meer
1536 Hits
0 reacties

Antigua Classic Race

Antigua,


Van Guadeloupe varen we naar Antigua. Antigua vormt samen met Barbuda een natie. De eilanden zijn voormalige Engelse kolonies en behoren nu tot de Britse gemenebest. We ankeren in een mooie baai, genaamd English Harbour. Hier is de bekende Nelson’s Dockyard. In vroeger tijden moet het hier druk zijn geweest met veel Engelse zeilschepen die de eilanden bevoorraden. We varen er met de dinghy naar toe en vergapen ons aan de mooie, klassieke zeilschepen die er liggen. In afwachting van de Classics Race die volgende maand wordt gehouden. De bemanningen zijn druk met poetsen en lakken. Kost allemaal een vermogen. Maar dat maakt deze eigenaren waarschijnlijk niks uit. Sterker nog, die worden waarschijnlijk pas ingevlogen vlak voordat de race begint. Het plaatsje is leuk en doet ‘Engels’ aan. De prijzen liggen ook wel wat hoger dan we op het gemiddelde Caribische eiland gewend zijn.

Na een paar uur rondkijken, foto’s maken, terrasje pakken en boodschappen doen willen we weer naar de baai waar de Full Circle ligt. Paul grijpt al in zijn (korte)broekzak naar de sleutels om de dikke kabel en het slot waar de dinghy mee vastligt los te maken en de schrik slaat ons om het hart. De dinghy is weg!!! We blijken op een plek te liggen waar je je dinghy niet mag aanleggen (staat nergens aangegeven!). De plek waar dat wel mag is 100 meter verderop, maar het zicht wordt belemmerd door een enorm zeiljacht. Daar zijn ze onze dinghy net naar toe aan het varen met 4 andere dinghy’s.

 

Maar hoe zit dat nu……? Er hing toch een enorm slot aan en een hele dikke kabel (waar we soms om worden uitgelachen)? De mannen die ons de dinghy weer teruggeven blijken een grote tang waar je de verstaging mee door kan knippen als je mast overboord zou gaan bij zich te hebben…… Een gelukje…. Ze hebben het slot doorgeknipt en gelukkig niet de kabel! En gelukkig hebben we de dinghy nog!!

 

Wat verder naar het Noorden ankeren we nog in een mooie baai. Hij heet Deep Bay hoewel er slechts 1,20 meter onder de kiel steekt. En ligt daar niet de Sya (betekent See You Again, dat klopt dus!!)? Het scheepje van Richard? Ja hoor, hij herkent ons en zwaait al. Richard is een Nederlandse solozeiler die met een ‘oude’ Hallberg Rassy van 31 ft. is overgestoken. We ontmoette hem eerder op Barbados en Bequia. Biertje?

Lees Meer
1447 Hits
0 reacties

Eten.. en gegeten worden

Antigua,

Sinds een paar weken is de uitrusting van de Full Circle uitgebreid met een echte zeevishengel en reel (molen). Gekregen van Monique voor mijn 50e verjaardag. Monique houdt namelijk erg van vis… En ja, die hengel moet natuurlijk worden ‘ingevist’. Beet hebben we zeker gehad. Eerst een flinke gouddorade. Na het aanslaan sprong deze prachtige vis eerst flink uit het water om daarna in de diepte te verdwijnen. Dat schijnt normaal gedrag te zijn bij deze vissen. Een mooi gezicht. Maar na een paar minuten flink trekken aan de lijn was hij wel los. Geen vis op de COBB BBQ…

Maar wat alles slaat is de vangst van een vissenkop. Monique was aan het hengelen. Regelmatig zat er een flinke pluk zeewier aan de haak en begon de reel te ratelen. Nu ook, voor de zekerheid maar binnenhalen. Ging best zwaar. Zeewier of toch een vis? Een vis! Hoewel… wat schetst onze verbazing. Slechts de kop van de vis. Er zat nog leven in. Net gegeten en dan zelf al weer opgegeten. Wat is de natuur wreed en bijzonder. Maar ondertussen weer geen vis op de barbecue. Weer macaroni met smac…

 

Lees Meer
1366 Hits
0 reacties

Inslingeren en (in)snorkelen

Goudeluope, Les Saintes,

Op Guadeloupe stond de ‘wissel’ van gasten gepland. Keurig netjes voeren we vrijdag middag richting Pointe a Pitre. De aanloop van deze ankerplek was mooi, prachtige kleuren water, in tegenstelling tot de ankerplek zelf. Het zag er allemaal wat industrieel en ietwat armoedig uit. Er voeren grote zeeschepen in en uit om hun ‘handel’ te laden en te lossen.

We zijn ondertussen denk ik teveel verwend met mooie, rustige, idyllische plekjes om de nacht door te brengen. Zoals nu bijvoorbeeld. We liggen in een beschutte baai op Antigua, English Harbour. In april is hier de beroemde Antigua Classic race, allemaal prachtige klassieke schepen van de hele wereld komen hier om een zeilrace te varen. Dat moet een waanzinnig mooi gezicht zijn.

 

Ondertussen zijn Ria en Peter (tell-tail) weer thuis. Deze bijnaam geven we Peter omdat hij zoveel verstand van zeiltrim heeft en ons hier veel over heeft geleerd en dan zijn de tell tails heel erg belangrijk! Heerlijk om veel op te steken van iemand met zoveel wedstrijdervaring en dus met een heel ander oog naar zeilen kijkt. De Full Circle ging nog effe wat harder doordat de zeilen tip-top getrimd stonden……

 

Momenteel hebben we D&D aan boord. Dat staat voor Dimitri & Doremieke. Om een beetje aan de zeegang te wennen (inslingeren), zijn we de 1e dag richting Les Saintes gevaren. Met Peter en Ria zijn we hier 2 nachtjes gebleven omdat het een kleurrijk eiland is met een baai met 360 graden rondom mooi uitzicht is. Ook nu besluiten we er 2 nachten te blijven en een mooie wandeling te maken. Eerst naar de andere kant van het eiland, dat is maar 20 minuutjes lopen! Later besluiten we naar Fort Napoleon te lopen, op het hoogste punt van het eiland. Als we halverwege zijn…. hijg,hijg, puf, puf…… verteld een dame dat het fort om half 1 sluit en wij dus letterlijk voor een dichte deur komen te staan als we verder ‘klimmen’! We besluiten door te ‘klimmen’ omdat het uitzicht alleen al adembenemend is. Boven aangekomen blijkt het fort mooi gerestaureerd te zijn en heel groot. Toch jammer dat het gesloten is. Maar we hebben een mooie tocht gehad en onderweg komen we ook nog een hele grote leguaan tegen. Bovendien hebben we een paar prachtige foto’s geschoten van de Full Circle, beneden in de baai!

 

Door dat klimmen en klauteren staat het zweet ons op de rug en nemen we een verfrissende duik. Met de dinghy en gewapend met snorkels varen we naar een steigertje bij een hotelletje bij rotsen om de onderwaterwereld te bekijken. Het blijkt een mooie plek te zijn om te snorkelen! D & D hebben hun onderwater camera mee en schieten mooie plaatjes van vissen.

 

Vanaf Les Saintes varen we weer naar Guadeloupe maar nu pakken we de westkant met als doel Pigeon Island. Het schijnt daar heel mooi te zijn om te snorkelen en te duiken……..

 

En aangezien we ook al ‘ingesnorkeld’ zijn, genieten we van de bijzondere onderwaterwereld.

 

Wat is de natuur toch mooi!!!

 

Oh ja, de hangmat is inmiddels ook ingeslingerd!

Lees Meer
1425 Hits
0 reacties

D-Day

Dominica,

De D staat voor Dominica. We hebben het er al weken over. Dominica. Volgens velen het mooiste eiland in de Carieb. In een pilot valt te lezen dat Dominica waarschijnlijk het enige eiland is wat Columbus zou terug herkennen. Ja, dat zegt natuurlijk veel. Maar eerst moeten we nog dertig mijl varen vanaf St Pierre, Martinique. Er staat een stevige 25 knopen die later nog aantrekt naar 30. Met twee riffen en een deels ingerolde genua vliegen we met 7,5 knoop naar het Noorden. We varen met Peter en Ria, gelukkig ervaren zeilers want het is een pittige tocht.

We komen onder de kust en al snel valt de wind geheel weg. En dan zijn er opeens dolfijnen rond de boot. Een mooier welkom op Dominica kunnen we ons niet wensen.

 

Dominica heet overigens zo omdat Columbus het in 1493 op een zondag (Domingo in het Spaans) ontdekte.

 

De volgende dag gaan we het eiland verkennen. Wat verderop is een cruiseschip afgemeerd met zo’n 2000 passagiers die het zelfde van plan zijn… Wij kiezen voor een tripje naar de Victoria Waterfalls, aan de oostkant van het eiland. Met Russell komen we een schappelijk bedrag overeen en met een vrij nieuwe Toyotabus gaan we op weg. Om bij de waterval te komen moeten we drie kwartier ‘hiken’ door het tropisch oerwoud. We klimmen en klauteren en steken wel vijf keer dezelfde rivier over maar dan zijn we er. Een spectaculaire waterval, een mooie beloning. Eind van de middag stelt Russell voor ook nog even naar de Emerald Pool te gaan. We zijn daar toch in de buurt en de cruiseschiptoeristen zijn al weer aan boord. De wandeling is gemakkelijk en even later zwemmen we onder een prachtige waterval in een klein meertje.

 

Wat een geweldig eiland is dit. Prachtige natuur, aardige mensen. Morgen gaan we verder naar Portsmouth. Daar is op zondag de befaamde BBQ op het strand. En en tripje op de Indian River schijnt ook de moeite waard te zijn. Kortom, wordt vervolgd!

 

 

 

Lees Meer
1354 Hits
0 reacties

Een rugzak vol augurken...

Martinique,

Nee dit is geen blog over zwangere vrouwen of medewerker van Uyterwaal met een traumatische ervaring! Het verhaal gaat over 2 mensen die rond de wereld zeilen en zijn aangekomen in Martinique!

Na een relaxte periode, volgend op een hectische periode van voorbereiden, vertrek uit Nederland, langs de Europese kust varen en de Atlantische oversteek met leuke, gezellige gasten zijn we er weer helemaal klaar voor! Vandaag stappen er weer gasten aan boord en moeten we dus de hele boot weer tip-top in orde brengen.

 

Er stond de laatste week een aardige wind. Nou is het niet ver om over te steken van St. Lucia naar Martinique, maar waarom zou je hoge golven trotseren en een grote windkracht door je haren laten waaien als het ook ietsje minder kan. Dus het vertrek naar Martinique werd steeds een beetje uitgesteld. Uiteindelijk zijn we vrijdag om half 11 vertrokken en 4 uurtjes later lagen we weer achter ons anker in een drukke baai in Le Marin. Hier vandaan vertrekken heel veel charterboten en flotielje schepen. Het is hier een drukte van jewelste en de Franse invloeden vallen meteen op. De laatste 2 maanden raakten we goed door de ‘Europese voorraden‘ heen. Nou is het leuke van dit leven dat je je heel snel aanpast en steeds nieuwe culinaire juweeltjes ontdekt; zoals bijvoorbeeld inheems fruit, waar we ons de laatste maanden tegoed aan hebben gedaan!

 

Gister de grote rugzakken op de rug, nog extra big shoppers mee en op naar de Supermarche!! En ………… mmm wat een heerlijkheid. Bij het binnenlopen van de supermarkt loopt het water je al in de mond door de heerlijke lucht die je neus binnendringt…….. Franse baquette!!

 

“En kijk Paul allemaal lekkere Franse kaasje!! En hier kruidkoek…!!! En kijk is wat we hier hebben: betaalbare augurken!!! De voorraad is niet zo heel groot. Laten we alle potten maar meenemen!!” Waar een mens al niet heel blij van kan worden!! Augurken, hahahahaha……

 

Nou is er best het een en ander te krijgen hier in de Carieb. Maar de trek vergaat je als je voor een klein potje augurken 8,50 euro af moet rekenen!! Maar hier op Martinique zijn het bijna de Nederlandse prijzen, dus we leggen weer een ‘ijzeren voorraadje’ aan van zaken die wat langer kunnen bewaren! Jammie…………!!!

 

En vandaag komt er ook nog een klein voorraadje en misschien wel een krant uit Nederland met Ria en Peter mee!! Leuk hè varen met gasten…….?

 

Lees Meer
1452 Hits
0 reacties

Bakbananen bakbananen bakbananen...

St. Lucia,

Ja, rare titel voor een blog. Maar dat leg ik nog wel uit. Gisteravond zijn we met Tom & Marieke naar de wekelijkse BBQ-party in Gros Islet geweest. Dit is een klein vissersplaatsje aan de baai van Rodney Bay. Elke vrijdagavond is het hier feest. In veel kraampjes wordt vis vlees en kip ge-BBQ’d. Overal wordt rum en bier aangeboden. En dan natuurlijk muziek. Zo hard dat je het voelt. Natuurlijk komt Bob Marley voorbij. Ja, ‘Stirr it up’. En dan de wat moderne reggae variant. Weet niet precies hoe het heet maar het swingt wel. Je verstaat er niet veel van. Het klinkt als bakbananen, bakbananen, bakbananen.

Het feest begint om een uur of negen. Er komen dan nog wel wat toeristen op af. Maar later op de avond wordt het steeds donkerder en volgens Tom zwart op straat. Je valt dan wat meer op tussen de heupwiegende locals. Maar we voelden ons er erg thuis en hebben het lekker laat gemaakt. Wat een gezellige herrie. ’s Avonds in kooi dreunde het nog in mijn oren ‘bakbananen, bakbananen, bakbananen’.

 

Lees Meer
1435 Hits
0 reacties

Zwemmen met schildpadden en een Hollands feestje

Tobago Cays,

Nadat we letterlijk het roer omgooiden omdat Paul besloot van een eventuele 11-stedentocht af te zien, lieten we na een paar uurtjes lekker zeilen en een mooie aanloop ons anker zakken in een schitterend stukje van het Caribische gebied. Tobago Cays maakt alle uitspraken over eilandjes met witte stranden en turkooizen water waar. Het is een gebiedje van 5 onbewoonde eilandjes die eigenlijk midden in de oceaan liggen maar beschermd worden door een heel groot rif. ‘The Horseshoe reef’ is de mooiste ankerplek van de Grenadines.

Rondom alleen maar superhelder water in verschillende tinten blauw. Ook hier komen de boatboys langs met lobster, verse vis en andere koopwaar. Ik heb een van hen heel erg blij gemaakt met een vlaggetje van het blad Zeilen. Die prijkt nu tussen al zijn andere vlaggetjes. Elke keer als ie langs kwam varen wees ie erop en stak zijn duim omhoog!

 

‘Hee Paul, kijk eens wie we daar hebben. Dat zijn onze vrienden van de ‘Friends’....... Ook een Nederlandse vertrekkersboot die we voor het laatst in Mindelo (Kaapverden) hadden gezien. Peter en Anita varen met 2 kleine kinderen, Louise(4) en Jasper(3) een rondje Atlantisch in hun boot de ‘Friends’. Het was een heel hartelijk weerzien en we werden direct uitgenodigd om ‘s avonds bij hun aan boord te komen BBQ-en. De volgende dag in de dinghy naar een van de kleine eilandjes met het hagelwitte strand. Bewapend met snorkel, flippers en natuurlijk schepjes en emmertjes om een zandkasteel te bouwen. De landing op het strand met de dinghy blijft lastig en we zijn altijd blij met een paar extra handen om deze het strand op te trekken. Met zijn 2 krijgen we dat bijna niet voor elkaar. Dat ding is zo zwaar… Daar de 2 kleintjes nog te klein zijn om te snorkelen bood ik aan om de fundatie voor het kasteel te leggen. Anita kwam super enthousiast terug. ‘Er zijn hier zoveel schildpadden en grote ook’………. Ik droeg de bouw aan haar over en maakte me klaar voor onderwater. Wauw, da’s echt ongelofelijk, zulke grote schilpadden en ze zijn niet schuw. Je kunt naar ze duiken en ze zelfs aanraken! Je kan er geen genoeg van krijgen.

 

Na het snorkelen nog een ‘expeditie’ op het eiland met de kleintjes. Daar bleken veel leguanen te wonen. En ook deze beesten zijn waarschijnlijk gewend om veel bekeken te worden. Je kon ze rustig op je gemak bestuderen.

 

Terug bij de boot kochten wij een mooie grote goud dorade van een van de bootboys voor op onze BBQ. Dit keer aten we bij ons aan boord.

 

De volgende dag zagen we vlak bij ons de Zsa Zsa voor anker gaan. Met Sjors en Melanie en hun 2 meiden aan boord (Puck & Lotte). Puck zou de volgende dag haar 11e verjaardag vieren. En ze hadden heel veel mensen uitgenodigd. En hahahaha… wat grappig de ene na de andere Nederlandse boot zag je het rif binnenvaren….. en allemaal met kleine kinderen!!!

 

Een van de boten hadden wij aan het begin van onze reis in Engeland gezien. De Lola van Maarten en Daan, zij hebben geen kinderen aan boord, maar er is er nu 1 onderweg! De La Goelle van Esther en Brian met 2 kinderen aan boord en ook 1 onderweg! En dan ook nog de Bo van Ronne en Baukje met 2 kinderen en dan natuurlijk de Friends met Anita en Peter en de kids en wij! En dat allemaal op de met vlaggetjes versierde Zsa Zsa! De Rum Punch, bier en wijn smaakten goed en er was zelfs een echte verjaardagstaart. Puck zal haar verjaardagsfeestje in de Tobago Cays denk ik nooit meer vergeten!!!!

Lees Meer
1374 Hits
0 reacties

Klaar voor onderwater

Bequia,

Het stond al een poosje in de planning; de duik-skills opfrissen bij Dive Bequia. Dit is de duikschool waar Paul vier jaar geleden zijn eerste cursus heeft gedaan en een paar mooie duiken heeft gemaakt. Later doken we samen nog twee keer bij Bonaire. Maar dat is inmiddels ook weer ruim drie jaar geleden. Bij Cathy van Dive Bequia dus op herhaling. Samen met Tom van de IImpuls liggen we een uur in het ondiepe water voor de school voor een ‘buoyancy check’, duikbril af- en weer opzetten en water er uit blazen en je buddy redden met je reserve luchtautomaat. Het ging allemaal goed en even later vertrokken we naar de eerste duikspot, de Ships Edge. Negen duikers en in totaal 3 instructeurs, dat voelt goed. Bovendien wisten Polly, Ross en Steward de mooiste vissen te spotten. Wat dacht je van zeepaardjes? Uniek om die te zien. Het levert zelfs een aantekening op in je duiklogboek. Daarnaast ontelbare vissen in alle kleuren en maten. Verder nog een enorme kreeft gezien met voelsprieten van wel een meter.

Na de duik even snel lunchen bij de Fig Tree (ja, weer Roti, omdat het zo lekker is) en een uurtje later lag de boot al weer klaar voor de tweede duik. Dit keer voeren we naar Devils Table. En ja hoor, ook hier weer zeepaardjes gezien, dus weer een stempel. Tom heeft mooie foto’s gemaakt met een onderwatercamera. En Monique moet in haar vorige leven echt zeemeermin zijn geweest want die hielt het ruim 10 min. langer uit met dezelfde hoeveelheid lucht! Misschien heeft Jacques Cousteau nog een vacature…

 

Lees Meer
1357 Hits
0 reacties

Relaxen en schildpadden kijken

Bequia,

We zijn al weer een paar dagen op Bequia, spreek uit ‘Backway’. Back to Backway, zou je kunnen zeggen, want we waren hier al eerder met Kerst en de Oud&Nieuw. We zijn graag op Bequia. Het is hier mooi, heel relaxed en de mensen zijn erg vriendelijk. Op de dinghy-steiger ontmoeten we Marieke en Tom van de IImpuls. Zij zijn ook op wereldreis. We hebben hen eerder ontmoet op de ‘vertrekkersdag’ in Loosdrecht….lang geleden… Zij nodigen ons uit aan boord van de Impuls te komen borrelen. Altijd gezellig en informatief. Je zit min of meer ‘in hetzelfde schuitje’. Veel info over koken aan boord, technische zaken, en ‘hoe doen jullie dat als…’ wordt uitgewisseld.

De volgende dag maken we met z’n vieren een tochtje over het eiland. Tom heeft hiervoor speciaal een internationaal rijbewijs opgehaald en dat is goed voor een prima Toyota 4wd. Het eiland is niet groot. We hebben kaart waar gele en witte wegen op staan. Het is de bedoeling dat je alleen op de gele wegen rijdt. Nou, dat moet lukken tussen 10.00 en 17.00 uur. Eerst naar een soort fort met mooi uitzicht over de baai. Dan op weg naar de schildpadden sanctuary. Dit is opgezet door Mr. King. Orton King heeft jarenlang schildpadden gejaagd en gevangen voor vlees en vooral het waardevolle schild. Later kreeg hij last van zijn geweten en zette de sanctuary op waar jonge schildpadjes in een beschermde omgeving worden opgekweekt tot een levensvatbare grootte en leeftijd. In de vrije natuur hebben jonge zeeschildpadden een kans van één op 3000 om te overleven. Je hebt vast wel eens die beelden gezien van kleine schildpadjes die uit het zand kruipen, op weg naar de zee. Ja, en daar wachten fregatvogels, pelikanen en allerlei roofvissen…

 

’s Middags touren we verder langs de Friendshipbay aan de zuidkant van het eiland. Van hieruit heb je uitzicht op Petit Nevis. Dat is een klein eilandje met een ondiepte aan de zuidkant. Bequia heeft toestemming per jaar twee walvissen te vangen en die worden dan daar geslacht… Het schijnt dat het niet elk jaar gebeurd maar je ziet wel hier en daar restanten. Er is zelfs een restaurant, The Whale Boner, waar je op stoelen van walvisbot moet zitten…Bequia heeft ook een eigen vlag maar die wappert dus niet op de Full Circle…

 

We eindigen ons tourtje bij de Lower Bay. Hier is komend weekend een bluesfestival. Ach, nu we er toch zijn moeten we daar maar eens gaan kijken…

 

Lees Meer
2051 Hits
0 reacties

2 Cursussen op één dag en een heerlijk(e) maaltijd(en)

St. Vincent, Wallilabou Bay,

Een mooie, beschutte en gezellige baai waar we nu al voor de 2e keer komen is de baai van ‘The Pirates of the Caribbean’ oftewel Wallilabou Bay. http://tinyurl.com/7y83jlp Het grappige is dat we er al herkend worden door de lokale mensen.

Alex the fisherman verkocht ons vorige keer een aantal kleine maar heerlijke tonijnen. Wij hadden hem met deze vangst gefotografeerd en op onze website en op facebook gezet. Hij was hier zo blij om dat ie speciaal voor ons de zee op ging om weer iets te vangen! Dit keer was het een hele grote tonijn (waar we nu al 3 dagen van hebben gegeten en ik maak er straks nog sushi van!!) Kijk ‘m eens trots kijken met zijn vangst in handen.

 

Daar Paul’s viskunsten nog niet op het peil zijn van zijn zeilkunsten, gaat hij hier en daar een praatje aan om te kijken wat ie nou toch niet goed doet……. De ‘grote’ visvangst zoals in Engeland, blijft hier uit……… Daar moet toch iets aan te doen zijn!

 

Alex vertelde met heel veel enthousiasme wat voor ‘aas’ hij gebruikt. Wat voor haken en hoe je moet handelen als je zo’n knoepert aan de lijn hebt. Hengels hebben ze hier nog nooit van gehoord. Ze vissen gewoon met een lijn en halen daar de grootste joekels mee binnen!! Als we straks weer op weg gaan naar het noorden (Martinique, Dominica …..etc) en Wallilabou wéér passeren belooft hij een speciale lijn voor ons te maken…. Dat was dus een inheemse VISCURSUS.

 

We zaten net lekker aan een cocktailtje te nippen in het restaurantje waar nog veel items te zien zijn van de films, zien we een ‘ijsblauw’ bootje aankomen. ‘Hee, dat lijkt Richard wel’, Richard is een Nederlandse Solozeiler die we voor het eerst in Barbados hebben ontmoet. Wij waren zwaar onder de indruk… single handed over de oceaan da’s toch wel heel stoer! http://twobor.blogspot.com

 

Na een hartelijke ontmoeting kwam hij later nog wat drinken bij ons aan boord. Het gesprek gaat al heel gauw de technische kant op. We wisten al dat Richard zendamateur is en ons misschien wel wat meer over het gebruik en het afstellen van de SSB radio zou kunnen vertellen.

 

Paul en hij zijn een groot gedeelte van de dag bezig geweest! Hij heeft ook hier weer veel van opgestoken. Dus je ziet maar……… ondanks dat veel mensen denken dat het voor ons steeds vakantie is…… doe je zo 2 cursussen op 1 dag!!!

Lees Meer
1430 Hits
0 reacties

Spoorloos

St. Lucia,

Kennen we als een programma op de Nederlandse TV gepresenteerd door Jaap Jongbloed. Gisteren hadden we het gevoel dat we voor de opnames van dit programma onderweg waren.

Dit keer niet om een persoon te vinden, maar een huis……

 

Een goede vriendin van ons heeft in haar jeugd een aantal jaar op St. Lucia gewoond. Nadat ze hoorde dat wij op ‘haar eiland’ waren had ze een verzoek aan ons…… Om op zoek te gaan naar het huis waar zij had gewoond…..

 

Met alleen een printje van Google op zak vetrokken we in een lokaal busje richting Vieux Fort. We hebben al eerder over deze busjes geschreven, als je denkt dat ze vol zijn kunnen er nog zeker 3 personen bij, met boodschappentassen! En kinderen op schoot worden niet meegeteld. Zo zat er een lief, klein meisje bij moeder op schoot, kraaltjes in het kroeshaar, lekker te slapen. Bij een stop werd het kindje even aan een andere vrouw gegeven en bleef daar tot de volgende stop zitten. Die vrouw stapte ook uit. We vroegen ons af, wie is de moeder nu? Bij weer een volgende stop werd het kindje, nog steeds slapend, afgegeven aan een man die haar kennelijk stond op te wachten. Als een postpakketje…

 

Ons gevoel zei ons dat we het huis snel zouden vinden. Maar een plaatje van Google blijkt toch heel anders dan in het ‘echt’. Ja, en daar sta je dan ‘down town’, welke kant moet je op?

 

We bespraken met elkaar dat we misschien beter de coördinaten op Google op konden zoeken en vervolgens de volgende dag gewapend met onze handheld GPS wederom het busje te nemen…..

 

Aangezien onze magen van zich lieten horen besloten we bij de lokale Chinees wat te verorberen. Wachtend op de maaltijden spraken we een dame aan en lieten haar het printje zien. Misschien dat zij ons verder zou kunnen helpen, maar ze kon er niet zoveel van maken en trok vervolgens iemand anders ( Winston) aan zijn shirt.

 

Op het printje hadden we de naam van een Nederlandse vrouw, Jolien Harmsen, genoteerd die in Vieux Fort woont en bovendien een boek over de geschiedenis van St. Lucia heeft geschreven. Zij kent de vader van onze vriendin … en laat Winston deze vrouw nu kennen en bovendien haar telefoonnummer in zijn mobiel hebben!!

 

Ja toen was het snel voor elkaar. Jolien legde telefonisch aan Winston uit naar welk huis wij op zoek waren! Bovendien bleek hij taxichauffeur te zijn….

 

Nadat we de chinees naar binnen hadden gewerkt stonden we binnen een kwartier voor het huis waar we naar op zoek waren. Het stond er nog, zij het in mindere staat………..

 

We hebben voor onze vriendin een aantal foto’s geschoten (binnen en buiten) en bovendien een video gemaakt…….. Voor haar toch wel een emotioneel ‘weerzien’……

Lees Meer
1511 Hits
0 reacties

Celeste geeft haar recept van Callaloosoep vrij...

St. Lucia,

Na 2 dagen van bootpoetsen en opruimen besluiten we een uitstapje te maken naar Castries.

De hoofdstad van het eiland. Hier woont ongeveer 1/3 van het aantal inwoners van St. Lucia. Ontelbare cruise schepen leggen hier jaarlijks aan. Op het moment dat wij aankomen rijden met het lokale busje liggen er wel 3! Het lokale vervoer is een verhaal apart hier. Het zijn kleine autobusjes waar onvoorstelbaar veel mensen in kunnen. Als je denkt dat er bij de volgende halte geen mensen meer bij kunnen, heb je het mis. Er wordt wel weer iets uitgeklapt en voila….. weer een zitplaats erbij! Als je uit wil stappen roep je gewoon: “bus stop”, je betaalt de chauffeur 2, 50 EC (East Caribbean Dollar) wat overeenkomt met zo’n 0,75 Euro!

 

Met musea en andere culturele zaken is het niet dicht bezaaid, maar het is een geweldige stad als je van het leven op straat houdt.

 

Heel veel mensen zijn hier ‘eigen baas’ en hebben een piepklein winkeltje of een marktkraampje en verkopen hun eigen waar of diensten. Van hele kleine restaurantjes, specerijenwinkeltjes tot schoenpoetsers en beauty salons!

 

We vinden een gezellig straatje waar alleen maar lokale restaurantjes zijn. Er wordt hier uitgebreid gegeten. Het ruikt er heerlijk en het eten ziet er zo aantrekkelijk uit dat we aanschuiven aan een ‘keukentafel’ en ons een bord voor laten zetten. Het smaakt voortreffelijk!

 

Aangezien we het plan hebben om morgen uit de haven van Rodney Bay te vertrekken struinen we de markt af voor lokale lekkernijen en verse producten.

 

Paul heeft al een keer Callaloosoep gegeten (in de Figtree op Bequia). Callaloosoep is een lokale soep die op heel veel verschillende manieren wordt bereid. Ik besluit om vanavond deze soep op tafel te zetten!!

 

Zo komen we langs het stalletje van Celeste en ik vertel haar mijn plan. Ze werpt een blik in mijn boodschappen en vertelt me hoe ik een lekkere soep kan maken en stopt er nog wat ingrediënten bij.

 

De soep is erg lekker geworden, dus die gaan we vaker maken!!

Lees Meer
1577 Hits
0 reacties

Full Circle Nieuwjaarsduik

Bequia,

Jaren in Scheveningen gewoond (Paul) en nooit meegedaan aan de nieuwjaarsduik……….

 

Maar dit jaar wel!! Namens Full Circle Sailing wensen wij van Full Circle Sailing vanaf het super gezellige, veilige, ocean proof zeiljacht Full Circle jullie allemaal een geweldig 2012!

Lees Meer
1540 Hits
0 reacties

Kerstmis met 30 graden

Bequia,

Op het moment van schrijven is het plaatselijke tijd bijna 10.00 uur in de ochtend.

Om 8.00 uur vanmorgen zijn we aangekomen op Bequia (spreek uit: Backway) een van de mooie eilanden van de Grenadines.

Ondertussen waren we alweer lekker bijgetrokken na de oversteek op Barbados en het werd wel weer tijd om het anker te lichten. Dit tripje hebben we nog een dagje uitgesteld omdat er veel wind stond. Gister (24 december dus) zijn we vertrokken rond 16.00 uur voor een tochtje van 90 mijl. Grappig dat we nu over ‘tochtje’ praten terwijl het bijna de afstand is van een oversteek van Nederland naar Engeland. Zal nog wel met de grote oversteek te maken hebben.

De baai ligt vol met boten uit allerlei landen. De meeste schepen liggen aan een mooring (wij dus ook). Er kwam meteen hulp om de lijnen door het oog van de mooring te halen. Dat kan anders zo’n gepruts zijn (ondanks dat we een ‘Mooringfucker’ à zie foto hebben).

Onze diepste wens ging trouwens voordat we goed en wel lagen al in vervulling……..een Frans stokbroodje en een croissantje werd ons door de plaatselijke bakker , “I am the breadman” aan huis (sorry…boot) gebracht! Bij gebrek aan EC Dollars of US Dollars werden er ook Euro’s geaccepteerd.

 

Na weken van zelfgebakken brood (door Paul the Breadman) en het niet erg smakelijke brood van Barbados was dit een geweldig Kerstkado!!

 

En nu……..?

 

Lekker relaxen en vooral korte tochtjes varen rond St. Vincent en the Grenadines!

 

Rest ons nog om jullie allemaal gezellige kerstdagen te wensen!!

Lees Meer
1589 Hits
0 reacties