imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.
Monique heeft zijn/haar biografie nog niet ingesteld

Technical Problems

Zag Paul al een paar keer de kajuit in gaan en hoorde hem de motor deurtjes open maken. Het is vrijdag en morgen stappen Thijs & Eveline weer af om terug te vliegen naar Melbourne. We willen ankeren bij het zuidelijke eiland Maamigili, waar een luchthaven is. Een rif met een beboeide doorgang. Maar toch weer spannend om naar binnen te varen. Het is net heel bewolkt geworden waardoor we de bommies (grote koraalstukken) niet kunnen spotten.
Dynamo klusWe liggen net of de hel breekt los en het begint knetterhard te regenen.
"Waarom keek je met bij de motor?", vraag ik Paul. "Ik keek op het paneel en zag dat de accu's niet werden geladen. "Hmmm, waarschijnlijk iets met de dynamo."
Enfin, nadat we de volgende dag Eveline en Thijs hebben uitgezwaaid gaan we kijken wat er loos is. Gelukkig hebben we een reserve dynamo aan boord. Die vaart al bijna 6 jaar mee. Na een tijdje voor slangenmens spelen tussen alle slangen etc in de motorruimte hebben we de oude dynamo er af en de nieuwe erop! Maar helaas bij het starten van de motor geen laadspanning. Dat is f....ing balen!
We hebben hem bijna nooit nodig maar we komen er zelf niet uit. We raadplegen onze technische toeverlaat ELEKTRO-ERIK! Er wordt heel wat gewhatsappt, gebeld, schema's worden over en weer gestuurd. Maar ook met Erik komen we er niet uit. Ook Wolter Haisma van Haisma Scheepsmotoren in Harlingen probeert ons op afstand te helpen. Helaas..... Er zit niets anders op dan weer terug naar Male te gaan. Grrrrrr....balen, maar het is niet anders. Van andere zeilers krijgen we het telefoonnummer van ene Mohammed. Hij heeft direct tijd. De dynamo wordt gecheckt. Waarschijnlijk is er niets mis met de bedrading, zoals we dachten, maar is de gereviseerde dynamo die al 6 jaar mee vaart niet in orde! Beide dynamo's gaan met Mohammed mee! Vandaag kwam ie de eerste terug brengen. Samen met Paul zet ie 'm weer op zijn plek. En........ We starten de motor....... Hij laadt! Joepie! Ondertussen heeft Paul bedacht dat het misschien slim is ook de dynamo van de startaccu te verwisselen. Morgen komt Mohammed de volgende klus doen.... De trip naar Chagos stellen we nog maar even uit! Gelukkig zit er ruimte in de planning! We wachten een paar dagen maar het blijkt dat Mohammed geen tijd meer heeft dus we gooien straks los en gaan op weg naar the middle of nowhere! Chagos! Geen mensen, winkels, internet. We zijn voorlopig even uit de lucht! Tot over een paar weken!

Lees Meer
2419 Hits

Zeilen bij de Malediven

 Als je op de zeekaart kijkt van de Malediven kun je zien hoe uitgestrekt het gebied is. Het is bijzonder. Het lijkt heel wat, Eagle Raymaar als je de kaart goed bekijkt zie je dat het grootste gedeelte onder water ligt, riffen!
Het zijn allemaal inimini eilandjes, atollen, met prachtig blauw water er omheen. Op de meeste eilanden zijn prachtige resorts gebouwd,Thijs en Eveline waar je voor astronomische bedragen kunt overnachten. Prachtig aangelegd en je wordt er met een speedboot of watervliegtuig naar toe gebracht! Het is een enorm contrast met de eilandjes waar de lokale mensen wonen. Sobere huizen met koraalzand weggetjes. Er groeit niet echt veel op deze atollen.
Het backpack toerisme begint een beetje in opmars te komen. Bij het eiland Himmafushi hebben we een kleine week gelegen achter een mooi rif. Van daaruit konden we makkelijk de ferry nemen naar Male, de hoofdstad van de Malediven. Op zoek naar een plek om lakens en handdoeken te wassen kwamen we in contact met een familie die net een guesthouse hadden geopend. Erg vriendelijke, gastvrije mensen. Wavoe Inn. Ze waren onder de indruk van ons leven en nieuwsgierig naar ons leven aan boord. Leuk om ze dus uit te nodigen voor een kop koffie aan boord. Een borrel is uit den boze! Meer dan 90% van de bevolking is moslim. Je moet dan ook heel erg jewasje draaien best doen en een dikke portemonnaie meenemen om buiten de resorts alcohol te vinden! Ze wilden trouwens alleen naar de boot komen als we 's avonds kwamen bbq-en!
Ondertussen varen we met Thijs en Eveline in het Ari Atol. Ze zijn dol op de onderwaterwereld en altijd op zoek naar zeeleven wat ze nooit eerder hebben gezien! Dus we Blue waterproberen spots te vinden waar ze kunnen duiken en mooi kunnen snorkelen. Helaas is het koraal niet echt mooi meer hier. Door de opwarming van het zeewater heeft er een 'bleach out' plaatsgevonden en heeft het koraal zijn kleur verloren en gaat dood! Google het maar eens..... Een wereldwijd probleem toe te schrijven aan Global Warming en El Nino.
Echt doodzonde. Maar het stikt van de vis en er zijn ook veel haaien. De jachten zijn hier ook lang geweerd. Dus het is hier nog echt exploren om goede anker plekken te vinden. Het is overal heel diep of juist heel ondiep door de riffen ! Er bestaan geen officiële pilots. Het is dus spannend varen hier en goed opletten!

Lees Meer
2496 Hits

Zeilen naar de blauwe wereld

Een bijzondere trip staat ons te wachten. Weer 'terug' naar de blauwe wateren. Van Sri Lanka naar de Bas haalt waterMalediven. Een oversteek van 4 dagen met een 6 koppige bemanning. 
Bas en Marianne ken ik via een 
oud KLM collega die ons ook uit komt zwaaien! De avond voor vertrek eten we gezellig in een mooie binnentuin in het fort in Galle. Van het 'officiële' zwaaien  komt niet veel daar Ferdinand geen pasje heeft voor de bureaucratische haven waar we liggen.
Ewoud en Maaike zijn de andere twee gasten die regelmatig al een zeereis hebben gemaakt!
Het weer is rustig, een beetje te rustig. Ongeveer de helft van de af te leggen afstand moeten we op de motor varen. 

Dolfijnen spottenVerschillende keren duiken er dolfijnen op. Op Marianne haar verjaardag trakteren ze haar door een lange tijd met de boot mee te Hoera voor mariannezwemmen. Het water is zo helder dat je ze zo goed kan zien.
Regelmatig zien we schildpadden en vliegende vissen.
De nachten zijn gezellig met 3 man per wacht! De tijd gaat snel voorbij. Voor het het weet is het weer licht.

De aankomst in Uligami is overweldigend! We worden wederom begroet door een enorme groep dolfijnen. Het lijkt wel of ze op ons hebben gewacht! We ankeren tussen de riffen met minder dan 2 meter water onder de kiel. Bij het ankeren zie ik al inktvisjes en Paul duikt naar het ankervlakbij ook een flinke rog!
Na contact via de VHF met de agent en mogen we alvast duiken in het superheldere blauwe water! Heeeerlijk!  1 uur komen alle officials aan boord en is de inklaring zo gepiept.

Even heerlijk de benen strekken op het atol. Na 4 dagen op zee is dat welkom. De agent neemt ons mee en Maaike fotografeerttrakteert ons op verschillende lokale lekkernijen. Dat hebben we nog nooit mee gemaakt!

De eilanden van de Malediven liggen behoorlijk ver uit elkaar. Het zijn hele grote atollen waarvan het grootste gedeelte onder water is. 

Op de volgende ankerplaats worden we verrast door vissers die lekkere kreeften aan boord hebben én een octopus. Dat is werkelijk smullen. 

KreeftWe ankeren nog op een bijzondere ankerplek. Het lijkt alsof we midden op zee liggen! Er is bijna geen plekje bóven water. Maar je ligt toch erg rustig doordat het rif de golven tegen houdt! Als we 's morgens weg willen varen blijkt het anker vast te zitten. Verschillende kanten op manoeuvreren helpt ook niet. Snorkelend kan je het anker en de ketting niet zien. Het is te diep. Dus Paul maakt de duikuitrusting klaar en heeft binnen 2 minuten de ketting vrij!

Momenteel liggen we weer achter een mooi rif vlakbij mooie resorts. We hebben net Bas en Marianne uitgezwaaid die met de snelle boot naar het hoofdeiland Male zijn vertrokken. Even een relax dagje. Morgen exploren we verder met Maaike en Ewoud.    

Lees Meer
2017 Hits

Treinend, bussend en tuk-tukkend door Sri Lanka

Sri Lanka wordt ook wel de parel van de Indische Oceaan genoemd. Voor ons is het de eerste stop na Thailand, we moeten de andere parels nog ontdekken. Maar dat we zeer aangenaam verrast zijn door dit land kun je wel stellen! De eerste dag van ons tripje hebben Prachtige treinreiswe aan het strand doorgebracht met Paul zijn dochter Iris. Voor haar de laatste dag. Handig natuurlijk om van haar wat te tips te krijgen.

Eén van de hoogtepunten is de treinreis dwars door  de hooglanden. Het wordt één van de mooiste treinreizen ter wereld genoemd. Dat kunnen we beamen. Je wil niets anders doen dan naar buiten kijken. Dat er toeristen liggen te slapen in de trein kunnen wij niet begrijpen... De reis is zeer afwisselend. Langs kleine dorpjes, door de bossen en het mooiste zijn de enorme prachtig groene theeplantages. Als je vrouwen thee ziet plukken is het helemaal te gek! Regelmatig komen er mannetjes langs met vers gebrande pinda's, samosa's, fruit of thee met melk. Het is een feestje. Voor het geld hoef je het niet te laten voor een paar honderd roepies reis je het hele traject! Dat is niet meer dan eenLekkere hapjespaar euro! De trein gaat niet snel maar dat is juist fantastisch. Je kunt alles goed bekijken. De deuren blijven open dus je kunt gewoon naar buiten hangen!

De meeste toeristen reizen van Kandy naar Ella om de laatste dagen aan de kust door te brengen. Wij reizen in tegengestelde richting. Ella is een toeristische plek, maar meer dan de moeite waard om te bezoeken. Je kunt er prachtig wandelen. Wij kiezen voor de relatief makkelijke tocht naar Little Adams Peak. Helaas kunnen we niet genieten van het mooie uitzicht. Vlak voor we op de top staan komt de regen met bakken uit de hemel. Kleddernat lopen we weer terug. Ons slaapadres is prima. We worden volgestopt met het ontbijt! Fruit, toast, curd (een soort yoghurt), Theeplukstergebakken ei en zelfs nog een kokosrotti!

We reizen van Ella met de bus naar Badulla een tip die ik ergens op internet heb gelezen om verzekerd te zijn van een zitplaats omdat het het beginpunt is. We kunnen een reserved seat boeken in de 3e klas. Na een uur of 4 treinen stappen we uit in Nuwara Eliya. We worden aangesproken door een aardig tuk tuk mannetje die aanbied om ons naar een theefabriek te rijden voor een mooie prijs. Hij stopt op heel veel plaatsen waar we de mooiste foto's kunnen maken. We overnachten tegenover een andere theefabriek waar we de volgende dag ook nog een rondleiding krijgen. Veel theepluksters komen langs ons guesthouse gelopen met manden op hun rug.

Momenteel zijn we neergestreken hoog in de bergen in The Tea Cottage. Fijn dat er booking.com is anders zou je plekjes als deze nooit vinden! We hebben een adembenemend mooi uitzicht en een mooie kamer. Even een dagje relaxen en niets doen, lezen en een blog schrijven.

Lieve kindjesDe busreizen heb ik nog niet vermeld. Die hebben iets weg van kamikaze ritten. De chauffeurs rijden over het algemeen knoerthard en de bussen zijn vaak overvol. Het zijn allemaal hele oude bussen maar rijden nog prima. Een kaartje voor een gemiddelde busrit kost 100 roepies (60 cent). In de bus klinkt luide muziek met vaak nog een videobeeld erbij! Het is een belevenis op zich. Maar het straatbeeld in Sri Lanka wordt toch vooral bepaald door de duizenden Tuk-tuks. Meer dan een brommer op drie wielen is het eigenlijk niet. Maar o zo efficient. Wat duurder dan de bus maar je komt overal. Vooral handig als je een pension moet vinden. De hele dag word je aangesproken met 'you want tuk-tuk?'. Soms hoor je opeens 'Für Elise', ja echt waar. Dat is de rijdende bakker, jawel... in een tuk-tuk! Helemaal afgeladen met broodjes, cakejes en gevulde roti's. Wat een heerlijk land!

Lees Meer
1820 Hits

KLM Blauw - Dochter - Klusjes

We zijn net een beetje bijgekomen van de oversteek en alle rompslomp bij het inklaren! Krijgen we Ha die Irisalweer bezoek! Maar dit keer leuk bezoek! Iris is weer aan het reizen! Na Kuala Lumpur en Myamar doet ze ook Sri Christine en PaulLanka aan! Gezellig. Aangezien het slapen in de haven niet echt leuk is, blijft ze in haar pensionnetje aan het strand. En gelijk heeft ze! We eten wel gezellig samen ook met Age en Wilbert onze gasten, die we op vrijdag en zaterdag uitzwaaien! Een uurtje later lopen we naar het station om Christine, een KLM 'vlieg'vriendin op te halen. Het is geen haalbare kaart om een permit voor haar en haar vriendin te regelen om op de boot te slapen. Dus we maken een uitstapje naar Unawatuna en slapen in een hotelletje met uitzicht op zee! Christine heeft in haar koffer potjes pindakaas, Hollandse koffie en Nederlandse vlaggen meegenomen. En haar vriendin vult de drop voorraad aan en maakt ons blij met ontbijtkoek!
We eten met onze pootjes in het zand maar moeten op een gegeven moment rennen met de borden en drankjes omdat het gaat regenen. Heerlijk om weer lekker bij te kletsen.
Zeilen reparerenWe proberen de stick vissers nog te spotten. Maar deze bezigheid is ondertussen een super toeristische attractie geworden. Voor 2000 ruppi willen ze wel met een mannetje of wat op stok gaan. Maar wij bedanken! Met een lokale bus reizen we weer terug naar Galle, lunchen bij een Ali lokali restaurantje en nemen weer afscheid. Wie weet tot in Zuid Afrika Christine! Xx

Nog een dagje dan gaan we een weekje met de rugzak er op uit! 1 dagje samen met Iris, waar we helaas weer afscheid van moeten nemen. Maar eerst nog wat klussen. Wat zeilreparaties, de watermaker moet weer dienst gaan doen. De was nog even weggewerkt. En vandaag is het danDiesel tanken eindelijk ook gelukt om de diesel tank weer vol te krijgen. Via de agent en met een dikke toeslag.... maar de tanks zijn weer vol! En 100 liter extra.... we hebben nog nooit zoveel diesel aan boord gehad!

Lees Meer
2012 Hits

Zeilen op de Indische Oceaan

Zijn het de mooie baaien met witte stranden en wuivende palmbomen? Het blauwe water met de vele vissen en prachtig koraal? De aardige mensen, het heerlijke Relaxeten en het comfort van een goed en degelijk zeilschip?  Je voelt je vrij op het water. Op de Full Circle hoeft niets maar mag (bijna) alles. Je hoeft niet te kunnen zeilen. Maar genieten dat is het belangrijkste op de Full Circle. Genieten van de natuur. Genieten van het mooie weer. Genieten van ‘vreemde’culturen.

Ontdek het zelf! Stap voor een onvergetelijke vakantie aan boord van de Full Circle en kom meezeilen naar Sri Lanka, of zeilen bij de Malediven, zeilen bij de Seychellen of misschien zeil je een hele lange etappe mee naar Chagos. Een prachtig atol waar je alleen maar met de zeilboot kan komen. Er is geen vliegveld daar. Ook Madgaskar doen we aan. Heel andere vakantiebestemmingen dan waar de gemiddelde Nederlander naar toe gaat.

SeychellenWe wisselen zeilen af met zwemmen en snorkelen, chillen op het strand met een lekkere cocktail.

Een mini cruise op een zeilboot, zo omschrijven wij een verblijf bij ons aan boord. Met maximaal vier gasten aan boord. Met Monique als prima gastvrouw en kokkin en Paul als ervaren schipper. En wil je beter leren zeilen? Ook dat kan. Zeilinstructie, maar dan wel met mooi weer en in korte broek!

Voor flottielje zeilen in de Malediven of flotielje zeilen bij de seychellen moet je niet bij ons zijn. Ook voor een zeilboot huren bij de Malediven of een zeilboot huren in de Seychellen ben je voor ons aan het verkeerde adres. Maar voor ontspannen meezeilen of actief leren zeilen ben je meer dan welkom.

De wereld rondzeilen is wat we met de Full Circle doen. Maar 2017 staat in het teken van zeilen op de Indische Oceaan. Ook als je niet eens echt van zeilen houdt maarWelkom aan boord wel geniet van op het water zijn. Of combineer een rondreis in de Sri Lanka, de Malediven in een groep of individueel met een week op de Full Circle. Duur? Dat valt wel mee. Kijk in ons overzicht voor beschikbaarheid en prijzen. Heb je nog vragen? Mail ons middels het contactformulier.

Ook de prijzen voor vluchten naar deze droomeilanden vallen mee en hoeven niet echt duurder te zijn dan een ticket naar het Caribische gebied. Al surfend op het internet zag ik tickets naar bv de Seychellen voor rond de 700 euro met Air Berlin. Vanaf Dusseldorf. Stap eens bij een reisbureau binnen zij kunnen je vast helpen met een geschikt ticket te vinden. Pak je kans om deze mooie eilanden vanaf het water te bekijken. Iedere dag een ander uitzicht ipv steeds hetzelfde vanuit je resort? Vragen? Mail ons en we geven antwoord. Soms kan het iets langer duren omdat we net een paar dagen op zee zitten. Maar antwoord krijg je zeker!

Lees Meer
2909 Hits
1 reactie

Bevoorraden & klaarmaken voor vertrekNa ruim een jaar varen tussen Langkawi en Phuket wordt het weer tijd om nieuwe plekken te gaan ontdekken. We Flinke voorraadzijn er bijna klaar voor! De Indische Oceaan! Er werd plotseling wat roet in het eten gegooid. Ivm met een operatie moesten we nogmaals terug naar Nederland. We zijn net terug en hebben genoten van het ijs en de sneeuw. De operatie is goed gegaan en we hebben groen licht gekregen om weer te vertrekken! 
Ja, en dan hebben we geen Makro meer om de hoek zoals op Phuket. Goed nadenken en plannen wat voor voorraden we allemaal aan moeten leggen voor tocht naar Zuid Afrika. Met wel wat eilanden op de route waar we spullen kunnen kopen. Maar ook een periode van 6 à 7 weken waar we niets kunnen krijgen. Chagos is een atol in The middle of nowhere waar niemand woont, laat staan dat je er een winkel vindt. We blijven daar maximaal 4 weken. Met de reis er naar toe en vandaan kom je op die 6 tot 7 weken waar we compleet op onszelf zijn aangewezen. Hopelijk vangen we wat vis! 
Nog even wat laatste inkopen op Langkawi, naar de volgende haven (Telaga) varen om de dieseltank tot aan de nok te vullen. Dan is het tijd voor afscheid van Langkawi. Een zeiltocht naar Phuket van ruim een dag + nacht. Daar struinen we nog een keer door de Makro voor de laatste boodschappen......

Lees Meer
2288 Hits
0 reacties

Windkracht 10!

We zagen het al op de weerkaartjes, er zat een depressie aan te komen. Met voor Thaise begrippen best veel wind! Windfinder.com, de website die we vaak raadplegen tijdens onze zeiltrips gaf 28-35 knopen aan.  Dus maar een dagje blijven liggen aan de oostkant van Koh Lanta waar we al lagen voor de kookworkshop.

Wat een windIn eerste instantie wordt de wind verwacht in de nacht. Maar dat viel allemaal nog wel mee. Maar nadat we bij het opstaan op de I-Pad de weerkaartjes weer bekeken was het in tijd wat opgeschoven.

Rond een uur of 11 was er al meer dan 35 knopen wind. Voor de niet zeilers; dit is bijna bft 8! Maar een half uurtje later zaten we al boven de 40 knopen, bijna bft 9! Het hield een aardige tijd aan. Paul zag de dieptemeter steeds minder aangeven.... Het anker was aan het krabben! Pffft snel de motor aan en proberen meer naar de hoge wal te komen. Meer boten kampten met hetzelfde probleem en volgden ons!

Na 2 uur werd het heel rustig, bijna geen wind meer. Maar de barometer bleef maar dalen! We blijken inPoeh hee de kern van de depressie te zitten! Nog geen half uur later is de wind 180 graden gedraaid en liggen we weer aan de lage wal! En het begint nóg harder te waaien! Pffft dit is echt niet leuk meer! Verschillende boten zijn in de problemen. Hun anker houdt niet! Het waait zo hard dat er water opstuift! Het houdt dit keer wel 2 uur aan en we zien de windmeter af en toe bijna 50 knopen aangeven. Windkracht 10! Gelukkig hebben we dit nooit eerder meegemaakt. Blij zijn we als de depressie voorbij is. Gelukkig is alles heel gebleven! Ook de andere boten hebben gelukkig geen schade opgelopen! We hadden veel moeite ons anker weer op de boot te krijgen. Het had zich zo goed ingegraven. We hadden wel 70 meter ketting gestoken en dat bij maar 5 meter diepte!

Het weer is nu gelukkig weer prima. We zijn voorlopig wel even uitgewaaid! 

Lees Meer
2188 Hits
0 reacties

3 x is SCHEEPSRECHT

Op oudejaarsdag stappen ze aan boord op de Full Circle. Jacques & Tulin, een stel wat al eerder met ons meezeilde, namelijk onze eerste oceaanoversteek. Zij waren toen op honeymoon. Maar liefst 8 weken verbleven zij in de ‘bruidsuite’. Nu 5 jaar laten zeilen we gezamenlijk op de Andamanzee.

Jacques en TulinVan onze opstapplaats bij Yacht Haven varen we eerst naar Koh Yao Yai, naar de door ons zo genoemde ‘no beer bay’. Met een mooie wind varen we vervolgens naar de Phi Phi eilanden waar we aan de noord kant ankeren. Mindere beslissing, tot een uur of 2 in de nacht dreunt de muziek door. Misschien worden we een beetje te oud voor deze vorm van toerisme?

Omdat we toch 2 weken hebben en de wind prima is varen we nog een stuk noordwaarts en ankeren met uitzicht op het zomerpaleis van de onlangs overleden Koning Bhumibol. Als we de volgende dag anker op gaan begint het een partij te waaien. De windmeter tikt bijna 40 knopen aan! We besluiten weer terug te gaan. En zo liggen we voor het eerst in Thailand een dagje ‘verwaaid’, zoals dat heet. Enfin, iedereen zit in een goed boek. Dus een relax dag.

Ondertussen hadden we contact gelegd met een kookschool op Koh Lanta (het volgende eiland op weg naarnat worden Langkawi) voor een kookworkshop. Dus maar weer een mailtje eruit om het een dagje op te schuiven. Geen probleem....

De zeiltrip naar Koh Lanta is super. Mooie wind en een relaxte koers. We ankeren voor het strand aan de westkant. Rond een uur of 3 ’s nacht schieten we allen wakker doordat er plotseling een enorme wind opsteekt. Maar niet uit het oosten, wat normaal is maar uit het westen. Zodat we aan lager wal komen te liggen. De squall (bui) duurt een uurtje, maar de golven  die erdoor ontstaan houden ons de rest van de nacht uit ons slaap. En helaas moeten we de kookworkshop wéér verzetten omdat de golven te hoog zijn en we dus niet met de dinghy naar het strand kunnen komen.  Geen probleem, de reservering wordt weer een dag verzet. En wij varen naar de oostkant van Koh Lanta, vlak bij de Old Town omdat we daar meer beschut liggen voor wind van alle kanten.

Kilootje squidWe gaan alvast inspecteren waar we de volgende dag de dinghy kunnen ‘parkeren’ en verkennen de Old Town. Jacques en Tulin willen wel een keertje koken en we vinden een vissertje waar we een kilo inktvis kopen. We worden aardig nat als we terug varen naar de boot, er staat al een aardig windje. We zijn amper op de boot of de hel breekt los, een enorme onweers bui komt over ons heen en ook hier tikt de windmeter net geen 40 knopen aan! Het weer is echt niet stabiel. Het heeft waarschijnlijk te maken met een depressieHappy cooking bij de Andaman eilanden, west van Phuket. De inktvis is overigens heerlijk maar moeten we helaas binnen opeten. Dat is heel lang geleden dat we binnen aten!

Vanmorgen regende het nog steeds. Maar we bellen niet af. 3 x is scheepsrecht! Met onze badkleding aan met daaroverheen een regenjasje stappen we in de dinghy om naar de kant tegaan. Op de kookschool trekken we onze droge kleren aan. Een heerlijke ochtend met heerlijke gerechten. Gelukkig delen ze doggie-bags uit. We koken 4 gerechten. Dus we eten vanavond de rest op! 

Lees Meer
1931 Hits
0 reacties

Zeilen op de Andaman zee

Phi PhiTussen de bedrijven door probeer ik even tijd te vinden om weer een blog te schrijven. Sinds de boot weer te water is gegaan en de voorraden weer zijn aangevuld hebben we aan een stuk door gasten. Hartstikke gezellig en goed voor ons. Maar het schrijven van een blog laat even op zich wachten. Maar vandaag zijn onze gasten, een gezin met twee jongens 12 & 16 jaar, aan het duiken. We liggen in de baai bij Phi Phi Don.

Heerlijk om even de tijd aan jezelf te hebben en te relaxen met een boek in de kuip. En toch ook stiekem nog even een paar klusjes doen!
 
De kerstdagen waren uiterst relaxt. Langzaam aan wakker worden. Zelfs de tieners sliepen uit! Uitgebreid ontbijten en dan ankerSandra leert snel op om ons met de stroom mee te laten nemen richting Koh Yao Yai. Daar hebben we ons anker laten zakken in No-Beer-Bay. Door ons zo gedoopt omdat er op het strand alleen maar eettentjes zijn gerund door moslims en er dus geen druppel alcohol te krijgen is! Maar een prima baai voor een eerste stop met nieuwe gasten. Die al snel over boord springen voor een verkwikkende duik.
 
Een kerstgevoel hebben we niet echt hier. Daar doen de Thaien niet aan. Af en toe zie je een verdwaalde kerstboom of een toerist met een kerstmuts op. Maar dan heb je het ook wel gehad. Ach, het is niet verkeerd om met de kerstdagen in je korte broek te lopen, ver van de kerststress in Nederland......
 
Gezellig met zijn allenMet de eerste gasten sinds ons vertrek uit Nederland, Sandra, Lenette en Hans hebben we  2 weken om van Langkawi naar Phuket gevaren. Met prachtige stops op de route. De Andaman zee met meer dan 130 eilandjes met de schitterende nationale parken is een prachtig gebied om te zeilen. Het is er best toeristisch. Maar tegen de tijd dat de dagtoeristen vertrekken per speed- of longtailboot  van de toeristische spots, komen wij aangezeild en droppen ons anker. En hebben we nog tijd genoeg om de nieuwe spot te ontdekken en bekijken. We hebben prima zeilweer gehad. De 3 gasten hadden elkaar al ontmoet op de Full Circle vriendendag, dus kenden ze elkaar al een beetje. Het droge seizoen is nog niet helemaal gesetteld, dus moeten we af en toe ankeren aan de oostzijde van eilanden om dat de wind dan uit Bond James Bondhet westen waait. Maar er is wind en dat is het belangrijkste! En de regen blijft achterwege!
 
Afgelopen week weer 3 mensen aan boord. Vanessa en een dochter van goede vrienden van ons Lynn en haar vriend Wesley. Ook hier weer een leuke match met mensen die elkaar niet kenden. En ook deze week liet de wind zich van haar allerbeste kant zien. Enorm veel mooie plekjes gezien en genoten! De steil uit zee oprijzende grillige rotsformaties bestaande kalksteen zijn weelderig begroeid en vormen regelmatig het decor voor films! James Bond eiland is er een voorbeeld van. Het is een wel een uit 1974; 'The man with the golden gun!' Even snel rekenend is dit al meer dan 40 jaar geleden! De tijd vliegt voorbij, een week is zo om!
 
Nog een paar reizen in dit gebied en we gaan weer vertrekken. Zal wel weer wennen zijn om langere etappes te varen, na een jaar zeilen tussen eilandjes die op dagafstanden van elkaar liggen. Maar we hebben er weer zin in!
Lees Meer
2163 Hits
0 reacties

Splashen!

Zo noemen de Engelsen het weer tewaterlaten van de boot! Prima uitdrukking toch? 
Hoera, de Full Circle drijft weer! Vanmorgen vroeg kwam de enorme kraan al aangereden. De stroppen erom en zo Full circle in de stroppenkon ze van de steunen af. Nog even de plekken waar de steunen zaten voorzien van een paar lagen anti fouling. Dan is het een geluk dat het hier zo warm is. De verf droogt zo! Dus hop nog een paar lagen! 
Het ging als een geoliede machine. 3 kleine mannetjes en een enorme kraan! Binnen een mum van tijd dreef ze weer! Een klein stukje varen, naar de steiger want klaar met klussen zijn we nog niet! 
De afgelopen 10 dagen hebben we knetterhard gewerkt. Kleine mannetjes en grote kranenDe hull weer voorzien van verschillende lagen anti fouling, de romp gepoetst( voel het nog in mijn armen en schouders)! Zwemplateau van nieuw hout voorzien, nieuwe kikkers, anker winch geserviced. Dit is een greep uit de klussen die we hebben gedaan. Maandag varen we Rebak Marina naar een andere haven waar we 6 nieuwe accu's aan boord krijgen. En dan hebben we de rest van de week om alles binnen weer in orde te krijgen. En dan vanzelfsprekend nog een dagje boodschappen doen. Zaterdag stappen de eerste gasten weer op! 
De laatste maandjes in Thailand en dan weer verder..... We hebben trouwens nog 2 plaatsen op een mooie tweeweekse trip van Phuket naar Langkawi. Oudejaarsdag opstappen en afstappen op zaterdag 14 januari. Voor onze trouwe blog lezers hebben we een speciale prijs! Informeer er naar..... En ontsnap aan de kou en begin 2017 goed! 


Lees Meer
2032 Hits
0 reacties

Back on the boat

 

Het werd wel weer tijd voor een blog. De Full Circle vriendendag ligt alweer anderhalve maand achter ons en Toolsdat was het laatste bericht!
Ondertussen zijn we druk aan het klussen aan de Full Circle. Tijdens ons verblijf in Nederland is de kraan gerepareerd en hebben bevriende zeilers een oogje in het zeil gehouden toen ze door de marina staff op het droge is gezet. Altijd jammer als je er zelf niet bij bent. Dan hadden we niet iedere dag zo ver hoeven lopen. We staan namelijk helemaal aan het eind van de werf. En dat is best ver. Zekers als je hoge nood hebt....... (De toiletten aan boord kunnen we vanzelfsprekend niet gebruiken). Maar het heeft ook zijn voordelen. Er komen geen mensen langs gewandeld, dus we zijn niet snel afgeleid en hoeven ook niet veel social talk te doen tijdens het klussen. En we kunnen de overtollige kilootjes van al het lekkere eten in Nederland er weer af lopen!
 
Het was weer heerlijk in Nederland. Veel familie en bekenden gezien. Overal waren we weer van harte welkom. We hebben het een ieder wel gezegd, maar we zijn blij met zulke fijne familie en vrienden om ons heen. Paul maakt het zwemplateauNomaden als we zijn, hebben we toch iedere keer weer een slaapplaats nodig! 
We konden bij de bull uitreiking van Marieke zijn. Zij heeft haar tweede master gehaald. Cum laude...Chapeau! 
Er zijn ook minder leuke dingen gebeurd. Het zat er al tijden aan te komen. Waarschijnlijk heeft ze gewacht tot wij er waren. Een week nadat we in Nederland kwamen is Paul zijn moeder overleden. We hebben haar nog verschillende malen gezien en gesproken.
Haar lichaam was op en zelf had ze er ook niet veel zin meer in. Op 90 jarige leeftijd is ze rustig ingeslapen. Op zich een zeer respectabele leeftijd, maar het blijft toch je moeder. Maar heel fijn dat we er bij konden zijn en niet halsoverkop naar Nederland moesten.
 
Door omstandigheden konden we onze geplande vlucht 2 weken geleden niet halen en zijn we verlaat naar Maleisië vertrokken. Qua weer helemaal goed. Het heeft de afgelopen 2 weken heel erg veel geregend. Dus hadden we weinig kunnen uitrichten. Nu is het prachtig weer. Wel weer wennen aan de warmte.....pffft. Maar we kunnen prima doorwerken om de Full Circle op tijd klaar te krijgen. Ondertussen zet de overgang van het regenseizoen naar het 'goede seizoen' zich weer in. Het wordt drukker in de marina en ook op de werf wordt aardig geklust.
 
Ik brei maar weer een eind aan deze blog dan kan ik weer verder aan de klus.....
Lees Meer
2072 Hits
0 reacties

FULL CIRCLE VRIENDENDAG

Lieve Full Circle Fans!

VriendendagFCGister heeft de 2e Full Circle Vriendendag plaatsgevonden. Dit keer in FC QuizBennekom op een prachtige lokatie. Bij Hermonde, academy voor managers, en een bijzondere vergaderlokatie midden in de bossen.

Heerlijk om onze Full Circle vrienden weer te zien en te spreken. Oude & Nieuwe vrienden. Jonge & Oudere vrienden. Sommige mensen hadden we 4 jaar De Winnaarsniet gezien. Met ons ‘Matrozenteam’ verliep de hele dag op rolletjes. Net als op de boot werd iedereen ontvangen met de befaamde  ‘Full Circle Rumpunch’.  De stemming zat er dus al snel in. Verder was er een nieuwe folder, een Full Circle quiz en de presentatie van de film “5 jaar onderweg” (binnenkort op we website!).

Matrozen ShirtsDe FC Quiz had grote belangstelling. Er werd flink gepuzzeld. De blogs werden herlezen, de FC crew werd uitgehoord (maar die liet niks los!). Vele inzendingen hadden de combinatie van de foto bij de locatie goed! Complimenten! Jullie lezen de blogs van de Full Circle goed! Dat betekende dus dat we de open vraag nodig hadden om de winnaar aan te wijzen. Met de vraag “Hoeveel Nautische Zeemijlen heeft de Full Circle tot nu toe afgelegd zaten Elly & Carool het dichtst bij de juiste afstand. De Full Circle heeft tot nu toe 34.576 NM afgelegd. Hun atwoord was 36.500 NM.

Van Harte Gefeliciteerd Carool en Elly! Geen idee hoe de dames de reis gaan invullen....... het is een zeilreis voor 1 persoon voor 1 Entreeweek....

Hermonde crew
Famous Rumpunch

Lees Meer
3157 Hits
0 reacties

Koop een boot, werk je dood......

Langkawi, Rebak Marina , 31 augustus 2016

De Full Circle ligt aan de steiger van Marina Rebak. Ja, je weet wel die van de kraan. We zien nog steeds geen actie bij de kraan. Het schijnt een soort van politieke situatie te zijn. De marina is een onderdeel van een resort, daardoor kunnen wij heerlijk zwemmen in een prachtig zwembad, met een bar. We krijgen Schuren schurenzelfs handdoeken voor bij het zwembad. Ook op de consumpties en het eten krijgen we een flinke korting. Maar ja, wij hebben toch liever een werkende kraan die ons uit het water hijst! Maar absoluut geen zicht op een datum en er komen steeds meer boten die erin of eruit willen.

Maar we hebben genoeg te doen hoor. Daar niet van. Ondertussen hebben we het rooster wat in de kuip ligt flink onder handen genomen. De ingang van de Full Circle is weer voorzien van een mooie verflaag! Ziet er prachtig uit. Paul loopt nu de hele tijd heen en weer met planken, terwijl ik dit zit te schrijven. We gaan nieuwe accu’s kopen en meteen de capaciteit uitbreiden. 2 accu’s meer, maar daar moeten we ruimte voor maken en een goede bak maken waar deze in komen te staan, mochten ze eventueel gaan lekken..... En zoals je weet hebben we geen rechte wanden in de boot. Dus het is passen en meten. De huidige accu’s zijn niet heel slecht, wel ruim 5 jaar oud! Maar op de route die we komend jaar gaan varen zijn deze heel moeilijk, zo niet te verkrijgen. En zonder goed werkende accu’s ben je redelijk in de aap gelogeerd. En dan moeten ze ook nog de juiste afmetingen hebben. Dat is ongeveer net zoiets als een speld in een hooiberg zoeken. En laten we hier op Langkawi nu net de juiste maat accu’s vinden! Het bijbootje wordt ook gerenoveerd. Na 5 jaar mag er wel eens iets aan gerepareerd worden. Het brengt ons toch overal maar naar toe waar we aan de wal willen.

Nieuw likje verfGister hebben we al lopen sjouwen met een nieuwe startaccu. Jemig wat zijn die dingen zwaar. Gelijk allerlei verf en epoxy spullen gehaald. En bevoorraden voor een week. Dan kunnen we weer voorruit. En weet je wat nu het allerbeste is? We hebben hier een airco kunnen huren! Slapen doen we dus weer ónder het lakentje in plaats van er óp en bij het schrijven van deze blog heb ik net geen kippenvel! En bij Paul staat bij het klussen ín de boot het zweet niet op zijn rug!

Volgend jaar gaan we weer hele afstanden zeilen. Betekent; goed bevoorraden voordat we uit Azie vertrekken. We zijn nu dus al aan net nadenken over van alles wat we mee willen nemen. En lijsten daarvoor aan het maken. Zodat we niets vergeten. Er zit zelfs een stuk tussen waar we moeten bevoorraden voor 6 weken! Op Chagos, een prachtig atol is niets! Bedoel natuurlijk een winkel. De natuur en de onderwaterwereld moet er schitterend zijn.

Vanzelfsprekend zijn we ook aan het aftellen om naar Nederland te komen. Heerlijk om iedereen weer te zien. Op de Full CircleNieuw Accu capaciteit Vriendendag wordt het al aardig druk! We hebben er zin in. Binnenkort ook nog een nieuwsbrief eruit. We hebben het er maar druk mee en eigenlijk bijna geen tijd om van dat mooie zwembad te genieten hier!

Ondertussen is het 9 september en zijn we volgende week al in Nederland. Afgelopen week weer heel wat klussen van de lijst kunnen schrappen. Nog een paar lakklussen en dan gaan we zondag opruimen en schoonmaken. Ben blij dat we even goed op kunnen ruimen. Je wordt wel iebel als je nergens een plekje hebt waar het geen zooi is! Maar het is voor een goed doel en het wordt moooooi.

 

Lees Meer
2619 Hits
0 reacties

Soms zit het mee.... Soms zit het.....

Ja, het is wel een beetje afgezaagde titel! Maar de afgelopen week hebben we dit vaak gedacht! Meevaller: Te beginnen met Potdekselzoals beloofd; de Potdeksel! De klus is geklaard en het is werkelijk prachtig geworden! Kijk maar op bijgaande foto! We zagen er eerlijk gezegd wel een beetje tegenop. Geen idee of de Thaise werklui goed werk zouden leveren. Zouden we het redden in de tijd die we ervoor hadden gepland? Maar we zijn dik tevreden!

Tegenvaller: waren de kikkers, enorme joekels van dingen om de boot aan af te meren. Deze zijn van aluminium en blijken zwaar gecorrodeerd te zijn aan de onderkant.  We hebben ze nog maar even teruggeplaatst. Maar we hebben een ‘roestvrijstaal mannetje’ in Rebak Marina, Frederick, die de kikkers voor ons gaat namaken met nog wat andere zaken die we niet terug willen plaatsen maar willen vernieuwen.

Meevaller:  onze creatieve Thom heeft voor ons ‘even snel’ een nieuw ontwerp gemaakt  voor op onze nieuwe T-Shirts die we meenemen naar Nederland. We hebben een prima adresje gevonden die deze shirts van mooie kwaliteit voor ons in zeer korte tijd heeft bedrukt. Kom naar de Full Circle Vriendendag op 2 oktober in Bennekom (even aanmelden via contactformulier)  en koop zo’n prachtig exemplaar voor een aantrekkelijk prijsje(zie foto).  En Thom..... dank voor je snelle actie!

Full Circle T ShirtDe allergrootste tegenvaller was dat we maar geen bericht kregen van de Marina waar de Full Circle het water uit gaat als we naar Nederland komen. Ja, dat was trouwens ook een meevaller. De (bijna) goedkoopste tickets van Kuala Lumpur naar Amsterdam waren met de KLM! Snelste verbinding! Maar verderbordurend op de Marina;  na 3 e-mails  wanneer de Haul Out zou kunnen plaatsvinden, eindelijk bericht: De Full Circle kán helemaal niet uit het water! De kraan is defect.  Ze hebben geen idee wanneer deze weer in service is. Maar dan zal eerst de wachtlijst weggewerkt moeten worden! Daar gaat onze mooie planning. Je ziet je kan het zo goed regelen. Maar er kan van alles gebeuren. Inshalla! Gelukkig zijn er genoeg klussen die we kunnen doen zonder dat de Full Cirle droog staat. Maar hopen dat we net voor dat we naar Nederland nog uit het water kunnen (waarschijnlijk niet) en anders zodra we terug komen. En dan heel hard aan de slag!

Er zitten nieuwe huiken om de zeilen. Een prima adresje op Phuket. Meevaller. Een Kiwi die al jaren zijn bedrijf bij Boot Lagoon heeft. Hij heeft prachtig werk geleverd en prima service. Over service gesproken..... Voor ons vertrek hebben we voor echt duizenden euro’s geld geinvesteerd in Raymarine apparatuur. Onder andere 2 plotters (soort van grote Tom-Tom’s, maar dan voor op het water,  C90W en C120W). We zijn redelijk tevreden over deze apparaten. Al vallen ze tijdens een dag zeilen vaak een paar keer uit. Starten wel vanzelf weer op. Maar toch verwacht je dit niet. Dat terzijde. Maar over de service van Raymarine zijn we niet tevreden, tegenvaller dus. RaymarineEr zit een soort van navigatieknop op die al voor de 2e keer in 5 jaar uit elkaar valt. We kunnen nieuwe kopen voor ruim 30 euro per stuk, dan kunnen we er weer een tijdje tegen aan. Waarschijnlijk weer maar 2 jaar. Bij apparaten die zo duur zijn verwacht je dit toch niet? Denk gewoon slecht materiaal. Dit kan 1 x gebeuren, maar 2 x in 5 jaar en bij beide plotters!! We hebben er ook nog één binnen staan. Terwijl ze aan weer en wind mogen worden blootgesteld staan ze bij ons binnen en onder de kap en als we niet zeilen ligt deze ook binnen. Anders zouden ze waarschijnlijk maar 1 jaar meegaan! Vooral Paul kan echt ontzettend boos worden over dit soort zaken. Fabrikanten, A-merken die geen verantwoording nemen voor slechte spullen. Enfin je moet er maar mee leren leven. Er zijn ergere dingen.....

Mijn zus is ziek. Maar we komen heel snel naar huis Els. Je bent sterk. Hou je goed en tot gauw.

Eergister bereikte ons ook het zeer droevige bericht dat een bevriende zeiler, en tevens ook ex collega schipper van de Zeezeilers van Paul is overleden. We wisten dat hij ernstig ziek was. Hij heeft samen met Anya een prachtige reis gemaakt, ondanks zijn ziekte. We hebben hen afgelopen jaar een aantal keer gezien in Maleisie en Ben AnyaThailand. Ze hebben nog een serenade gebracht met Paul zijn verjaardag! Ze hebben de Giggles op de vrachtboot naar de Middelandse Zee gebracht. Ze hoopten daar nog een poos te kunnen zeilen. Maar helaas moesten ze hun reis afbreken omdat hij hard achteruit ging. Maar dat het zo snel ging heeft iedereen verrast! Anya maakte een mooi filmpje van hun reis. Met als titel. LEVEN IS HET MEERVOUD VAN LEF!

We wensen Anya en familie van Ben heel veel sterkte met de leegte die hij achterlaat!

Lees Meer
2983 Hits
0 reacties

Firma Klus & ZO, potdeksel zit er bijna op...

Wauw wat een enorme klus!

De vakmanMaar wat wordt het mooi. Omdat het hout hier goedkoper is dan in Nederland Sikaflexenen zeker het loon van de klusjesmannen, hebben we besloten hier in Thailand de klus aan de potdeksel te doen.

Wat een werk. Je realiseert je niet wat er allemaal op de rand van de boot staat. Het voorstag zit eraan vast. De reling, allerlei beslag, draadjes van verlichting en de GPS gaan er door en wat denk je van de bolders? Dat moet er allemaal af. Maar hoe meer je je boot dan af als er geen bolders op je boot zitten?

Paul is niet voor een gat te vangen. We hebben enorm sterke lieren op de boot, echt van die hele grote jongens, die je tegenwoordig niet meer op ons formaat boot ziet. De ankerlier heeft een kaapstander, waar we de voorlijnen over kunnen leggen. We hebben een beschutte plek in de Marina (Yacht Haven) uitgezocht. We liggen dus goed vast. 

De verbindingen mooi makenHet verwijderen van de potdeksel hebben we zoveel mogelijk zelf gedaan. Maar moet voorzichtig gebeuren omdat de oude delen worden nagemaakt!

Pfffft... Sommige delen gaan er redelijk makkelijk af, maar er zijn stukken waar we nóg erger door gaan zweten dan we al doen! We zijn blij met elk wolkje aan de lucht. Dat scheelt echt in de warmte. Het eerste wat de Thaise mannetjes dan ook doen voordat ze iedere dag beginnen is een tentje bouwen tegen de Paul zijn klemmen werken goedzon! Ondertussen liggen we 2 weken in de haven en is de klus bijna klaar. Al het hout zit erop. Nu de afwerking nog! Met een dag of 2-3 moet het klaar zijn. Maar je weet nooit met de regen in dit seizoen hier. Bij het schrijven van deze blog klettert de regen uit de lucht. Maar vandaag is het zondag en wordt er niet geklust. 

Wat een verschil met de oude potdeksel. Prachtig hout. Als het net zolang meegaat als het oude hout, kunnen we er voorlopig tegenaan. Hierbij wat foto's van de vorderingen van de klus. Ik beloof nog een. Mooie foto als het helemaal klaar is!

Het is ondertussen maandag en er is veel werk verzet vandaag! Er resten nog wat afwerkingsklussen. De verbindingen tussen de diverse houtdelen. Er liepen wel 6 mensen op de boot. Afplakken, sikaflexen, schoonmaken....... Morgen alles weer terugplaatsen? Nog 1 dag?

Lees Meer
2165 Hits
0 reacties

Mens, ga toch koken!

Geen wifi, geen airco, geen tv, maximaal 1400 liter water voor een week. Op weg naar het einde van de wereld? Een Onthaastensurvivaltocht in de Ardennen? We kozen voor een week Spartaanse vrijheid op de Full Circle. Een week lang zeilen langs de prachtige Lekker relaxtThaise kust ter hoogte van Phuket. Spartaans is een understatement als je verslaafd bent aan je telefoon, Ipad of je buurvrouw want zeilen met Paul en Monique betekent een week lang een heerlijk ontbijt, ’s avonds een frisse gin tonic terwijl Monique van verse ingrediënten een heerlijke maaltijd maakt in de snikhete kombuis. De legendarische woorden van wijlen een oud-politicus dienden zich als vanzelf aan: “Mens ga toch koken”, heerlijk die overzichtelijke rolverdeling ;-). Als je eenmaal de stap hebt genomen om je kantoorpak te verruilen voor je zwembroek en je schoenen voor je slippers, dan breekt er een tijd aan waarin de clichés niet Arien in gedachtenworden geschuwd: de wind door je haren, een frisse tropische stortbui tijdens het zeilen, een duik in het water vanaf de boot en turen naar de visarenden die er opvallend lang over doen voordat ze een visje naar hun smaak hebben gevonden. Nooit geweten dat je op zee zoveel mooie vlinders tegenkomt. Een Vers fruit Hapjevriendin vertelde mij ooit dat als er een vlinder om je heen vliegt er een verandering op komst is. Met de wind uit alle hoeken en het onvoorspelbare weer was dat ook zeker het geval. Zeilen is afstand nemen, zeemijlen uit de kust verwijderd, weg van alle drukte en hectiek. Tijd en ruimte om Paul en Monique te assisteren bij het zeilen of, liggend op het dek, te staren naar de sterrenhemel, die bij het vorderen van de avond steeds meer van zichzelf prijs durft te geven. Weg van alle communicatiemiddelen, uitlaatgassen en overlegagenda’s. Zeilen gaf ons deze week ruimte, om ons heen en in ons hoofd. Ruimte om nieuwe ideeën op te doen en het leven op vasteland vanuit een andere ooghoek te kunnen aanschouwen. Wij schepen zeker weer in en hopen erop dat Monique dan nog steeds in de hete kombuis aan het werk wil want wat kan die vrouw toch koken!

Lees Meer
2390 Hits
0 reacties

Hallberg Nassi

400 gram gekookte rijst

1 ui - fijngesneden

1 knoflook - fijngesneden

2 paprika's - fijngesneden

champignons - fijngegesneden

sambal - ketjap - djahe (gemberwortel)

eieren

kroepoek

 

1. Bak de ui en knoflook in een wokpan met wat olie

2. Voeg de paprika toe en laat deze zacht worden

3. Voeg dan de champignons toe en later de prei

4. Nassi op smaak brengen met sambal, ketjap en Djahe

5. Serveren met een spiegelei en kroepoek

6. Natuurlijk ook altijd lekker om er wat pindasaus bij te maken!

 

 

Lees Meer
2292 Hits
0 reacties

Walvisbommetje

Lees Meer
1781 Hits
0 reacties

Van de Firma Klus & Zo

Het vaarseizoen van de de Full Circle is afgesloten met een reis met jongelui. 3 twintigers, Annemarije, Iris Anne en RemRemco en Iris stapten afgelopen zondag weer af in Phuket. Na een heerlijk weekje varen tussen de Thaise eilanden. De Full Circle ligt dit keer niet voor anker bij Yacht Haven, maar ín de Marina. Michel en Corine Kortstra hielden vakantie 'in de buurt' en kwamen ook nog voor een bliksembezoek langs op zaterdagavond. Altijd goed voor een paar heerlijke, gezellige uurtjes! Zondag vroeg in de morgen vertrokken ze weer naar hun volgende bestemming.

Gelijk zijn wij met één van de grootste klussen van deze periode is begonnen; het vervangen van de potdeksel. Potdeksel? Zullen velen denken, wat is dat dan? Dat is de brede houten rand rondom de boot (zie foto). Ach, hij had nog wat jaartjes mee gekund. Maar aangezien het teak hier goedkoper is dan in Nederland en ook het loon van de werkmannetjes hebben we besloten de klus hier aan te pakken.

Gezellig met Miez en CorOp zondag meteen aan de slag met het verwijderen van de rand. Dat moetenPotdeksel we zelf kunnen. Een bereklus! Die heb je er niet 1,2,3 af. Zit er al meer dan 30 jaar op! Naast me hoor ik regelmatig gemopper.... Werken in deze hitte is een uitdaging! Na 1 dag hebben we de bakboordzijde bijna kaal. 's Maandags de stuurboordzijde. Met het verwijderen van het gedeelte onder het voorstag hebben we hulp nodig. Nu tijd voor andere klussen terwijl de nieuwe delen in de werkplaats worden gemaakt. Gister hebben daar we even om een hoekje gekeken. Het hout ziet er prachtig uit. Volgende week worden de delen weer geplaatst...... Wordt vervolgd!

De Full Circle komt weer in de vaart vanaf begin december. We blijven nog in Thailand en Maleisië tot eind februari. Overweeg je een zeilvakantie in dit afwisselende en mooie gebied? Kijk op de planning. We hebben nog een paar weken beschikbaar! Lekker naar de Thaise zon in de winter!

Lees Meer
2186 Hits
0 reacties