imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2017 over de Indische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.
Monique heeft zijn/haar biografie nog niet ingesteld

Reizen in het land van de Tatami, Onigiri, Shinkansen & Ryokan (deel 1)

Een reis waar we al zo lang naar uit keken. En dan is het opeens zover! De Full Circle dobbert in de haven Met Sjakie en Anja in de treinLangkawi en wij pakken onze rugzak/roltas. Die heb je wel nodig in Japan. Het stikt er van de stations (eki), niet altijd met een lift of roltrap. Dus heb je dan een onhandige koffer bij je, dan sjouw je je rot op al die trappen! De periode van onze reis plannen we rondom de conferentie van Sjaak die voor zijn werk in Tokyo moet zijn. Sjaak en Anja zijn één van onze topboekers. Leuk om eens op een hele ander manier met hun te reizen vooral in dit bijzondere land.
 
Via Airbnb boeken vinden we betaalbare accommodatie buiten het centrum van Tokyo. Het is even reizen maar dan kunnen we meteen wennen aan het subway- en treinsysteem. Alles zo efficiënt geregeld en alles op tijd, echt op de seconde! Meteen maar beginnen met de Japanse manier van slapen, op de tatami (prachtige rieten vloermatten), daarop een futon, een soort van matrasje met een dekbedjeCandie en de chef. Japanners wonen niet groot. Het grootste gedeelte van Japan is bergachtig. Dus zijn er op vele vlakke stukken enorme steden gebouwd. Met wederom zeer efficiënt ingerichte huisjes. Het is allemaal wat kleiner dan we gewend zijn. Af en toe hebben we het gevoel van een olifant in een porseleinkast!
 
Seyasan Verrassend genoeg ontmoeten we een oud-collega van mij uit mijn Okura-tijd. Seya-San heeft een dagje vrij voor ons gemaakt en is onze gids! We zien een bruidspaar bij de Meji shrine, hippe jongelui bij Harajuku en een prachtige tempel in een leuke buurt (Asakusa). Het is zo'n 20 jaar geleden dat ik Seya voor het laatst heb gezien. Genoeg om over bij te kletsen. We eten een heerlijke lunch en na een biertje in de buurt van het oudste pretpark middenin Tokyo nemen we weer afscheid. 
 
Met Candie (ook een oud collega) zwerven we de volgende dag door Tokyo. Indrukwekkend is de Hibiya crossing. De drukste oversteekplaats ter wereld. Geweldig gezicht als iedereen tegelijkertijd gaat lopen! Met de enorme video schermen en de neon reklame heb je wel het gevoel 'ik ben in Tokyo'!!! Hachiko is een hond die iedere dag zijn baasje van het station haalde. 10 jaar lang nadat zijn baasje was overleden, totdat de hond zelf overleed, zat hij iedere dag op hem te wachten bij het station. Er schijnt ook een film over te zijn gemaakt. Voor deze trouwe 4 voeter is een standbeeld opgericht! Ook van Candie nemen we weer afscheid nadat we in een Sushi eten op de vismarktsuperleuk restaurantje heerlijk hebben gegeten.
 
Onze laatste Tokyo-dag spenderen we op de beroemde Tsukiji vismarkt. Die moet je hebben gezien! We hebben mazzel want eind van dit jaar gaat de vismarkt verhuizen naar een andere lokatie in de Bay of Tokyo! Je kijkt je ogen uit hier. We sluiten rond 11 uur ons bezoek af met een heerlijk sushi ontbijt en voor dat we er erg in hebben staat er een biertje naast! Het is lekker, je eet er bijna je stokjes bij op!
Lees Meer
1703 Hits
0 reacties

5 jaar op de FULL CIRCLE

We vieren vandaag een feestje. Je moet alles in het leven aangrijpen om een feestje van te maken! Ons feestje vieren we trouwens op een hele bijzondere plek! In Kyoto de oude hoofdstad van Japan! Bovendien zijn we in het gezelschap van hele goede vrienden! Wat hebben we dan te vieren? En hoe komen we in Japan? 

Het is vandaag precies 5 jaar geleden dat we uit de Zuiderhaven van Harlingen wegvoeren met de Full Circle. In de regen, uitgezwaaid door vele vrienden en familie! Een memorabel moment! Ons avontuur tegemoet varend. Wat zou de toekomst ons brengen?  
 
Nu 5 jaar verder zeggen we volmondig dat we de juiste keuze hebben gemaakt! We genieten nog steeds van ons varende leven. De wereld is zo mooi en er is (nog steeds) zoveel te ontdekken en te zien. Zoveel verschillende mensen uit zoveel verschillende culturen. Ieder met hun eigen verhaal. We hebben mooie vriendschappen gesloten onderweg. 
 
imageOndertussen zijn we zo'n beetje 3/4 rond. In 2018 plannen we weer om in de Carieb aan te komen. Dan zijn we rond! Wat dan de plannen gaan worden weten we nog niet. Naar Nederland terug? Een tijd in de Carieb blijven? De kust bij Zuid en Midden Amerika ontdekken? Of nog een rondje? Geen idee! Zolang we gasten kunnen interesseren om mee te varen kunnen we door blijven varen.... Dus zeg het voort! En blijf reclame voor ons maken!
 
Maar wat doen we in Japan? Zoals vele weten heb ik een bijzondere band met Japan. Ik ben er in het verleden regelmatig geweest! Dit land heeft mijn hart geraakt en gestolen! In eerste instantie hadden we het plan opgevat om met de boot naar Japan te gaan. Maar door de grote afstanden, de tyfonen en de tsunami's, hebben we dat plan letterlijk laten varen.
 
Nu we met de Full Circle toch 'in de buurt' waren begon het weer te kriebelen. Paul was door al mijn Japan verhalen en door het lekkere eten zo nieuwsgierig geworden. Sjaak had een conferentie in Japan, Anja wilde wel met hem mee die kant op! Een mooie aanleiding om in Japan af te spreken met hun en samen een reisje te maken. Ondertussen hebben we Tokyo verlaten en zijn we 'via' een bergdorpje (Magome en Tsumago) naar Kyoto gereisd. Zowel in Tokyo als in Kyoto oude bekenden ontmoet. Een geweldig weerzien na ruim 20 jaar! Dank je wel Seya-san en Naruse-san voor het bijzondere weerzien! 
 
Later meer over Japan, we proosten nu op 5 JAAR FULL CIRCLE SAILING!
Lees Meer
2675 Hits
0 reacties

Land of the rising sun

Net zoals bij iedereen, hebben we het de laatste dag voor we op vakantie gaan druk met van alles. De Full Circle ligt keurig in Rebak Marina op Langkawi. De was is weggewerkt de hutten en badkamers schoongemaakt. De lijnen en schoten zijn mooi opgebonden en hebben nog een zoetwaterbad gehad, de koelkast is schoongemaakt en alle geopende pakjes zijn weggegeven of weggegooid.

imageWe zijn nog niet helemaal klaar met pakken, maar dat heeft alles met de temperatuur te maken. Het is hier warm en Rebak Marina is een zeer beschutte haven. Dus gaan we vanavond de laatste spulletjes pakken en zijn we er bijna klaar voor.

Op naar het land van de rijzende zon. Japan! Voor mij een heerlijk weerzien met een land waar ik heel veel van hou. Voor Paul de eerste keer. We hebben er zoveel zin in! Paul is na al mijn verhalen zo ontzettend nieuwsgierig geworden. Ik vind het zo bijzonder dat ik hem Japan kan laten zien! 🗻

Stiekem is het ook heerlijk om de boot de boot te laten en even lekker te Landrotten. Wat helemaal leuk is dat we de Pappies, onze vrienden Sjaak en Anja gaan zien en met hun gaan rondreizen. Sjaak moest toevallig in Tokio zijn voor zijn werk!

Dus hou onze blog in de gaten voor heel andere reisverhalen........🇯🇵

Lees Meer
1484 Hits
0 reacties

Wat wij (niet) missen......

Het leven wat wij leiden is een prachtig leven, vinden wij zelf tenminste. Na bijna 5 jaar over de wereldzeeën Iris kijkt uit over zeezeilen, hebben we er nog steeds geen genoeg van. Eigenlijk is het een eenvoudig leven. De woonoppervlakte is klein. We hebben geen last van luidruchtige buren. Hebben we dat wel, dan gaan gewoon iets verderop liggen of in een andere baai. De route die we varen is voornamelijk in mooi weer. Dus de lange broeken komen alleen de kast uit als we naar Nederland gaan. Sterker nog, we hebben er beiden maar 1 aan boord, de rest ligt in Nederland! We hebben geen zorgen over auto’s vaste lasten, hypotheken en vervelende bazen. Natuurlijk gaat er op Full Circle ook wel eens iets kapot. Maar we worden steeds handiger en creatiever om zaken op te lossen. En vanzelfsprekend proberen we haar zo goed mogelijk te onderhouden. Zolang we maar gasten enthousiast kunnen maken om te zeilen in Thailand, te zeilen in Maleisie, te zeilen naar Sri Lanka, te zeilen bij de Malediven, te zeilen bij de Seychelen, te zeilen bij Madagaskar en te zeilen naar Zuid Afrika (deze tekst helpt hopelijk weer om ons beter te vinden metSaampjes genieten Google!), houden wij de Full Circle drijvend en komen we nog niet terug. Stuur vooral deze blog door naar vrienden die mogelijk enthousiast zijn voor een mooie zeilreis..... Wat wij wél missen zijn de contacten met familie en vrienden. Toen we bij Panama losgooiden duurde het 2 jaar voordat we weer voet zetten Sundowner op Koh Lipeop Nederlandse bodem. Het is heerlijk nu weer op ‘goede reisafstand’ te zijn. Iris is momenteel aan boord. Zij heeft tijd voor een langere vakantie. Ja, en eigenlijk is het ook wel heel bijzonder om een tijd lang zo dicht bij elkaar te leven. Anders dan in Nederland waar je elkaar wel regelmatiger maar minder intensief zou zien... Het is dit jaar een echt Vanderlindenjaar. Marieke en Michel komen ook een periode en ook Marjanneke heeft de stoute schoenen aangetrokken voor een Full Circle vakantie! Bijzonder toch? Ik weet niet wie er meer geniet.........

Lees Meer
2140 Hits
0 reacties

Mooi toch? Dat zeilerswereldje.....

Met Tom en Susie van de Adina varen we na onze in 'in between guests' periode weer naar Thailand mét ons visum voor 2 maanden gescoord op Penang! We varen samen op, wat het mogelijk maakt om eens foto's te krijgen van je eigen schip onder zeil! Dat gebeurd niet vaak.

Full Circle onder zeilTom is duikinstructeur en wil ons wel meenemen voor een duik bij Koh Rok. Het is voor ons al veel te langBCD van Susiie geleden dat we doken. Onze nieuw aangeschafte duikset uit Nieuw Zeeland wordt eindelijk voor iets anders ingezet dan voor het schoonmaken van het onderwaterschip. Bovendien krijgen we een tweede trimvest van Tom en Susie, die zij op hun beurt weer van andere zeilers hadden gekregen. Mooi toch? Dat zeilerswereldje.

Tom en Susie hebben steeds wat water in de ruimte waar hun boegschroef zit. Zij zijn in Langkawi op de wal geweest en hebben een nieuwe boegschroef geplaatst, althans alleen de bracket, nog niet de motor! Eerst willen ze weten waar het water vandaan komt. Paul, kleiner van gestalte dan Tom heeft als een soort van Houdini in de kleine ruimte op Langkawi de oude boegschroef verwijderd. Er blijkt nog steeds water naar binnen te komen! Met zijn allen doen we troubleshooting en proberen we out of the box denkend het probleem te achterhalen.

We varen een stuk met zijn allen en zien dat er steeds een beetje water door de ankerkluis spoelt als de Adina een golf neemt. Dit hoort.... Maar het enige wat we kunnen bedenken is dat de kluis ergens een barst heeft en lekt. Bij inspectie blijkt een schot onder de kluis heel vochtig te zijn. Onlangs hebben Tom en Susie een dikkere laag epoxy aangebracht in de ankerkluis. Hopelijk is het euvel nu verholpen. Zou mooi zijn, zij varen dit jaar de Indische Oceaan op.

Tom is een uitstekende researcher en heeft ons al verschillende malen geholpen bij het aanvragen van de diverse benodigde papier voor Indonesië en Vanuatu. Hij is uitstekend onderlegd wat betreft astronavigatie. Hij geeft ons wat les hierin. Bovendien varen zij ongeveer dezelfde route die wij gaan varen volgend jaar. Hij beloofd ons zo veel mogelijk informatie te sturen van de route! Mooi toch? Dat zeilerswereldje.

Ben en Anya van de Giggles hebben deze taak eerder gehad. Zij voeten een jaar eerder dan wij op de Pacific en hebben ons ruimPaul in de mast bij de Giggles voorzien van kaarten, pilots en zeer nuttige Uitleg Tom Astronavigatieinformatie over dat gebied. Ook zij vertrekken zeer binnenkort en gaan met hun schip (ook een Hallberg Rassy) op een vrachtboot naar de Middellandse Zee. Dit vergt veel voorbereiding en Paul helpt een handje door de verbindingskabel tussen de 2 masten te verwijderen. 2 x omhoog in de grote en de bazaan mast. Mooi toch? Dat zeilerswereldje?

Klaar staan voor elkaar is vanzelfsprekend in dit wereldje. Zeilers helpen elkaar altijd, op wat voor manier dan ook. De verschillende momenten dat wij problemen hadden, bijvoorbeeld met de ankerwinch, kregen we steeds hulp en werd er een oplossing gevonden.

Wat wel jammer is dat je regelmatig afscheid moet nemen. Maar dat hoort erbij en wie weet kruisen we elkaar weer ergens op het water! Goede vaart Tom en Susie. Goede vlucht naar Europa, Ben en Anya!

Lees Meer
2260 Hits
0 reacties

Thaise Kerst en Maleis Oud & Nieuw

Na een periode met gasten varen, hebben we weer even tijd voor onszelf! De boot is weer aan kant. De was is weer gedaan. De voorraden zijn aangevuld en verschillende klussen ingepland!

Volgende week vullen we onze rugzak met wat spullen om er een paar dagen op uit te gaan. Regelmatig vertel ik Paul hoe mooi de Cameron Highlands zijn, een gebied in het midden van Maleisië. Hoog gelegen waardoor er een aangename temperatuur heerst. Met uitzicht over schitterende theeplantages en je kan er geweldig hiken. Full Circle in Zilt 117Daaromheen plannen we een paar andere bestemmingen om een leuk 'rondje' te maken.

Ondertussen zijn we weer in Maleisië. Hadden we de afgelopen weken weinig tot geen wind, we hebben met een rif, soms met 2 weer naar Maleisië gevaren. Als een speer vloog de Full door de Thaise wateren. Dat was lang geleden, dat we zo snel gezeild hebben! We liggen voor Telaga harbour. Straks eerst even ontbijten, dan gaan we inklaren en ook weer tegoed kopen om te internetten. Ondertussen zijn onze Britse vrienden Tom en Susie van zeiljacht Adina hier ook aangekomen. We gaan oud & nieuw met hun vieren. In de Pacific zijn we regelmatig met elkaar opgetrokken. Maar met de boot hebben we elkaar voor het laatst in Fiji gezien. Meer dan een jaar geleden! Wel hebben we elkaar in maart op een (zeilers)bruiloft gezien in Nieuw Zeeland. Waarvoor zij 'in zijn komen vliegen', hun boot lag in Vanuatu. We plannen zelf oliebollen te maken en Tom is er reuze nieuwsgierig naar! Wat zijn nou 'oliebollen'?

Ook vanwege het visum is het een goede timing om weer even in Maleisië te zijn. Hier kunnen we 3 maanden blijven. In Thailand is dat maar 30 dagen. Tijdens ons uitje hoppen we ook even naar Penang om daar een Thais visum voor 2 maanden te regelen. Hadden we ons hier maar eerder in verdiept, dan hadden we in Nederland een visum voor een half jaar kunnen regelen....

Kerst zouden we doorbrengen met gasten. Helaas hebben zij hun reis moeten uitstellen en komen nu in maart. Dus hebben we heel rustig aan gedaan. Zijn op kerstavond heerlijk uit eten geweest voor 12 euro! Het eten is hier goedkoop en zooooo lekker. Voor andere zeilers: lig je in de buurt van Yacht Haven, ga dan eens eten bij 'The Livingroom'. Lieve mensen en geweldig eten! Het was trouwens volle maan met kerst, waardoor het extra sfeervol was.

Ik ben trouwens te laat om iedereen fijne kerstdagen te wensen. Maar nog wel op tijd om al onze lezers een mooi, gezellig, reislustig maar vooral een gezond 2016 te wensen!

We staan trouwens met een mooi artikel over Thailand in het gratis digitale zeilblad Zilt. Maar liefst 10 pagina's! Heb je nog wat te lezen!

Lees Meer
2452 Hits
0 reacties

THE BEACH

Weer terug op de Full Circle! Gelukkig lag ze er nog net zo bij als dat we haar hadden achtergelaten. Nou ja niet geheel hetzelfde...... bij het varen vinden we haar niet zo 'snel'. Nou is onze 20 tonner Resort bij LangkawiFull Circle bij Langkawigeen snelle dame. Maar bij een eerste onderwatercheck blijkt haar lijf vol met pokken te zitten. Andere keren dat we naar Nederland vertrokken stond ons huisje op het droge. Nu na 5 weken in dit warme water is ze aardig aangegroeid.

First things first en eerst maar inkopen doen en de boot gereed maken voor de eerste gasten die 2 dagen na onze aankomst al aankomen. Het opstarten duurt altijd wat langer als je zo'n tijd bent weggeweest. Maar onze gasten kunnen zelf even bijkomen in het zwembad van het Resort. Echt geen straf!

De eerste week varen we rond Langkawi, heerlijk bijkletsen met oude vrienden. Na 2 jaar een heerlijk weerzien! Het weer wordt met de dag beter. De Noord Oost monsoon zet flink door. De komende 4, 5 maanden is het schitterend weer! De mooiste tijd om de Andaman zee te bevaren. Dus overweeg je om aan de winter te ontsnappen, dan is dit je kans!

Er zijn prachtige eilandengroepen op leuke afstand van elkaar. De onderwaterwereld is ook schitterend. Mooie koralen en veel visjes. Bij Koh Bij Koh LipeLipe waar het water heel helder is proberen we onze nieuwe duikset uit. Niet om mooie visjes te kijken maar om de kiel flink schoon te maken. We merken het direct! De Full Circle is direct anderhalve knoop sneller! Het is lang geleden dat we zo relaxt en mooi gevaren hebben. De eilanden zijn iedere keer weer een traktatie. De ene keer mooi, onbedorven en liggen we alleen in een baai. De andere keer is het redelijk toeristisch. Vooral de Phi Phi eilanden. Schijnen bij de mooiste eilanden van de The Beachwereld te horen. Het is ook wel heel bijzonder. Enorme hoge rotsen steken torenhoog het water uit en binnenin is er een hagelwit strand. Dit vormde het decor van de film met Leonardo Di Caprio, 'The Beach'.

Nu zijn we onderweg naar Phuket waar een van onze gasten weer afstapt. En we hebben weer een mooie wind! We hebben het nog niet eens over het eten gehad! Thais eten is tongstrelend. We genieten volop!

Lees Meer
2400 Hits
0 reacties

Hello ....... Good Bye!

Vanuit Batam, waar we het spannende visumavontuur beleefden, kan je normaal gesproken Singapore al zien liggen. Dit keer echter niet. vanwege de enorme smog, haze zoals ze het daar noemen. Dit wordt veroorzaakt door de bosbranden in Indonesië. Daar branden ze de bossen af om de grond geschikt te maken voor landbouw. Vaak ook illegaal. Dit jaar is het heel extreem. Het is heel slecht voor de gezondheid. Vele mensen lopen dan ook met mondkapjes op.

Wij hebben bij het oversteken van de enorm drukke zeestraat bij Singapore heel slecht zicht en zijn ook aangewezen op de AIS (een mooi systeem om andere schepen te kunnen zien) en de radar. Het zicht is maar een halve mijl.

Het is wel weer wennen om in zo'n druk gebied te zijn.  Het is echt heel lang geleden dat we meer dan 5 boten op de AIS zagen! Beetje spannend is het dan ook. Maar we 'zien'  een mooi gat en steken over. De wind heeft ons intussen in de steek gelaten en we varen op de motor. Singapore slaan we over. Daar komen we nog wel een keer! We willen zo snel mogelijk naar Langkawi, een Maleisisch eiland tegen de grens met Thailand. Om van daaruit weer naar Nederland te gaan! De straat van Melakka is een drukke zeestraat en ook hier blijft het opletten. Inklaren is in Maleisië gelukkig een fluitje van een cent. En kost ook geen cent! Bizar toch dat deze procedure zo anders is in elk land! 

Familiefoto TerschellingNa een paar honderd mijl op de motor varen komen we aan bij Langkawi. Bij een klein eilandje, Rebak Island, in een prachtige marina met dito resort, laten we de Full Circle achter. Dit keer ín het water, we zijn in maart in Nieuw Zeeland nog uit het water geweest. Na nog een paar dagen klusjes doen, schoonmaken en pakken vertrekken we naar Nederland, mét de KLM. Geweldig is dat we van de faciliteiten van het Resort gebruik mogen maken. Heerlijk om na een dagje klussen etc. In het zwembad te plonsen!

 

Ja, en dan zijn we na bijna 2 jaar weer in Nederland! Heerlijk om weer familie en vrienden te zien en in de armen te kunnen sluiten! We hebben een schema gemaakt om door Nederland te toeren om niet steeds van hot naar her te rijden. We slapen overal en nergens. Het weerzien is te gek! Overal staat een bedje voor ons klaar en worden we getrakteerd op Hollandse Pot en andere heerlijke gerechten. We worden verwend! Gaan hier en daar de stad in. Dat zijn de dingen die we missen....... familie, vrienden en grote steden, haring & karnemelk, om maar iets te noemen. De tijd vliegt voorbij. We zijn zelfs nog een weekend in Labrot geweest bij onze zeilvrienden Tom & Marieke, die het roer voor de  tweede keer hebben omgegooid. Hun gites zien er geweldig uit! Nog een paar daagjes en we gaan terug naar de boot. Daar hebben we ook weer veel zin in, maar het zal even omschakelen zijn. Afscheid nemen.....

 

Iedereen heel erg bedankt voor de gastvrijheid en gezelligheid. Matthieu ontzettend bedankt voor het lenen van je auto. Dat heeft het voor ons heel makkelijk gemaakt. En reizen met de OV chipkaart is ook zo makkelijk niet als je een paar jaar weg bent geweest!

Tot volgend jaar! 

 

Lees Meer
2335 Hits
0 reacties

Kokos Mango Pannekoeken

 • Mangopannenkoeken50 gram meel
 • 3 eetlepels kokos, iets achterhouden voor garnering
 • handje havermout
 • theelepel bakpoeder
 • 1 eetlepel suiker
 • snufje zout
 • 100 gram gepureerde mango
 • Iets mango voor de garnering
 1. Meng de meel, bakpoeder, havermout, zout en kokos in een kom
 2. Schep de mango er 'luchtig' doorheen
 3. Zet een koekenpan op het vuur met wat zonnebloemolie
 4. Maak kleine bergjes van het beslag in de pan en duw deze plat
 5. Bak op een laag vuur 3-5 minuten per kant
 6. Garneren met mango en kokos!
Getagged in:
Lees Meer
2007 Hits
0 reacties

Kaneeltoast

 • 4 sneetjes oud brood
 • '3 eetlepels margarine
 • ½ theelepel kaneel
 • 1 eetlepel suiker
 1. Verwarm een koekenpan
 2. Meng de boter, suiker en kaneel
 3. Smeer 1 kant van de boterham in en leg deze in de pan met de beboterde kant naar beneden
 4. Smeer de andere lant van de boterham in
 5. Bak de boterham goudbruin aan beide kanten
Getagged in:
Lees Meer
1719 Hits
0 reacties

Avocado Komkommersoep

 • 1 ui gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook fijngehakt
 • 1 komkommer, in sukjes gesneden
 • 1 avocado
 • 400 ml groentebouillon
 1. Doe een scheutje olijfolie in de pan en bak de ui en de knoflook voor ongeveer 3 minuten
 2. 3/4 van de komkommer toevoegen en heel kort bakken
 3. Bouillon toevoegen en aan de kook brengen
 4. Nog 1 minuutje laag op laten staan
 5. Doe de avocado erin en pureer het geheel
 6. De soep kan zowel koud als warm worden gegeten
Getagged in:
Lees Meer
1691 Hits
0 reacties

Eigen gemaakte Huttenkase

 • 1 liter melk
 • 3 eetlepels citroensap

 

 1. Breng de melk al roerende op een laag vuurtje aan de koop
 2. Roer het citroensap erdoor. De melk gaat direct schiften en er ontstaan witte korrels en een groenige vloeistof
 3. Vuur uitdraaien en 30 minuten laten staan
 4. Gooi het mengsel door een zeef waar je een dunne theedoek of kaasdoek in hangt
 5. Ongeveer 10 minuten laten uitlekken
 6. Doe een ½ theelepel zout door de huttenkase

 

Getagged in:
Lees Meer
1641 Hits
0 reacties

Over de evenaar....... Vreemde vogels

Full Circle precies op de evenaarJa we zijn weer op de evenaar! De 2e keer sinds ons vertrek. Op 21 september om even voor 4-en.... Gaan we weer van het zuidelijk naar het noordelijk halfrond. Het is erg warm, de zon staat loodrecht boven de evenaar. Wat een toeval! Het is het begin van de herfst op het noordelijk halfrond.

Het is een saaie trip. Bijna geen wind...... De motor maakt flink overuren. Maar we zijn creatief bezig, er ontpoppen leuke ideeën en we krijgen af en toe bezoek. Een Pietje is niet meervreemde vogel lift al mee vanaf vanmorgen. Een ander inieminie vogeltje, zwaluwachtig, streek ook op de Full Circle neer.... Hij heeft het helaas niet overleefd. Zat onder het dakje en viel zo om met zijn pootjes in de lucht........ We hadden alle tijd om 'm een mooi zeemansgraf te geven met bijpassende muziek.

Vreemde vogelTijdens zo'n saaie trip ga je allerlei dingen bedenken. Doordat we de evenaar weer zijn overgegaan is het misschien leuk om uit te rekenen hoe lang we al onderweg zijn en meer van dat soort zaken. We zijn vandaag 1581 dagen onderweg, hebben 31.500 zeemijlen gevaren. Zijn meer dan 3/4 van de aardbol rondgevaren. 290 graden van de 360 graden. Hebben we ruim 40 landen aangedaan en zijn we nog lang niet terug!

Daar drinken we opMorgen klaren we wel uit uit Indonesië. Waar we 80 dagen zijn geweest en 12 gasten aan boord hebben gehad waarmee we 60 dagen hebben gevaren. Laten we het maar niet hebben over de motoruren en de diesel die we hebben verstookt!

Lees Meer
2118 Hits
0 reacties

Bali, het eiland vol verrassingen

Wat een heerlijke tijd hebben we gehad in Indonesie. Ontzettend leuke en gezellige Fietsen langs het strandgasten aan boord. En Paul zijn dochters en hun vrienden zijn geweest! De Indonesische cultuur spreekt ons enorm aan. Wat zijn de mensen gastvrij en behulpzaam, vriendelijk en goedlachs. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het eten! Zelfs na 8 weken hebben we daar nog niet genoeg van!

Met onze laatste gasten hebben we een prima indruk van Bali gekregen. Veel gezien, Juut en Mogewandeld, gelachen en genoten. Met weemoed hebben we ze zaterdag uitgezwaaid. Veel tijd om na te denken hadden we niet..... 5 minuten later zaten we al in een taxi richting Sanur. Op naar vrienden van ons (Judith en Jan Henk) die daar vakantie vierden! Een blij weerzien! Gesprekstof genoeg als je elkaar al bijna 2 jaar niet hebt gezien!

’s Middags op de fiets gestapt om langs het strand te fietsen en heerlijk uit eten Biertjegeweest. Het was zo gezellig dat we ons vertrek een dagje hadden uitgesteld. Nog een dagje toeren met een taxi + chauffeur. Heb je nog een goede Engels sprekende chauffeur nodig in de omgeving van Sanu, mail naar Ranuh (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Een vrolijke Frans die veel vertelde over Bali, de cultuur en de mensen!

Nu hebben we dan toch losgegooid! Hebben nog bereik omdat we onder de kust varen ..... Vaarwel Bali..... we hebben genoten!

Juut en Jan Henk tot volgende maand in Nederland!

Getagged in:
Lees Meer
1660 Hits
0 reacties

Het land op met de Full Circle

We eindigden ons blog van de eerste week met de aankondiging dat we voor de Besakih Tempeltoertjes over Bali eerst de boot in de Bali Marina zouden leggen. Gebrek aan goede aanlegplaatsen en de vele bezienswaardigheden op Bali hebben Paul en Monique doen besluiten het land op te gaan.

Samen gezellig gezocht naar een leuke accommodatie waar ook nog plaats was voor Iris en Matthieu, zodat zij ook nog weer een paar dagen konden aansluiten.

Na wat zoekwerk een geweldige plek gevonden iets ten noorden van Ubud. Een Hotel bij Ubudaanrader Sangeh Umu Dong Loca Villa. Score 9,4 bij booking.com. Na onze review zal dit nog wel hoger worden. Een kleinschalig complex, waar SERVICE met hoofdletters mag worden geschreven. Het concept van de Full Circle werd dus gewoon voortgezet. Als je aan iets dacht was het al geregeld. Een eigen chauffeur brengt je waar je naar toe wil tegen een zeer schappelijke prijs. Daar hebben we dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt. Bij Bali denk je aan strand, tempels, vulkanen en prachtig aangelegde rijstvelden. Zoals bijgaande foto's laten zien hebben we veel van deze bijzondere plekken bezocht.

Uitschieters waren:

Pura Tirta EmpulDe Pura Tirta Empul, heilige brontempel. Van het hele eiland komen mensen voor het heilige water. Om te baden of om het water mee te nemen.

De Besakihtempel, een groots complex met 22 tempels verspreid over 3 vierkante km op de hellingen van de Gunung Agung vulkaan. De Balinezen geloven dat hier de geesten van hun voorouders leven.

Iris en Matthieu hadden eerder in de week al de Gunung Agung beklommen om de zonsopgang te zien. Een ware expeditie hebben we begrepen. Toppers!!!

Rijstvelden bij UbudEen topper voor ons was de wandeling, vanuit het waanzinnig drukke Ubud, door de rijstvelden. Gelukkig nemen niet heel veel mensen de moeite om deze wandeling te maken daardoor hebben wij kunnen genieten van deze oase van rust. Een stukje cultuur in de vorm van een Balinese dansavond mocht natuurlijk ook niet ontbreken in het programma.

Op weg naar de Full Circle nog even Tempel Tana Lot aangedaan. Het ligt prachtig maar bij hoog water niet te bereiken. Een beetje Mont St. Michel maar dan anders.

Paul en Monique hadden nog een verrassing voor ons in petto in de vorm van een avondje op het strand van Jimbaran. Overdag een strand met zonnende mensen, maar tegen de tijd dat de zon ondergaat worden de ligbedden vervangen door Jimbaranhonderden tafeltjes. Na zonsondergang wordt het strand alleen nog maar verlicht door de lichtjes op al die honderden tafeltjes.

Een super gezellige en romantische afsluiting van een voor ons weer fantastische vakantie op de Full Circle. Een reisplan maken voor een gebied waar je zelf nog nooit bent geweest brengt wat risico met zich mee. Zoals nu het gebrek aan goede aanlegplaatsen voor de boot. Maar....Paul en Monique zijn niet voor èèn gat te vangen. Er werd een alternatief plan gemaakt en het was een topplan. We nemen vandaag weer met pijn in ons hart afscheid van jullie, maar deze keer duurt het gelukkig niet 1,5 jaar voor we elkaar weer zien. In oktober komen jullie naar Nederland en de plannen voor onze volgende trip met jullie ligt al in de week.

Anja & Sjaak

Lees Meer
1746 Hits
0 reacties

Pret op de Full Circle

Als je je reis naar de Full Circle (lees Paul en Monique) geboekt hebt dan begint de voorpret Anja op de speed ferrydirect. Wij hadden een voorpret van bijna 6 maanden. Vanzelfsprekend volgen wij ze altijd op de voet en het neigt zelfs naar stalken. Als de datum van vertrek dichter bij komt wordt het contact intensiever en in het geval van onze reis naar Bali was de plaats van aanmonstering nog even onduidelijk ivm gebrek aan goede aanleg- en vertrekplaatsen. Het was al weer meer dan 2 jaar geleden dat we mee hadden gezeild dus een heftige eerste overtocht naar lombok leek de Full Circle crew niet aan te bevelen. Na onze stopover in Hongkong en een nachtje Kuta op zondagmorgen op weg naar Gili Air met een speedferry. Na een klein kwartiertje varen een harde klap en de ferry kwam stil te liggen. Op Gili AirGearbox-problem!!!! No problem, Will be fixed in 10 minutes werd er gezegd. Nou......meer dan een half uur later waren we door de stroming bijna weer waar we begonnen.

Maar als je dan aankomt en je ziet je vrienden, die we meer dan 1,5 jaar niet hadden gezien, op het strand staan is dat altijd weer een geweldig moment. De Full Circle helemaal opgetuigd voor onze komst. Extra verrassing Iris met vriend Mathieu waren er ook nog even.

Tourtje op LombokDe pret kon beginnen. Na Hongkong en Kuta was Gili Air de ideale plek om te onthaasten. Leuke terrasjes, lekker eten en lekker dobberen aan boord. We gingen met Paul en Monique weer door waar we 1,5 jaar geleden gebleven waren. Inclusief o.a. de Dik voor Mekaar imitaties. HetUitzicht Dreambeach blijft leuk voor de liefhebbers.

Na toertjes met auto met chauffeur over Lombok werd koers gezet richting Bali. Hoewel de ankerplaatsen niet voor het opscheppen zijn hebben Paul en Monique kans gezien om de krenten uit de pap te pikken. Absoluut hoogtepunt tot nu toe was Nusa Lembongan. Na wat gehussel over de prijs en een klein toertje over het eiland lieten we ons afzetten bij DreamDreambeach Beach. Met recht een dream beach. Witte stranden, blauwe zee, geweldige golven.

Met EB terug naar de Full CircleDe echte pret kwam aan het eind van de dag. We kwamen aan met vloed. De golven sloegen tegen de kademuur. Wij landen op een strandje. Eind van de dag was het dus ...... EB. Afstand strand vaargeul voor de dinghy minstens 500 meter. Klunen met de DinghyEerste ingeving was dat we zouden wachten op hoog water. Dat zou dan wel laat worden. Niet zo fijn in het donker naar de boot varen. Dus......klunen met de dinghy. Naast volop pret en een beetje spanning heeft dit prachtige foto's opgeleverd.

Maandag 31 augustus aangekomen op Bali. We verruilen de Full Circle voor 2 villa's in de buurt van Ubud. Voor 4,5 dag het land op.

To be continued.

Sjaak en Anja

Lees Meer
1725 Hits
0 reacties

Azië........ Aankomst in Indonesië!

Mooie luchtenDe maan vergezeld onsWe zijn er! Na ruim 1500 zeemijlen! Dit was voorlopig de laatste echt lange oversteek. Heerlijk vooruitzicht om vanaf nu 'behapbare' afstanden te varen. Na een dag of 10 op zee weet je echt niet meer hoe je moet zitten, hangen, liggen. Elke dag een boek uitlezen.....muziek luisteren...... gemis aan beweging.... gebroken nachten.

Maar het is mooi dat je een periode hebt om te fantaseren over het volgende continent. Je in te lezen, ons te verheugen op gasten die gaan komen.

We hebben de Pacific met zijn mooie eilanden en vriendelijke mensen achter ons gelaten. En we starten een nieuw hoofdstuk! De tocht was bijna perfect, lang geleden dat we zo relaxt hebben gezeild. Een nachtje maar met veel wind. Vergezeld door de maan baande de Full Circle zich een weg door de Torres Strait. Een bijzonder gebied en zo ondiep! Paul had de tocht goed voorbereid met waypoints, zodat we moeiteloos tussen de riffen en de ondieptes door manoeuvreerden. Helemaal in zijn element door een uitdagende navigatie. Zo'n anderhalve dag en de Full Circle, ons stoere en betrouwbare drijvende huis, dreef aan de andere kant van de Sleuf! Waar het nog steeds heel ondiep was. Het Er wordt goed op de dinghy geletduurt honderden mijlen voordat de dieptemeter niets meer aangaf (deze geeft aan tot 100 meter). De Arafura Zee is heel ondiep. Volle maan viel midden in deze etappe zodat we bijna elke dag profiteerden van het licht, alsof iemand een enorme schemerlamp heeft aangeknipt. Zo'n verschil met nieuwe maan, dan tuur je in een donker gat en kun je niet eens de zeilen zien!

Je gedachten schieten ' s nachts van hot naar her. De mooiste ideeën komen op. Je denkt aan mensen die je lang niet hebt gezien. Aan Nederland, een leven na de Full Circle, klussen die je nog moet doen, mails die je nog moet schrijven, mensen die het aardse bestaan hebben ' verruild' en ons misschien wel zien dobberen? Kijkend naar de Paul op de scooter om in te klaren met dhr Nappasterren, duizelt het je bijna, zo imposant en overweldigend. Is aarde echt de enige planeet waar leven is? Hoeveel sterren zijn er wel niet?

En nu zijn we aangekomen in het land van 'Tante Lien'. Net het anker laten vallen bij Kupang op Timor. Even een dagje bijtrekken. Het is trouwens zondag. Morgen in klaren en de boel verkennen..... Volgende week zaterdag komen de eerste gasten!

Ondertussen is het al morgen en is Paul al bijna de hele dag bezig om in te klaren. Mr. Nappa is onze agent en scheurt hem overal heen achter op de scooter! Ondertussen heb ik tijd om oa. deze blog te plaatsen onder het genot van een lekker bordje Nasi Goreng!

Lees Meer
1769 Hits
0 reacties

Dat andere bootje....

IMG 2672Het is vandaag alweer 5 jaar geleden dat we in dat andere bootje stapten!

Ons huwelijksbootje! Het is clichee maar de tijd vliegt om. Bij aankomst in Nieuw Zeeland hebben we onze laatste heimweebrief geopend. Dus we hebben 4½ jaar met ons kado gedaan! Ondanks dat we 24/7 om het maar oneerbiedig te zeggen op elkaar lip zitten zijn we elkaar nog lang niet zat. Op naar de volgende 5 jaar! Terwijl ik dit schrijf zitten we midden op zee, waait het hard en regent het. Was dat 5 jaar geleden ook niet zo...?

Lees Meer
1976 Hits
0 reacties

Malakula Island,

Nog een paar dagen dan verlaten we Vanuatu. Momenteel ligt
de Full Circle voor anker bij Luganville op het eiland Santo. Een grotere
plaats waar we voor onze langere tocht naar Papua Nieuw Guinea (Port Moresby) kunnen bevoorraden en ze hebben hier ook internet!

Leon onze webbaas zet steeds de blogjes op de website als we een internet hebben. Die sturen we hem via de Sailmail op. Dit gaat via de SSB radio. Daar kunnen we altijd mail via versturen. Alleen tekst, dus de foto’s zetten we er later zelf bij.

Banam BaySinds we Epi verlieten hebben we het ‘normalere’ leven van Vanuatu gezien. We laten het anker zakken op een prachtige plek in een grote baai, Banam Bay. Geen andere boten hier. In Vanuatu liggen we vaker alleen in een baai. Voor rustzoekers is het hier geweldig. We liggen vrij ver uit de kust. Het eiland is omgeven door een groot rif. Er is één plek waar we met de dinghy aan land kunnen komen. Vlakbij een riviertje waar vrouwen de was aan het doen zijn.

WasplaatsHet valt op dat er niet veel bomen omliggen. Pam is hier niet rechtover gegaan is. Ze hebben wel heel veel wind gehad. Maar er is hier gelukkig niet zoveel schade aangericht. Ook hier stappen we uit de dinghy met rugzakken vol. Het is een prachtig dorp er staat zelf een schooltje met een soort van klimtoestel er naast. De huisjes zijn mooi en de mensen hebben een tuintje prachtig verzorgd. Als we de mensen iets geven willen ze iets teruggeven. Dat wilden ze op andere eilanden ook. Alleen hadden ze daar niets. Hier hangt nog fruit aan de bomenSpeeltoestel bij het schooltje . We ontkomen er niet aan iets aan te nemen.
En zo hebben we voor het eerst sinds lange tijd weer pompelmoezen in ons
fruitnet!

Het is goed te zien hoe het er normaliter aan toe gaat in Vanuatu.De mensen zijn trots op hun eiland en ‘traden’ graag. Een vissertje die we bij aankomst een vislijn
met haakjes hebben gegeven komt met zijn kano nog naar de boot gepeddeld en
geeft ons prachtige schelpen! Zulke mooie grote schelpen hebben we nog niet eerder
gezien. Dat is een prachtig aandenken aan Vanuatu.

Full Circle voor Wala IslandWala Island is ook zo’n mooi plekje. Hier ankeren we dichtbij het strand. Het water is super helder. 2 Vissers wijzen ons de beste plek om ons anker te laten vallen. Vrij van grote stukken koraal (die door zeilers ook wel bommies worden genoemd).
Eén van de 2 mannen in de kano, Meda, biedt ons aan om het eiland te laten zien de
volgende dag.

Het eiland is niet al te groot. Hij laat ons verschillende plekken zien waar een hele familie woont . Op sommige plekken, ‘midden in het bos’ wordt bij ceremonies gedrumd en gedanst. Jammer dat we dat niet kunnen meemaken. Het schijnt dat hier eens in deKokosnootsap drinken zoveel tijd cruiseboten komen uit Australie. Voor zo’n grote groep mensen wordt er natuurlijk wel wat uit de kast gehaald. Het voelt een beetje dubbel, maar voor deze mensen is dat een hele grote bron van inkomsten.

Meda zelf woont aan de andere kant van het eiland met zijn familie. In zijn tuin leggen schildpadden eieren! Hij vangt er altijd een paar om ze vervolgens te verzorgen tot ze groter zijn en meer kans hebben om te overleven. Als de schildpadden uit de
eieren komen zijn er al veel opgegeten voordat ze uberhaupt de zee hebben
bereikt.

Beautiful peopleWe drinken kokosnootsap en zijn vrouw geeft ons een vrucht die we niet eerder hebben gehad. Ze noemen deze Navel. Het is een beetje nootachtig. Hier en daar op het eiland geven we de laatste spullen weg. De Full Circle is weer ‘leeg’. De gasten kunnen
weer komen. Nog even flink poetsen en dan zijn we er weer klaar voor. We hebben Vanuatu en de mensen in ons hart gesloten. Wat een bijzonder volk! Hopelijk komen we hier nog eens!

Malakula
Island, Banam Bay & Wala Island

In a few days, we will leave Vanuatu. At the moment we are in Luganville on the Island
Santo. A place where we can do some provisioning for our trip to Papua New
Guinea. And there is internet too.

Leon, our webmaster puts the blogs on the website if we do not have internet. We send him the text via the sailmail (SSB radio). Photo’s is not possible. Later
we add them ourselves to the text.

After leaving Epi, we saw some of the ‘normal life’ of Vanuatu. We drop the anchor in aZe zijn overal blij mee
beautiful big bay, Banam Bay. We are the only boat here. We anchored further
away from the coast because of the coral that surrounds the island. There is a
small stroke where we can go ashore. Near a small river where woman are doing
their laundry.

There is not so much damage on the houses and the trees here. This Island was not direct on the line of Pam. Luckily. We step ashore with full backpacks. The houses
Kijk eens naar mijn nieuwe jurklook nice and the gardens as well. When we hand over some goods to the people,
they want to give something in return. That’s what the people on the other islands wanted to do as well. But they didn’t even had enough for themselves. But here they insist that we take some fruit and vegetables. Since a long time we have wonderful ‘pompelmoezen’ in our fruit net!

It’s good to experience how it usually is in Vanuatu. People like to trade. They are
proud of their island. A fisherman comes to the Full Circle with beautiful shells. We gave him some fishing line and hooks the other day. And this is his present for us. A nice memory of Vanuatu!

Wala Island is another nice spot! Here we anchor near the beach in very clear water. Two fisherman point us where to drop the anchor. One of the guys, Meda, offers to show us round the island the next day.

The island isn’t too big. He shows us places where a whole family lives. Some places inHeerlijke kids
the wood where they do ceremonial dances. It is a pity we can’t see this. Once
in a while there is a cruise ship from Australia coming to the island. This is
an occasion on which they perform of course. It brings a lot of money to the
island.

Meda lives on the other side of the island. Turtles lay eggs in his garden! Sometimes he catches a few turtles to take care of them until they are big enough to put them back. So they have more chance to survive. A lot of turtles are already eaten by the time they come out of the egg and go to the sea!

We drink some coconut juice and eat a special kind of nutty fruit called navel. We empty
our backpacks by giving it to the people. The Full Circle is empty again. We
can have guests on board again!

The people of Vanuatu are in our hearts. They are very special! We hope we can come here again!

Lees Meer
1624 Hits
0 reacties

Port Vila, Emae en Epi (English text below)

Na Erromango varen we naar Port Vila. De hoofdstad van Vanuatu. Het contrast is wel Weer wat spullen ingekocht voor Vanuatuheel erg groot. In Port Vila rijden veel auto's en busje (op de andere eilanden zijn er niet eens wegen). Er zijn veel winkels en supermarkten, veel restaurants. We hebben voor het eerst sinds vertrek uit Nieuw Zeeland weer even (slecht) internet. Gauw 'even' de foto's bij de blogs plaatsen en wat mapjes op de website zetten. Dat vergt wel veel geduld. Van het budget wat we nog hadden van de donaties kopen we weer gereedschap, 40 bussen melkpoeder, 30 kg rijst en bloem.

Jacht Joep van de NieuwenhuizenWe liggen in een soort lagune aan een mooring. Rondom de lagune liggen veel boten half op de wal. Heel veel boten hebben schade opgelopen door Pam. We relaxen nog een beetje in Havana Bay iets ten noorden van Port Vila. Daar ontmoeten we Ben en Astrid (Nederlanders)van sy Gaia. Ben is zullen we maar zeggen een ouwe rot in het vak. Zeilt al 11 jaar rond en heeft echt overal verstand van en is heeeel handig. Samen met Paul doet hij diverse klusjes en geeft heel veel tips! We maken samen een uitstapje naar een enorm superjacht wat letterlijk op de klippen is gelopen door de cycloon. Het schip ligt onder een enorme helling. We mogen aan boord en proberen ons te verplaatsen. Het schijnt het schip van Joep van de Nieuwenhuis te zijn. Er gaan geruchten dat Maxima en Willem hun huwelijksreis hier hebben doorgebracht...

Emae is het volgende eiland en ligt slechts 60 km bij Port Vila vandaan, maar Nóg een keer naar de wal met spullenregelmatige hulp is er niet. Samen met Neville & Glennys van de Alba lopen we een flink eind naar het dorp met gevulde rugzakken. We worden vriendelijk ontvangen door de Chief. We legen alvast onze rugzakken en spreken af dat we rond een uur of 1 weer met een dinghy vol naar de wal zullen varen. Zij regelen dat er genoeg mensen zullen staan om de spullen naar het dorpje te sjouwen. We lopen met de 'hulp' Chief naar de tuinen van de mensen. Deze liggen ver buiten het dorp zodat hun 'huisdieren' de oogst niet opeten. Er begint net weer iets te groeien. Overal liggen omgewaaide bomen. Hij laat ons ook zien in welke (stenen) huizen de mensen hebben geschuild tijdens de cycloon.

Epi wordt goed bevoorraad. Er is daar een primary school en een high school. Op de Moeder en zoonhigh school zitten wel 250 kinderen. Veel kinderen van omringende eilanden omdat daar geen high school is. Er komt hier 2 x per week een bevoorradingsschip. "Waarom hier wel en op andere eilanden niet?" vragen wij ons af. Hier en daar geven we wat spulletjes weg. Maar de mensen hebben hier in ieder geval genoeg te eten. We vinden hier de meest geweldige bakker van de hele Pacific! Die zo'n 100 broden per dag bakt (Waarvan de helft voor de high school). Alles met de hand er komt geen machine aan te pas! Zo bijzonder. En het smaakt verrukkelijk!

Port Vila, Emae and Epi

After our visit to Erromango we sail to Port Vila, the capital of Vanuatu. The difference is big! There are a lot of cars and vans (on the other islands they even do not have good Joseph en zijn Familieroads). There are a lot of shops and supermarkets, a lot of restaurants. For the first time since we left New Zealand we have internet. Time to add photo's to the blogs and some extra pictures. It needs a lot of patience because the internet is very slow. We have still an amount left of the donations. We buy tools and food again. 40 kg of rice and flower.

The boat is in a kind of lagoon on the mooring. Around the lagoon are a lot of ships half ashore. A lot of ships are damaged because of Pam. We relax a little in Havana Bay Jachten op de wal gegooid door Pamnorth of Port Vila. There we meet Ben and Astrid (from Holland) of sailing yacht Gaia. Ben is sailing around the world for 11 years and knows a lot about everything. He gives us a lot of tips and helps Paul with some jobs. We go in the dinghy and sail to a super yacht which is on the reef because of Pam. We are allowed to go on board but that is quit hard because it is healing over a lot. They say it is the ship of Joep van de Nieuwenhuizen and there is a story that Maxima and Willem spend their honeymoon on this boat......

Foto van NevilleEmae is the next stop. Just a 60 km from Port Vila. But there is no regular help. Together with Neville and Glennys of sy Alba we walk to the village with backpacks full of stuff. We are welcomed by the Chief. We leave the contents of the backpacks behind and walk with the deputy Chief the the gardens of the people. They are quite a walk out of the village. Otherwise the animals are eating the crop. He shows us where the people found shelter for the cyclone (in a few stone houses). Everywhere are fallen trees. Around 1 o'clock we go with a dinghy full of stuff to the shore again. A lot of people are waiting for us already to take everything to the village.

The provisioning on Epi is good. Twice a week there is a ship coming. Why here and not on all the islands? There is a primary school and a high school on this island. The high school has 250 students. Also from the surrounding islands, where are no high schools. Walking through the villages we give some things to people. We De bakker voor zijn ovencan see that the people have 'enough' food. We find the most wonderful baker of the whole Pacific here. He bakes about a 100 loaves of bread every day (half of it for the students). He is doing everything by hand! No machine is involved! Very special! And the bread is great!

Lees Meer
4260 Hits
0 reacties