imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.
Monique heeft zijn/haar biografie nog niet ingesteld

Azië........ Aankomst in Indonesië!

Mooie luchtenDe maan vergezeld onsWe zijn er! Na ruim 1500 zeemijlen! Dit was voorlopig de laatste echt lange oversteek. Heerlijk vooruitzicht om vanaf nu 'behapbare' afstanden te varen. Na een dag of 10 op zee weet je echt niet meer hoe je moet zitten, hangen, liggen. Elke dag een boek uitlezen.....muziek luisteren...... gemis aan beweging.... gebroken nachten.

Maar het is mooi dat je een periode hebt om te fantaseren over het volgende continent. Je in te lezen, ons te verheugen op gasten die gaan komen.

We hebben de Pacific met zijn mooie eilanden en vriendelijke mensen achter ons gelaten. En we starten een nieuw hoofdstuk! De tocht was bijna perfect, lang geleden dat we zo relaxt hebben gezeild. Een nachtje maar met veel wind. Vergezeld door de maan baande de Full Circle zich een weg door de Torres Strait. Een bijzonder gebied en zo ondiep! Paul had de tocht goed voorbereid met waypoints, zodat we moeiteloos tussen de riffen en de ondieptes door manoeuvreerden. Helemaal in zijn element door een uitdagende navigatie. Zo'n anderhalve dag en de Full Circle, ons stoere en betrouwbare drijvende huis, dreef aan de andere kant van de Sleuf! Waar het nog steeds heel ondiep was. Het Er wordt goed op de dinghy geletduurt honderden mijlen voordat de dieptemeter niets meer aangaf (deze geeft aan tot 100 meter). De Arafura Zee is heel ondiep. Volle maan viel midden in deze etappe zodat we bijna elke dag profiteerden van het licht, alsof iemand een enorme schemerlamp heeft aangeknipt. Zo'n verschil met nieuwe maan, dan tuur je in een donker gat en kun je niet eens de zeilen zien!

Je gedachten schieten ' s nachts van hot naar her. De mooiste ideeën komen op. Je denkt aan mensen die je lang niet hebt gezien. Aan Nederland, een leven na de Full Circle, klussen die je nog moet doen, mails die je nog moet schrijven, mensen die het aardse bestaan hebben ' verruild' en ons misschien wel zien dobberen? Kijkend naar de Paul op de scooter om in te klaren met dhr Nappasterren, duizelt het je bijna, zo imposant en overweldigend. Is aarde echt de enige planeet waar leven is? Hoeveel sterren zijn er wel niet?

En nu zijn we aangekomen in het land van 'Tante Lien'. Net het anker laten vallen bij Kupang op Timor. Even een dagje bijtrekken. Het is trouwens zondag. Morgen in klaren en de boel verkennen..... Volgende week zaterdag komen de eerste gasten!

Ondertussen is het al morgen en is Paul al bijna de hele dag bezig om in te klaren. Mr. Nappa is onze agent en scheurt hem overal heen achter op de scooter! Ondertussen heb ik tijd om oa. deze blog te plaatsen onder het genot van een lekker bordje Nasi Goreng!

Lees Meer
2085 Hits
0 reacties

Dat andere bootje....

IMG 2672Het is vandaag alweer 5 jaar geleden dat we in dat andere bootje stapten!

Ons huwelijksbootje! Het is clichee maar de tijd vliegt om. Bij aankomst in Nieuw Zeeland hebben we onze laatste heimweebrief geopend. Dus we hebben 4½ jaar met ons kado gedaan! Ondanks dat we 24/7 om het maar oneerbiedig te zeggen op elkaar lip zitten zijn we elkaar nog lang niet zat. Op naar de volgende 5 jaar! Terwijl ik dit schrijf zitten we midden op zee, waait het hard en regent het. Was dat 5 jaar geleden ook niet zo...?

Lees Meer
2359 Hits
0 reacties

Malakula Island,

Nog een paar dagen dan verlaten we Vanuatu. Momenteel ligt
de Full Circle voor anker bij Luganville op het eiland Santo. Een grotere
plaats waar we voor onze langere tocht naar Papua Nieuw Guinea (Port Moresby) kunnen bevoorraden en ze hebben hier ook internet!

Leon onze webbaas zet steeds de blogjes op de website als we een internet hebben. Die sturen we hem via de Sailmail op. Dit gaat via de SSB radio. Daar kunnen we altijd mail via versturen. Alleen tekst, dus de foto’s zetten we er later zelf bij.

Banam BaySinds we Epi verlieten hebben we het ‘normalere’ leven van Vanuatu gezien. We laten het anker zakken op een prachtige plek in een grote baai, Banam Bay. Geen andere boten hier. In Vanuatu liggen we vaker alleen in een baai. Voor rustzoekers is het hier geweldig. We liggen vrij ver uit de kust. Het eiland is omgeven door een groot rif. Er is één plek waar we met de dinghy aan land kunnen komen. Vlakbij een riviertje waar vrouwen de was aan het doen zijn.

WasplaatsHet valt op dat er niet veel bomen omliggen. Pam is hier niet rechtover gegaan is. Ze hebben wel heel veel wind gehad. Maar er is hier gelukkig niet zoveel schade aangericht. Ook hier stappen we uit de dinghy met rugzakken vol. Het is een prachtig dorp er staat zelf een schooltje met een soort van klimtoestel er naast. De huisjes zijn mooi en de mensen hebben een tuintje prachtig verzorgd. Als we de mensen iets geven willen ze iets teruggeven. Dat wilden ze op andere eilanden ook. Alleen hadden ze daar niets. Hier hangt nog fruit aan de bomenSpeeltoestel bij het schooltje . We ontkomen er niet aan iets aan te nemen.
En zo hebben we voor het eerst sinds lange tijd weer pompelmoezen in ons
fruitnet!

Het is goed te zien hoe het er normaliter aan toe gaat in Vanuatu.De mensen zijn trots op hun eiland en ‘traden’ graag. Een vissertje die we bij aankomst een vislijn
met haakjes hebben gegeven komt met zijn kano nog naar de boot gepeddeld en
geeft ons prachtige schelpen! Zulke mooie grote schelpen hebben we nog niet eerder
gezien. Dat is een prachtig aandenken aan Vanuatu.

Full Circle voor Wala IslandWala Island is ook zo’n mooi plekje. Hier ankeren we dichtbij het strand. Het water is super helder. 2 Vissers wijzen ons de beste plek om ons anker te laten vallen. Vrij van grote stukken koraal (die door zeilers ook wel bommies worden genoemd).
Eén van de 2 mannen in de kano, Meda, biedt ons aan om het eiland te laten zien de
volgende dag.

Het eiland is niet al te groot. Hij laat ons verschillende plekken zien waar een hele familie woont . Op sommige plekken, ‘midden in het bos’ wordt bij ceremonies gedrumd en gedanst. Jammer dat we dat niet kunnen meemaken. Het schijnt dat hier eens in deKokosnootsap drinken zoveel tijd cruiseboten komen uit Australie. Voor zo’n grote groep mensen wordt er natuurlijk wel wat uit de kast gehaald. Het voelt een beetje dubbel, maar voor deze mensen is dat een hele grote bron van inkomsten.

Meda zelf woont aan de andere kant van het eiland met zijn familie. In zijn tuin leggen schildpadden eieren! Hij vangt er altijd een paar om ze vervolgens te verzorgen tot ze groter zijn en meer kans hebben om te overleven. Als de schildpadden uit de
eieren komen zijn er al veel opgegeten voordat ze uberhaupt de zee hebben
bereikt.

Beautiful peopleWe drinken kokosnootsap en zijn vrouw geeft ons een vrucht die we niet eerder hebben gehad. Ze noemen deze Navel. Het is een beetje nootachtig. Hier en daar op het eiland geven we de laatste spullen weg. De Full Circle is weer ‘leeg’. De gasten kunnen
weer komen. Nog even flink poetsen en dan zijn we er weer klaar voor. We hebben Vanuatu en de mensen in ons hart gesloten. Wat een bijzonder volk! Hopelijk komen we hier nog eens!

Malakula
Island, Banam Bay & Wala Island

In a few days, we will leave Vanuatu. At the moment we are in Luganville on the Island
Santo. A place where we can do some provisioning for our trip to Papua New
Guinea. And there is internet too.

Leon, our webmaster puts the blogs on the website if we do not have internet. We send him the text via the sailmail (SSB radio). Photo’s is not possible. Later
we add them ourselves to the text.

After leaving Epi, we saw some of the ‘normal life’ of Vanuatu. We drop the anchor in aZe zijn overal blij mee
beautiful big bay, Banam Bay. We are the only boat here. We anchored further
away from the coast because of the coral that surrounds the island. There is a
small stroke where we can go ashore. Near a small river where woman are doing
their laundry.

There is not so much damage on the houses and the trees here. This Island was not direct on the line of Pam. Luckily. We step ashore with full backpacks. The houses
Kijk eens naar mijn nieuwe jurklook nice and the gardens as well. When we hand over some goods to the people,
they want to give something in return. That’s what the people on the other islands wanted to do as well. But they didn’t even had enough for themselves. But here they insist that we take some fruit and vegetables. Since a long time we have wonderful ‘pompelmoezen’ in our fruit net!

It’s good to experience how it usually is in Vanuatu. People like to trade. They are
proud of their island. A fisherman comes to the Full Circle with beautiful shells. We gave him some fishing line and hooks the other day. And this is his present for us. A nice memory of Vanuatu!

Wala Island is another nice spot! Here we anchor near the beach in very clear water. Two fisherman point us where to drop the anchor. One of the guys, Meda, offers to show us round the island the next day.

The island isn’t too big. He shows us places where a whole family lives. Some places inHeerlijke kids
the wood where they do ceremonial dances. It is a pity we can’t see this. Once
in a while there is a cruise ship from Australia coming to the island. This is
an occasion on which they perform of course. It brings a lot of money to the
island.

Meda lives on the other side of the island. Turtles lay eggs in his garden! Sometimes he catches a few turtles to take care of them until they are big enough to put them back. So they have more chance to survive. A lot of turtles are already eaten by the time they come out of the egg and go to the sea!

We drink some coconut juice and eat a special kind of nutty fruit called navel. We empty
our backpacks by giving it to the people. The Full Circle is empty again. We
can have guests on board again!

The people of Vanuatu are in our hearts. They are very special! We hope we can come here again!

Lees Meer
1946 Hits
0 reacties

Port Vila, Emae en Epi (English text below)

Na Erromango varen we naar Port Vila. De hoofdstad van Vanuatu. Het contrast is wel Weer wat spullen ingekocht voor Vanuatuheel erg groot. In Port Vila rijden veel auto's en busje (op de andere eilanden zijn er niet eens wegen). Er zijn veel winkels en supermarkten, veel restaurants. We hebben voor het eerst sinds vertrek uit Nieuw Zeeland weer even (slecht) internet. Gauw 'even' de foto's bij de blogs plaatsen en wat mapjes op de website zetten. Dat vergt wel veel geduld. Van het budget wat we nog hadden van de donaties kopen we weer gereedschap, 40 bussen melkpoeder, 30 kg rijst en bloem.

Jacht Joep van de NieuwenhuizenWe liggen in een soort lagune aan een mooring. Rondom de lagune liggen veel boten half op de wal. Heel veel boten hebben schade opgelopen door Pam. We relaxen nog een beetje in Havana Bay iets ten noorden van Port Vila. Daar ontmoeten we Ben en Astrid (Nederlanders)van sy Gaia. Ben is zullen we maar zeggen een ouwe rot in het vak. Zeilt al 11 jaar rond en heeft echt overal verstand van en is heeeel handig. Samen met Paul doet hij diverse klusjes en geeft heel veel tips! We maken samen een uitstapje naar een enorm superjacht wat letterlijk op de klippen is gelopen door de cycloon. Het schip ligt onder een enorme helling. We mogen aan boord en proberen ons te verplaatsen. Het schijnt het schip van Joep van de Nieuwenhuis te zijn. Er gaan geruchten dat Maxima en Willem hun huwelijksreis hier hebben doorgebracht...

Emae is het volgende eiland en ligt slechts 60 km bij Port Vila vandaan, maar Nóg een keer naar de wal met spullenregelmatige hulp is er niet. Samen met Neville & Glennys van de Alba lopen we een flink eind naar het dorp met gevulde rugzakken. We worden vriendelijk ontvangen door de Chief. We legen alvast onze rugzakken en spreken af dat we rond een uur of 1 weer met een dinghy vol naar de wal zullen varen. Zij regelen dat er genoeg mensen zullen staan om de spullen naar het dorpje te sjouwen. We lopen met de 'hulp' Chief naar de tuinen van de mensen. Deze liggen ver buiten het dorp zodat hun 'huisdieren' de oogst niet opeten. Er begint net weer iets te groeien. Overal liggen omgewaaide bomen. Hij laat ons ook zien in welke (stenen) huizen de mensen hebben geschuild tijdens de cycloon.

Epi wordt goed bevoorraad. Er is daar een primary school en een high school. Op de Moeder en zoonhigh school zitten wel 250 kinderen. Veel kinderen van omringende eilanden omdat daar geen high school is. Er komt hier 2 x per week een bevoorradingsschip. "Waarom hier wel en op andere eilanden niet?" vragen wij ons af. Hier en daar geven we wat spulletjes weg. Maar de mensen hebben hier in ieder geval genoeg te eten. We vinden hier de meest geweldige bakker van de hele Pacific! Die zo'n 100 broden per dag bakt (Waarvan de helft voor de high school). Alles met de hand er komt geen machine aan te pas! Zo bijzonder. En het smaakt verrukkelijk!

Port Vila, Emae and Epi

After our visit to Erromango we sail to Port Vila, the capital of Vanuatu. The difference is big! There are a lot of cars and vans (on the other islands they even do not have good Joseph en zijn Familieroads). There are a lot of shops and supermarkets, a lot of restaurants. For the first time since we left New Zealand we have internet. Time to add photo's to the blogs and some extra pictures. It needs a lot of patience because the internet is very slow. We have still an amount left of the donations. We buy tools and food again. 40 kg of rice and flower.

The boat is in a kind of lagoon on the mooring. Around the lagoon are a lot of ships half ashore. A lot of ships are damaged because of Pam. We relax a little in Havana Bay Jachten op de wal gegooid door Pamnorth of Port Vila. There we meet Ben and Astrid (from Holland) of sailing yacht Gaia. Ben is sailing around the world for 11 years and knows a lot about everything. He gives us a lot of tips and helps Paul with some jobs. We go in the dinghy and sail to a super yacht which is on the reef because of Pam. We are allowed to go on board but that is quit hard because it is healing over a lot. They say it is the ship of Joep van de Nieuwenhuizen and there is a story that Maxima and Willem spend their honeymoon on this boat......

Foto van NevilleEmae is the next stop. Just a 60 km from Port Vila. But there is no regular help. Together with Neville and Glennys of sy Alba we walk to the village with backpacks full of stuff. We are welcomed by the Chief. We leave the contents of the backpacks behind and walk with the deputy Chief the the gardens of the people. They are quite a walk out of the village. Otherwise the animals are eating the crop. He shows us where the people found shelter for the cyclone (in a few stone houses). Everywhere are fallen trees. Around 1 o'clock we go with a dinghy full of stuff to the shore again. A lot of people are waiting for us already to take everything to the village.

The provisioning on Epi is good. Twice a week there is a ship coming. Why here and not on all the islands? There is a primary school and a high school on this island. The high school has 250 students. Also from the surrounding islands, where are no high schools. Walking through the villages we give some things to people. We De bakker voor zijn ovencan see that the people have 'enough' food. We find the most wonderful baker of the whole Pacific here. He bakes about a 100 loaves of bread every day (half of it for the students). He is doing everything by hand! No machine is involved! Very special! And the bread is great!

Lees Meer
4884 Hits
0 reacties

4 jaar onderweg

Sail Away 38Vandaag 28 mei vieren we een klein beetje feest. In het leven moet je zoveel mogelijk mijlpalen aangrijpen om te vieren. Het is alweer 4 jaar geleden vandaag dat we vertrokken uit het pittoreske Harlingen! Inmiddels hebben we 'aangetikt' aan de andere kant van de wereld en zijn we op de 'terugweg'. Het is nog steeds heerlijk op ons drijvende huisje en we genieten nog steeds iedere dag van dit bijzondere leven!

Getagged in:
Lees Meer
2158 Hits
0 reacties

............ en er is een tijd van gaan!

De laatste dag in Nieuw Zeeland is aangebroken. Morgen vertrekt de Full Circle afgeladen met spullen voor Vanuatu vanuit Opua-the Bay of Islands. Alle hutten vol metEr kan nog meer bij spullen, touwwerk en watercontainers in de railing. Het is een raar gevoel.... Vertrekken uit een land waar we met heel veel plezier een half jaar hebben doorgebracht! Het wachten is op een goed ‘weather window’ om weer richting de tropen te varen.

Het vertrek was eerder gepland maar je schaaft het iedere keer weer een beetje bij, want je wil met goede wind varen en soms gaat een hoog- of laag drukgebied net iets langzamer voorbij dan je zou willen.

Maar dan heb je iets meer tijd om toch nog wat dingen te regelen voor Vanuatu en zo.... of uitgebreider afscheid te nemen van de geweldige mensen die we hier hebben ontmoet. Zelfs gisteren hadden we nog een bijzondere ontmoeting met Betty, een vroedvrouw uit Kerikeri die via via op ons spoor was gekomen en veel spullen heeft ingezameld voor Vanuatu. Ooit is zij uit Nederland vertrokken en geemigreerd naar Crew van de SirenaNieuw Zeeland. Ze heeft er geen dag spijt van gehad.

Ook nog maar even langs bij ‘de Sirena’ een Nederlands jacht dat net iets later dan wij door de Pacific is gevaren en die we dus pas hier hebben leren kennen. Hayo, Jeanette en hun 3-jarig dochterje Vera. Zij zijn hier nog op de kant voor de laatste klussen voordat ook zij weer te water gaan. Gastvrij als ze zijn werden we gelijk voor het eten uitgenodigd. Reuze gezellig, laten we hopen dat we ze ergens in Azie weer eens gaan zien!

FerrymanOmdat het hier herfst is en er dus aanzienlijk minder toeristen zijn worden de schema’s van de Fullers boten waar Berend voor werkt aangepast. Ze varen minder vaak uit. Om toch aan zijn uren te komen vaart Berend tijdens herfst/winter óók op de Car Ferry tussen Opua en Russel. We hebben letterlijk een afscheidstour met hem gedaan, naar Russel en terug! En ook hier mocht Paul even sturen en ervaren hoe het voelt om ‘ferryman’ te zijn! In het donker, dus een extra moeilijkheidsgraad! We bleven afscheid van Berend nemen. Van het weekend een pannenkoekenparty gehad Aotearoamet zijn dochtertjes Tess & Ollie en eer-gisteravond heeft ie nog een hapje meegegeten op de Full Circle.

Maar nu is het dan echt zover.... we gaan! Met pijn in ons hart maar met mooie vooruitzichten. Op naar Vanuatu.....

AOTEAROA-land of the long white cloud we zullen je missen met je prachtige natuur en je vriendelijke bevolking! We willen je zeker nog eens zien!

Lees Meer
2054 Hits
0 reacties

Kip curry van Fiji

 • Hele kip in stukken
 • 2 grote citroenen
 • verse gember (2 cm) fijngesneden
 • 5 teentjes knoflook
 • ½ ui
 • chili vlokken
 • 1 theelepel komijn (geera)
 • 1 theelepel mosterdzaadjes (sarso)
 • 1 theelepel kurkuma (haldi)
 • 1 theelepel marsala of kerriepoeder
 • 2 theelepels soyasaus
 • 2 handjes verse koriander (fijngesneden)
 • Zout & Peper
 • Olie

 

Lees Meer
1899 Hits
0 reacties

Chutney van Savu Savu (Fiji)

 • Blikje tomaten
 • Verse gember 2 cm (fijngesneden)Chutneysavusavu
 • 5 teentjes knoflook
 • ½ ui (fijngesneden)
 • Chili vlokken
 • ½ theelepel komijn (geera)
 • ½ theelepel mosterdzaad (sarso)
 • 1 theelepel kurkuma (haldi)
 • 1 theelepel marsala of kerriepoeder
 • 1 handje verse koriander (gesneden)
 • 2 theelepels suiker
 • Zout & Peper
 1. Pureer de tomaten, voeg iets Zout toe.
 2. In een apart bakje gemberen knoflook mengen.
 3. Doe de ui in een pan en fruit deze.
 4. Chili vlokken toevoegen.
 5. Voeg het gember/knoflookmengsel toe.
 6. Voeg de kruiden, mosterdzaadjes, komijn, kurkuma en de marsala toe.
 7. Dan de tomaten erbij en roer alles. Proef en maak het geheel op smaak.
 8. Voeg de suiker toe
 9. Als laatste de koriander toevoegen.
 10. Roer en laat het zo'n 5-10 pruttelen.
Lees Meer
2083 Hits
0 reacties

Weer naar school..........

Weer naar school......

Op schoolNog een weekje dan zit onze tijd in Nieuw Zeeland erop! De Full Circle drijft weer in de Bay of Islands na onderhoud op de werf in Whangarei. Deze laatste dagen zijn we heel erg druk. Met het uitgeven van alle donaties die we hebben gekregen voor Vanuatu. Het is wel een vermelding waard: We hebben meer dan 4.000 euro opgehaald met onze actie! Echt geweldig! Dank jullie wel!

Hier in Opua hebben we in verschillende winkels een donatie box gezet en ook daar Manager Berend van New Worldhebben vele mensen hun kleine geld in geworpen ook hier hebben we zo’n 300 NZD opgehaald. Dank aan Opua Marina, Cater Marine, Burnsco, Marina Cafe, The Marine shop and Marine Electrics.

Gisteren hebben we de Full Circle bevoorraad voor onze reis naar Indonesie (wij moeten ook eten onderweg) en ook veel inkopen gedaan voor Vanuatu. Tussendoor ook de haren weer in model laten knippen. In KeriKeri, op ruim een half uur rijden van Opua is een filiaal van New World, een van de grotere supermarkt ketens in Nieuw Zeeland. Daar troffen we een Nederlandse Manager, Berend van der Geest. Omdat we heel gauw vertrekken hoefden we over de gekochte artikelen geen GST (BTW) te betalen wat hier 15% scheelt. Ook hier hebben groot ingeslagen voor Vanuatu. New World gaf ons nog 100 NZD extra te besteden. Ook weer een mooi gebaar! Dank!

Voor de kinderen van VanuatuEn zo begint de Full Circle al aardig op een vrachtboot te lijken! Vanmorgen rond de klok van 10 kwam Berend (die kapitein van de Fullers Boten) ons ophalen om naar school te gaan! Zijn oudste dochter Tess zit op school in Pahia. Juf Michelle Williams gebruikt onze actie in haar lessen. Samen met de ouders hebben de kinderen thuis spullen verzameld voor Vanuatu, die wij daar gaan brengen samen met de mooie tekeningen die ze hebben gemaakt. Ook nu gingen we weer met een bijboot vol met knuffels, kleding, schoenen, schoolboeken en speelgoed terug naar de Full Circle. Dank jullie wel kinderen. We zullen foto’s en verhalen naar jullie sturen waar we jullie spullen en tekeningen laten.

Back to school ......

Watching a videoIn about a week we will leave New Zealand after almost 6 months! The Full Circle is floating in the Bay of Islands again after some maintenance at the shipyard in Whangarei. These last few days we have been very busy. With spending all donations we received for Vanuatu. It is worth mentioning: We have collected more than 4,000 euros with our action! Really amazing! Thank you!

Here in Opua we put donation boxes in different stores and a lot of people have been Pahia Schoolputting some small change in these boxes. We collected some 300 NZD. Thanks to Opua Marina, Cater Marine Burnsco, Marina Cafe, The Marine shop and Marine Electrics shop.

Yesterday we supplied the Full Circle for our trip to Indonesia (we also need to eat our way) and we did also shopping for Vanuatu. In KeriKeri, about a half hour drive from Opua is a shop of New World, one of the biggest supermarket chains in New Zealand. There we met a Dutch manager, Berend van der Geest. Because we leave very soon we didn’t had to pay GST on items we purchased! We bought also a lot of items for Vanuatu here. New World gave us 100 NZD to spend extra. Again a nice gesture! Thanks!

A lot of toysThe Full Circle is beginning to look like a cargo boat! Around 10 o’clock this morning Berend (the captain of the Fullers Boats) picked us up to pick to go school! His eldest daughter Tess goes to school in Pahia. Miss Michelle Williams uses our program in her lessons! Together with the parents the children have collected all kinds of items for Vanuatu, we will bring them to Vanuatu together withBerends daughter Tess the beautiful drawings they have made. Again we went with a dinghy full of stuffed animals, clothes, shoes, schoolbooks and toys back to the Full Circle. Thank you children. We will send photos and stories to keep you updated about our trip!

Lees Meer
2050 Hits
0 reacties

Dahl van Fiji

 • 1 kopje linzen
 • 1 theelepel currypoeder
 • 2 teentje knoflook (klein gesneden)
 • 2 theeleples Zout
 • 7 kopjes water
 • ½ theelepel olie
 1. Spoel de linzen met water.
 2. Doe de linzen met het water in snelkookpan.
 3. Voeg de knoflook toe, de currypoeder de olie en het Zout.
 4. Breng het aan de kook en laat het 45 minuten sudderen.

 

Lees Meer
1798 Hits
0 reacties

Roti van Fiji

 • 2 kopjes bloemZelfgemaakte roti
 • 1 eetlepel olie
 • heet water
 1. De de bloem in een schaal, maak in het midden een kuil. Doe daar de olie en het water in. Roer met een pollepel. Voeg steeds water toe tot alles is gemixt.
 2. Kneed tot het deeg soepel is en niet meer aan je handen blijft plakken.
 3. Maak kleine balletjes (6-8 cm diameter).
 4. Verwarm een koekenpan.
 5. Maak de balletjes plat met een deegroller (dun!)
 6. Doe een klein beetje olie in de pan.
 7. Bak de roti, als er bobbles tevoorschijn komen druk deze dan weg.
 8. Omdraaien als de roti een beetje bruin wordt.
 9. Als de andere kant ook bruin is, is de roti klaar.
 10. Serveer met curry (zie ander recept van de cooking class).
Lees Meer
2029 Hits
0 reacties

Tomatenchutney

 • 750 gram tomatenTomatenchutney
 • 200 gram suiker
 • 3 teentjes knoflook (uitgeperst)
 • 1½ dl azijn
 • 50 gram rozijnen
 • 20 gram geschaafde amandelen
 • ½ theelepel chilipoeder
 • ½ theelepel paprikapoeder
 • 1 theelepel zout
 1. Halveer de tomaten en haal het zaad weg. Snij het vruchtvlees in stukjes.
 2. Los de suiker op in 2½ dl water.
 3. Roer de tomaten erdoor en daarna alle andere ingredienten.
 4. Laat dit 45 minuten op een zacht vuurtje koken tot de massa flink indikt.
 5. Doe daarna de chutney in goed schoongemaakte potten en sluit deze luchtdicht af.
 6. Plak een etiket op de pot en vermeld de datum en de inhoud.
 7. Je kan de chutney 8 tot 10 weken bewaren
Getagged in:
Lees Meer
1949 Hits
0 reacties

Frittata

 • 8 eieren
 • 3 bosuitjes (in ringetjes)Frittata
 • 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
 • 1 rode paprika (fijngesneden)
 • 450 gram (voorgekookte) aardappelen in blokjes
 • 2 tomaten (of kleine tomaatjes) in plakjes
 • geraspte kaas
 • verse kruiden
 • Zout & Peper
 1. Klop de eieren los en voeg de kaas en Zout & Peper toe.
 2. Doe olie in een hapjespan en bak de bosuitjes, knoflook. Voeg de aardappelen en de paprika toe en bak deze 2 minuten mee.
 3. Zet het vuur zachtjes en voeg de eieren toe en laat de frittata 10 - 12 minuten garen.
 4. Leg de plakjes tomaat en de verse kruiden erop.
 5. Draai de frittata om (met een grote deksel) en bak 'm kort aan de andere kant.
 6. Lekker met salade!
Getagged in:
Lees Meer
1980 Hits
0 reacties

Banana Boot

 1. Besmeer de tortilla met pindakaas.
 2. Leg de banaan erop.
 3. Strooi er wat kaneel over.
 4. Rol 'm op / snij & serveer.

 

Lees Meer
1828 Hits
0 reacties

Broodje Corrie Anders

 • 6 eetlepels pindakaas (zeemansboter)
 • 2 eetlepels koriander (fijngesneden)Broodjecorrieanders
 • 2 eetlepels rode ui (fijngesneden)
 • 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
 • 4 theelepels (rijst)azijn
 • 1 komkommer
 • 1 avocado
 • 8 sneden lekker brood
 • Zout & Peper
 1. Meng de pindakaas, koriander, ui, knoflook & azijn tot een gladde massa.
 2. Besmeer het brood met de spread.
 3. Leg er plakjes komkommer en avocado op

 

Lees Meer
1688 Hits
0 reacties

Hummus

 • 1 blik kikkererwtenHummus
 • 3 teentjes knoflook (fijngesneden)
 • sap van een ½ limoen
 • 2 eetlepels olijfolie
 • theelepel paprika poeder
 • Zout & Peper
 1. Doe alle ingredienten bij elkaar en maal het fijn in een blender of met de staafmixer.
 2. Op smaak brengen met Zout en Peper!
Lees Meer
1537 Hits
0 reacties

Afsluiters, roerlagers, propeller, antifoulingen en stressssss.....

Over afsluiters, roeren en stresssss......

Dat heb ik toch maar mooi 1 week volgehouden... een dagboek schrijven. Onze planning was 2 weken op de wal. En of we dat gaan redden is nog steeds de vraag. Over een uur Joekels van afsluitersis het hoog water en zou de Full Circle te water moeten. Maar er is nog een laatste klus, met 2 afsluiters die echt gedaan moet worden voordat de Full Circle het water raakt.....

Laten we het hopen, want anders gaat het wel heel lang duren. Met het getijde hier in Whangarei is het lastig boten in- en uit het water te halen. Dus meer dan 2 boten gaat niet op één dag. Lets keep our fingers crossed. Anders moeten we achteraan sluiten en kunnen we pas eind april in het water. Stresssssssss......

Het lastige was dat onze haul out met de paasdagen was. De werf was vanaf Goede Vrijdag tot en met 2e paasdag dicht. Wij konden wel aan de slag maar al het personeel genoot lekker van een lang weekend. Pech hadden we doordat een aantal dingen niet op tijd geleverd kon worden. Dus aan de raampjes in de hull konden we nog niets doen.

Ja, en dan het roer.... Lastige klus om de onderste lagers te vervangen. Daar moet een groot gedeelte van het roer opengehakt worden. Zoiets doe je niet dagelijks, dus het is een spannende klus. Nu vind Paul het heel leuk om met epoxy te werken. Heeft ie al een beetje ervaring mee opgedaan. Geleerd in de Carieb van Frits van de Bella Ciao. Maar voordat je met de epoxy kan gaan starten moeten eerst de nieuwe lagers erin Het roer(Oeps... eerst de oude eruit) en dan het roer goed uitbalanceren. Lastig hoor! Slapeloze nachten krijg je ervan. Na de eerste laag epoxy is het sterk genoeg om de geleende auto-krik eronderuit te halen het roer te proberen. En ja, hij doet het...jippie!

Terwijl ik aan het typen ben loopt er al een mannetje van de werf de diverse voorbereidingen te treffen voor de ‘te waterlating’. Ik vind het elke keer al redelijk stressvol maar het is nu helemaal spannend. Hij vergelijkt het met de tandarts. Nou ik geloof dat ik liever naar de tandarts ga! Maar terug naar het roer....

Paul is blij dat ie zijn hobby uit kan oefenen en gaat verder met het sluiten van het roer. Al fluitend gaat ie verder met de klus. Het roerblad begint al aardig zijn oorspronkelijke vorm terug te krijgen. Voor de avond valt heeft ie al een hoop epoxywerk gedaan. Nu lekker uit laten harden. De volgende ochtend haalt Paul de krik definitief weg. Het roer is weer sterk genoeg. Nog even proberen......

Iiiiieeeeeuuuuhhh..... wat is dat nu voor geluid. De ene kant op draait het roer perfect. Maar de andere kant op..... piiieeeeept ie als een gek. Het geluid komt bij de bovenste lager vandaan. G......v...domme... ik zie dat Paul bijna kan janken.... Hoe kan datAntifoulingen nou....?? De meest vreselijke dingen spelen door je hoofd. Misschien zitten de lagers niet helemaal goed en moet het hele roer wééér open.... Waardeloos dat het nu net Pasen is! Elke keer als Paul langs het roer loopt draait ie eraan. Maar het blijft afgrijselijk piepen. De sfeer is tot het nulpunt gedaald. Wat kan ik nog doen om Paul een beetje op te vrolijken? Een paar andere zeilers komen kijken en geven hun mening. Philip een Australier zegt dat het waarschijnlijk mee zal vallen... hij heeft een zelfde soort probleem gehad en het moet nog een beetje inslijten. Dat was net de opkikker die Paul nodig had. We hebben toch nog een gezellige avond en besluiten niet verder aan het roer te klussen... de paas voorbij te laten gaan.... eerst advies te vragen aan de experts.

2e paasdag daalt Paul de ladder af met een fles wondermiddel.... Hij spuit wat van dit spul bij de bovenste lager, beweegt het roer én...het geluid is weg!!!! Je raad het al dit wondermiddel heet WD40!! Goed voor van alles en nog wat! Paul kan de klus afmaken en we kunnen gaan anti-foulingen!

Sue van de warangiOndertussen liggen we weer voor anker in het ondiepe water vlakbij de werf. Pffffttttt, alles werkt weer. De afsluiterklus was net op tijd geklaard! We moeten nog wel wat klussen doen maar we drijven weer! Effe een dagje bijkomen..... en dan nog even aan de slag voordat we weer richting de Bay of Islands gaan en ons kunnen concentreren op de Vanuatu actie. De donaties blijven komen en het bedrag is al bijna 3.500 euro! Gisteren ben ik met Sue van SY Mawari er al opuit geweest om spullen te gaan kopen. Bij de Mitre 10 (een soort Nieuw Zeelandse Gamma) hoeven we in ieder geval geen GST (BTW) te betalen. Dat scheelt alweer. Bij de K-Mart al heel wat ondergoed en schoenen gescoord! Het begin is er!

Lees Meer
2224 Hits
0 reacties

Chocolami

 • 125 gram chocolade (extra puur 72%)
 • 75 gram koude boter
 • 75 gram elite haver
 • 5 Maria biscuits
 • 3 eetlepels poedersuiker
 1. Hak de chocolade in kleine stukjes en doe deze in een steelpan. Hang de steelpan in een iets grotere pan met bijna kokend water en laat de chocolade smelten (au bain-marie).
 2. Haal het steelpannetje met chocolade uit het water en voeg de koude boter toe. Roer totdat de boter is opgelost. Hak de noten van de elitehaver grof en voeg dit samen met de rozijnen toe aan het chocolademengsel. Verkruimel de biscuitjes grof en voeg toe. Meng alles goed en zet 1 uur in de koelkast.
 3. Haal het uit de koelkast en schep het in de lengte op een stuk vershoudfolie, sluit goed af en rol er voorzichtig een rol van 5 cm dik van. Leg wederom 3 uur in de koelkast. Haal de rol vlak voor het serveren door de poedersuiker en snijd hem in dunne plakjes.

bereidingstip: Je kunt de opgerolde chocoladerol 2 à 3 dagen van tevoren bereiden. Bewaar hem in vershoudfolie in de koelkast.

Lees Meer
1782 Hits
0 reacties

Dagboek van 2 bootklussers

25 maart 2015

Full Circle klaar voor de haul outVandaag gaat de Full Circle het water uit. Dit keer in Whangerei bij Norsand. Lastig is dat ze hier getijdes hebben en we er alleen op hoog water uitkunnen! Voor de 3e keer sinds vertrek een haul out en steeds op een andere manier. Vandaag ‘varen’ we in een Cradle en worden dus in die Cradle op de wal gezet. Ze zijn hier strik met de milieu eisen dus we kunnen niet zomaar de oude antifouling schuren. We mogen een nachtje op de ‘slipway’ staan waar het vervuilde water weggespoeld kan worden en opgevangen. Meteen dus maar de handen uit de mouwen. Voor het avondeten is de FullBijna uit het water Circle pokkevrij en schoon aan de onderkant! We hebben 2 weken ingepland voor de klussen.

26 maart

Vroeg op! We worden naar de vast plek gereden. Voor de verandering hebben we zeezicht! Ik ga vandaag bezig met het papierwerk voor Vanuatu en Indonesie terwijl Paul diverse mensen spreekt voor diverse klussen. Ondertussen is de schroef alweer schoon. Balen, je komt vaak dingen tegen waar je niet op rekent. We hebben speling op het roer. In ieder geval moet de onderste lager worden vervangen. Da’s Gat in je boot makeneen enorme klus. Hakken in de gave skeg en het roer. Voelt niet zo goed. Ook de cutlass bearing moet worden vervangen. Ook hebben we 1 rompraampje eruit gehaald. Het plexiglas begon een beetje speling te krijgen. Meteen een goed moment om deze te vervangen. Even de offerte afwachten.

27 maart

Lastig is om te vinden hoe het roer precies in elkaar zit. Een mailtje naar Hallberg Rassy gestuurd. Na een tijdje zoeken op het internet heb ik bij ronddewereld zeiler Sjakie een tekening gevonden. Dank je wel Sjakie!

Vandaag de Genua (fok) naar beneden gehaald. Maandag haalt de zeilmaker deze opCutlass bearing moet vervangen voor inspectie. Tussen de roer en cutlass bearing klussen in maakt Paul en beginnetje aan het schoonmaken van de hull. Dat zie je gelijk.Net de dreft reclame. Ik had deze klus graag gedaan. Maar het werken op de schragen is zo hoog en best wiebelig. Paul doet het liever zelf! Moet ik ‘m maar soepel houden met een goede massage.

De lager is uit het roer en de cutlass bearing ligt bij de ‘specialist’.

28 maart

De Full Circle heeft een hoge romp dus het aan boord klimmen is een hele klus! Als je Goed eten hoort erbijop de wal staat kun je aan boord de toiletten niet gebruiken! Dat is dus ’s morgens vroeg op een emmertje piesen net als op de camping! Beter dan met je slaapdronken kop van een wiebelige ladder neer dalen.

Vanmorgen al een mailtje van Hallberg Rassy terug. Van Magnus Rassy himself! Maar Paul had de lager al uit het roer! Vandaag verder de romp schoongemaakt. De boegschroef gedemonteerd en schoongemaakt en het grootzeil eraf. Ook klaar voor de zeilmaker. Morgen komt de naaimachine op tafel en gaan we verder met de raampjes in de hull. Maar nu eerst lekker douchen en met wat andere zeilers BBQ-en. Hebben we wel verdiend vandaag!

29 maart

De BBQ was geslaagd gister! Met 8 zeilers die allemaal blij waren even te kunnen relaxen na een dag klussen. Eén had er zelfs een gitaar meegenomen. Dus er werd uit Naai atelier Fuul Circlevolle borst gezongen. Rond een uur of 9 weer terug naar de boot. Je bent aardig gesloopt na een lange dag in touw. Vanmorgen ietsjes uitgeslapen! 9 uur aan de klus. Toch netjes voor de zondag? De romp staat aan één kant al in de was! De blauwe band bijgewerkt. En Paul is ook druk met de raampjes in de romp. De sailrite naaimachine staat weer op de tafel. Alle vlaggen zijn van een nieuwe zoom voorzien en de huik heeft weer een nieuwe klittenband sluiting. Morgen de lazybag oplappen. Dan moet ie het redden tot Azie!

30 maart

Nou weet ik wat op lappen is: de Lazybag zit vol met lappen! Maar hij kan er weer tegenaan. Er is al een heel groot gedeelte van de romp in de was. Paul is de lagers van de klapschroef aan het vervangen. De raampjes van de hull zijn besteld. We hebbenBij de zeilmaker een uitstapje gemaakt naar de zeilmaker, Calibre Sails. Iedere keer verbaas ik me erover hoe groot zo’n zeil is als je het op de grond ziet liggen!

Als het goed is hebben we de zeilen eind van de week weer terug. Nu nog effe relaxen en een filmpje kijken.

31 maart

Het enige jammere van deze geweldige boat yard (Norsand) is dat het een paar km van de stad verwijderd is. Te ver om met boodschappen te lopen. Toch maar te voet vertrokken vanmorgen. Maar zowel op de heen als op de terugweg een lift gekregen van personeel van Norsand. Ondertussen staan we alweer een week op de kant. Druk met alle klussen. Komend weekend is het Pasen en ook Goede vrijdag is hier een public holiday. Dus hopen dat we de raampjes op tijd hebben zodat we door kunnen gaan met de klussen. Vanavond Vanuatuhebben we met Neville en Glennis van zeiljacht Alba afgesproken om het een en ander af te stemmen voor Vanuatu. Gooien we gelijk maar weer wat vlees op de BBQ hier. Da’s makkelijk! Zij hebben trouwens ook een Hallberg Rassy en varen dezelfde route als wij. We zijn tussen het klussen door druk met deze actie. Ondertussen al 3000 euro aan donaties binnen! Fantastisch. We gaan kijken of we hier in Whangarei spullen kunnen kopen met grote korting. Dan dragen ze hier ook hun steentje bij!

Lees Meer
1987 Hits
0 reacties

Mozaik cake van Tulin

 • 2 glazen melkMozaik Cake van Tulin
 • 1 glas suiker
 • 1 zakje vanille suiker
 • 3 eetlepels bloem
 • 3 eetlepels cacao
 • handje walnoten
 • handje gedroogd fruit
 • 3 grote eetlepels margarine
 • 2 rollen maria biscuit 
 1. Smelt de margarine voeg de bloem en cacao toe.
 2. Mix dit goed door elkaar.
 3. Voeg de melk en suiker toe.
 4. Doe de vanillesuiker erbij.
 5. Mengen tot het geheel dikker wordt.
 6. Voeg de walnoten en eventueel gedroogd fruit toe.
 7. Chocolade af laten koelen en dan de biscuit toevoegen (niet te warm en niet te koud anders wordt de biscuit zacht).
 8. Geheel storten in aluminium folie en in een piramidevorm duwen.
 9. Ongeveer 2 uur in de koelkast zetten.
 10. Dan serveren!
Lees Meer
1930 Hits
0 reacties