imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.
Paul heeft zijn/haar biografie nog niet ingesteld

De Zeevonk keert huiswaarts

St. Maarten,

In de Noorderhaven in Harlingen was De Zeevonk, een geel-witte catamaran van Joke en Henk Bijl, een bekende verschijning. Maar ineens was-ie weg. Wel acht seizoenen voer de Zeevonk rond in de Caribische wateren. Vrijwel alle eilanden werden aangedaan. Met hun kennis van het Caraibische Gebied werden Joke en Henk al snel een vraagbaak voor menig Nederlandse zeiler. Zo spraken we hen een paar jaar geleden al bij Kralendijk op Bonaire en in het Spaanse Water van Curaçao. En onlangs, bij het binnenvaren van de Simpson Bay van Sint Maarten… ja hoor, daar lag de Zeevonk! Het weerzien was hartelijk, veel info werd uitgewisseld en weer enkele foldertjes rijker (Joke heeft mappen vol verzameld) gingen we terug naar de Full Circle.

Maar nu keert de Zeevonk huiswaarts. Via de Azoren is de koers gezet naar Nederland. Het zal wennen zijn na zo’n lange tijd in het heerlijke Caribische gebied. We zijn benieuwd of ze een plekje vinden in de Noorderhaven…

 

De USV komt…

Nog een paar dagen en alle kooien van de Full Circle zijn weer bezet. De USV komt! USV staat voor Uithoornse Ski Vereniging. Een groep vrienden die we al 5 tot 25 jaar kennen. En dat blijft zeker niet alleen bij skiën. Op de Full Circle staat USV ook voor twee weken gezelligheid! Natuurlijk moet de Full Circle er dan tip-top uitzien en uitstekend zijn bevoorraad. We hebben de boot dan ook flink opgepoetst. Zelf een extra zonnedekje is in allerijl gefabriceerd. Bij de plaatselijke Chinees ( de hele retailsector wordt hier gerund door Chinezen…) hebben we maar vast flink wat bier in geslagen. Voor lekkere kaasjes varen we helemaal naar Frankrijk…. (Saint Martin!). En het recept voor die heerlijke rumpunch ligt klaar. Kortom, wij hebben er veel zin in.

 

Als de zon schijnt…

In de Carieb schijnt de zon veel. Heel veel. Zelfs zo veel dat je af en toe in de schaduw wilt zitten. Anders word je zo warm… Nu hebben veel boten een soort zonnetent, een bimini. De Full Circle heeft een vaste kap over een deel van de kuip. Die geeft veel bescherming tegen slecht weer én tegen de zon. Reuze handig. Maar soms is er net wat te weinig schaduw (of te veel zon). Kortom, de Full Circle heeft een zonnetent nodig. Maandenlang is over de constructie nagedacht. De plaatselijk gamma leverde de nodige materialen. En… Anita en Peter van de Friends kwamen gewapend met naaimachine aan boord om het in elkaar te zetten. Wat een geweldig stel is dat. Anita stikte in no-time een mooie bimini in elkaar. Jasper en Louise (de kleine Friends) speelden lief met Japie en Peter en Paul lieten de Corona goed smaken. Ondertussen werden ook nog twee vlaggen en de Caribische jurk van Monique van een zoom voorzien. Op bijgaande foto het resultaat. Laat nu de zon maar blijven…

Lees Meer
7426 Hits
0 reacties

Expeditie Saba

Saba,

Op onze tocht langs mooie Caribische eilanden ontbrak nog één eilandje, Saba. Onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Een klein eiland maar wel met het hoogste punt van Nederland. Mt. Scenery met 870 meter. Ja, daar kan Vaals met het drielandenpunt echt niet tegen op.

Op dus naar Saba met Gaston aan boord. Gaston en Monique zijn al 30 jaar bevriend en hebben samen nog de hotelschool gedaan. Gaston woont op Aruba en runt daar een hotelletje. Sinds de opening van zijn hotel Wonders in september was hij wel aan vakantie toe…

 

Nu is het lastige van Saba dat er geen goede haven is, zeker niet voor jachten. Je kunt vastknopen aan een mooring aan de westkant en dan met de bijboot naar de haven (poging I). Wij dus ook, maar na nog geen vijf minuten waren we drijfnat van het buiswater en stond de dinghy halfvol. Dat werd niks, dus terug naar de boot. Een mooring dichter bij de haven gezocht (poging II). Maar daar in de buurt stond een flinke swell. Niet leuk om met het bootje doorheen te gaan en ook niet leuk om de Full Circle onbeheerd achter te laten. Terug naar de ‘rustige’ westkant van het eiland voor poging III. Hier is The Ladder, een in de stenen uitgehouwen trap van ca 800 treden. Tot 1950 was dit de enige plek waar spullen aan land werden gesjouwd. Het schijnt dat er zelfs ooit een piano en een bisschop omhoog zijn gebracht! Zou poging III wel lukken? De oever was te steil en er lagen teveel stenen om de dinghy achter te laten, dus er was enige creativiteit vereist.

 

Eerst Gaston en Monique afgezet, daarna de dinghy aan de boot vastgeknoopt en naar de kant teruggezwommen. Na 800 treden en behoorlijk afgemat bereikten we het dorpje The Bottom. Leuke huisjes en zelfs drie kerkjes. Hier en daar werd Nederlands gesproken. Met father Dan (de plaatselijke geestelijke) meegelift naar Windward, een dorpje aan de ‘voet’ van Mt. Scenery.

 

Ons doel van vandaag was de beklimming van deze ‘berg’. Inmiddels was het al middag en bloedheet. Gaston en Monique gaven de pijp aan Maarten. Om de eer van Vaderland en Full Circle hoog te houden ben ik alleen verder gegaan. Nog eens 1064 treden, groot en klein. Bovengekomen niks te zien, de top zat geheel in de wolken. En dan de afdaling. Met knikkende knieën en gillende kuiten bereikten we de waterkant. Even nog zwemmen om de bijboot op te halen. Gelukkig stond er nog een koud biertje in de koelkast en maakte Monique weer een grote schaal p(l)opcorn!

 

Ps. Even later zien we een eind verderop de IImpuls aan de mooring liggen. Na ruim 6 weken was het leuk om Tom en Marieke weer te zien en werden we uitgenodigd om samen met Gaston te blijven eten! 

Lees Meer
2491 Hits
0 reacties

Oelewapper Regenwulp Tiuri Full Circle

St. Maarten,

Dit is een beetje nostalgisch blogje. Voor anker liggend in Simpson Bay, Sint Maarten, vaart er ineens een mooie houten valk voorbij. No. 239, waarschijnlijk nog door Bruynzeel gebouwd. Zo één had ik ook…

Zeilers bewaren vaak goede herinneringen aan hun eerdere boten. Ik ook. De eerste zeillessen kreeg ik van Hans op de Oelewapper, een Flying Arrow. Eigenlijk een soort schakel van polyester. Menig weekend zeilden we in de Biesbos en aten ‘s avonds macaroni met smac, maar dat is een ander verhaal…Wat later kocht ik zelf een oud stalen kajuitbootje. Een opknappertje. Ik noemde haar Regenwulp. En met de Regenwulp zeilden we vanuit Dordrecht naar het IJsselmeer, Friesland en de Waddenzee. De werking van de getijden werd met vastlopen en loskomen geleerd.

 

Later, inmiddels wonend in Friesland, kocht ik een houten valk. Zeilnummer 17, bouwno. 26. Tiuri. Nog voor de oorlog gebouwd door Bruynzeel. Een prachtige boot. Mooi zeilen op Heegermeer en Fluessen.

 

En nu de Full Circle. Is de cirkel nu rond? Ik weet het niet. Maar het is mooi om zo’n houten valk te zien zeilen, hier in Simpson Bay.

Lees Meer
2194 Hits
0 reacties

Blauw blauwer blauwst barracuda Barbuda

Barbuda,

We schrijven regelmatig over prachtige eilanden met witte ‘bounty’ stranden en wuivende palmbomen. En ja, die komen we regelmatig tegen. Maar Barbuda heeft in die serie wat ons betreft een status apart…

Het eiland ligt een kleine dertig mijl boven Antigua. Maar het duurt een hele poos voor we het in beeld krijgen, het is slechts een kleine duin hoog. Als we dichterbij komen kleurt het water blauwer dan blauw. We zien de zandbodem al bij een diepte van ruim tien meter. Af en toe steekt een schildpad nieuwsgierig z’n kopje boven het water uit. We ankeren op een meter of 200 vanaf het strand in het mooiste water wat je kunt bedenken. Vlakbij is een mooi rif waar we goed kunnen snorkelen. We zien weer veel mooie vissen. Je zwemt als het ware in een aquarium. Vlakbij het bijbootje zie ik een conche schelp over de zeebodem kruipen. Een soort slak die z’n huis meesleept. En dan… roggen! Ik roep snel nog Monique en blijf dan ademloos snorkelend (?) kijken. Prachtig zoals die beesten door het water zweven. Dit is Nemo in 10 D…

 

De volgende ochtend voor vertrek nog even lekker zwemmen. Monique, Doremieke en Dimitri snorkelen al wat verder op. Ik laat me van het zwemplateau zakken met m’n duikbril en snorkel al op. En wat zie ik? Een enorme barracuda, op anderhalve voor me, onder de boot!! Hij kijkt me aan, z’n bek half open. Scherpe tanden in de aanslag. Nooit wist ik sneller de zwemtrap te beklimmen. Ja, wat doe je dan? De andere waarschuwen? Dan breekt paniek uit. En Barracuda’s doen immers niks…

 

Even later nogmaals te water. De andere zijn gewaarschuwd en zwemmen voorzichtig naar de boot. De barracuda blijft rustig onder de boot hangen, visjes zwemmen om hem heen en maken zich niet druk. Dan doen wij het ook maar niet. Zie de foto’s als levend bewijs!

 

Wist je dat?

1. Lady Di regelmatig vakantie hield op Barbuda

2.Barbuda zevende staat op de lijst van minst bekende vakantie bestemmingen? Houden zo!

Lees Meer
2677 Hits
0 reacties

Jungle Book en BBBQ

Dominica,

De laatste dagen van ons bezoek aan Dominica liggen we voor anker in de Prince Rupert Bay bij het dorpje Portmouth. Het anker ligt er nog niet in of we worden omringd door wel 4 ‘boatboys’ die van alles willen verkopen. Monique doet goede zaken met Danny en vult de fruitvoorraad aan met mango’s en bananen.

Via kanaal 16 leggen we contact met Albert. Albert neemt ons de volgende ochtend om 7 uur mee naar de Indian River. Hier gaat de motor uit en nemen de roeispanen en Albert’s spierballen het werk over. Het is prachtig. Geruisloos drijven we over de rivier die langzaam smaller wordt. Boven ons hoofd sluiten de bomen zich. We zien veel mooie vogels, vissen, krabben en twee leguanen. Albert legt alles goed uit en neemt de tijd voor ons. Behalve door het gekwetter van de vogels wordt de rust slecht verstoord door het klikken van de spiegelreflex. Op een gegeven moment drijven we onder een tak door met een nest van een Redbackharrow. De moeder is het jong aan het voeden, twee meter boven ons hoofd. Klik, klik, klik…

 

’s Avonds staat een beach barbeque op het programma. Deze wordt elke zondag georganiseerd door de Portmouth Association of Yacht Services (PAYS). Over het algemeen is de organisatiegraad in de Carieb niet zo hoog maar hier in Portmouth vormen de boatboys een uitzondering. De kaartjes worden aan de boot verkocht voor 50 EC (Eastern Caribbean Dollars, ongeveer 15 euro). Met Peter en Ria gaan we naar de wal en trekken het bootje op het strand. Zo’n 80 yachties doen zich te goed aan geroosterde kip, vis, groenten en natuurlijk rumpunch (sterk spul). Na het eten gaan de tafels eruit en het volume omhoog. En ook hier is Bob Marley nog altijd populair. We ontmoetten nog een echtpaar uit Harlingen dat al 14 jaar rond de wereld zeilen. Ja, dan komen wij pas net kijken.

Lees Meer
2141 Hits
0 reacties

50 worden in Rodney Bay

St. Lucia,

Je ontkomt er niet aan als je op wereldreis bent; weg zijn met belangrijke gebeurtenissen (Elfstedentocht die net niet door ging) en verjaardagen. Zo komt het uit dat mijn vijftigste verjaardag gevierd werd in Rodney Bay, St Lucia, bekend van de aankomst van de jaarlijkse Atlantic Rally for Cruisers (ARC).

Ach, ik had me er niet zo druk om gemaakt. 49 of 50 wat is het verschil helemaal? En je bent toch zo jong als je je voelt? Maar Monique dacht daar anders over. Zonder mijn medeweten heeft zij familie en vrienden opgestookt deze dag niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. En dat heb ik geweten… Allereerst om 00.00 cadeautjes op bed; een Language guide Spanish for Cruisers, een mooie kaart met vissen (wat zwemt daar en hoe heet het) en budget voor een echte vishengel. s’ Morgens zat er een heuse Abraham op het dek van de Full Circle en hingen er vlaggetjes in het want Daarnaast bleek de website gehacked te zijn door een stel oud collega’s die onder de naam Sunflowersailing senioren reizen gingen aanbieden. Wat dacht je van ‘rollatordropping op een onbewoond eiland’? Dan naar de wal voor boodschappen en een goede internetverbinding. Het was geweldig. Iris had een speciale verjaarsdagbrownie gemaakt en getoond op Facebook. Marieke een felicitatiekaart. Telefoontjes, sms-jes, skype, videoboodschappen. En een heuse editie van de Friesland Post, verzorgd door de vrienden uit IJlst. Het was echt geweldig en ik was zwaar geëmotioneerd… Mag ik jullie allemaal heel hartelijk bedanken?

 

’s Middags hebben we op de boot nog met andere Nederlandse zeilers feest gevierd. Tom en Marieke van de Impuls, Peter en Anita met Jasper en Louise, Sytse en Margriet. Oud Hollandse appeltaart, rumpunch en een heerlijke barbecue.

 

Eigenlijk best leuk om 50 te worden…

Lees Meer
2183 Hits
0 reacties

We hebben de REEDS reeds uit

Atlantiche Oceaan,

De Full Circle is uitgerust met moderne navigatie apparatuur. Prima spul van Raymarine. Erg nauwkeurig en makkelijk te bedienen. Vakkundig geïnstalleerd door Elektro Erik. Daarnaast hebben we van alle routes die we varen en kusten die we aanlopen, papieren kaarten. En voor de details van havens en eilanden hebben we de Reeds Almanac en diverse Pilots. Dit zijn boeken met nauwkeurige beschrijvingen van aanlopen en jachthavens met allerlei nautische en toeristische info.

Ja, de gps geeft een nauwkeurige plaatsbepaling. Je ziet ons bootje over het scherm van de plotter (electronische kaart) varen. Maar als dat nou uitvalt? Ja, dan gaan we over op het varen van een ‘gegist bestek’(http://tinyurl.com/qdeo2)

 

We nemen dan de laatste positie over uit het logboek en plotten vandaar de afstand en richting van uur tot uur. Dan weet je ongeveer waar je bent. En zodra er een vuurtoren knippert stel je vast welke het is en bepaal je met je peilkompas je positie. Zou dat Barbados zijn? Of is het Martinique? De meeste zeilers (dus wij ook) hebben voor het uitvallen van de apparatuur nog een hand gps op batterijen. Die kun je in geval van nood ook mooi meenemen in het reddingsvlot.

 

De techniek van zonnetje schieten en op de sterren varen is inmiddels wat achterhaalt. Als backup kan het nog prima fungeren. Maar om nu elke dag rond twaalf uur met de sextant in de weer te zijn… nee dan lees ik toch liever m’n boek uit… 

Lees Meer
2910 Hits
0 reacties

BooTschappen doen voor de oversteek

Atlantische Oceaan,

Wat heb je nodig als je met zeven mensen de oceaan over gaat? Een heleboel eten en drinken. Tja, het bevoorraden van een schip voor een Trans Atlantische crossing is geen kleinigheid. Bovendien staat goede voeding hoog in het vaandel van de Full Circle. Een bemanning die half uitgedroogd en met de eerste verschijnselen van scheurbuik Barbados bereikt is niet bepaald wervend. Nee, goed eten is belangrijk en het is bovendien goed voor de moraal. En daarom zijn we al lang voor het zover is begonnen met lijstjes maken en inkopen doen. Vele rugzakken en boodschappenkarretjes zijn richting volgboot en boot gegaan. Pasta, rijst, wijn, bier.

Nu hebben we een stelregel ‘als we zeilen dan drinken we niet en als we drinken dan zeilen we niet’. Maar zo’n oversteek duurt zo lang dat die regel niet te handhaven is. Dus is het regiem één blikje bier einde middag en één glaasje wijn bij het eten. Als je dat gaat uitrekenen kom je al gauw op 170 blikjes bier en 20 flessen wijn. En zo gaat het verder met pasta, rijst, fris, melk, koekjes, broodbeleg, etc. Gelukkig hebben we een watermaker aan boord zodat we dagelijks vers water uit vers zeewater kunnen maken. Smaakt heerlijk!

 

Een apart verhaal is de afdeling groenten en fruit. Dit koop je het best op de markt, ongekoeld. De supermarkt heeft een fantastisch assortiment maar alles is gekoeld en komt uit koelhuizen. Een dag of twee, drie aan boord en alles is rijp. Zo groen mogelijk alles kopen en donker opbergen is dus het beste. We hebben speciale netjes waar het fruit in hangt. Daarnaast bakken onder de kajuittafel, lekker donker daar en het slingert het minste.

 

En hoe doen jullie dat met brood? Ja, drie weken crackers eten en muesli wegwerken is ook niet alles. Op de Full Circle bakken we dus zelf brood. Met wit en volkorenmeel, al dan niet van Koopmans, bakken we elke dag brood. We hebben tenslotte tijd genoeg en met deze temperaturen rijst het deeg al gauw de kajuit uit…

 

En wat koken we dan zoal? Alle dagen pasta en smac is er niet bij. Monique heeft een flink aantal recepten uitgewerkt. En wordt dat de eerste week nog vergezeld met een verse salade, de tweede week is er altijd nog een heerlijke tomaten, komkommer, kaassalade te maken .Maar ondanks dat zal iedereen blij zijn als Barbados in zicht is. Even een lekker koud Carib-biertje halen en wat zou de Catch of the day zijn? 

Lees Meer
3070 Hits
0 reacties

Starry starry night

Atlantische Oceaan,

Vincent van Gogh schilderde ze, Don Maclean zong er over. Wij zien ze, en niet zo’n klein beetje ook. Hier op de oceaan is de lucht niet vervuild met licht uit de kassen rond de Kwakel of van de grote stad. Nee, hier zie je zoveel sterren dat je moet zoeken naar de Grote Beer! Wat een energie. Als ik onze-lieve-heer was zou ik er snel een paar led-jes indraaien…

Maar de Ipad die we met ons afscheid in Harlingen mochten ontvangen, nogmaals veel dank daarvoor, doet nu uitstekend dienst. Met de speciale ‘sterren-app’ wordt elke planeet en sterrenbeeld probleemloos benoemd. We denken er nu over speciale ‘sterren-reizen’ te gaan organiseren. Speciaal voor astrologen, spiritologen, horoscoopschrijvers en andere gelukzoekers………

Lees Meer
3026 Hits
0 reacties

Een 86-jarige fan van de Full Circle

Atlantische Oceaan,

Vandaag is een bijzondere dag aan boord van de Full Circle. Midden op de oceaan wordt er gezongen en taart gegeten. Ja, er is er één jarig, hiep hiep hoera! Nee, niet aan boord. Maar thuis in Dordrecht of Speuld. Willy van der Linden, grootste fan van de Full Circle is vandaag 86 jaar geworden! De eerste etappe voer je al mee, met windkracht zeven van Harlingen naar Makkum. En in gedachten ben je nog altijd aan boord. De bosatlas ligt open op tafel. En met de mailtjes en printjes die via dhr Hendriks en Corrie bij je komen blijf je goed op de hoogte. Als we bellen weet je vaker beter dan wij zelf waar we zijn. Lieve moeder, jammer dat we niet in levende lijve op je verjaardag zijn. Maar we denken aan je en we zingen voor je met de hele bemanning. Tja, wie kan dat zeggen op z’n 86e verjaardag…

Lees Meer
2935 Hits
0 reacties

Zwaaien met je onderbroek...

Atlantische Oceaan,

All hands on deck! Het zal niet snel gebeuren maar je weet nooit in wat voor weer of andere situaties we verzeild kunnen raken. Belangrijk is dan voorbereid te zijn. We hebben het over veiligheid. De Full Circle is goed uitgerust met veiligheidsmiddelen; voor elke opvarende een reddingsvest met lifeline. Daarnaast hebben we een reddingsvlot, twee hoefijzer werpboeien met lampjes, bilgepompen en brandblussers. Voor de communicatie hebben we naast de marifoon ook een epirb. Dit apparaat activeer je alleen in een noodsituatie en het geeft dan, via de satelliet, de positie van het schip door aan kuststations. Mochten we onverhoopt het schip moeten verlaten en overstappen in het reddingsvlot dan staan er enkele tassen klaar, de zogenoemde grabbags. Hierin zitten enkele nuttige spullen zoals drijfanker, thermoprotectie, ehbo-kit, reflectiespiegel om aandacht te trekken, vuurpijlen, hand-gps en een mobiele marifoon met reserve batterijen. Een tweede grabbag is gevuld met flessen water en muesli repen.

Om een ieder bekend te maken met dit soort zaken doen we voor een reis een briefing. We benoemen de procedures en laten zien waar alles zit en hoe het werkt. Ja, een gezellige boel zal het niet worden in het reddingsvlot maar verhongeren en uitdrogen zullen we ook niet…  

Lees Meer
2554 Hits
0 reacties

En hoe doen jullie dat dan 's nachts?

Atlantische Oceaan,

Regelmatig praten we met mensen over de Atlantische Oversteek die we gaan maken. ‘Hoeveel kilometer is dat wel niet?’ Nou, wij steken over van de Kaapverdische Eilanden naar Barbados en dat is ongeveer 2000 mijl.’ En hoe doen jullie dat dan ‘s nachts? Ga je dan stilliggen?’ Nou nee, stilliggen schiet niet erg op. En ankeren met 5000 meter water onder de kiel is ook geen optie. Nee, dan gaan we wachtlopen! Hiervoor maak je een wachtschema.

Om een wachtschema te maken kijk je naar het aantal bemanningsleden en hun ervaring. Wanneer Monique en ik samen varen lopen we afwisselend wacht, bijv. drie uur op en drie uur af. En degene die af is blijft paraat voor zeilwissels. Met rustig weer goed te doen maar als er gereefd moet worden en het schip lekker tekeer gaat best vermoeiend. Na zonsopgang moet je dan nog wel wat bijslapen. Met meer bemanningsleden kom je aan meer rust toe.

 

Iedereen weet wel dat de hondenwacht niet echt populair is. Maar waar komt die benaming nu vandaan? Al in de tijd van de VOC en ook bij de marine wordt het volgende schema gehanteerd:

 

00.00-04.00 Hondenwacht

04.00-08.00 Dagwacht

08.00-12.00 Voormiddagwacht

12.00-16.00 Namiddagwacht

16.00-18.00 Eerste platvoetwacht

18.00-20.00 Tweede platvoetwacht

20.00-24.00 Eerste wacht

 

De gedeelde platvoetwacht zorgt ervoor dat je niet steeds dezelfde wacht loopt, het rouleert zo vanzelf. ‘En waarom heet het platvoetwacht?’ Ja, lees dat maar even in deze link http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/platvoetwacht

 

Onze grotere oceaanetappes, naar de Kaap Verden en naar Barbados, varen we met zeven mensen. We doen dan een schema van 4 uur op en 8 uur af met een dubbele wacht van twee. En die zevende dan? Ja, dat is de schipper. Die blijft buiten de wacht. Er moet er tenslotte één uitgerust aan de overkant komen…

Lees Meer
4822 Hits
0 reacties

Hee hee wordt wakker...... hier is de bakker

Atlantische Oceaan,

Vroeger nam men levende have mee; geiten en schapen op het achterdek. Regelmatig werd er geslacht. Op de Full Circle vinden we dat niet echt een optie. Maar om nu wekenlang alleen maar macaroni met smac te eten…

Het schip is goed bevoorraad met groenten, fruit, pasta, etc. Hier proberen we verse vis aan toe te voegen. We slepen daartoe een lijn met een kunstvisje achter de boot aan. En soms… heb je dan een heerlijke tonijn te pakken! Ja, zo’n mooie vis schoonmaken is even wennen maar verser kan je sashimi echt niet zijn…

 

Brood is een ander punt. Wat je meeneemt bij vertrek is na twee dagen op of oud. En dagenlang afbakbrood, crackers en muesli eten valt ook niet mee. Nee, op de Full Circle wordt brood gebakken. Met (Koopmans-)broodmix of een goed meel met droge gist bereiden we een soepel deeg. Je kunt dit doen op het aanrecht. Maar dan valt er wel het één en ander schoon te maken. Speciaal voor op zee is er de ‘plasticzakmethode’. Je doet de bloem in een kom of pan en voegt de juiste hoeveelheid water toe. Met een pollepel roer je het tot een deegbal. Deze bal laat je vanuit de kom in een plasticzak rollen. Door het plastic heen ga je kneden en je handen en het aanrecht blijven schoon! Je laat het deeg kort in de zak rijzen. Daarna rol je het deeg uit tot een worst die net zo lang is als je bakblik. Plasticzak opensnijden en het deeg in de vorm laten zakken. Dan goed laten rijzen. De temperatuur helpt lekker mee dus voor je het weet rijst het deeg de kajuit uit. En zo gaan er rap twee broodjes in de oven. Het begint al lekker te ruiken. En een half uurtje later is er vers brood. Hallo wordt wakker! Hier is de bakker!!! 

Lees Meer
3807 Hits
0 reacties

De zon gaat niet voor niets op...

Kaapverden, Mindelo,

Bloed, heel veel zweet maar slechts weinig tranen… Het heeft veel voeten in de aarde gehad. Eerst tekeningen maken in Akersloot (Toppie Jos!), proefmonteren, bijstellen en verzendklaar maken (weer een weekend klussen voor Erik en Kees Jan) en dan via DHL naar Gran Canaria (Anja, je bent de beste PZ-muts die we kennen). Maar het is zover, de zonnepanelen zitten op de Full Circle! Watt? Ja heel veel watt. Vier panelen van elk 90 Watt geeft een totaal van 360 Watt. Dit gedeeld door de boordspanning van 24 Volt geeft wel 15 ampere. De accu’s staan bol. We overwegen nu zelfs het surplus aan stroom terug te geven aan het net…

Behalve stroom is de Full Circle ook afgetankt met groenten, fruit en alle andere etenswaren die we de komende weken nodiug hebben. We zijn er klaar voor. Vanmiddag beginnen we aan de Atlantische oversteek. We verlaten de haven van Mindelo, Sao Vincente op de Kaapverdische eilanden. Koers 260 graden naar Barbados. Wanneer we aankomen? Ergens rond 15 december, ijs en weder dienende natuurlijk. Via de sailmail informeren we onze webbaas Leon. Regelmatig plaatst hij oversteek nieuws op de site. Tot aan de overkant!

Lees Meer
2318 Hits
0 reacties

Vinger aan de pols op de oceaan

Atlantische Oceaan,

Varen met gasten heeft veel leuke kanten. Niet alleen de gasten veranderen per reis maar ook de gesprekken, de verhalen. Alsof je elke keer weer aan een nieuw boek begint. Soms moet het even op gang komen maar dan…

Van Gran Canaria naar de Kaap Verdische Eilanden voeren we met onder andere een neonatoloog, een vaatchirurg en een tandarts aan boord. Ja, elk gesprek krijgt dan al snel een medische wending. Uitspraken worden met kennis van bewijslast onderbouwd dan wel weersproken. De artikelen uit de ‘Lancet’ vliegen om de oren!

 

Opvallend op dezelfde trip is de ruim gevulde ziekenboeg. Of er een relatie is met het voorgaande weet ik niet maar Dinks flue vloog gemakkelijk over. Eerst sloeg bij Paul de keelpijn toe. Vervolgens werd Monique geveld met allerlei griepverschijnselen. Zelfs Tulin moest er aan geloven hoewel dat ook door de plaatselijk verorberde morene aal kan zijn gekomen. Wil tenslotte bleef slechts op de been door een voorraad paracetamol waarmee Tommy Simpson de top van de Mont Ventoux wél zou hebben gehaald… Kortom, het leek de Henri Dunant wel volgens Jacques die overigens niets mankeerde.

 

Maar verder was het een heel plezierige reis. Casper bouwde vinex woningen op de zeebodem en Dink maakte vissen schoon met chirurgische precisie (incisie achter de kieuwen én achter de anus en hup de boel eruit). Met gebakken aardappeltjes en salade een lekkere maaltijd. Verder stond de radio regelmatig afgestemd op Dink Draait. Van David Bowie tot Deep Purple en andere lekkere ‘60-’70 muziek.

 

Ja, en zo kwam ook aan dit ‘boek’ weer een einde…

Lees Meer
2330 Hits
0 reacties

Familiebezoek en technische mankementen

Canarische eilanden,

 

Op wereldreis gaan is natuurlijk leuk. Maar het betekent wel afscheid . nemen voor langere tijd van familie en vrienden. Als je dochters dan langskomen is dat natuurlijk geweldig. Ze vertrekken al vroeg vanuit Groningen en Leeuwarden voor de vlucht van Ryan Air vanaf Eindhoven. En dan, vijf uur later, zijn ze in Las Palmas. Heerlijk om ze weer te zien. We doen deze week rustig aan. Chillen op het strand, lekker eten, winkelen, autootje huren en het eiland bekijken, bezoekje aan het Columbus museum. De tijd vliegt voorbij. Nu hadden we al niet gepland deze week veel te varen. Maar daar komt bij dat we ook te maken hebben met technische mankementen. De dieselgenerator, belangrijke leverancier van stroom voor de accu’s, weigert al enkele weken dienst. Diverse keren is er naar gekeken en gesleuteld met hulp van behulpzame zeilers met technisch inzicht. Helaas zonder resultaat. In Las Palmas dus maar deskundige hulp gezocht bij de plaatselijke Volvo-dealer, ook al is het een Mastervolt apparaat met Farymanmotor. Na heel wat uren sleutelen en overbrengen van de generator naar de werkplaats is de diagnose gesteld. Versleten zuigers en beschadiging van de cilinder. Reparatie moet meer dan 2300 euro kosten. Ja, dat doen we dus niet. Het ding is al twaalf jaar oud… Kunnen we beter sparen voor een nieuwe!

 

Ondertussen is in Nederland Elektro Erik met zijn broers druk bezig met zonnepanelen. Een bevestigingconstructie voor op de davits wordt voorbereid. Geholpen door Anja (PZ-muts bij DHL, citaat) worden deze nu verscheept of vervlogen naar Las Palmas. Ja, het shoreteam in Nederland is weer geweldig bezig. Wat een werk. Muchas, muchas gracias!

Lees Meer
2427 Hits
0 reacties

Zeilen in de Golf van Biskaye

Biskaye,

Na de ‘oesterjacht in Bretagne zakken we met de Full Circle verder de Atlantische kust van Frankrijk af. Na het verlaten van Camaret vliegen de mijlen voorbij, geholpen door veelal bakstagwind. Regelmatig varen we een dikke acht knopen! En dat vinden we niet slecht voor die ruim 20 ton Zweeds polyester. Het weer in Zuid Bretagne is nog niet geweldig. Regelmatig moeten de zeilpakken aan en soms is een muts ook nog lekker. Maar langzaam wordt het beter, het vakantieweer komt terug.

Leuke plaatsen die we aanlopen zijn Concarneau, Belle Ile en Ile d Ýeu. En dan lopen we tussen twee torens door de oude haven van La Rochelle binnen. Een prachtige aankomst. Onze gasten voor deze week (Elektro Erik en familie) staan op de kade al te wachten. Met hen varen we een leuke tocht ten noorden van La Rochelle en lopen ook nog Sable d’Olonne aan. Het voordeel van meer zeilers aan boord is dat de hele zeilgarderobe gebruikt kan worden. De spinaker gaat omhoog, altijd weer een mooi gezicht. Na een dagje spinakeren ben je hongerig en is een BBQ op het strand van Ile de Re natuurlijk een must! Na vertrek Erik cs. hebben we nog bezoek van Iris en Michel. Met hen verkennen we La Rochelle verder en hebben we een gezellig etentje buiten op een terras. En dan ligt naast de haven een prachtig aquarium met vissen uit de hele wereld! Roggen, haaien, schildpadden, het ziet er prachtig uit.

 

Inmiddels is de Full Circle op weg naar Spanje. Af en toe laten we een dagje voorbijgaan als de wind wat te sterk is. Nog een paar dagen en dan zijn we in San Sebastian. Na de croissants, baguettes en oesters stappen we dan net zo makkelijk over op tapas…

Lees Meer
3063 Hits
0 reacties