imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2017 over de Indische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

Treinend, bussend en tuk-tukkend door Sri Lanka

Sri Lanka wordt ook wel de parel van de Indische Oceaan genoemd. Voor ons is het de eerste stop na Thailand, we moeten de andere parels nog ontdekken. Maar dat we zeer aangenaam verrast zijn door dit land kun je wel stellen! De eerste dag van ons tripje hebben Prachtige treinreiswe aan het strand doorgebracht met Paul zijn dochter Iris. Voor haar de laatste dag. Handig natuurlijk om van haar wat te tips te krijgen.

Eén van de hoogtepunten is de treinreis dwars door  de hooglanden. Het wordt één van de mooiste treinreizen ter wereld genoemd. Dat kunnen we beamen. Je wil niets anders doen dan naar buiten kijken. Dat er toeristen liggen te slapen in de trein kunnen wij niet begrijpen... De reis is zeer afwisselend. Langs kleine dorpjes, door de bossen en het mooiste zijn de enorme prachtig groene theeplantages. Als je vrouwen thee ziet plukken is het helemaal te gek! Regelmatig komen er mannetjes langs met vers gebrande pinda's, samosa's, fruit of thee met melk. Het is een feestje. Voor het geld hoef je het niet te laten voor een paar honderd roepies reis je het hele traject! Dat is niet meer dan eenLekkere hapjespaar euro! De trein gaat niet snel maar dat is juist fantastisch. Je kunt alles goed bekijken. De deuren blijven open dus je kunt gewoon naar buiten hangen!

De meeste toeristen reizen van Kandy naar Ella om de laatste dagen aan de kust door te brengen. Wij reizen in tegengestelde richting. Ella is een toeristische plek, maar meer dan de moeite waard om te bezoeken. Je kunt er prachtig wandelen. Wij kiezen voor de relatief makkelijke tocht naar Little Adams Peak. Helaas kunnen we niet genieten van het mooie uitzicht. Vlak voor we op de top staan komt de regen met bakken uit de hemel. Kleddernat lopen we weer terug. Ons slaapadres is prima. We worden volgestopt met het ontbijt! Fruit, toast, curd (een soort yoghurt), Theeplukstergebakken ei en zelfs nog een kokosrotti!

We reizen van Ella met de bus naar Badulla een tip die ik ergens op internet heb gelezen om verzekerd te zijn van een zitplaats omdat het het beginpunt is. We kunnen een reserved seat boeken in de 3e klas. Na een uur of 4 treinen stappen we uit in Nuwara Eliya. We worden aangesproken door een aardig tuk tuk mannetje die aanbied om ons naar een theefabriek te rijden voor een mooie prijs. Hij stopt op heel veel plaatsen waar we de mooiste foto's kunnen maken. We overnachten tegenover een andere theefabriek waar we de volgende dag ook nog een rondleiding krijgen. Veel theepluksters komen langs ons guesthouse gelopen met manden op hun rug.

Momenteel zijn we neergestreken hoog in de bergen in The Tea Cottage. Fijn dat er booking.com is anders zou je plekjes als deze nooit vinden! We hebben een adembenemend mooi uitzicht en een mooie kamer. Even een dagje relaxen en niets doen, lezen en een blog schrijven.

Lieve kindjesDe busreizen heb ik nog niet vermeld. Die hebben iets weg van kamikaze ritten. De chauffeurs rijden over het algemeen knoerthard en de bussen zijn vaak overvol. Het zijn allemaal hele oude bussen maar rijden nog prima. Een kaartje voor een gemiddelde busrit kost 100 roepies (60 cent). In de bus klinkt luide muziek met vaak nog een videobeeld erbij! Het is een belevenis op zich. Maar het straatbeeld in Sri Lanka wordt toch vooral bepaald door de duizenden Tuk-tuks. Meer dan een brommer op drie wielen is het eigenlijk niet. Maar o zo efficient. Wat duurder dan de bus maar je komt overal. Vooral handig als je een pension moet vinden. De hele dag word je aangesproken met 'you want tuk-tuk?'. Soms hoor je opeens 'Für Elise', ja echt waar. Dat is de rijdende bakker, jawel... in een tuk-tuk! Helemaal afgeladen met broodjes, cakejes en gevulde roti's. Wat een heerlijk land!

Lees Meer
1342 Hits

Formuliertje zus, stempeltje zo......

Het inklaren van de Full Circle met crew en bemanning is nogal eens een hoop gedoe. Na Cuba en Indonesië zijn we op zich wel wat gewend. Net een gevangenisMaar Sri Lanka spant misschien wel de kroon. Nog twee mijl buitengaats leg ik een eerste contact via de marifoon. 'Galle Port Control, this is sailing yacht Full Circle'.  Er komt een reactie en er wordt gevraagd naar onze diepgang, lengte, tonnage, etc. Relevante informatie die allemaal al via de email aan de agent ter plaatse is verstrekt. Er wordt een ankerplaats aangewezen. We mogen liefst drie uur wachten op een eerste controle door de Sri Lankaanse marine. Met vier blauwe uniformen aan boord gaan we ankerop en varen de marina binnen. Een soort vierkante, betonnen bak met water waar de golven naar binnen lopen. We zijn een uur bezig om de boot fatsoenlijk af te meren. Vervolgens krijgen we een Health Officer aan boord in een smetteloos wit pak. Formuliertje zus, formuliertje zo, stempeltje hier, stempeltje daar. Nog een kopietje van de crewlist. Eindelijk klaar. Vervolgens de Customs Officer. Formuliertje zus, zo. Stempeltje hier, daar. Of we een kast hebben waar de drank in kan en die dan verzegeld kan worden? Ja, nou wordt het leuk. 'Do youAan de poort have any compliments for the Customs Officer' vraagt de agent die het allemaal wat begeleid. Ik versta 'complains' en wil al losgaan. Maar het is de bedoeling dat we de man een cadeautje geven! Voor dit doel hebben we een aantal Delftsblauwe klompjes aan boord, van de Xenos. Hij vindt het mooi maar durft vervolgens ook nog om een fles wijn te vragen... Ja, mooi niet dus. We maken geen vrienden bij de douane. Daarna nog de Immigration Officer. Zelfde verhaal. Formuliertje zus, zo, nou ja je kent het wel. Nog een klompje er tegenaan. Klaar.
Klaar? Het begint pas!
Full Circle in Galle PortOp de oversteek hebben we al wel 300 ltr. diesel verstookt. Die moeten we aanvullen. Net als drinkwater, groenten, fruit, bier. Alles moet dus steeds langs de douane. Het terrein is afgesloten met een hek en een poort. 't Is net een gevangenis. We hebben pasjes die we elke keer weer moeten laten zien.
Enthousiast als ik ben rij ik de volgende morgen met een tuktuk naar de benzinepomp. Onderweg scoren we nog twee extra jerrycans. Met 75 ltr. kom ik terug bij de poort. Nee, dat gaat zo maar niet. Dat moet via de agent. Of je moet de douane omkopen. Dat doen we dus echt niet. Nee, dan support ik liever die vriendelijke en behulpzame tuktuk jongens. Na veel discussie, agent bellen, dreigen met ambassade (daar hadden Italiaanse zeilers succes mee gehad) krijgen we de jerrycans uiteindelijk mee naar binnen. Maar ja, dat is nog geen 300 ltr.
Maar verder is Galle een leuke stad en zijn de curries en roti heerlijk. En op douanemensen na is iedereen heel vriendelijk en behulpzaam. Komende week de theeplantages maar eens bekijken. Komt die diesel later wel.

Lees Meer
1240 Hits

Knalle naar Galle

Na een laatste maaltijd met PadThai en een Green Curry verlaten we dan eindelijk Thailand. We zijn er lang en met veel plezier geweest. En we hebben er veel Oversteek tuiggasten mogen ontvangen. Maar het wordt tijd verder te gaan. De Indische Oceaan ligt er om overgestoken te worden!

De eerste etappe gaat naar Sri Lanka, het oude Ceylon. Er is niet al te veel wind. We beginnen rustig aan een oversteek van 1080 nautische mijlen met twee gasten aan boord, Age en Wilbert. In de nachten weerlicht het overal om ons heen. En soms worden we verrast door een flinke squal met wel 40 knopen wind. Pas voorbij de Andaman eilanden wordt het weer wat stabieler. We prutsen om de juiste zeilvoering te vinden. Voor de wind zeilen is niet altijd zo effectief. Ook al zou je dat door het spreekwoord wel vermoeden. Op die koers duikt de Goed voor een paar dagen etenfok achter het grootzeil en doet dan niks. Gaat alleen maar klapperen. Om dat te voorkomen kun je het voorzeil 'te loevert' zetten, met behulp van een spinnaker boom. Samen met Age doen we halsbrekende toeren om de boom met ophouder, neerhouder, schoot en hulplijntje te plaatsen. Maar als het dan staat dan heb je ook wat. Goed voor de snelheid. Met 6 a 7 knopen knallen we naar Galle, de havenplaats op Sri Lanka waar ons waypoint op ligt. Als de wind te sterk wordt voor de genua experimenteren we met de kotterfok op de boom. Dat gaat verrassend goed en de boel staat heel stabiel. Weer wat geleerd! Tja, we zijn tenslotte pas zes jaar onderweg...

Vlak na het schrijven van deze blog ratelde de hengel! De eerste vis van de Indische Oceaan is een feit. Een heerlijke tonijn. Ondertussen al sashimi en een tonijnsteak achter de kiezen.....mmmmmmm....

Lees Meer
1560 Hits

Zeilen op de Indische Oceaan

Zijn het de mooie baaien met witte stranden en wuivende palmbomen? Het blauwe water met de vele vissen en prachtig koraal? De aardige mensen, het heerlijke Relaxeten en het comfort van een goed en degelijk zeilschip?  Je voelt je vrij op het water. Op de Full Circle hoeft niets maar mag (bijna) alles. Je hoeft niet te kunnen zeilen. Maar genieten dat is het belangrijkste op de Full Circle. Genieten van de natuur. Genieten van het mooie weer. Genieten van ‘vreemde’culturen.

Ontdek het zelf! Stap voor een onvergetelijke vakantie aan boord van de Full Circle en kom meezeilen naar Sri Lanka, of zeilen bij de Malediven, zeilen bij de Seychellen of misschien zeil je een hele lange etappe mee naar Chagos. Een prachtig atol waar je alleen maar met de zeilboot kan komen. Er is geen vliegveld daar. Ook Madgaskar doen we aan. Heel andere vakantiebestemmingen dan waar de gemiddelde Nederlander naar toe gaat.

SeychellenWe wisselen zeilen af met zwemmen en snorkelen, chillen op het strand met een lekkere cocktail.

Een mini cruise op een zeilboot, zo omschrijven wij een verblijf bij ons aan boord. Met maximaal vier gasten aan boord. Met Monique als prima gastvrouw en kokkin en Paul als ervaren schipper. En wil je beter leren zeilen? Ook dat kan. Zeilinstructie, maar dan wel met mooi weer en in korte broek!

Voor flottielje zeilen in de Malediven of flotielje zeilen bij de seychellen moet je niet bij ons zijn. Ook voor een zeilboot huren bij de Malediven of een zeilboot huren in de Seychellen ben je voor ons aan het verkeerde adres. Maar voor ontspannen meezeilen of actief leren zeilen ben je meer dan welkom.

De wereld rondzeilen is wat we met de Full Circle doen. Maar 2017 staat in het teken van zeilen op de Indische Oceaan. Ook als je niet eens echt van zeilen houdt maarWelkom aan boord wel geniet van op het water zijn. Of combineer een rondreis in de Sri Lanka, de Malediven in een groep of individueel met een week op de Full Circle. Duur? Dat valt wel mee. Kijk in ons overzicht voor beschikbaarheid en prijzen. Heb je nog vragen? Mail ons middels het contactformulier.

Ook de prijzen voor vluchten naar deze droomeilanden vallen mee en hoeven niet echt duurder te zijn dan een ticket naar het Caribische gebied. Al surfend op het internet zag ik tickets naar bv de Seychellen voor rond de 700 euro met Air Berlin. Vanaf Dusseldorf. Stap eens bij een reisbureau binnen zij kunnen je vast helpen met een geschikt ticket te vinden. Pak je kans om deze mooie eilanden vanaf het water te bekijken. Iedere dag een ander uitzicht ipv steeds hetzelfde vanuit je resort? Vragen? Mail ons en we geven antwoord. Soms kan het iets langer duren omdat we net een paar dagen op zee zitten. Maar antwoord krijg je zeker!

Lees Meer
2024 Hits
1 reactie

Malakula Island,

Nog een paar dagen dan verlaten we Vanuatu. Momenteel ligt
de Full Circle voor anker bij Luganville op het eiland Santo. Een grotere
plaats waar we voor onze langere tocht naar Papua Nieuw Guinea (Port Moresby) kunnen bevoorraden en ze hebben hier ook internet!

Leon onze webbaas zet steeds de blogjes op de website als we een internet hebben. Die sturen we hem via de Sailmail op. Dit gaat via de SSB radio. Daar kunnen we altijd mail via versturen. Alleen tekst, dus de foto’s zetten we er later zelf bij.

Banam BaySinds we Epi verlieten hebben we het ‘normalere’ leven van Vanuatu gezien. We laten het anker zakken op een prachtige plek in een grote baai, Banam Bay. Geen andere boten hier. In Vanuatu liggen we vaker alleen in een baai. Voor rustzoekers is het hier geweldig. We liggen vrij ver uit de kust. Het eiland is omgeven door een groot rif. Er is één plek waar we met de dinghy aan land kunnen komen. Vlakbij een riviertje waar vrouwen de was aan het doen zijn.

WasplaatsHet valt op dat er niet veel bomen omliggen. Pam is hier niet rechtover gegaan is. Ze hebben wel heel veel wind gehad. Maar er is hier gelukkig niet zoveel schade aangericht. Ook hier stappen we uit de dinghy met rugzakken vol. Het is een prachtig dorp er staat zelf een schooltje met een soort van klimtoestel er naast. De huisjes zijn mooi en de mensen hebben een tuintje prachtig verzorgd. Als we de mensen iets geven willen ze iets teruggeven. Dat wilden ze op andere eilanden ook. Alleen hadden ze daar niets. Hier hangt nog fruit aan de bomenSpeeltoestel bij het schooltje . We ontkomen er niet aan iets aan te nemen.
En zo hebben we voor het eerst sinds lange tijd weer pompelmoezen in ons
fruitnet!

Het is goed te zien hoe het er normaliter aan toe gaat in Vanuatu.De mensen zijn trots op hun eiland en ‘traden’ graag. Een vissertje die we bij aankomst een vislijn
met haakjes hebben gegeven komt met zijn kano nog naar de boot gepeddeld en
geeft ons prachtige schelpen! Zulke mooie grote schelpen hebben we nog niet eerder
gezien. Dat is een prachtig aandenken aan Vanuatu.

Full Circle voor Wala IslandWala Island is ook zo’n mooi plekje. Hier ankeren we dichtbij het strand. Het water is super helder. 2 Vissers wijzen ons de beste plek om ons anker te laten vallen. Vrij van grote stukken koraal (die door zeilers ook wel bommies worden genoemd).
Eén van de 2 mannen in de kano, Meda, biedt ons aan om het eiland te laten zien de
volgende dag.

Het eiland is niet al te groot. Hij laat ons verschillende plekken zien waar een hele familie woont . Op sommige plekken, ‘midden in het bos’ wordt bij ceremonies gedrumd en gedanst. Jammer dat we dat niet kunnen meemaken. Het schijnt dat hier eens in deKokosnootsap drinken zoveel tijd cruiseboten komen uit Australie. Voor zo’n grote groep mensen wordt er natuurlijk wel wat uit de kast gehaald. Het voelt een beetje dubbel, maar voor deze mensen is dat een hele grote bron van inkomsten.

Meda zelf woont aan de andere kant van het eiland met zijn familie. In zijn tuin leggen schildpadden eieren! Hij vangt er altijd een paar om ze vervolgens te verzorgen tot ze groter zijn en meer kans hebben om te overleven. Als de schildpadden uit de
eieren komen zijn er al veel opgegeten voordat ze uberhaupt de zee hebben
bereikt.

Beautiful peopleWe drinken kokosnootsap en zijn vrouw geeft ons een vrucht die we niet eerder hebben gehad. Ze noemen deze Navel. Het is een beetje nootachtig. Hier en daar op het eiland geven we de laatste spullen weg. De Full Circle is weer ‘leeg’. De gasten kunnen
weer komen. Nog even flink poetsen en dan zijn we er weer klaar voor. We hebben Vanuatu en de mensen in ons hart gesloten. Wat een bijzonder volk! Hopelijk komen we hier nog eens!

Malakula
Island, Banam Bay & Wala Island

In a few days, we will leave Vanuatu. At the moment we are in Luganville on the Island
Santo. A place where we can do some provisioning for our trip to Papua New
Guinea. And there is internet too.

Leon, our webmaster puts the blogs on the website if we do not have internet. We send him the text via the sailmail (SSB radio). Photo’s is not possible. Later
we add them ourselves to the text.

After leaving Epi, we saw some of the ‘normal life’ of Vanuatu. We drop the anchor in aZe zijn overal blij mee
beautiful big bay, Banam Bay. We are the only boat here. We anchored further
away from the coast because of the coral that surrounds the island. There is a
small stroke where we can go ashore. Near a small river where woman are doing
their laundry.

There is not so much damage on the houses and the trees here. This Island was not direct on the line of Pam. Luckily. We step ashore with full backpacks. The houses
Kijk eens naar mijn nieuwe jurklook nice and the gardens as well. When we hand over some goods to the people,
they want to give something in return. That’s what the people on the other islands wanted to do as well. But they didn’t even had enough for themselves. But here they insist that we take some fruit and vegetables. Since a long time we have wonderful ‘pompelmoezen’ in our fruit net!

It’s good to experience how it usually is in Vanuatu. People like to trade. They are
proud of their island. A fisherman comes to the Full Circle with beautiful shells. We gave him some fishing line and hooks the other day. And this is his present for us. A nice memory of Vanuatu!

Wala Island is another nice spot! Here we anchor near the beach in very clear water. Two fisherman point us where to drop the anchor. One of the guys, Meda, offers to show us round the island the next day.

The island isn’t too big. He shows us places where a whole family lives. Some places inHeerlijke kids
the wood where they do ceremonial dances. It is a pity we can’t see this. Once
in a while there is a cruise ship from Australia coming to the island. This is
an occasion on which they perform of course. It brings a lot of money to the
island.

Meda lives on the other side of the island. Turtles lay eggs in his garden! Sometimes he catches a few turtles to take care of them until they are big enough to put them back. So they have more chance to survive. A lot of turtles are already eaten by the time they come out of the egg and go to the sea!

We drink some coconut juice and eat a special kind of nutty fruit called navel. We empty
our backpacks by giving it to the people. The Full Circle is empty again. We
can have guests on board again!

The people of Vanuatu are in our hearts. They are very special! We hope we can come here again!

Lees Meer
1480 Hits
0 reacties