imageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2017 over de Indische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

Bakken bij kaarslicht

Greneda,

Het is nog pikkedonker als we om half vier in de bijboot stappen en koers zetten naar de jachthaven Port Louis op Grenada. We mogen meekijken in de bakkerij van Nigel en Merry en ja, bakkers beginnen vroeg. Nog ruim voor vieren komen we aan bij de bakkerij. Het is nog steeds erg donker. Ook de straatverlichting doet het niet. Vreemd. Nigel doet open en maakt met z’n armen een hulpeloos gebaar. ‘No power this morning’, de stroom is uitgevallen. Nu bakken Nigel en Merry heel ambachtelijk maar er wordt wel gebruik gemaakt van een deegmachine, een reiskast en een electrische oven. Met hulp van kaarslicht is Merry alvast begonnen met het maken van haar ‘Chelsey Bunn’s’. Gelukkig gaat na een uur het licht weer aan en kan de oven gaan opwarmen. Terwijl Nigel deeg bereidt voor brood en baguettes maakt Merry batches voor kleine luxe broodjes. Hartige broodjes met kaas en ham, broodjes met knoflook en kruiden. Het gaat steeds lekkerder ruiken in de bakkerij. Het recept voor de Chelsey Bunns, broodjes met kaneel en suiker, geeft Merry zomaar prijs. Dat gaan we op de Full Circle ook eens proberen…

 

Een jaar geleden waren we ook op Grenada en maakten we kennis met het sympathieke echtpaar Nigel en Merry. Ze verlieten Zuid Afrika om een bakkerij te beginnen op Grenada. Wij zijn na een jaar zeilen in het Caribische gebied terug op Grenada en zijn benieuwd hoe het hen gaat. Nieuwsgierig ook naar de realisatie van de plannen. Het winkeltje is nog hetzelfde maar de productieruimte ernaast is uitgebreid. Dat moest ook wel want er worden veel Chelsey Bunns, croissants en baguettes verkocht op de campus van de universiteit. Een medewerker rijdt met een bestelbusje vol broodjes om het winkeltje aldaar (een soort bushokje) te bevoorraden. Verder kijkt Nigel nog naar een andere verkooplocatie maar tot nu toe is het nog niet gelukt iets geschikts te vinden.

 

Vrijdag’s is het ‘build your own burger day’. Hiermee worden zowel de yachties als de lokale mensen naar de bakkerij gelokt. Wij dus ook. We beleggen een lekker broodje met sla, tomaat, kaas, augurk en ketchup. Buiten staat Nigel bij de BBQ en schuift een lekkere hamburger met uitjes tussen onze broodjes. Een prima concept. In een uur of twee gaan er zo’n 140 broodjes hamburger over de toonbank. Het genereert veel traffic naar de winkel en en passant worden er ook nog heel wat drankjes en andere broodjes verkocht. Zuid Afrikaans koopmanschap in de Carieb! Veel succes Nigel en Merry, over een paar jaar komen we weer langs!

Lees Meer
1200 Hits
0 reacties

Lekker klussen

Grenada,

 

We zijn al weer even op Grenada en dat is echt geen straf. We schreven al eerder over de mooie wandelingen in de vorm van ‘hashes’ en de ‘Fish Friday’ in Guave. Daarnaast is het heel gezellig met de bemanningen van de andere Nederlandse boten hier in de baai van St George. Regelmatig schuiven we aan voor een borrel, pot luck of BBQ.

 

Maar er moet ook geklust worden. Veel kunnen we tegenwoordig zelf maar soms is deskundige hulp en advies wenselijk. We liggen nu naast de Bella Ciao van Reinhilde en Frits. Frits heeft zijn hele leven bootjes gebouwd, vooral trimarans en catamarans in epoxy. Zo iemand is dus van alle ‘klus’-markten thuis! Op Sint Maarten heeft Frits ons al geholpen met laswerk aan de davits, de beugels achterop de boot waar we de bijboot aan ophijsen. Nu op Grenada was de ankerlier aan de beurt. De nieuwe lagers waren gelukkig op het eiland verkrijgbaar en na een paar uur kon de winch al weer worden gemonteerd. Maar de mooiste klus was toch wel aan de achterkant van het schip. De op de davits gemonteerde zonnepanelen hebben de davits met ruim 100 kg verzwaard. Dat kan natuurlijk niet zomaar. De spiegel van de boot werd hierdoor langzaam naar binnen gedrukt. Kijk, hier komt het vakmanschap van Frits en zijn kennis van werken met glasvezel en epoxy ( hij doet niets liever!) pas echt tot zijn recht. Om kort te gaan, aan de achterzijde van de spiegel zijn in de bakskist twee ribben gemaakt van watervast multiplex, bekleed met 8 lagen glasvezelmat en epoxy. Hoe sterk wil je het hebben? Het was een leuke, en voor mij vooral een leerzame klus. Multi Bella Frits Grazie Ciao.

Lees Meer
1211 Hits
0 reacties

Dan ben je opeens HASH VERSLAAFD

Grenada,

Op het uitstapje naar Trinidad na (om te tanken) liggen we in de baai van St. George bij Grenada. Ik kan niet anders zeggen dan dat het hier gezellig is. Grenada is een fantastisch eiland. De natuur overweldigend en heel erg afwisselend. De bevolking bijzonder aardig en heel erg trots op hun eiland. En er valt hier heel erg veel te beleven. Met lokale busjes kun je voor een paar EC (East Caribbean Dollar) overal komen. Als je langs een weg loopt is het soms moeilijk om te blijven lopen. Alle busjes willen voor je stoppen om je mee te nemen. Op de lokale marktjes liggen heerlijk zongerijpt zoet fruit en geurende kruiden en voor ik het weet heb ik weer een leuk recept voor Mniekookt. Grenada heet niet voor niets ‘Island of Spice’.

 

Afgelopen vrijdag zijn we op het busje gehopt en na een klein uurtje rijden stapten we uit in Gouyave in deze tijd hadden we ook nog een klapband en werd het wiel verwisseld. Gouyave is bekend door de Nootmuskaatfabriek en Fish-Friday. Als je van vis houdt is dit de place to be! Volgens mij kun je nergens op Grenada kiezen uit zoveel verschillende soorten vis op evenzo veel verschillende manieren bereid. Flanerend langs alle eettentjes, kletsend met de lokale bevolking kies je her en der een lekker snackje en drink je een lokaal vruchtendrankje of een biertje. Samen met Ingrid & Ben van de Blabber (zeilboot) hebben wij ons kostelijk geamuseerd en heerlijk gegeten.

 

Amper bekomen van Fish-Friday en het klussen wat we ondertussen ook doen was het alweer zaterdag middag. En (bijna) iedere zaterdag wordt er op Grenada GEHASHT. Verleden jaar hebben we er ook een blog aan gewijd en het is zo de moeite waard! Wij zijn ondertussen HASH VERSLAAFD!

 

Het is een wandeling/run op iedere keer een andere plek op Grenada. Het gaat dwars door de bush en je komt op plekken waar je anders nooit zou komen ook al ben je nog zo ondernemend. Dit keer was de Hash bij Grand Etang een natuurgebied rondom de krater van een vulkaan. Met adembenemende uitzichten. Aangezien er best veel regenwoud is ontkom je er bijna niet aan dat je je al wadend door blubberige plekken, al klimmend en klauterend met de modder bijna in je oren bij de finish komt. Snakkend naar een biertje! Die smaakt dan echt heerlijk evenals de lokale lekkernijen. Het leuke van de Hash is dat iedereen meedoet. Lokale mensen, expats, vakantiegangers, zeilers, studenten. Maar ga niet hashen op je nieuwe schoenen. Je schoenen worden dan traditioneel ontmaagd = bier drinken uit je schoen voordat je ook maar een stap hebt gezet en ook de ‘Virgin-Hashers’ worden ingewijd, deze na de Hash vanzelfsprekend ook met bier! Mocht je ooit op Grenada komen, doe dan beslist mee aan de Hash. Het is echt geweldig! En je slaapt er heerlijk op! Maar pas op je ben zo verslaafd!

Lees Meer
1263 Hits
0 reacties

Even Tanken in Trinidad

Trinidad,

De Full Circle is een zeilboot. Maar toch heb je bijna dagelijks de motor nodig. Voor het ankerop gaan en het onder zeil komen. En later bij het aanlopen van de volgende baai en zoeken van een mooi plekje. En dat kost diesel. En diesel is duur. Maar niet in Trinidad. Trinidad ligt naast Venezuela en in die regio borrelt de olie zowat spontaan omhoog uit de grond. In Trinidad kost, ga eerst even rustig zitten voor je verder leest, de diesel …. 20 eurocent de liter! Ja, daar willen we graag even voor op- en neer varen vanuit Grenada, twee keer 80 mijl. Na het strijken van de zeilen tuffen we, op de laatste druppels diesel, de baai van Chaguaramas binnen.

 

Nu heeft de Full Circle, in vergelijking met de meeste andere ‘vertrekkersboten’, een geweldig grote tankcapaciteit van wel 1050 liter. Bij ons dus geen grote jerrycans vastgesjord aan de reling maar alle brandstof keurig in roestvrijstalen tanks onder in het schip. Maar om lekker goedkoop te tanken moet je hier met jerrycans in de bijboot naar de pomp. Gewapend met een stel geleende jerrycans, trechters en hevelslangetje (erg handig!) gaan we aan de slag. Vijf keer met het bootje naar de pomp, jerrycans op een rij en vullen maar. Snel weer terug naar de boot om leeg te gieten en te hevelen. Er zijn heel wat kilo’s versjouwd door de bemanning van de Full Circle. Maar ja, 100 liter diesel voor nog zo’n 200 euro. Dat scheurt strakjes lekker ‘met een ton goedkope diesel door het Panamakanaal, ver van huis maar in onze sas’. (vrij naar Henk Wijngaard)

Lees Meer
1136 Hits
0 reacties

Zo stoned als een garnaal

St. Vincent & the Grenadines,

Vanaf St. Lucia varen we naar St. Vincent. In Wallilabou Bay, die baai van Pirates of the Caribbean, komt Alex the Fisherman al zwaaiend ons tegemoet varen. Grappig dat hij ons en de Full Circle herkent. Verleden jaar heeft hij Paul uitgebreid visles gegeven! We nodigen hem uit voor een biertje aan boord waar hij ons over zijn plannen om zijn schipperspapieren te gaan halen vertelt. Leuk weerzien!

Ja en dan Bequia, gewoon een leuk kleinschalig eiland. Ligt net op de 13e breedtegraad waar de kans op een hurricane veel minder is en je redelijk save bent. Sommige verzekeringen eisen dat je rond 1 juli op of beneden de 13e breedtegraad bent. Ook hier ontmoeten we ‘oude bekenden’ en ankeren we op ongeveer dezelfde plek als verleden jaar, vlak voor het strand van Margareth Beach. Heerlijk ’s morgens overboord plonsen en naar het strand zwemmen. Het voelt een beetje als vakantie voor ons en daar hoort een uitstapje bij. We maken een oversteek op een oude Noorse veerboot die tussen Bequia en de hoofdstad van St. Vincent, Kingstown vaart. De oversteek duurt een uur en iedereen zie je heen en weer schudden. Iets is duidelijk niet zo als het hoort. Aan onderhoud doet men hier duidelijk niet. Men gaat pas repareren als het echt niet meer gaat. Kingstown is een kleurrijke stad en we struinen er de hele dag rond en zijn ’s middags weer terug op Bequia.

Op weg naar Grenada waar onze volgende gasten straks opstappen kiezen we nog 2 mooie plekjes om te genieten. Het mooie Caribische weer is weer terug. Strakblauwe lucht en een mooi zeilwindje. Prima omstandigheden om bij Tobago Cays achter het horse-shoe reef te liggen. Deze plek is onbeschrijfelijk mooi. Echt een plek zoals je je een Caribisch eiland voorstelt. We snorkelen dat het een lieve lust is en zien ontelbaar veel schildpadden en roggen. Met de dinghy varen we nog dichter naar het rif toe. Daar zien we tijdens het snorkelen zelfs een haai! Union Island ligt op nog geen uur zeilen van Tobago Cays en ook daar droppen we ons anker achter een rif. Klaren hier uit en drinken ’s avonds een ‘sapje’ bij het kleinste eiland van de Carieb genaamd HAPPY ISLAND, een barretje waar je alleen met je dinghy kan komen. De barkeeper is zo stoned als een garnaal, speelt voor DJ en houdt hele verhalen door de microfoon. Later op de avond als er geen kip meer op Happy Island zit geeft hij nog steeds een performance. Het voelt voor ons een beetje als een afscheidstournee, nog even de mooiste plekjes opzoeken. Mocht je ooit in de gelegenheid zijn……… Dit gebied is een aanrader!!

Lees Meer
1256 Hits
0 reacties