imageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2017 over de Indische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

Three parts strong...

Bonaire,

Trouwe lezers van onze blogs en volgers van de site zien regelmatig rumpunch voorbijkomen. En als we in de gelegenheid zijn om nieuwe gasten op het vliegveld al met rumpunch te verwelkomen laten we dat niet na. Je zou er dorst van krijgen. Maar hoe maak je nu zo’n echte Caribische rumpunch? Eigenlijk moet je daarvoor natuurlijk een weekje langskomen op de Full Circle. Want waar smaakt rumpunch lekkerder dan op het water, achter het anker bij een bounty strand met een langzaam ondergaande zon? Maar om dat gevoel een beetje te beleven hier de bereidingswijze van de onvolprezen Full Circle rumpunch naar traditioneel West Indisch recept.*

‘One part sour,

Two parts sweet

Three parts strong

Four parts week

Five drops of bitter, and nutmeg spice

Serve well chilled with lots of ice’

 

Hoe nu verder? Oplettende lezers zien in bovenstaand rijmpje dat het in totaal om 10 delen gaat. Dat werkt dus makkelijk met een maatbeker met een verdeling in deciliters. One part sour staat dan natuurlijk voor limoensap. Hier overal vers verkrijgbaar maar uit een flesje is geen probleem. Voor het deel sweet gebruik ik een oplossing van water met drie eetlepels rietsuiker. Even warm maken om het goed op te laten lossen. En dan komt het. Strong staat natuurlijk voor de onvolprezen Caribische rum! Bruine of witte rum maakt niet uit. Neem wat je in huis hebt maar zeker niet te weinig. Week is prima te doen met een lekkere vruchtensap. Hier in de Carieb kopen we meestal fruitpunch, een mix van verschillende vruchten. Is het sap erg zoet doe dan wat minder Sweet en wat meer Week. Snap je het nog?

Five drops of bitter komen uit het bekende flesje Angostura, een apart maar essentieel goedje, geproduceerd in Trinidad.

 

Na het uitschenken in glazen met blokjes ijs doe je nog wat vers schraapsel nootmuskaat erover. Een kleurig rietje erbij en klaar is je rumpunch!

 

Vergeet nu de Nederlandse herfst, zet de kachel op 25, trek je Hawaishirt aan, leg Harry Belafonte met Island in the sun op de draaitafel en geniet van je eigen rumpunch!

 

Cheers !

 

* Uit het boek Mango’s aan boord van Ann Vanderhoof

Lees Meer
1185 Hits
0 reacties

Saraaaaa....

Bonaire,

Het heeft effe geduurd, ben verschillende keren aan een blog begonnen. Er is zoveel gebeurd rondom mijn 50e verjaardag dus waar begin je? |Het feest begon eigenlijk een kleine week ervoor al met de aankomst van Anja & Sjaak en Iris, Paul zijn dochter. 2 dagen later mijn zus Carin & Martine. Dan zou je al zeggen dat het feestje redelijk compleet is als je rekent dat je ruim bijna 8000 km van Nederland bent.

Maar niets van dat al. Op 9 oktober riep Paul me dat ik even uit de kajuit moest komen en naar de wal moest kijken…….. Daar zaten 5 ‘ouwe taarten’ op het bankje vlakbij Karel’s Bar. Ja hoor! Met spandoek en al met de tekst: “Waar is Sara”. Nou heb ik nog een aantal vriendinnen die bij de KLM werken. Van Manon had ik vernomen dat ze de vlucht aangevraagd had en ook had gekregen! En heel misschien zou ze Anja wel meenemen. Stiekem had ik gehoopt dat Josepha ook op die vlucht zou zitten….. Maar dan bleven er nog 2 over…… Misschien hadden ze Gaston zo gek gekregen zich ook te vermommen met masker en jurk. Van hem wist ik zeker dat hij ‘over zou hoppen vanuit Aruba’.Nr 5 zou wel een SaraPop zijn!!!

 

Hoppa met Paul in de dinghy en naar de wal. Wat al snel duidelijk werd was dat er geen SaraPop bij het gezelschap zat. Allemaal springlevende figuren maar wie waren die andere 2 dames? Ze bleven allemaal in hun rol ondanks de enorme hitte met die maskers op. Zelfs toen ik zachtjes vroeg: “Ben jij het Marilou” gaf ze niet direct sjoege, geweldig!! Daarna viel het kwartje bij het zien van de slanke dame naast haar, qua postuur iemand die Sara nog lang niet gaat zien……..AnneMarije! Wat een weerzien met jullie allemaal, wat enorme verrassing!

 

Gaston maakte het feestje compleet. Trossen los en richting klein Bonaire om te genieten van het helder, blauwe water, snorkelen, de rumpunch en een glaasje wijn en vooral van elkaar. Dit voelt toch heeeeel erg bijzonder!

 

’s Avonds toonden de ‘ouwe taarten’ hun zangkunsten en werd ik met maar liefst 5 Sara-liederen toegezongen en verwend met ontzettend leuke kado’s! Nou, het verrassingseffect was groots! Heel, heel erg bedankt voor deze geweldige dag Manon, Josepha, Marilou, Anja en Annemarije!!! Ik zal dit nooit meer vergeten!

 

Marilou en Annemarije hebben hun IPB-terugvlucht een paar dagen later gepland en blijven aan boord. Helaas moet ik veel te snel afscheid nemen van Manon, Josepha en Anja!

 

Op 10-10 aan het ontbijt blijf ik kadootjes uitpakken en kaarten voorlezen. Echt niet te geloven. Dan komt ook het grote geheim op tafel, waar Paul al maanden aan bezig is geweest met hulp van velen. DE MNIEK, een echte GLOSSY! Wie kan dat nu zeggen, ja mensen als Rik Felderhof, Linda en Matthijs van Nieuwkerk…….

 

Langs deze weg wil ik iedereen bedanken voor de ontroerende, mooie, lange, originele, gezellige, creatieve bijdrage aan dit kado! Ook voor de leuke e-mails, Facebookfelicitaties etc.

 

’s Avonds probeerden we met een bootje vol vrienden/familie en Nederlandse zeilers boven het feestgedruis van de Regatta week uit te komen. Met lekkere hapjes en drankjes. Mailou, Tom en Marieke, dank voor jullie hulp…………

 

HET WAS ECHT EEN VERJAARDAG MET EEN GOUDEN RANDJE!

 

Lees Meer
1214 Hits
0 reacties

Waar is dat feestje?

Bonaire,

Wie kan dat zeggen? Je vijftigste verjaardag vieren op een zeiljacht in de Carieb? Het is tien-tien-twaalf en we vieren vandaag de vijftigste verjaardag van Monique;mijn vrouw en stoere schipster van de Full Circle! We zijn nu bijna anderhalf jaar onderweg.

Voor onze vijftigste verjaardag op wereldreis, dat was ons doel. Nou dat is dus gelukt. Op 28 mei 2011 gooiden we de trossen los. In februari werd ik al vijftig. Nu ben jij aan de beurt.

 

Lieverd, van harte gefeliciteerd met je verjaardag!

 

Ja, nu al weer zes jaar geleden, ons eerste contact via Relatieplanet. “Wanneer gaan we?” Wat mij betrof al de dag erna. Het duurde wat langer. Maar we zijn gegaan en we hebben het geweldig. Dagelijks realiseer ik me hoe bijzonder dit is. Hoe bijzonder jij bent…

 

Vandaag 10 oktober 2012 vieren we jouw 50-ste verjaardag. Met elkaar en met familie en vrienden. Hier op Bonaire op de Full Circle.

 

We maken er een mooie dag van. Met Caribische rumpunch en Hollandse appeltaart. En daarna…zeilen we verder in jouw nieuwe levensjaar.

 

Dus waar is dat feestje? Daar is dat feestje! Mooring no.1 bij Karel’s Bar in Kralendijk Bonaire. Jullie zijn allemaal uitgenodigd. Als deze oproep niet minstens duizend feestvierders oplevert weet ik het niet meer. Mochten het er meer worden, de ruimte op het dek van de Full Circle is beperkt, gooien we gewoon de trossen los. Varen we lekker verder in de Carieb.

 

Paul

Lees Meer
1012 Hits
0 reacties

Spookboot in het Spaanse Water

Curaçao - Bonaire,

We zijn weer terug op Bonaire!!

Na nog een paar dagen met veel wind op Curaçao en het wachten op een goed ‘windvenster’ hebben we nog zoals je zo ‘oud-Hollands’ kan zeggen een hachelijk avontuur meegemaakt! Midden in de nacht wordt je wakker doordat het keihard gaat regenen en wij dus onze luiken moeten sluiten (nee niet de ogen dicht doen), maar de ‘ramen’ die in het dek liggen. Maar het blijft niet bij regen alleen. Binnen no-time breekt er onweer los en komt er wind opzetten waar je U tegen zegt!

 

De boot ligt echt te rukken aan de ankerketting en giert flink. Van het ene op het andere moment veranderd het Spaanse Water in een kolkende massa en door de bliksem kun je zien dat veel mensen wakker zijn geworden en aan dek zijn. Wij liggen al zo’n 1½ week op dezelfde plek en voor ons ligt een onbemande boot, die nu onze zorg gaat worden. Na een flink aantal keer gieren is zijn anker los geslagen en komt onze kant op!! Paul start de motor en stuurt een beetje tijdens het gieren en kan zorgen dat wij achter ‘m langs gaan!! Pffft, dat scheelde maar een metertje of 4-5! Helaas raakt de spookboot wel een trimaran met een solozeiler die naast ons lag. Een andere zeiler schiet de solozeiler razendsnel te hulp. Maar helaas heeft de trimaran wel wat schade…maar op wie verhaal je dat? Het blijkt dat de spookboot er al heel lang ligt en niemand weet van wie die boot is. Nu ligt ie op een ondiepte vast en kan hopelijk geen kwaad meer aanrichten! Dat was wel een spannend moment! De naam van de spookboot is Sacred Guest maar wij vonden het maar een Scared Guest!!

 

De trip van Curaçao naar Bonaire is lastiger dan Bonaire naar Curaçao. De wind waait altijd uit dezelfde hoek hier en Bonaire ligt zullen we maar zeggen: ‘Precies tegen de wind in’.

 

Dus dat betekent dat we moeten kruisen en dus veel meer afstand afleggen en er dus langer over doen! Soms draait de wind net een beetje. De ene keer is het gunstig en helpt dat net een beetje. De andere keer frustreert het je en heb je het idee dat het echt niet opschiet.

 

Het eerste gedeelte van de trip frustreert ons. Wij verlaten het Spaanse water rond 11 uur. Er zijn aardig wat buien rond ons. We kijken op de radar of we de buien een beetje kunnen ‘omzeilen’ en komen net voor het donker aan op Klein Curaçao en laten het anker weer zakken in mooi helder water. De volgende ochtend om 7 uur weer anker op. We zijn weer voorbereid op een lange tocht. Maar deze keer draait de wind (door de buien) net gunstig voor ons en zien we al redelijk snel Bonaire weer opdoemen. We hoeven dus maar 1 slag te maken en leggen om 14.00 uur weer vast aan de mooring bij Karel’s Bar!! Bon Bini Bonaire!

Lees Meer
1396 Hits
0 reacties

Onze man op Bonaire

Bonaire,

Als je ergens wat langer bent leer je mensen kennen. Zo zijn we nu al een tijdje op Bonaire waar we Marinus hebben ontmoet. Marinus is arts, woont en werkt op Bonaire. Op zaterdag gaat hij wel eens mee vissen met Tuki, een lokale visser die hem de kneepjes van het vissen bijbrengt. Vrijwel dagelijks drinkt hij capucino bij Karel’s Bar en kijkt uit over het water voor Kralendijk. Daar lag de Full Circle aan de mooring. Op een morgen meerden we de dinghy af bij Karel en we kregen een briefje toegestopt door Ide, de serveerster bij Karel. Er stond een telefoonnummer op en de naam van Marinus. ’s Middags maakten we kennis. Marinus wil graag zeilen leren. Natuurlijk moet je voor een echte zeilcursus bij De Zeezeilers van Marken zijn. Maar ja, als je op Bonaire woont en de Full Circle ligt voor de deur, het weer aangenaam is en het water blauw…

Marinus is aangemonsterd voor twee weken. En samen met Margriet en Stacha hebben we een mooie reis gemaakt. Eerst wat ‘inslingertochtjes’ onder de kust van Bonaire en voorbij Lacre Punt. ’s Middags nam Marinus ons mee in z’n pick-up en liet ons het eiland zien. De ‘Alpen’ van Bonaire (zoutbergen), de slavenhuisjes, het Gotomeer met de flamingo’s. Geweldig hoor, zo’n man op Bonaire. Maar het doel van de reis was Los Roquos, een archipel die tot Venezuela behoort. Voor vertrek heeft Marinus nog een mooie Wahoo gekocht bij een lokale visser, een collega van Tuki. Na ruim 28 uur aan de wind zeilen, tegen de passaatwind in, bereikten we Cabo de Aqua, het meest westelijke eilandje van Los Roquos. We hebben er Margriet’s verjaardag gevierd en zijn vervolgens tussen alle eilandjes doorgevaren. Mooie strandjes, helder water en goed vissen. Marinus heeft met zijn handvislijn wel drie baracuda’s aan de haak geslagen. Dit gecombineerd met de door Paul gevangen Big Eye tuna en de gekochte wahoo en je begrijpt; elke dag vis op het menu!

 

Terug naar Bonaire is dan een stuk makkelijker. Ruime wind en met genua en bezaanzeil loopt de Full Circle al snel zeven knopen. De zuidpunt van Bonaire was al snel in zicht en niet veel later lagen we weer aan de mooring bij Karel’s Bar. En ja, vis is lekker maar de bitterballen van Karel ook.

Lees Meer
986 Hits
0 reacties