imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

De wonderen zijn de wereld nog niet uit

St. Maarten,

Vanaf het moment dat we zijn gaan ‘oversteken’ was het afgelopen met het kopen van lekker(e) brood(jes). Op de reis langs de Europese kust, trok Paul bijna ieder ochtend zijn hardloopschoenen aan nam een ‘euroflapje en in Engeland een pondflapje’ mee in een klein stoffen tasje. Om na een lekker joggingrondje weer bij de boot te verschijnen met nog warm, lekker vers brood.

Nu hadden we zeer ruim allerlei varianten meel ingeslagen om vers brood te bakken op de oversteek. Dus bijna dagelijks werd er in de kombuis een brood gebakken. In een flexibele siliconen cakevorm. Het werd met smaak gegeten, maar dat we iets niet helemaal goed deden bleek veel later pas…….

 

Op Bequia leerden we Tom en Marieke kennen van de IImpuls. Zij maken ook een wereldreis en wij komen hen dan ook regelmatig tegen. Binnenkort hebben we een ‘domino-afspraak’ op St. Maarten.

 

Enfin….. we werden op de IImpuls voor een borrel uitgenodigd en daar horen natuurlijk lekkere hapjes bij. We roken het al toen we de dinghy aan hun boot vastknoopten……. Mmmmmm vers brood. En wat ons voorgezet werd was ook verrukkelijk! Waar ons zelfgebakken brood (heel) stevig is en soms meer op een baksteen lijkt dan op brood, was dit brood heerlijk luchtig en smakelijk.

 

Het heeft even geduurd voordat ze hun geheim prijs gaven (geintje)…….. DE WONDERPAN !!

 

Dit is een aluminium pan die vroeger door heel veel mensen werd gebruikt, maar toen de oven gemeengoed werd is de wonderpan uit beeld geraakt. Het principe van de wonderpan is heel eenvoudig; er is een bodemplaat bij de pan geleverd die verwarmd wordt, de warmte stijgt op door het gat in de pan en verlaat de pan weer door de ventilatiegaten. De warmte wordt hierdoor gelijkmatig verdeeld, waardoor het ‘baksel’ gelijkmatig gaar wordt.

 

Enne…. Wat ook belangrijker is; het bespaart ons veel energie. Een oven moet je eerst voorverwarmen en op hoge temperatuur houden. De wonderpan zet je op een heel laag pitje, de pan in als het ware de oven zelf. Doordat je het gas op de laagste stand zet zal het baksel ook niet snel verbranden!

 

Dat was natuurlijk niet het enige waardoor ons brood minder lekker was. 2 Weken geleden nadat Marilou & Franswindkr8 met wonderpan aanmonsterden op de Full Circle, kwamen we ‘The Friends’ een andere vertrekkersboot weer tegen. Peter heeft ons een cursus broodbakken gegeven, veel handige tips gegeven en zie op de foto het resultaat. Het bleek dat we niet lang genoeg kneedden!! En zie, ons brood is nu ook lekker luchtig en rijst werkelijk de pan uit!!! 

Een zwaanzinnig mooie tocht
Oelewapper Regenwulp Tiuri Full Circle

Reacties

 
Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 26 september 2021

Captcha afbeelding