Atlantiche Oceaan,

De Full Circle is uitgerust met moderne navigatie apparatuur. Prima spul van Raymarine. Erg nauwkeurig en makkelijk te bedienen. Vakkundig geïnstalleerd door Elektro Erik. Daarnaast hebben we van alle routes die we varen en kusten die we aanlopen, papieren kaarten. En voor de details van havens en eilanden hebben we de Reeds Almanac en diverse Pilots. Dit zijn boeken met nauwkeurige beschrijvingen van aanlopen en jachthavens met allerlei nautische en toeristische info.

Ja, de gps geeft een nauwkeurige plaatsbepaling. Je ziet ons bootje over het scherm van de plotter (electronische kaart) varen. Maar als dat nou uitvalt? Ja, dan gaan we over op het varen van een ‘gegist bestek’(http://tinyurl.com/qdeo2)

 

We nemen dan de laatste positie over uit het logboek en plotten vandaar de afstand en richting van uur tot uur. Dan weet je ongeveer waar je bent. En zodra er een vuurtoren knippert stel je vast welke het is en bepaal je met je peilkompas je positie. Zou dat Barbados zijn? Of is het Martinique? De meeste zeilers (dus wij ook) hebben voor het uitvallen van de apparatuur nog een hand gps op batterijen. Die kun je in geval van nood ook mooi meenemen in het reddingsvlot.

 

De techniek van zonnetje schieten en op de sterren varen is inmiddels wat achterhaalt. Als backup kan het nog prima fungeren. Maar om nu elke dag rond twaalf uur met de sextant in de weer te zijn… nee dan lees ik toch liever m’n boek uit…