Atlantische Oceaan,

Regelmatig praten we met mensen over de Atlantische Oversteek die we gaan maken. ‘Hoeveel kilometer is dat wel niet?’ Nou, wij steken over van de Kaapverdische Eilanden naar Barbados en dat is ongeveer 2000 mijl.’ En hoe doen jullie dat dan ‘s nachts? Ga je dan stilliggen?’ Nou nee, stilliggen schiet niet erg op. En ankeren met 5000 meter water onder de kiel is ook geen optie. Nee, dan gaan we wachtlopen! Hiervoor maak je een wachtschema.

Om een wachtschema te maken kijk je naar het aantal bemanningsleden en hun ervaring. Wanneer Monique en ik samen varen lopen we afwisselend wacht, bijv. drie uur op en drie uur af. En degene die af is blijft paraat voor zeilwissels. Met rustig weer goed te doen maar als er gereefd moet worden en het schip lekker tekeer gaat best vermoeiend. Na zonsopgang moet je dan nog wel wat bijslapen. Met meer bemanningsleden kom je aan meer rust toe.

 

Iedereen weet wel dat de hondenwacht niet echt populair is. Maar waar komt die benaming nu vandaan? Al in de tijd van de VOC en ook bij de marine wordt het volgende schema gehanteerd:

 

00.00-04.00 Hondenwacht

04.00-08.00 Dagwacht

08.00-12.00 Voormiddagwacht

12.00-16.00 Namiddagwacht

16.00-18.00 Eerste platvoetwacht

18.00-20.00 Tweede platvoetwacht

20.00-24.00 Eerste wacht

 

De gedeelde platvoetwacht zorgt ervoor dat je niet steeds dezelfde wacht loopt, het rouleert zo vanzelf. ‘En waarom heet het platvoetwacht?’ Ja, lees dat maar even in deze link http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/platvoetwacht

 

Onze grotere oceaanetappes, naar de Kaap Verden en naar Barbados, varen we met zeven mensen. We doen dan een schema van 4 uur op en 8 uur af met een dubbele wacht van twee. En die zevende dan? Ja, dat is de schipper. Die blijft buiten de wacht. Er moet er tenslotte één uitgerust aan de overkant komen…