Pacific Ocean,

Morgen starten we met de ‘koninginne etappe’ van onze zeilreis rond de wereld. In wielerronden staat dat voor de langste etappe en over de meeste cols. Vaak valt daar de beslissing voor het eindklassement. Dat zal bij ons niet zo zijn. Maar het is wel een lange etappe. Ruim 3000 Nautical Miles, dat is dus wel 5550 kilometer. En op de route treffen we deze keer geen enkel eiland aan. Dus geen wuivende palmbomen, geen mooie baai voor een wit strand.

Toch hebben we er veel zin. Volgens de reisverslagen van andere zeilers, de nautische gidsen en ‘passage weather’ moet het een prachtige zeiletappe zijn. Er wordt ons een vrij constante wind van 15 tot 20 knopen beloofd en steeds schuin van achter. En dan helpt de stroom ook nog mee. Dat wordt dus 3 weken lekker ruime wind zeilen, boeken lezen, brood bakken, visje vangen, wachtlopen, slapen.

We hebben dus weer flink verse spullen ingekocht, op de markt van San Cristobal. En dan is het de kunst om alles goed te houden. Maar daar zijn we al redelijk ervaren in. De oversteek van de komende weken is ook de overgang naar een ander taalgebied. De afgelopen jaren hebben we overwegend Engels en Spaans gesproken. Maar nu mogen we ons Frans weer gaan oppoetsen.

Na die drie weken komen we aan in Frans Polynesië. Als je dat op de kaart opzoekt zit je dus al in het midden van de Pacific. Dat schiet dus lekker op. De eerste eilanden groep die we aan doen zijn de Marquesas. Hier ligt onder andere het eiland Hiva Oa. Hier is Jacques Brell begraven, naast Paul Gaugain. Daar gaan we dus even kijken. De eerste baai die we aan gaan lopen is op Fatu Hiva, de Baye de Vierges. Dat moet één van de mooiste ankerplekken zijn in de Pacific. Onze verwachtingen zijn dus hoog gespannen. De komende weken zullen we af en toe een ‘Breaking Waves’ plaatsen. Houden we jullie op de hoogte van onze vorderingen. En of we al vis hebben gevangen enzo...