Na ruim twee weken Jamaica gaan we dit prachtige eiland verlaten. We zijn inmiddels ‘uitgeklaard’ zoals dat heet. Hier in Port Antonio komen zowel de Health Officer, de ambtenaar van Immigration en de Douane naar je toe. En uiterst vriendelijk allemaal. No job is finished til the paperwork is done.

Maar over paperwork gesproken. Cuba is nu ons nieuwe reisdoel. Het moet er prachtig zijn. Maar voor inklaren moet je, hebben we gehoord van andere zeilers, wel een dag uittrekken. Vele ambtenaren komen aan boord. Papieren invullen, stempelen, handtekeningen zetten. Het hoort er allemaal bij. Er schijnt zelfs een hashhond aan boord te komen snuffelen…

 

Maar eerst nog oversteken naar Santiago de Cuba. Dit is in grootte de tweede stad van het land en staat bekend om z’n muziek. Misschien staat de Bueno Vista Social Club wel op de steiger. De oversteek is ruim 100 mijl. We verwachten er dus morgen al aan te komen.

Vanuit Santiago gaan we Cuba vooral over land verkennen. Per trein, bus of misschien wel even met zo’n oude Amerikaanse auto. De komende twee weken zullen we ook even verstoken zijn van internet want dat is in Cuba nog niet zo ingeburgerd. Maar daarna praten we jullie weer helemaal bij en plaatsen we mooie foto’s op de site!