imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

Coconut(s) Milk Run

Pacific Ocean,

Zo wordt de route ook wel genoemd die wij dit jaar varen. Redelijk relaxt en veel voor de wind zeilen. We lazen in boekjes en spraken zeilers die het alleen maar over de stabile passaatwind hadden... Dagenlang achtereen met je spinnaker op varen zonder deze voor de nacht weg te nemen. Nou, aan me hoela!

 

Het zou wel even duren voordat je zuidelijk van de Galapagos de passaatwind op pakt. Het enige wat wij op pakten na een lange periode van weinig wind was een ‘stabiele depressie’ met veel buien en rond de 30 knopen wind die 48 uur aan hield! Tijdens zo’n depressie sturen wij altijd veel op de hand om de stuurautomaat te sparen.

De meeste rond-de-wereld-zeilerts hebben een windvaanstuurinrichting. Een windvaan met roer die je boot op koerts houdt zonder dat er een motor aan te pas komt! Slim, want je moet altijd je stroomhuishouding in de gaten houden, Je wilt je sapje natuurlijk koel drinken en je verse spullen zo lang mogelijk goed houden in de koelkast. Bovendien wil je blijven monitoren waar je positie is met behulp van de plotter.

Er zat een goede windvaanstuurinrichting op de Full Circle toen we haar kochten. Maar na heel lang wikken en wegen en dubben hebben we deze geofferd voor een zwemplateau, davits voor de bijboot en de zonnepanelen.

Zal je altijd zien, op onze koninginne-etappe, midden in de nacht tijdens mijn wacht, vaart de boot opeens de andere kant op. Windshift...? Nee! Meteen roep ik Paul. De stuurautomaat blijkt niet meer te werken. Na inspectie blijkt de ketting gebroken die het roer met de automaat verbind.

De volgende dag probeert Paul de ketting te fiksen. Maar er blijkt een aantal zwakke schakels tussen te zitten. En de zwakste schakel moet eruit... Tot ziens (waar doet me dat aan denken?!)

Zoveel reserve onderdelen aan boord, maar helaas geen nieuwe ketting. Die komt over 2 weken met onze nieuwe gast mee. Dank je wel Guido. Dank je wel Marjan! Maar nu zijn we al halverwege de oversteek. Al.. of pas? 1500 mijl achter de rug, maar ook nog 1500 te gaan! En dat betekent 1500 mijl op de hand sturen, 24 uur per dag!

Niet veel tijd meer om een boek te lezen. Geen spelletjes samen doen. Niet meer sámen eten maar om de beurt. En proberen voldoenden slaap te krijgen. ’t Sturen vergt veel inspanning en concentratie om de boot constant op koers te houden!

Maar er blijft voldoende tijd over om muziek te luisteren (Heimwee CD), een goed gesprek, lekker eten (om de beurt) en waar we enorm van genieten zijn de prachtige zonsopkomsten – en ondergangen en de de waanzinnig mooie sterrenhemel!

Ruim 3 weken op zee. Zeeen van tijd waarin je gedachten alle kanten op flitsen. Prachtige ideeen komen op. Je denkt aan mooie, bijzondere en emotionele momenten. Aan mensen die je lang niet hebt gesproken of juist heel vaak. Het werkt helend, meditatief, therapeutisch. Het leven op zee is heerlijk en eenvoudig!

Ongelofelijk dat er zoveel water is op deze aardkloot! 3 weken alleen maar water, water, water! Niet één schip, geen dolfijnen, wel apart genoeg iedere dag 1 of meerdere vogels!

Via de sailmail hebben we onze (zeil) vrienden Tom & Marieke gevraagd om het weer voor ons in de gaten te houden. Thx!! De voorspelling klopt aardig. De laatste paar honderd mijl weinig wind. We moeten soms uren achtereen op de motor varen...... Met nog 40 mijl op de teller hijsen we de zeilen weer. Het laatste stuk kunnen we weer zeilen! Langzaam komt Fatu Hiva in zicht. Eén van de eilanden van de Marquesas, een schitterend ruig & groen eiland! Om 16.00 uur laten we het anker vallen. Na 22 dagen zeilen! We zijn er!! De baai, de baai van de Maagden genoemd is adembenemend mooi en ruig! Hier willen we wel lekker bijkomen..... Heerlijk straks uren achter elkaar slapen!

Onze Coco Milk Run, maakte ons af en toe wel NUTS!

De koninginne etappe
Fatu Hiva - Beautiful Island en People

Reacties

 
Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 26 september 2021

Captcha afbeelding