imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

Over weather windows en schuifpuien

De oversteek van Fiji naar Nieuw Zeeland is vooralsnog de laatste etappe in ons Pacific avontuur van dit jaar. Maar tegelijkertijd de meest lastige oversteek. Hoe komt dat zo? Voor duizend zeemijlen draaien we onze hand toch niet meer om? Dat klopt. Maar naar Nieuw Zeeland varen betekent het verlaten van de tropen. Eerst vaar je nog lekker op de passaatwind naar het Zuiden. Na een tijdje houdt die echter op met blazen. Je komt dan meestal in een zone van hogedruk met weinig wind. Het is zaak daar niet teveel tijd te verliezen. Op tijd aankomen is het devies. Boven Nieuw Zeeland waait de wind vaak uit het Westen en komt de ene na de andere depressie mee. We waren al gewaarschuwd voor situaties met 50 knopen wind. Dat is dus zware storm.

Kortom, zeilers, en wij van de Full Circle dus ook, nemen de oversteek naar NZ serieus. Nu is er in Nieuw Zeeland ook een soort Piet Paulusma. En die adviseert zeilers over goede ‘vertrekmomenten’ en vooral wanneer je het beste de Bay of Islands, de aanloopbaai voor de meeste jachten, binnen kunt lopen. Zo’n moment wordt dan een ‘weather window’ genoemd. Best fijn dat deze BobMcDavit, een oud medewerker van de Nieuw Zeelandse metereologische dienst, met ons meekijkt. Dat geeft vertrouwen. Voor vertrek verdiepen we ons dus terdege in weerkaarten en prognoses. Maar ja verder dan een week kun je niet echt kijken en voor die ruim duizend mijl hebben we toch een dikke week nodig. En internet is onderweg niet voorhanden. Goede zeilvrienden die momenteel in Zuid Frankrijk verblijven, Marieke en Tom, springen dan bij. Marieke is een kei in weerroutering. Elke dag rolt er via onze sailmail een update binnen...

 

We zijn dus vertrokken op het best mogelijke moment. Onder Fiji lag al dagen lang een front stationair. Daar moesten we ons de eerste twee dagen doorheen worstelen. Veel wind en hoge golven. Maar daarna zeilden we het hogedruk gebied in. Heerlijk. Mooie blauwe lucht, lekker weer. En de barometer bleef maar stijgen. En de windmeter maar dalen. De gang ging er helemaal uit. ‘Jullie weather window wordt steeds groter’, schreef Marieke. ‘Het lijkt nu wel een schuifpui’. Ja, die 50 knopen wind zijn we mooi misgelopen. Maar om nu direct mee te doen aan een Volvo uithoudingsproef.

 

In de laatste 100 mijl pikten we gelukkig de wind weer op. En geleidelijk trok het aan tot 35 knopen. Dan varen we dus met drie riffen in het grootzeil en de kotterfok. Stevige golven die af en toe gingen breken. Dit gecombineerd met een baard van ruim een week geeft je toch weer dat stoere gevoel van op eigen kiel Nieuw Zeeland bereiken. Maar over die vierhondert liter diesel wil ik het liever niet meer hebben...

Toegift in Fiji
Full Circle Bierblikjespletter voor Zeezeilers (Pa...

Reacties

 
Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 27 juli 2021

Captcha afbeelding