imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

Full Circle Bierblikjespletter voor Zeezeilers (Patent Pending)

 

Om met een zeilschip de wereld over te zeilen moet je behoorlijk ‘self supporting’ zijn. Monitoring van de hoeveelheid dieselolie, drinkwater en accuspanning is een dagelijkse bezigheid. Met twee linker handen kom je ook niet ver want er is altijd wel iets te repareren en met alle moderne elektronische navigatieapparatuur moet je ook al een halve computer-nerd zijn.

Afvalmanagement is ook zoiets. Je kunt alles overboord zetten maar dat is niet zo vriendelijk voor moeder aarde waarvan je de schoonheid juist zo gaat waarderen als je over die eindeloze plas water vaart. Op de Full Circle wordt daarom alle afval gescheiden. Glas gaat in de glasbak onder een luik (ik heb geadviseerd daar ook drie ronde gaten (bruin, wit en groen) in te zagen), blik wordt apart bewaard en restafval wordt zo klein mogelijk gemaakt en bewaard in vuilniszakken. Bij aankomst in een haven wordt alles ingeleverd. Alleen groen afval is voer voor de vissen en gaat overboord.

Een eigen uitvinding waar Paul apentrots op is, is zijn bierblikjespletter waarmee het volume van de te bewaren lege blikjes aanzienlijk wordt beperkt. Het is gemaakt van twee plankjes hout (afvalplankjes teakhout van onze buurvrouw Rita) en een stukje touw. Op de foto’s wordt het gebruik door Paul gedemonstreerd:

  1. Geniet van je biertje

  2. Draai met beide handen in een tegengestelde beweging wat kreukels in het blikje

  3. Plet het blikje in de bierblikjespletter tot een dubbeltje

Het prototype wordt al drie jaar succesvol gebruikt en het concept is volgens mij rijp om in serieproductie breed in de markt te worden gezet. Daarnaast valt te denken aan productuitbreiding. Een zwaardere versie voor conservenblikken, bouwtekeningen voor doe-het-zelvers en complete bouwpakketten met handleiding voor dummies. Voor de happy few valt te denken aan een luxe uitvoering in Rietveldkleuren.

 

Hans van der Linden

 

Over weather windows en schuifpuien
De 'K' van Kiwi's, klussen en kkkoud.....

Reacties

 
Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 27 juli 2021

Captcha afbeelding