imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

Atlantisch oversteek nieuws

Op verzoek van velen hebben we het ‘Oversteeknieuws’van de Full Circle in een blog gezet. Zodat het nagelezen kan worden!

1 december 2011

Wij zijn onderweg!

 

Op zondag 27 november kwam Roland de laatste opvarende voor de oversteek aan boord in Boa Vista en kon er koers gezet worden richting Sao Vincente. Ondertussen waren de gebroeders van der Velden (sinds kort voorzien van de bijnaam Ed en Willem Bever) al met zeer zware tassen met allerlei onderdelen voor de zonnepanelen op de Full Circle geïnstalleerd.

 

Sao Vincente werd gekozen voor het installeren van de zonnepanelen daar ze hier een haven hadden. Wel handig voor zo'n klus. Ze dachten er 2 dagen voor nodig te hebben en dat is gelukt!! Uitgezwaaid door Casper was het dan echt zover!!

 

Ondertussen zijn we bijna 24 uur onderweg richting het westen.... Barbados met een schitterende zonnepanelen constructie achterop.

 

Bij vertrek hadden we al bijna 30 knopen wind door het windeffect dat tussen de eilanden door giert. Daarna kwamen we in de luwte van het eiland Santa Antao en konden we de motor starten... geen wind.

 

Nadat we helemaal los waren van het eiland kwam de wind weer terug en tot nu toe hebben we een stevig windje gemiddeld rond de 24 a 25 knopen wat een windkracht 6 betekent.

 

Het is nog wel een beetje wennen, iedereen moet zijn plekje en zijn draai nog een beetje vinden. Maar voorlopig gaan we als een speer.

 

2 december 2011

Vliegende vissen op dek, tonijnsteak op je bord...

 

De Full Circle vliegt vooruit, momenteel wel met ruim 7 knopen. We varen met grootzeil 1e rif, genua voor 80% en het bazaanzeil. Iedereen begint zijn draai te vinden. De watermaker draait, de zonnepanelen ronken, het brood staat in de oven. De eerste twee dagen waren best pittig; veel wind en flinke golven. Lastig om te slapen en lastig om ... te koken. Toch toverde Monique spinazie met mie en een geweldige tonijnsteak (nee, niet zelf gevangen) op de borden. Dat werd door de hongerige bemanning enorm gewaardeerd. Het smaakte heerlijk!!

 

We hebben inmiddels ruim 270 mijl afgelegd van de 2000 naar Barbados. Het gemiddelde klimt nu naar zo'n 170 mijl per dag. Ach, voor je het weet zijn we er...

 

3 december 2011

De schoenen zijn gezet...

 

Ja, ook de Full Circle is in de ban van Sinterklaas. Vanmorgen is er uitgebreid gezongen voor de goedheiligman. Op het achterdek zijn de schoenen gezet. De kans is groot dat hier in plaats van suikergoed een vliegende vis in beland maar dat mag de pret niet drukken.

 

Op het nautische vlak kan gemeld worden dat er inmiddels ruim 400 zeemijlen zijn afgelegd. De stemming is goed. Erik heeft zijn zeeziekte overwonnen en zelfs Jaap laat zich af en toe aan dek zien. We varen nu voor de wind met de genua op de boom, grootzeil en bazaan. Enkele mijlen voor ons vaart het Nederlandse jacht Boomerang. Die kunnen we hebben! Matchracen op de oceaan...

 

4 december 2011

Scherven brengen geluk

 

Dat hoogtepunten aan boord van de Full Circle vaak bestaan uit het wisselen, reven van de zeilen, eten en drinken geeft wel aan wat een rust je ervaart op deze hele grote oceaan.

 

Maar vanmorgen (vannacht)rond een uur of half 5 kunnen we nog een ander hoogtepunt bijschrijven. Er is een beker van het 'Holland Servies' aan diggelen gevallen.

 

Alle gekheid op een stokje.... het gaat nog steeds 'voor de wind', inmiddels ruim 550 mijl afgelegd. De Boomerang heeft koers gezet naar St. Lucia en is voorlopig niet in beeld op de AIS (Automatic Identification System). Het is een dubbel gevoel om te melden dat we blij zijn dat het bewolkt is, het wordt toch wel heel erg warm in de boot. Aan de andere kant leveren de nieuwe zonnepanelen dan minder stroom........ Enfin er moet toch iets blijven om je druk over te maken!!

 

PS Gisteravond hebben we weer de beroemde Hallberg Nassie gegeten. Bij gebrek aan kip was het dit keer de vegetarische variant. Zou het ook smaken met 'vliegende vis'...?

 

5 december 2011

Zie ginds vaart de Full Circle

 

Vijf mannen en twee vrouwen

varen op de oceaan

 

voor de wind naar Barbados

met grootzeil, genua en bazaan

 

Nog maar 1200 mijlen

liggen er voor de boeg

 

met de voorraad eten moeten ze het halen

pasta, rijst en aardappelen genoeg

 

Maar, zo vraagt de Sint zich af

staat 'Sinterklaas' wel op het program?

 

met pepernoten en liedjes zingen,

met een extra oorlam?

 

Wees gerust goedheiligman

op de Full Circle wordt gerijmd en gedicht

 

en voor die extra oorlam

is de kapitein al gezwicht

 

En die andere sinterklaas-traditie?

'schoenzetten', ook niet mis

 

Natuurlijk, en wat dacht je?

in elke schoen een vliegende vis!

 

Dus vandaag een happy hour

met kruidnoten, chocolademelk en speculaas

 

dus zelfs midden op de Atlantic

op de Full Circle vieren we SINTERKLAAS!

 

6 december 2011

Druk,druk, druk....

 

Voor zover je kan zeggen dat je het druk hebt tijdens een oceaan oversteek hebben wij gister de drukste dag sinds vertrek gehad. Het is heel erg belangrijk om regelmatig allerlei zaken aan boord na te lopen. Of alles nog op zijn plaats zit, vast zit en heel is. Splitpennen, schoten, allerlei schroefjes en moertjes en natuurlijk ook de zeilen.

 

Bij deze check zagen we dat de uv-baan van de genua (fok) los ging laten. Dus actie!!

 

Paul haalde met Roland en Erik de genua naar beneden, achter het grootzeil om het uit de wind te houden. Goed vastbinden op het dek en dan de naaidoos tevoorschijn halen. Paul is wel een uurtje bezig geweest om de uv baan weer vast te zetten. Twee naalden gebroken! Maar het ziet er weer top uit!!

 

Ja en dan was het tijdens happy hour de sinterklaasviering met Sinterklaasliedjes, chocolademelk, pepernoten en speculaas en niet te vergeten een cadeautje en een gedicht voor iedereen (ja ook voor Jaap!)

 

Tulin had het eten verzorgd, een heerlijke couscous en kleine gevulde paprika's.

 

En vandaag hebben we voor het eerst in 5 dagen gegijpt. Ben je ook wel even mee bezig, maar dan kunnen we weer even vooruit! Ik denk dat we morgen gaan melden dat we op de helft zijn!!

 

7 december 2011

Full Circle halfway Atlantic Ocean

 

Krap zeven dagen na het vertrek van de Kaapverdische Eilanden is de Full Circle 'halfway the Atlantic Ocean'. Speciaal voor deze gebeurtenis is aan alle bemanningsleden een certificaat uitgereikt. Ja, wie wil dat niet boven z'n bed hangen... Nog een kleine 1000 mijlen te gaan naar Barbados (aan boord uitgesproken als Bárbedos). Met onvermindert ruim 6 tot 7 knopen op de log zit de gang er nog steeds goed in. Het weer is prachtig. Met de lunch vandaag erwtensoep gegeten met een stuk zelfgebakken (Koopmans-)brood. Maar dan natuurlijk wel in korte broek en T-shirt...

 

8 december 2011

Erwtensoep en bruine bonen

 

Om na de Sinterklaasviering nog even in de decemberstemming te blijven stond er gisteren snert (lunch) en bruine bonen met chili (diner) op het menu. Maar dan wel in korte broek en T-shirt. Verder is er weinig te melden. Sinds het vertrek van de Kaapverdische eilanden hebben we maar 1 schip gezien! Het aantal vliegende vissen is sterk verminderd. Vanmorgen lag er zelfs niet een aan dek. Op een enkele vogel na (die waarschijnlijk de weg kwijt is) zien we geen dieren. Dit zal wel veranderen als we in de buurt van land komen. Het wordt steeds warmer in de boot. De watertemperatuur is al 26,5 graden en in de boot staat de temperatuurmeter al op ruim 29 graden! De waszak vult zich snel met t-shirts en de stapeltjes in de kast worden steeds kleiner!

 

9 december 2011

Onder de volle maan

 

Al enkele nachten vaart de Full Circle onder een vrijwel volle maan. Dat zeilt heel plezierig. Onvoorstelbaar hoeveel licht dat geeft. De maan is al op aan het begin van de avond en gaat recht over ons heen van oost naar west. Wat een verschil met nachten zonder maan of met zware bewolking. Dan stuur je in een zwart gat, de koers enkel corrigerend op de instrumenten.

 

'He, er mag wel wat meer spanning op het voorlijk van de genua'. Even de val wat aandraaien en... ja, daar lag de hele genua naast de boot in het water. Val gebroken! Met drie man was het nog een hele klus om het zeil, toch wel 70 m2, weer aan boord te trekken. Met de reserveval hebben we het zeil weer kunnen hijsen. En in Barbados klussen we de oude val er wel weer in. Barbados? Nog 680 Mijl !!

 

10 december 2011

Op één oor en rondjes varen op de oceaan

 

Na dagenlang rugslapen (meest stabiel bij voor-de-wind slingerend schip) eindelijk weer eens op één oor. We werden vannacht verrast door een naar zuid draaiende en flink toenemende wind. Bovendien kwam de regen met bakken uit de hemel. Snel de boom er uit en reven. Kun je met ruime of voor de wind wat meer zeil voeren, aan de wind is het al gauw teveel. Dus ook nog een tweede rif erin. Met het opkomen van de zon was de regen, maar helaas ook de wind, helemaal verdwenen.

 

En wat doe op de oceaan zonder wind? Dan ga je rondjes varen... Al geruime tijd vertoond de fluxgate kompas kuren. En met Elektro Erik aan boord vraagt dat probleem om aangepakt te worden. Eerst maar eens 'calibreren'. Ja, en dan ga je dus midden op de oceaan rondjes varen om de deviatie vast te stellen. Maar goed dat julie ons niet zien... Maar het waren wel perfecte Full Circles!

 

11 december 2011

WWW

 

Warm, wind en water

 

Of het nu overdag is of 's nachts de temperatuurmeter blijft zo'n 30 graden aanwijzen. Slapen is lekker, maar zodra het zonnetje naar binnen piept drijf je je kooi uit! Dan maar een boek pakken en een 'windplek' zoeken. En er is vandaag gelukkig weer wind, niet overdreven (rond de 15 knopen). Dat is beter dan op de motor varen. Gister middag kwam de wind weer een beetje opzetten en vannacht hadden we hetzelfde ritueel als gisteren. Veel wind en regen. Daar koelt het dan wel weer een wat van af. En je verveelt je niet....rif erin, rif eruit, Genua in, kotterfok op....... Onze plotter zegt dat als we met deze snelheid blijven zeilen we over 3 dagen op Barbados zijn. Lets keep our fingers crossed for nice wind this coming 3 days!! We kijken allemaal al uit naar ......land!!! We hebben wel even genoeg water gezien!

 

12 december 2011

ZZZ

 

Zon, zee en zout zijn de zaken waar we mee bezig zijn. De zon schijnt de hele dag en we zijn blij als ie achter een wolkje kruipt. Zowel binnen als buiten de boot is het 30 graden. Dus als je eten staat te koken of een afwasje doet kun je je zelf daarna uitwringen. Dus er ontstaat een enorme zoutbehoefte. Eitje met zout, tomaatjes met zout en lekkere zoutjes houden onze zouthuishouding op pijl. En als je om je heen kijkt zee, zee en nog eens zee.......

 

Verder geen bijzonderheden het afgelopen etmaal. Een constante wind van rond de 20 knopen. We kunnen nog steeds redelijk op een oor varen en er zit een rif in een grootzeil en de fok een beetje ingerold. Een vliegend visje door ons raam (van de overkapping) naar binnen gevlogen en in de kuip beland. Tulin had een lekkere chocolade cake gebakken.

 

Nog zo'n 48 uur = twee dagen dan hopen we op Barbados aan te komen......

 

13 december 2011

DWDD

 

De Wereld Draait Door...

 

Je ontkomt er niet aan. Met zeven mensen op een boot op de oceaan, verstoken van nieuws over wat er in de wereld allemaal gebeurt. Je geniet van de ruimte, de volle maan, kabbelend water. Ja, dan ga je eens wat filosoferen met elkaar...

 

'Wat zou nu het ergste zijn wat er de afgelopen weken gebeurd kan zijn'? Erik wist hier het antwoord wel op...'Dat McDonalds failliet is gegaan'. 'En wat zou nu het beste zijn dat er de afgelopen weken is gebeurd?'. Je denkt dan aan de uitvinding van het perpetuum mobile, een oplossing voor de honger in Afrika of wat voor nobels nog meer. Maar nee, het was toch wat grondstoffelijker. Ja, ook hier was Erik de eerste; 'Dat er op Barbados een nieuwe McDonalds is geopend'! Jullie zien het, ook op de Full Circle draait de wereld door met een paar echte carnivoren aan boord. 't Wordt duidelijk tijd dat Barbados in zicht komt. De snelheid is er overigens wel wat uit. Weinig wind, klapperende zeilen. Nog 170 Mijl te gaan.....

 

14 december 2011

Doldrums in het zicht van Barbados

 

De snelheid van de Full Circle is teruggezakt tot een schamele 2 knopen. Weinig wind. Er staat nog een flauwe deining die de boot laat schommelen. We varen alleen op de genua. Dit is om het slaan van de zeilen, vooral het grootzeil te voorkomen.

 

Maar elk nadeel heb z'n voordeel; de lage snelheid stelde ons in staat even lekker de oceaan in te duiken. Heerlijk! Zwemmen achter de boot met 5000 mtr water onder je, een aparte ervaring.

 

Van het culinaire front valt te melden dat Monique erin is geslaagd ijs te maken! Lekker, maar heel snel op eten want het smelt in no time. Gisteravond hebben we Akerslootse pannenkoeken gegeten uit vierkante pannen. Hiervan hebben we twee die naast elkaar op het fornuis kunnen staan. Maar wel lastig om zo uit de hand te keren. Verder zijn we nu wel door de verse groenten en fruit heen. 't Is goed dat we er bijna zijn... nog 65 mijl. Barbados, here we come!

 

15 december 2011

De Full Circle is aangekomen op Barbados!!!!!!!!

 

De zon gaat niet voor niets op...
Hee hee wordt wakker...... hier is de bakker

Reacties

 
Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 26 september 2021

Captcha afbeelding