imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

Al schuttend naar ons nieuwe hoofdstuk

Colon,

6 uur in de in de ochtend. Het begint net een heel klein beetje licht te worden. Paul, naast me ligt nog in diepe slaap. Wakker worden op het Gatun meer. Heel bijzonder. Het water dat de 2 sluizencomplexen van het Panamakanaal met elkaar verbindt. Eigenlijk is het een meer dat ontstaan is door het aanleggen van de sluizen.

Gister rond 16.45 uur kwam de adviser aan boord. Een soort loods die ons door de eerste sluizen (Gatun Locks) van het complex ging loodsen. Wij zijn niet gauw nerveus maar ik heb de hele dag al een zenuwachtige kriebel in mijn buik. Geen idee hoe we door de sluis gaan varen. Alleen met lange lijnen. Aan een sleepboot vast of met meerdere zeilboten aan elkaar...... Het laatste is voor ons het geval. Samen met een Amerikaanse zeilboot van ongeveer dezelfde lengte gaan we de sluizen door. We knopen de schepen met 4 lijnen aan elkaar vast, zodanig dat met enige deining de masten elkaar niet kunnen raken. Het begint al te schemeren als we de eerste sluis invaren. Voor de doortocht moeten er, de adviser niet meegeteld, 5 mensen aan boord zijn. De kapitein en dan 4 line handlers.

Nou die hebben we aan boord. We zijn maar liefst met 8 man. Marieke, Paul's oudste dochter met haar vriend Michel, Chris en Bote die deze trip doen ter ere van Chris' zijn 50e verjaardag en Marilou en Frans die ondertussen ook al bij onze topboekers horen!

Het is vol op de boot maar reuze gezellig. Da's erg lang geleden dat er zelfs gasten in de loodskooien sliepen. Het schutten in deze 3 sluizen is sprookjesachtig. Het wordt al donker en het licht van de lampen maakt het heel bijzonder.

Om 8.30 uur komt er weer een adviser aan boord. Dit keer niet zo'n georganiseerd persoon. Hij houdt zich vooral bezig met zijn telefoon en is dol op eten en drinken. Binnen een mum van tijd heeft hij een driedubbele uitsmijter op. We varen een uur of 3, 4 door een prachtig natuurgebied. Marieke spot met de verrekijker zelfs nog een krokodil en een aap!

Dan zijn we bij de sluizen die ons nog scheiden van de Pacific, de Miraflora Locks. Hier moeten we aan een toeristenboot vol met Amerikanen vastmaken. Om de haverklap hangt er een Amerikaan over de reling met vragen. Het: " Oh my God and wauw" is niet van de lucht. Vanuit Nederland worden we gevolgd door diverse mensen, die horen bij de mensen die we aan boord hebben, op de webcams die op verschillende plekken bij het kanaal hangen. Bijzonder toch dat je dat ze ons zo kunnen volgen!

En dan begint ons nieuwe hoofdstuk DE PACIFIC! Als we de sluizen door zijn moeten we doorvaren naar de Balboa Yachtclub om daar de lange lijnen en de fenders weer terug te geven. We orienteren ons waar we kunnen gaan ankeren. Dan wordt het tijd om te vieren dat we op de Pacific zijn. We laten de champagnekurken knallen van de flessen die Bote en Chris hebben meegebracht..............

PROOST, OP DE PACIFIC!

Een bijzonder mens......
DE INDIANEN VAN DE KUNA YALA

Reacties

 
Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 27 juli 2021

Captcha afbeelding