imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

Zeilen in de Tropen

Bij tropen denk je al snel aan jungle, regenwoud, slangen (die om een tak gewikkeld), spinnen, apen (Koning Louis), beren (Baloe), tijgers en gieren. Oftewel, Junglebook. Maar Zeearendals je bedenkt dat driekwart van de wereld is bedekt met water, dan is het niet meer dan logisch dat ook een groot deel van de wereldzeeën in de Tropen gelegen is. Een wereldreis per zeilboot gaat dan ook voor een groot deel door de tropen. De tropen vormt officieel het gebied tussen de keerkringen en wordt gekenmerkt door een gering verschil tussen de lengte van dag en nacht (aldus Wikipedia). Maar je hebt tropen en tropen. Zeilen door het midden van de tropen is dan ook van een speciale categorie. Zeilen door het midden van de tropen betekent zeilen onder hoogstaande zon, hoge luchtvochtigheid, hevige stortbuien en extreem hoge temperaturen. Maar zeilen door de tropen betekent bovenal zeilen door een oase van groen en blauw en adembenemende landschappen boven én onder water.

Reusachtige broccoli ’s
Boven water dampen de bossen en doen warmte en vocht de duizenden planten- en bomensoorten groeien tot een wirwar van lianen, lange stammen, dikke bladeren en boomtoppen als reusachtige broccoli ’s. De extreem lange bomen vormen een pallet van duizenden kleuren groen en een ondoorgrondelijk woud waarin verdwalen zeer gemakkelijk is. Het oerwoud zoemt, zingt en siddert onophoudelijk. Vogels, krekels en van alles en nog wat laten continu weten dat je niet alleen bent. Over de bossen hangt een mysterieuze nevel. De totale overwoekering doet bevestigen dat de natuur hier de baas is.

Waanzinnig mooi koraalOnderwaterparadijs
Onder water is de schoonheid niet te vergelijken. Niet voor niets zijn tropische vissen tropische vissen en vormen ze de meest kleurrijke op aarde. De stille onderwaterwereld kent zijn eigen regels en vormt een geheel eigen bio- en ecosysteem. De diversiteit van de riffen en koralen is gigantisch en de hoeveelheid verschillende vissoorten die leven van of tussen de koraalriffen is niet te bevatten. Nemo’s beschermen hun anemoon en andersom. De zee-egels domineren de bodem en de papegaaivissen, butterflyvissen en spuugvissen zwemmen overal tussendoor. Het is een paradijselijke wereld.

Mangrove
En waar boven en onder water bij elkaar komen ontstaat de mangrove. Een indrukwekkende woestenij van wortels, bladeren en nog meer wortels. Met zeer inventieve Mangrovetechnieken zijn mangrove wortels in staat om wel 90 procent van het zoute water te filteren en om te zetten in voeding voor de struiken. De natuur is ongelofelijk. Zo houd de mangrove zand en modder vast, zorgt deze ervoor dat de kust niet erodeert en biedt een thuisbasis aan tientallen bijzondere vissoorten. Een walhalla en voedseltuin voor (zee)arenden.

Beware of CoconutsTropisch eiland
En te midden van deze wonderlijke natuur liggen tientallen tropische eilanden, waar het bier redelijk vaak koud staat, de verse mango sappen nooit vervelen en vallende kokosnoten wel eens een dodelijk ongeluk veroorzaken. De tropische eilanden waar de wind niet altijd te voorspellen is, waar na de grootst mogelijke onweer twee uur later de zon weer schijnt en waar het water zo kraakhelder azuurblauw is dat je tot tien meter diep de bodem kunt zien. Tropische eilanden waar je dingy tussen de koralen door moet manoeuvreren om op het bounty strand aan te komen. Een tropisch eiland waar je nooit meer van wilt vertrekken.

Dat is dus zeilen in de tropen. 

 

Marieke van der Linden

One night in Bangkok...
Land of the rising sun

Reacties

 
Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 01 februari 2023

Captcha afbeelding