imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

Sint Maarten een jaar na Irma

Schip half gezonkenZoals beloofd een blog over St. Maarten. Ruim een jaar na Irma. Niet dat we heel erg veel van het eiland hebben gezien. Van de 6 weken dat we er zijn geweest hebben we 6 weken geklust! Maar ondanks dat hebben we een aardige indruk gekregen.

We hebben naast de boot van Ton en Dominique en hun schattige (‘nieuwe’) hondje Kiki gelegen. Hij komt al zoveel jaren op St. Maarten. Kent iedereen en weet alles. In de lagoon liggen nog heel veel bootwrakken, vooral aan de Franse kant. Met de wederopbouw is het eigelijk hetzelfde. De Nederlandse kant ziet er veel beter uit dan de Afgebroken mastFranse kant. Daar zijn nog enorm veel huizen zonder dak. Ook in winkelcentra zie je aan de Franse kant een mooie winkel open, naast een winkel waar nog niets aan is gedaan...

Ik heb verschillende mensen gesproken over de ervaring, zo’n orkaan over je heen te krijgen. Het was de ergste orkaan ooit in het Caribische gebied. Erg beangstigend. Je moet zorgen dat je goede beschutting hebt. Men vertelde dat bv de appartementen in het midden het beste af waren. De bovenste verdiepingen hadden vaak enorme schade aan het de dak en de onderste waterschade.

Er is nog maar een fractie van de hotelkamers beschikbaar. De meeste hebben erge schade geleden. Velen worden compleet gestript en opnieuw opgebouwd. 

Franse kantWe hebben nog een nachtje bij Philipsburg geankerd in Grootbaai. Dat is de plek waar de cruiseschepen aanleggen. Vaak 3 tegelijk! We begrepen dat deze baai al heel snel hersteld was. Niet onbelangrijk met duizenden toeristen per dag die veel geld naar het eiland ‘brengen’. 

 Bij het ankerop gaan om richting St. Barth te gaan varen hadden we een enorm zeildoek aan ons anker hangen. Ook nog een ’leftover’ van Irma. De Lagoon ligt er vol mee..... Een scherp mes moest er aan te pas komen om het los te krijgen van het anker en de ankerketting. De mooi gepoetste Full Circle onder de blubber van het wapperen van het zeildoek tegen de romp.

 Ondertussen liggen we bij Pointe A Pitre bij Guadeloupe, na 2 tussenstops. Een dagje bij het mondaine St. Barth, altijd leuk om daar te liggen. De kerst hebben we St Barthdoorgebracht bij Deshaies aan de noordkant van Guadeloupe. Een heerlijke ruime baai met leuke restaurantjes en een hele goeie bakker. Nog een paar kleine klusje dan zijn we klaar voor de ontvangst van onze nieuwe gasten op oudejaarsdag. Nog wat kleine boodschapjes doen en niet te vergeten, oliebollen bakken. Wij wensen iedereen die ons volgt een goed uiteinde. En een heel mooi 2019. Het jaar dat de Full Circle weer terug keert naar Nederland!

Guadeloupe

‘Paul en de kunst van het motoronderhoud’
2019 is begonnen