imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

De langste trip

Blog14Op onze zeiltocht van Horta naar Zuid Engeland is dit de langste trip. De Full Circle gaat na de wereldomzeiling het vaste land van Europa weer aantikken.

Om redenen van meteo niet direct noord naar Engeland, maar via tussenstop in Noord Spanje: La Coruna, ruim 800 zeemijl en circa 7 dagen. Paul en Monique hebben deze haven eerder bezocht. Als de baai van Teceira uit zicht is rest een vrijwel lege Atlantische Oceaan. We spotten op de AIS enkele zeiljachten op de zelfde koers. Marifooncontact met een jacht dat steeds dichterbij komt. Afstand houden. Onderweg passeren ons slechts drie grotere schepen. Verder de grote lege plas. We maken goede voortgang recht op ons doel af op ruime of voordewindse koers met bulletalie strak.

Het weer onderweg is een afwisseling van flauwe en harde wind tussen 10 en 25 knopen met enkele uitschieters naar 30 en zelfs even meer dan Blog1640 knopen. Zon, prachtige zonsondergangen en opkomsten, een buitje wisselen elkaar af. De Full Circle rijdt rustig op de soms grote golven die sissend onder de opgetilde boot door lopen. We hanteren een eenvoudige wachtroutine. De drie opstappers Truus, Jim en Hans wisselen elkaar ‘s nachts af, overdag naar behoefte aan slaap. We porren elkaar vriendelijk wakker. Paul en Monique rouleren. Altijd 2 aan dek. In de eerste dagen wat inslingeren. Thee en koek. Voldoende drinken. Blog13Lekker lezen uit de boordbibliotheek en eigen sterke verhalen en humor uitwisselen. Lachen, soms muziek uit Spotify offline. Veel fotos maken. En smeren met 50+. Monique en Paul serveren onderweg de lekkerste gezonde maaltijden en hapjes. Yoghurt met fruit en nootjes. Zuurkool met worst, wraps, Hallberg Nassi, kruidige gehaktballen en salade. Bij heel goed weer ‘s middags een biertje in de kuip, met of zonder alcohol.

Al snel ontstaat er onder leiding van Paul en Monique een ontspannen gezellige routine. Tijd, dag en nacht glijden voorbij. Welke dag is het nu ook Blog10alweer en hoe laat? Na een paar dagen dolfijnen in de buurt en naast de boot. Paul redt een een jonge zeevogel uit de vislijn. Een walvis komt boven, blaast en duikt met klap van de staart weer onder. Dan nadert het VSS (verkeersscheidings stelsel) langs de kust van Portugal en Kaap Finistere. Het varen langs deze vaarroute is onrustig met drukke scheepvaart, hakken tegen verkeerde wind en stroom.Blog15 Na een omweg van 50 mijl is woensdag om 15.00 de kust van Spanje in zicht. Nog 40 mijl naar La Coruna.

Hans Veen

Zeilers gezelligheid
Weer een stukje dichterbij...