imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

Weer een stukje dichterbij...

Blog19De overtocht langs de Golf van Biscaye is ongeveer 500 mijl. Omdat Paul een route met gunstige wind wil volgen varen eerst noord om later oostelijk af te buigen. Dit pakt goed uit. Onderweg goede wind, op een stuk van 18 uur op de motor na. Soms kruisende tankers vracht- en vissersschepen, maar hoe noordelijker hoe stiller. Vier keer ontmoeten we dolfijnen. Vogels die in het kunstaas van vislijn willen bijten jagen we weg. Op deze tocht een rustig ritme van lang daglicht, sterren, maan, ‘s nachts betrokken, overdag aantrekkende wind van 12 - 15 knopen. ‘s Nachts fris. Wennen voor tropisch ingestelde Paul en Monique. Prikkelt wel de fantasie over schaatsen en de Elfstedentocht.

Overdag in de zon wanen ons in de Med. Een paar keer gijpen om naar ons doel af te kruisen. Uit de kombuis komen heerlijke hapjes omhoog. Paul bakt lekker brood. Monique offert een grote pompoen aan een heerlijke soep. Toastjes, dropjes, ontbijt, lunch en happy hour en dinertje vloeien in elkaar over. Tussen 4 uur en 7 uur eist het gebrek aan rustige slaap soms zijn tol. Knikkebollend tijdens de zonsopgang. In de zon dan weer opveren als koudbloedige zeedieren. Vannacht 1 juli naderen we de Scilly’s. Halve wind rollend over golven dwars naderen de vuurtoren. Zeilend langs de kardinalen naar de baai van St Mary. Stevige mooring aangepikt om 10.30. We feliciteren onszelf met een prachtige oversteek en de goede meteo-routering van Paul.

De volgende dag gaan we met de dingy naar de wal in St-Mary. Mooi weer, leuk stadje, veel hotelletjes, B&B’s, pubs, winkeltjes en groepjes toeristen. De mooi begroeide tuinen met subtropische planten verraden een zacht klimaat. In de pub The Bishop and Wolf drinken we wat. Guinness en wijn.

Truus, Jim en Hans stappen vrijdag af en we besluiten zo ver mogelijk westwaarts langs de kust te varen om de thuisreis per trein en vliegtuig naar Schiphol op één dag te kunnen doen. De volgende twee dagen is er zwakke wind die s‘middags aanwakkert maar later weer plotseling wegvalt. We kunnen een flink stuk zeilen. Om onnodige slagen te vermijden varen we zo hoog mogelijk aan de wind met behoud van voldoende snelheid tegen de golven in. Pittig en aandachtig sturen en veel wisselen.

De volgende haven na Lizzard Point is Falmouth. Op de rivier pal wind tegen in een veld met veel mooie zeilscheepjes met klassiek gaffeltuig en kleurig topzeil. Als we aan een mooring liggen scheren ze op enkele meters langs ons heen bij sfeervolle avondzon. De volgende dag zelfde patroon langs een prachtige rotsachtige kust. De rotskust bij de aanloop naar Dartmouth verraad pas de riviermonding als we er vlakbij zijn. Als we de rivier op varen zien we sprookjesachtige, groen beboste omgeving met nostalgische bebouwing. Er wordt in kleine bootjes druk gezeild langs de rijen moorings. Het stadje is tegen de hellingen aan gebouwd. De stoomtrein fluit en puft en veerboten varen tussen de linker en rechteroever heen en weer. Verder westelijk naar Weymouth lijkt te ver voor een dagje zeilen. We besluiten een dag te blijven. Truus, Jim en Hans zullen vanuit Darthmouth met bus en trein naar het vliegveld in Southampton reizen en daar op een budgetvlucht met FlyBe naar Schiphol vliegen. Nog een dagje passagieren en wat wandelen. We drinken en eten in de Platform 1 Champagne Bar aan de boulevard. Nu: alvast inpakken en opruimen.

Vrijdagmorgen 5 juli roepen we de watertaxi op. Afscheid nemen is emotie bij ons allemaal. Het was een fantastische zeilreis van 1.926 zeemijl met allerlei soorten weer, soms mediterraan, soms fris en vaak bezeild. Met allemaal zeilers, liefhebbers van het ruime sop en culinaire lekkerbekken die alles lusten wat Monique en Paul tevoorschijn toveren. En die ook een slokje lusten. Een gezellig en collegiaal vijftal met humor aan boord van een fijn schip op de oceaan. Als Truus, Jim en Hans in het bootje wegvaren blijven we allemaal heel lang zwaaien.

Tot 20 juli in Harlingen!

Hans Veen

De langste trip
Brabo op zee