imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

Fourageren en het bezoeken van Casco Viejo

Panama,

We zijn weer terug op de ankerplaats van La Playita. Hier liggen momenteel tientallen zeilboten. Zo ook een groep van ruim 40 jachten die mee doen aan de World Arc, een soort georganiseerde tocht rond de wereld. Aan de steiger liggen soms wel twintig dinghies aan een grote bolder. Probeer dan jouw lijntje nog maar eens vast te maken. Iedereen is druk met het voorbereiden van de grote oversteek. Hiervandaan heb je al gauw duizenden zeemijlen voor de boeg en weinig gelegenheid de voorraden aan te vullen. Dat moet dus hier in Panama City gebeuren. Gelukkig is het prijspeil in Panama gunstig. Er zijn grote supermarkten en voor de verse spullen, vis, groente en fruit, grote mercado's. Gelukkig hebben we een grote boot en kunnen we heel wat kwijt. Nooit gedacht nog eens zes balen rijst te kopen. of driehonderd blikjes bier...

En wat dacht je van 10 kilo sinaasappelen en 10 kilo grapefruits? Scheurbuik zullen we in ieder geval niet krijgen.

Met Marieke en Michel bezoeken we nog de oude stad van Panama, Casco Viejo. Hier staan veel koloniale huizen. Bouwvallen en prachtig gerestaureerde panden wisselen elkaar af. En er word ook enorm gewerkt om nog meer panden geschikt te maken als hotel of restaurant. Daarnaast word ook de infrastructuur onder handen genomen. Panama is duidelijk booming. De vismarkt is een bezoek waard, lunchen doen we in het restaurant boven de vismarkt. Het is er heel druk, een goed teken, de lunch smaakt geweldig!

Het Museo de Canal de Panama geeft een mooi overzicht over de bouw van het kanaal. Alles wel heel erg vanuit Amerikaans perspectief. Maar ja, Amerika heeft dan ook zo'n negentig jaar de exploitatie van het kanaal verzorgd. Sinds 2000 is Panama zelf weer verantwoordelijk. Dit heeft onder andere geleid tot een flinke verhoging van de tarieven...

Het voelt een beetje dubbel. Aan de ene kant kunnen we goedkoop fourageren en aan de andere kant is alles wat met zeilen te maken heeft duur. De marina La Playita geeft een soort all inclusive bandjes uit voor de dinghy dock. Om een week van hun aanlegsteiger gebruik te maken betaal je bijna 40 dollar en daarbij loop je met een felgekleurd bandje om je pols! Als je diesel of water wilt tanken betaal je voor het gebruik van de steiger ook 25 dollar!? Ook het in en uit klaren kost veel geld. Net als in Cuba moet je bij elke stad uitklaren en bij de volgende plek weer inklaren..... Kassa!

Enfin, vandaag laten we Panama City achter ons en gaan we richting Galapagos! Met nog een tussenstop op de Las Perlas !

Mmmmmoooie ppparels fffijne pppparels
Dol dol doldrums en Neptunus

Reacties

 
Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 27 juli 2021

Captcha afbeelding