Bonaire,

Als je ergens wat langer bent leer je mensen kennen. Zo zijn we nu al een tijdje op Bonaire waar we Marinus hebben ontmoet. Marinus is arts, woont en werkt op Bonaire. Op zaterdag gaat hij wel eens mee vissen met Tuki, een lokale visser die hem de kneepjes van het vissen bijbrengt. Vrijwel dagelijks drinkt hij capucino bij Karel’s Bar en kijkt uit over het water voor Kralendijk. Daar lag de Full Circle aan de mooring. Op een morgen meerden we de dinghy af bij Karel en we kregen een briefje toegestopt door Ide, de serveerster bij Karel. Er stond een telefoonnummer op en de naam van Marinus. ’s Middags maakten we kennis. Marinus wil graag zeilen leren. Natuurlijk moet je voor een echte zeilcursus bij De Zeezeilers van Marken zijn. Maar ja, als je op Bonaire woont en de Full Circle ligt voor de deur, het weer aangenaam is en het water blauw…

Marinus is aangemonsterd voor twee weken. En samen met Margriet en Stacha hebben we een mooie reis gemaakt. Eerst wat ‘inslingertochtjes’ onder de kust van Bonaire en voorbij Lacre Punt. ’s Middags nam Marinus ons mee in z’n pick-up en liet ons het eiland zien. De ‘Alpen’ van Bonaire (zoutbergen), de slavenhuisjes, het Gotomeer met de flamingo’s. Geweldig hoor, zo’n man op Bonaire. Maar het doel van de reis was Los Roquos, een archipel die tot Venezuela behoort. Voor vertrek heeft Marinus nog een mooie Wahoo gekocht bij een lokale visser, een collega van Tuki. Na ruim 28 uur aan de wind zeilen, tegen de passaatwind in, bereikten we Cabo de Aqua, het meest westelijke eilandje van Los Roquos. We hebben er Margriet’s verjaardag gevierd en zijn vervolgens tussen alle eilandjes doorgevaren. Mooie strandjes, helder water en goed vissen. Marinus heeft met zijn handvislijn wel drie baracuda’s aan de haak geslagen. Dit gecombineerd met de door Paul gevangen Big Eye tuna en de gekochte wahoo en je begrijpt; elke dag vis op het menu!

 

Terug naar Bonaire is dan een stuk makkelijker. Ruime wind en met genua en bezaanzeil loopt de Full Circle al snel zeven knopen. De zuidpunt van Bonaire was al snel in zicht en niet veel later lagen we weer aan de mooring bij Karel’s Bar. En ja, vis is lekker maar de bitterballen van Karel ook.