imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

Op de hand naar de overkant

Atlantische Oceaan,

Het is zover!!! De trossen gaan los, voor een lange periode op de Atlantische Oceaan. Uitgezwaaid door Casper vertrekken we vanaf Sao Vincente (Kaapverden).

Om vervolgens gelijk ruim 30 knopen wind om de oren te krijgen, dat begint al goed. Maar het blijkt het ‘eiland effect’ te zijn, binnen een uur hebben we totaal geen wind en dat heeft dezelfde reden…..

 

Maar voordat we de nacht echt goed invaren hebben we een mooie wind die we dagenlang houden. Dan gaat het ritme 4 uur op en 8 uur af beginnen. Eerst nog een beetje wennen, maar al gauw voelen we ons allemaal senang en worden de boeken tevoorschijn gehaald en tijdschriften gelezen. Tegen de tijd dat het Happy Hour is luisteren we vaak wat muziek en drinken ons voorgeschreven biertje of wijntje vergezeld door wat zoutjes ….. Het wordt iedere dag warmer, dus de zouthuishouding moet wel op pijl worden gehouden!! Je transpireert wat af op zo’n dag. De hutten worden ook steeds warmer…..pppffffffft………. Je slaapt toch al niet zo lekker doordat je als een soort van Garfield (uitdrukking van Casper) met je nagels in je matras geklauwd in je kooi ligt.

 

Je kletst heel wat af op zo’n reis, er wordt heel wat af gelachen en soms is het ook heerlijk genieten van de rust….. wat naar de golven staren en je realiseren dat je maar heel klein en nietig bent op die hele grote zee. We hebben veel geluk, het grootste gedeelte van de reis is de maan een medereiziger. Staan we dus niet de hele nacht in een donker gat te staren maar kun je de sterren bewonderen en met de speciale app op de I-pad de sterrenbeelden herkennen (Steef, bedankt voor de tip)

 

Zoals de blog al meldt hebben we het hele stuk, 2000 mijl, op de hand gestuurd. Wij realiseren ons dat dit redelijk uniek is daar bijna alle schepen op de stuurautomaat sturen of op een windvaanstuurinrichting. Maar we hadden een super enthousiaste crew, waar we heel erg trots op zijn, die elkaar met graagte steeds afloste.

 

Dus wat doe je met zo’n geweldige bemanning. Daar vier je een feestje mee…..Laat het nu net Sinterklaas zijn tijdens de overtocht…….. Er wordt uit volle borst gezongen er zijn pepernoten, speculaas, chocomel, kadootjes en zelfs een gedichtje voor iedereen. Zelfs Jaap werd niet overgeslagen!

 

Bij het passeren van de 1000 mijl krijgt iedereen een glaasje champagne waar een certificaat aan bungelt, waarop wordt vermeld dat we halverwege de grote plas zijn!

 

Het lijkt een lange tijd, maar de 2 weken vliegen om. Met nog zo’n 120 mijl te gaan, valt de wind bijna helemaal weg. Na een beetje rekenen, blijkt dat als we de motor aanzetten, we in het donker Barbados zouden bereiken. Dus kiezen we voor de optie een beetje te dobberen. Door de stroom komen we bijna 1½ knoop vooruit terwijl er maar 0,6 op het log staat. De zee ziet er redelijk glad uit en is door de warmte extra aanlokkelijk. De temperatuurmeter geeft aan dat het zeewater 28 graden is!!! Dus de grote skippieballen aan lange lijnen over boord en effe heerlijk afkoelen. Geweldig…… zwemmen ‘midden’ op de Atlantische oceaan.

 

Tegen de avond zetten we de motor aan. Voor korte duur, want de wind blijkt weer een beetje op te komen. Vlak voordat de ploeg voor de hondenwacht op komt moet er zelfs nog zeil worden geminderd, anders komen we nog te vroeg aan. We zien al een hele grote lichte plek aan de horizon…. Barbados is in zicht!!!!!!!

 

Met alleen een heel klein lapje Genua op, kabbelen we door en komen rond een uur of 8, 9 aan!! We hebben het gedaan!!! Nog even aanleggen tussen de grote cruise schepen op in te klaren en dan kunnen we in de…. baai gaan liggen.

ElektroErik, KeesJan, Roland, Tulin, Jacques, Paul & Monique, het was een hele bijzondere reis. Geweldig gezellig, geweldig gestuurd, geweldig gelachen, geweldig ‘gewerkt’………..Het was in een woord GEWELDIG!!!!!!!! DANK!!!!

We hebben de REEDS reeds uit
Kerstmis met 30 graden

Reacties

 
Nog geen reacties
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 26 september 2021

Captcha afbeelding