imageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimage

Full Circle Blog

De Full Circle vaart in 2019, na een wereldreis van ruim 8 jaar weer naar 'huis' via de atlantische oceaan. Lees de avonturen van Paul & Monique en hun gasten.

Over uitklaren en kleine ( heel kleine) lettertjes

Onze reis door het mooie Indonesië begon in Kupang op Timor. Waar we met hulp Visum voor indonesievan Mr Napa en zijn brommer ons een weg baanden door de papierwinkel die bij het inklaren hoort. Eigenlijk begon het al eerder, in Nieuw Zeeland waar we al druk waren met de aanvraag voor een Cruising Permit. En nog een stop in Port Morseby, een gevaarlijke stad waar je eigenlijk niet wilt zijn maar waar we op de Indonesische ambassade een visum moesten scoren. Het kwam allemaal goed. We betaalden veel Rupia en zetten nog meer handtekeningen en hadden een prachtige tocht door het authentieke Indonesië op weg naar Bali.

Nu is het al weer ruim twee weken geleden dat we afscheid namen van Iris en Full Circle in Nongsapoint MarinaMatthieu, Sjaak en Anja en Bali. Sinds die tijd hebben weer een kleine duizend mijl afgelegd. Indonesië is een erg groot land. En was er in het begin nog een mooie wind, de laatste 300 mijl was het helemaal op. Diesel verstoken dus, ofwel het onderwater zeil opzetten. Of, zoals de Amerikanen zeggen ' pleasing the Arabs'. Inmiddels zijn we in Nongsa Point op Batam.

Dat is zo'n beetje het meest Noordelijke punt van Indonesië, net onder Singapore. Uitklaren dus. De marina is daar, tegen een vergoeding van 1 miljoen Rupia, Wat een papierwinkelbehulpzaam bij. Kun je dat dan niet zelf? Nou, in Indonesië eigenlijk niet. En dan nog is het proces van ruim een dag en meer handtekeningen zetten dan bij het kopen van een huis. We gaven onze paspoorten aan het marina mannetje die het zou gaan regelen. 'Ah, you visa are expired by 18 days', 'that is a problem and will cost you lot of money'! Waarop wij zeiden dat op ons visum toch echt 4 maanden stond in plaats van de meer gebruikelijke 2 maanden. Maar bij Immigration in Kupang was er wel een kaartje in het paspoort gestopt met een stempel van 6 juli, een krabbel van '60' en hele, echt hele kleine lettertjes dat we moesten verlengen voor die 60 dagen om waren. Wij mee naar Immigration in Nongsa. Daar ging de ambtenaar uitleggen dat het echt niet goed was. Groot probleem. In de auto met hem naar een soort hoofdkantoor Nog nooit zo blij met een stempelvan Immigration in Batam. Wel 8 personen bemoeiden zich er mee. Wij maar zeggen dat er echt 4 maanden op het visum stond, dat we het in Port Morseby op de Indonesische Ambassade nadrukkelijk hadden gevraagd. Maar nee, het was toch echt onze fout. We hadden het moeten weten, etc. Er werd een boekje met regels getoond. Er werd gezegd dat de boete 300.000 Rupia per dag per persoon was ( dat zou op bijna 1000 euro uitkomen...). En als we niet zouden betalen dan zouden we de gevangenis in gaan. Toevallig (?) zaten we naast de deur van de gevangenis. Een groot ijzeren geval met een stevig hangslot erop. Er werd dus flink druk gezet. Wij werden erg kwaad. Voelden ons enorm onrecht aan gedaan. Er staat immers 4 maanden in ons visum. We hebben geroepen: 'Then you can put us in jail. Will you call our embassy?' Het moest hogerop besproken worden. We hebben een uur moeten wachten en in spanning gezeten. Betalen of in het gevang? Water en witte rijst? En dan?

Uiteindelijk liep het met een sisser af. De ambassade in Port Moresby zou ons onterecht een visum voor 4 maanden hebben gegeven... Ach ja, het was het proberen waard. Het schijnt vaak te lukken. Hoeveel toeristen jaarlijks zullen betalen? Maar verder is Indonesië een geweldig land!

Morgen op weg naar Maleisië.

Lees Meer
5108 Hits
0 reacties